Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лапароскопска холецистектомия на жлъчка

 • 53 920
 • 70
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте,

Имам доста камъни в жлъчката и всички лекари, при които съм ходил препоръчват да се извади мехура. Планирам тази година да свърша това. Живея в София и имам няколко варианта за болници към които съм се насочил:

Университетска болница Лозенец
Токуда
Медицинска академия
Окръжна болница

Бих искал някой, който е преминал скоро през такава операция да сподели своите впечатления от лекари, болници и как е преминал следоперативният период.

Благодаря

# 1
 • София
 • Мнения: 1 126
Здравейте,

Имам доста камъни в жлъчката и всички лекари, при които съм ходил препоръчват да се извади мехура. Планирам тази година да свърша това. Живея в София и имам няколко варианта за болници към които съм се насочил:

Университетска болница Лозенец
Токуда
Медицинска академия
Окръжна болница

Бих искал някой, който е преминал скоро през такава операция да сподели своите впечатления от лекари, болници и как е преминал следоперативният период.

Благодаря

Здравейте,

Съпругът ми претърпя тази интервенция точно преди една година в болница Токуда. Оперира го д-р Веселин Маринов (не е пял по време на операцията Mr. Green). Първият ден от приема беше предназначен за поглъщането на чудовищни количества очистителни. На следващият ден го оперираха под пълна упойка. След още два пълни дни престой беше изписан с една по-голяма дупка над пъпа и две по-малки. Слагат катетър за времето на операцията и на другият ден го махат, а дренажа стои до изписването. Възстановяването му беше много бързо - имам предвид последствията от лапароскопията. Доста дълго обаче спазваше строг хранителен режим, но за това си има отделна тема, от която можете да се запознаете с подробности.

# 2
 • Карлово/ Пловдив
 • Мнения: 929
Здравей!Може да се оперираш във всяко лечебно заведение имащо договор за операция на жлъчката лапароскопски т.е клинична пътека 170.Лечението минава по каса,но тя не заплаща за лапароскопските консумативи които се използват.Следователно те се заплащат от пациента.
За София - договор по пътека 170 имат следните лечебни заведения:
1.Военно Медицинска Академия
2.Мбал Александровска
3.Мбал Св.Богородица -
4.Мбал Сердика -
5.Мбал Токуда -
6.Мбал София Мед -
7.Медицински Институт на МВР
8.МБАЛСМ Пирогов
9.Мбал Св.Анна Окръжна болница
10.Многопрофилна Транспортна Болница
11.Пета Мбал
12.Първа Мбал
13.Сбал по Онкология
14.Сбал Св.Екатерина
15.Мбал Лозенец
16.Умбал Царица Йоана - Исул
17.Четвърта Мбал
18.МБАЛ Доверие

Освен по Нзок - Лечението може да бъде и платено от пациента.
Дано информацията е полезна.

# 3
 • Мнения: 0
Здравейте,

Благодаря за отговорите до тук. Niandre, добри ли ви бяха впечатленията от болницата и лекарите ангажирани с операцията възстановяванео на сапругът ви?
docsi, ясно ми е, че има много варианти за лечебни заведения, в които да се извърши тази процедура. Пуснах тази тема, за да потърся мнения и впечатления от хора преминали скоро през това.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 126
Здравейте,

Благодаря за отговорите до тук. Niandre, добри ли ви бяха впечатленията от болницата и лекарите ангажирани с операцията възстановяванео на сапругът ви?

Извинявам се, че чак сега отговарям.

Болницата като цяло предлага чудесни битови условия и хигиена. Относно лекарите - хирургът д-р Маринов посещаваше съпругът ми всеки ден в рамките на престоя му, но за съвсем кратко. Просто да се увери, че няма някакви оплаквания. Там темпото на работа е доста забързано и се правят много операции ежедневно. Като изключим една сестра в отделението, която явно си беше застинала във времената на соц реализма и се държеше малко сопнато, всички останали бяха много любезни.
Задължително се плаща избор на екип и някакви консумативи, свързани с лапароскопската интервенция. Не мога да кажа за цени обаче, защото съпругът ми е с допълнителна здравна застраховка, която му покри разходите.

Ако имате други въпроси съм насреща да отговоря.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 936
Сега открих тази тема, на мен също ми предстои.

phantomlord, мина ли вече твоята операция, ако влизаш в темата, пиши как е?

# 6
 • UK
 • Мнения: 1 918
Здравейте, аз се оперирах във ВМА през юни при проф. Никола Владов и не бих могла да съм по-доволна- отношение, условия, професионалистите, които се грижеха за мен. Към него ме насочи доц. Крум Кацаров- гастроентеролог. Консумативите струват около 880 лева, мен ме оперираха на 13 юни следобед и на следващата сутрин ме изписаха. За щастие нямах усложнения, макар че жлъчният ми мехур беше силно възпален. Във ВМА всички лекари в отделението по Чернодробна и панкреатична хириргуя, където лежах, са страхотни- няма как да сбъркате.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 936
Ljoli, чета твоя пост малко късно Laughing - не, че съветът ти нямаше да ме окуражи, но вчера направих същото като теб. В същото отделение, мен ме оперира доц. Мутафчийски, аз също имах силно възпаление, също ме изписаха днес без усложнения и се възстановявам бързо. Впечатленията ми също са чудесни от целия екип на отделението. Това са истински специалисти Лекари и Хора с главна буква!

