Правата на разведената майка, когато домът е бил на свекърите

• 5 183
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
С мъжа ми се разделихме, той избра ергенски живот и любовница женена колежка с две деца на възрастта на моите (т.е. нашите). Предстои ни развод, надявам се по взаимно съгласие, по моя инициатива.
От около месец с децата на 2 и 9 г живеем при майка ми в друг град, на 300 км от града, в който от 15 години градих дом с мъжа ми. Преди 13 години свекърите ни дадоха етаж почти 100 кв. м от тяхната къща, те живееха на долния етаж, така са го били предвидили да стане, когато синът им си намери булка. 2 години живеехме с техните на етажа, който остана за нас. Та така. Адресната ми регистрация там е от 15 години. През всичките години, в които живях в "дома си" съм влагала средства в основни ремонти, обзавеждане, техника. Изобщо жилището няма нищо общо с това, което получихме в началото.
Сега, когато се изнесох с децата, защото де факто мъжът ми не ме иска там и съм излишна, имам нужда да разбера какви са ми правата.

# 1
     Ако жилището по документи е собственост на родителите му и родителските права ще упражняваш ти, имаш право да останеш в него с децата за срок до една година.
     Ако жилището е лична собственост на съпругът ти (по документи), можеш да останеш в него с децата докато упражняваш родителските права - сиреч до пълнолетието им или до промяна, установена със съдебно решение.
     В тези случаи между теб и собственика възниква наемно правоотношение и дължиш наем, като част от цената, определена за децата се приспада. Наем се присъжда, само ако другата страна го поиска.
Ако жилището е общо ( СИО - прехвърлено с покупко-продажба по време на брака), можеш да го ползваш с децата както във втория случай. Наем ще дължиш за половината жилище, след като се приспадне частта, необходима за децата.
     Всичко това не важи, ако се развеждате по взаимно съгласие - там можете са се уговорите по всички варианти и без наем, но родителите на съпругът ти трябва да са съгласни ти да живееш в имота им, ако са собственици. Иначе ограничението за едната година остава.   

# 2
Имате ли документи за ремонтите, материалите, техниката и обзавеждането?

# 3
     В горния пост описах правата за ползване на семейното жилище.
     За имуществото: всичко, придобито по време на брака ви като мебели, уреди, автомобили, притежавате общо с мъжа ти, нищо че се намира в жилището. Можете доброволно да се разберете да си поделите вещите или да отидеш на съд (струва си само ако имате скъпи вещи, иначе делбата е скъпа и воденето на дело става малко безсмислено).

# 4
Благодаря за отговорите!
Т.е. в моя случай оставам без дом с децата, защото е абсолютно невъзможно да живея и ден там.
За техниката документи има, но тя не е толкова важна, предвид, че няма къде да я прибера дори.

А как тогава ще стои въпросът ако "все още мъжът ми" тегли ипотечен кредит само от негово име, и жилището бъде записано на мое име, та с децата да имаме къде да живеем, а след това се разведем по взаимно съгласие? Вноските по кредита ще изплащам и аз, дори е по-добре ипотеката да се прехвърли на мое име след година, когато имам натрупан доход (сега с двете години майчинство не се класирам за никакъв кредит). Има ли опасност в този случай за мен и може ли мъжът ми за в бъдеще да има законови претенции за жилището?

# 5
Има ли опасност в този случай за мен и може ли мъжът ми за в бъдеще да има законови претенции за жилището?
     Може да стане, ако в споразумението за развода уредите доброволно делбата на жилището. Т.е. трябва да запишете, че ти ставаш изключителен собственик и че си му изплатила половината. Иначе ще остане СИО, а това е рисково.
      Ще платиш такси на съда и общината. 2% върху стойността на имота за съда и съответния процент между 2-4 (всяка община си го определя) върху 1/2 от стойността.  Дори да не прехвърлиш ипотеката на твое име, само ти ще изгубиш, ако спреш да плащаш. Но задължително това трябва да се съгласува с банката, защото може да създадат проблеми, ако имотът се отчужди без тяхно съгласие. Трябва да се видят условията по договорите им за кредит и как се процедира при прехвърляне.  Ако тръгнеш по този път - задължително консултация с адвокат, и то избран от теб. Със съвети по форуми няма да стане.

# 6
Сърдечно благодаря!
Питам в момента теоретично, обмислям вариантите какво да правя и кое е най-правилното решение.
Консултацията с адвокат е задължителна, само да съм сигурна кой вариант ще избера.
  bouquet

# 7
     Съпругът ти склонен ли е на варианта с банката? Това е доста добро решение на жилищния въпрос. Както и да ти заплати някаква сума за вещите и ремонтите, придобити/направени по време на брака. Особено ако имате автомобил и е сравнително скъп.

# 8
Да, съпругът ми е склонен да тегли ипотечен кредит, но родителите му го навиват да е на името на едно от децата. При положение, че след година аз ще плащам ипотеката, смятам че жилището трябва да е на мое име, а след смъртта ми ще остане поравно за двете ми деца.
От една страна не искам по никакъв начин да съм зависима от мъжа ми, дори не искам да го виждам и чувам, но пък няма къде да живеем с децата.
Остава и един последен вариант една година на квартира и после сама да кандидатствам за жилищен кредит, поне вече ще съм разведена и никой няма да ми поставя условия.
Личен автомобил имам и аз и мъжът ми, само дето неговият е на името на баща му и е в пъти по-скъп от моя  Laughing
Парични суми за каквото и да е няма да получа, най-много да ми се изсмеят  Confused

А какво е СИО?

# 9
      СИО  е съпружеска имуществена общност. Всичко придобито по време на брака чрез покупко-продажба става общо. При развод СИО преминава в обикновена съсобственост и всеки от Вас е собственик на 1/2 ид. част. Така стои въпроса с твоя автомобил. Няма значение на чие име е записан. Ще трябва и за него да се договаряте в споразумението.
      Може и да не ти се изсмеят за заплащането на суми за вещите. Ако знаят, че евентуално би ползвала правото си да останеш за една година в жилището, наред с родителските права върху децата. А съпругът ти ще е принуден да го напусне за това време.
      Най-доброто, което мога да ти предложа е да си намерите адвокати и да направите обща среща четиримата.

# 10
Отново благодаря за отговорите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт