Родителски права и отношения

• 2 315
  • 78
  •   1
Отговори
Здравейте!

Имам нужда от съвет относно родителските права и издръжката, тъй като в момента съм в доста трудна ситуация. Разделен съм от майката на децата ми от три години, след като тя реши да си тръгне, след като беше извършила изневяра. Тя напусна дома ни и отиде да живее при своите родители, като остави децата при мен. Първата година и половина или две аз изцяло се грижех за тях, като тя идваше при тях само по малко, понякога по 2-3 вечери на месец. Постепенно започна да ги взима малко по-често и сега сме в режим 50 на 50 по отношение на времето с децата.

Въпреки това, през цялото време аз продължавам да плащам издръжка, която е около 50% от минималната заплата за двете деца
. Тя не си е намерила постоянна работа, като се опитваше да работи на спорадични краткосрочни договори за 1-2 месеца, а наскоро ми сподели, че няма намерение да търси работа, а ще се опитва да започне свой бизнес.

Въпросът ми е дали е правилно от моя страна да продължавам да плащам издръжка, като поемам основните грижи за децата, а тя не допринася за тяхното финансово осигуряване и се опитва да започва бизнес, без да има стабилни доходи? Нямаме дело, но ситуацията започва да ме притеснява. Какво бихте посъветвали?

Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 10:36 от petar343

# 1
  • Пловдив
Е ми не е правилно, очевидно, поне както е описано.
Ако имате решение на съда, искай изменение на режима на упражняване на родителските права и на издръжката. Говори с адвокат за целта.

# 2
Нямаме решение през съд т.е. не сме го минавали този етап.. ако спра издръжката сигурно , обаче ще иска издържка, чрез съд. Въпроса е , че ако го направи ще трябва ест. да гледа децата повече , а дали ще се справи нз.. досега ги е поемала 7 8 дни подред най - много за този период.

# 3
  • София
Ами така си преценил, така правиш. Ние какъв съвет да ти дадем?

# 4
Аз не разбирам от издръжки, но ако децата живеят при теб и ходят при майка си едва ли не на гости, защо ѝ е издръжка? Колко са големи? Не може ли те да разполагат с пари тип джобни, докато докато са при нея, или евентуално да носят пари за времето, което са при нея? Моят мъж има по-голямо момиченце, на което лично си му дава месечно каквото си е определил още от 4г възраст. Като малка тя сигурно е давала всичко на майка си, сега не знам как е.

# 5
  • София
Щом ти така си решил, ние какво да ти кажем!?
Ако в началото бяхте минали през дело, тя щеше да плаща издръжка, докато децата са при теб. Когато сте започнали режим 50:50, никой нямаше да дължи нищо на другия.
В България съпрузите не си дължат издръжка един на друг, но ти даваш такава по собствено желание.
Дали ще спреш или ще продължаваш си е твоя работа.

# 6
Въпроса ми е по - скоро свързан с опита на повечето в делата , които сте минавали и когато бащата  полага също грижи извън обикновенно "просто е баща, вижда си детето от дъжд на вятър" това отчита ли се или винаги майката получава правата..
Защо питам този въпрос, защотото най - вероятно ще си гони готовите пари чрез съд. Както пишете, да решил съм да й давам, но нямаме решение и това решение клони към спиране, защотото не се занимава да изкарва пари, ами с почивки..

Беше започнала работа мин. година да танцува по клубове..детето рева за нея, а тя отиде да работи..

# 7
  • Out of the Mix
Петре, в БГ ли се случва драмата?

Как 50% от дохода ти?

270 - 300 лв.? 600 лв. доход?

Забравяш на прелюбодейката ентусиастка, невярна и нелоялна Smile да й даваш на ръка, каквото и да е.

Пълниш хладилник с провизии за децата, купуваш им дрешки, това-онова. Всякакви други по-големи разходи, или ги делите, или да се оправя тя сама, или едно нещо взимаш ти, други - тя.
На ръка й даваш евентуално, или по банков път минимума по закон.
Ако ще е на ръка, задължително подписи с дати, че е получила, за да не ти отправя контрапретенции, че едва ли не не си плащал.

Децата са ти деца. Финансово спокоен ли си, грижиш си се.
Проблем може да има за в бъдеще, ако вече госпожицата с нетръгващия бизнес с години започне да ги настройва против теб.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 10:27 от Revoker

# 8
  • София
Айде, почна се с катрана по лъжичка.

Плати си на адвокат и обсъдете нещата. Имате поне 2 варианта на иск или споразумение...
Между нас казано - ако желаеш, може да спреш парите. Пак е въпрос на твое решение.

# 9
Неофициално имам около 4000 лв. доход, официално 1200, по банка и се дават 540. В името на децата да не минаваме през дело, ако започне и да не се мъчат психически... за големият, който е на 6 сега беше много трудно. И сега пак не слуша при майка си.. малкото е на 4 и иска при майка си , защото пък му е липсвала, иначе благодаря за мненията ви Simple Smile

# 10
  • Пловдив
А, то не било половината от реалния доход. Wink

Не получава винаги майката правата, но зависи от много неща.

# 11
  • София
Децата се гледат 50:50. Няма как да ги дадат на майката, когато вече сте се разбрали. Напишете го и сключете споразумение.
Има закони. Има адвокати.
Тя няма основание да търси издръжка по закон. Кратко и ясно.
Тя дали работи теб какво те засяга?
Как точно децата ще се мъчат при едно дело?
540 не половината на 4000,  пък и да бяха, това не е издръжка. Давал си ѝ пари да се издържа. Издръжката си я осигурявал на децата, докато са били при теб, а и сега. Издръжка на партньора в България НЯМА. Има само издръжка на децата. Това, че си давал, без да са били децата при нея, не е издръжка.
Ако ти е омръзнало да си делите децата, заведи дело и поискай тя да бъде отглеждащият родител, а ти да даваш издръжка. Ако ли не, споразумейте се.
Понеже явно нямаш понятие от правната страна на въпроса, наеми адвокат.

# 12
  • Out of the Mix
Оо, ма те при теб ли са?
Ти си луд да й даваш пари при тия обстоятелства, при това и със споразумения.

# 13
  • София
Децата няма да имат никакво отношение към делото. Не си го представяй толкова драматично!
Делото най общо казано е - разменяте си едни бумаги около година, явявате се в зала веднъж двамата и това е.

# 14
Петър иска децата да се гледат по равно, без да дава 540 лв на месец издръжка.
На 6 и на 4 години.
Петър получава 4 хиляди чисто на месец.
Бившата му няма доходи. Доскоро е работила танцьорка в нощен клуб и още нещо.
В задачата какво се пита, тези деца, които уж повечето време Петър ги гледа, какво ще ядат, докато са при майка си. Или как Петър да спести 540 лв на месец.
Или как децата да ги гледа майка им, а Петър да ги вижда два пъти месечно?

Общи условия

Активация на акаунт