Консултации с адвокат

• 132 321
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 900
Подозирам, че това значи, че съдът просто е възложил ползването на сем. жилище със самото решение за развод, приемайки в мотивите, че собствеността е обща. Но може и да греша и да се има предвид нещо друго.

Възможно е, макар, че в нашата губерния тези неща съдът не ги обсъжда изобщо в мотивите, само отбелязва кое е семейното жилище и защо го предоставя за ползване Simple Smile

# 901
  • Пловдив
Здравейте ! Моят казус е следният:имам подадена жалба в прокуратурата за неплащане на издръжки.От там е отишла в Полицията,викнаха ме,обясних всичко и какво следва след това? Днес минах пак през прокуратурата,за да видя какво се случва и ми казаха,че жалбата ми е още в Рпу-то !

Ще се самоцитирам,ако може някой да ми отговори ! Благодаря !

# 902
  • София
Подозирам, че това значи, че съдът просто е възложил ползването на сем. жилище със самото решение за развод, приемайки в мотивите, че собствеността е обща. Но може и да греша и да се има предвид нещо друго.
Да,така е. Други дела не е имало.
Просто в бракоразводния документ пише,че сме решили извънсъдебно нашите имуществени отношения и в бъдеще нямаме право на претенции( което сега установявам че явно се пише наизуст).
И съпругата и детето имат право на ползване на съсобствения имот до навършване на пълнолетие на детето.
Ако някой желае мога да му изпратя снимка на документа.

# 903
Ако някой желае мога да му изпратя снимка на документа.
Няма нужда, само дай номера на делото, годината и съда Simple Smile ние ще си го намерим! Simple Smile
Иначе, нямате никакво произнасяне на практика във връзка със собствеността и това тепърва ще ти предстои. Мандаринката ти каза, искът за по-голям дял е със срок 1 г. от прекратяване на брака, но иска за установяване на собственост (разбирай целият имот) е без срок.

# 904
  • София
Това, което зная е, че трябва  да пусне документите до една година след развода, и има още 3 дни срок, за това е и цялото притискане.
Решение номер
III-83-275
Софийски районен съд
10.01.2013

# 905
Защо никой не отговаря на Only ? ooooh!

# 906
Здравейте момичета,
Първо честита нова година! Нека да е здрава и щастлива за всички!

Моят казус е следният имам дъщеричка, която другият месец ще стане на 4 г. С бащата нямаме брак, не живеем заедно. В кампанията за прием в детска г адина ни приеха на първо класиране, но бащата отказа да си даде документите (изискват копие на лична карта и служебна бележка, че работи на трудов договор). Директорката прие детето само с моите документи. Проблемът е, че сега като направя коментар относно работата им например не дават вода на децата, постоянно има болни деца в групата, които никой не връща, прибирам я със скъсани дрехи, а те не носели отговорност за тях и т.н. ми се казва ти нали знаеш, че документите ти са непълни .... или си мълчиш или детето го изключваме. Та въпросът ми е някой да се е сблъсквал сподобен проблем, има ли някакво законово разпореждане да не се изискват тези документи, когато не могат да се набавят доброволно от бащата?

Благодаря предварително

# 907
  • Пловдив
Защо никой не отговаря на Only ? ooooh!
Аз - защото не знам отговора. За останалите не гарантирам.
То и въпросът не съм сигурна какъв е - защо тъжбата е препратена на полицията, или...?

# 908
Моят казус е следният имам дъщеричка, която другият месец ще стане на 4 г. С бащата нямаме брак, не живеем заедно. В кампанията за прием в детска градина ни приеха на първо класиране, но бащата отказа да си даде документите (изискват копие на лична карта и служебна бележка, че работи на трудов договор). Директорката прие детето само с моите документи. Проблемът е, че сега като направя коментар относно работата им например не дават вода на децата, постоянно има болни деца в групата, които никой не връща, прибирам я със скъсани дрехи, а те не носели отговорност за тях и т.н. ми се казва ти нали знаеш, че документите ти са непълни ... или си мълчиш или детето го изключваме. Та въпросът ми е някой да се е сблъсквал с подобен проблем, има ли някакво законово разпореждане да не се изискват тези документи, когато не могат да се набавят доброволно от бащата?

Дори да се изискват, в нарушение е и директорката на градината, защото тя, а не ти, е класирала детето ти само с твоите документи...
Това, че документите ти са 'непълни' не я оправдава, защото тя като директор на детската градина е длъжна да е по-наясно от теб колко и какви документи се подават при кандидатстване на дете в ОДЗ.

По-добре не си мълчи, предупреди и нея и учителките, че ако се отнасят зле с дъщеря ти, или пък я изключат, ти ще подадеш жалба срещу тях където трябва...
Едва ли ще посмеят да повдигнат публично въпроса за липсващите документи, нали при евентуална проверка и при излизане наяве на нарушението на правилата за прием, със сигурност първо директорката ще понесе санкция...

Последна редакция: чт, 09 яну 2014, 19:06 от krem-karamel

# 909
Аз си трая защото от 13 години досег с наказателно съм нямала, по спомен ако бившия плати издръжките трябва производството да се прекрати, ако не плати ще си се води дознанието, ще се върне от РПУ-то, прокурора ще реши дали да внесе обвинителен акт и да съдят бившият и или не, но с уговорката, че вече въобще не помня точно как протичаше процеса.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
До сега ми е вършило работа само да сплаша с жалба до прокуратурата не плащащия татко и това е било достатъчно!