# 8
 • Мнения: 0
Сега открих тази тема, на мен също ми предстои.

phantomlord, мина ли вече твоята операция, ако влизаш в темата, пиши как е?
Не съм се оперирал още. Минах на консултация при няколко от най-добрите специалисти в тази област. Днес бях на консултация при проф. Владов. Ориентирам се към него и неговият екип. Каза, че може да ме оперира с екипа си и в болница Софиямед. Мисля да си направя там операцията другия месец.
От другите специалисти не останах с много добри общи и лични впечатления.

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 18:56 от phantomlord

# 9
 • София
 • Мнения: 1 936
phantomlord, пожелавам ти успех!
Аз се чувствам много добре след операцията. Четох много по темата и като обобщение си направих извода, че всички лекари, които пишат са единодушни, че единственото лечение на жлъчнокаменната болест е оперативно. Всичко друго само отлага и дори може да усложни проблема.

Аз и за миг не се поколебах да се оперирам, а сега и за миг не съжалявам, че го направих. Много благодаря на доц. Мутафчийски и екипа му (той м/у другото е заместник на проф. Владов, към когото ти си се ориентирал).

Пожелавам ти увереност и оптимизъм и няма как всичко да не е наред!

И още нещо. Ако си любопитен може да пусна видео с лапароскопия. Стига да не ти е гадно да гледаш карантия. На мен ми беше интересно да видя как става.

# 10
 • София
 • Мнения: 10
запис

# 11
 • Мнения: 0
И така, считано от 29.04.2013 г. съм без жлъчен мехур Simple Smile
Операцията беше извършена от Д-р Ивелин Такоров, който е към екипа на проф. Владов при Клиниката по Чернодробно-Панкреатична Хирургия и Трансплантолигия към ВМА.
На 28.04 за вечеря хапнах само малко кисело мляко. От 00:00 на 29.04 до операцията не трябваше да приемам никаква храна, нито вода с изключение на 2-3 глътки сутринта.
От 07:30 на 29.04 бях в болницата, минах през регистратурата за оформяне на документи и заплащане на такси. След това през още 1 кабинет за още документи... След това се качих на 14 ет. във ВМА, където е клиниката. Тогава се срещнах с Такоров. Чак тогава разбрах, че именно той ще ме оперира. Предадох му документите и изследванията, които бях предварително подготвил - когато ми определиха датата за операция, ми дадоха списък с изследвания, които да направя преди операцията: пълна кръвна картина, урина, ЕКГ, рентген на гръден кош и т.н.
След това при сестрите в лабораторията за определяне на кръвна група. Сложиха ми абокат, който си остана на мен до изписването. Не са ми правили клизма, не съм приемал очистителни и не са ми слагали катетър. След това ме настаниха в стаята за да ми обръснат част от гърдите и корема. Тази процедура е най-добре да я оставите на тях, защото те си знаят къде колко да избръснат. Следва събличане и намятане на специален халат, който се носи до операцията. Свалиха ме в операционната, сложиха ме на операционната маса, и докато ме наместят ми вляха упойката - най-хубавата част от операцията Simple Smile Отрязах се на секундата, а и така ми се спеше. Предната нощ почти не бях спал. Събудиха ме след операцията, докато ме качваха към етажа на клиниката. Единственият ефект, който получих от упойката беше, че временно виждах двойно и ми беше трудно да разбера какво гледам. Бързо отмина и други ефекти от упойката нямах. Оставиха ме да си почивам и се поогледах - имах 1 малка превръзка на пъпа, една малко по нагоре надясно и една по надясно и по-надолу, горе-долу където се намира мехура. От там стърчеше и маркуча на дренажа, който остана до изписването.
Започнаха да ме подхранват със системи от глюкоза и антибиотици. Първия ден не ядох нищо, бях изцяло на системи. На следващия ден трябваше да ме изпишат, но прокървих от дренажа. Позашиха ме пак и решиха да остана още 1 ден за наблюдение. Това беше най-гадната част от пребиването ми в болницата. Майка ми и приятелката ми тъкмо бяха дошли за изписването, но се наложи да поостана. Какво да се прави случват се такива неща. След зашиването повече не пуснах кръв и всичко беше добре на следващия ден. Изписаха ме на 01.05, махнаха ми абоката и дренажа, сложиха превръзки, с които мога да се къпя. Днес ми смениха превръзките, на 07.05 ще ми махнат шевовете.
Все още чувствам дискомфорт от болките в