# 910
Това, което зная е, че трябва  да пусне документите до една година след развода, и има още 3 дни срок, за това е и цялото притискане.
Решение номер
III-83-275
Софийски районен съд
10.01.2013

Номерът на делото, а не на решението Simple Smile различни са!

# 911
  • София
21541 надявам се да е това.

# 912
  • Пловдив
Видях решението и това, което казах по-горе за шансовете, търпи промяна. В решението е отбелязано, че страните са се съгласили ("декларират"), че апартаментът е придобит в СИО и след развода остава обикновена съсобственост.
Приема се, че споразуменията, сключвани при развод по взаимно съгласие, имат силата на съдебна спогодба, тоест обвързват страните за онова, което те са договорили. Иначе казано, съпругът се е съгласил, че имотът не е негова лична собственост и не може едностранно да преразглежда това си съгласие, не може и да иска установяване, че имотът е негова лична собственост (и да е бил, след спогодбата вече не е).
Остава възможността да се иска по-голям дял в прекратената СИО поради значително по-голям негов личен принос в придобиването, т.е. искът, който е със срок една година.
Остава евентуално и още една възможност - да се твърди частично индивидуална собственост, различно е от горното за по-големия дял. В единия случай става дума за чисто лични средства (например от дарение или отпреди брака), в другия - за значително по-голям принос с труд и доходи по време на брака.
Погледни това решение на ВКС, към което ще дам линк по-долу, в него се казва, че понеже съпрузите не са се спогодили за квоти, няма пречка да се твърди, че част от имота е придобита с лични средства на единия. Във вашия случай е така, няма уговорени квоти, но има една разлика в твоя полза - в случая от решението страните не са посочили изрично, че имотът е придобит в режим на СИО. Във вашия случай го има. Ако това се тълкува в смисъл "целият имот е бил СИО", излиза, че това препятства и иска за частична трансформация, остава само този за по-големия дял.
Все пак не бих давала категорични съвети какво е най-добре да се прави, защото правото го работят хора и шансовете за изхода на делото не винаги могат да се преценят точно. Изчакай мненията на останалите тук, колкото да имаш повече мнения, и след това си слушай адвоката.

Решение 205 от 19.07.2012 г. по дело 215/2012 г. на 2-ро гр. отд. на ВКС.

Последна редакция: чт, 09 яну 2014, 09:16 от Оранжева мандаринка

# 913
  • София
Съдът след развода е постановил че имаме 50/50 части от семейното жилище.
В момента бившия ми съпруг ще обжалва решението и ще докаже,че апартамента е купен от родителите му, за да ми отнеме тази половина част.
Но казва, че ако се отнеме тази половинка, то след решението на съда ще трябва да му плащам наем на апартамента, който ни е даден за ползване до навършване 18те години на сина ми.
Истина ли е това?

( Карат ме да се откажа доброволно от тази част, и като се откажа нямало да плащам наем за ползването на апартамента)

Съгласна съм с това, което е написала Оранжева мандаринка.  Peace

Исайкова, конкретно на въпросите ти - съдът не е постановил че имате 50/50 части от семейното жилище. Това оставя открита възможността за установяване, че бившият ти съпруг има по-голям дял в прекратената съпружеска имуществена общност.
Не може  да бъде признат за изключителен собственик на апартамента. Дори и да заведе иск за определяне на по-голям дял от общото жилище и успее да установи, че приносът му в придобиването значително надхвърля твоя принос, ти във всички случаи ще запазиш собствеността върху идеална част от имота. Т.е., независимо при какви квоти, вие ще продължите да бъдете съсобственици на този имот.

Малкият апартамент, който е съсобствен, не е бил семейно жилище. Поради това не мисля, че за него е приложима разпоредбата на чл. 57 от СК:
Наемно правоотношение
    Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.

То, обаче, е съсобствен имот, който се ползва само от единия от съсобствениците. Ето защо, другият съсобственик има правата по чл. 31, ал.2 от Закона за собствеността:
Чл. 31. (1) Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
(2) Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

Ти не можеш да се откажеш от собствеността си върху малкия апартамент, тъй като с решението за развода страните са се съгласили, че той е придобит при условията на СИО и след прекратяването на брака той е съсобствен на страните. Можеш, обаче, да прехвърлиш правата си върху имота, което може да стане само с нотариален акт. Мисля, че Кратунка беше дала съвет - за да бъде гарантирано, че ще останеш да живееш в имота, без да плащаш каквито и да е суми на когото и да било, може да поискаш - пак с нотариален акт - да ти бъде учредено пожизнено и безвъзмездно право на ползване и обитаване върху имота.
В зависимост от това дали само ти ще прехвърляш на детето своята идеална част от апартамента или и двамата родители ще прехвърлите имота на детето - изцяло, правото ти на ползване може да бъде учредено/запазено по различни механизми. Но това е отделен въпрос.

И още нещо - малкият апартамент не е "даден за ползване до навършване 18те години на сина ми.", а "до настъпването на законни предпоставки за изменение на посоченото обстоятелство."

# 914
Виви, единствено няма да се съглася с твърдението ти, че не може да претендира изключителен принос, възможно е, да се претендира изключителен принос в условията на евентуалност по-голям дял, друг е въпросът с какви доказателства разполага и как съдът ще ги цени! Отделно, зависи от колегата адвокат, а това е съвсем друга тема вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт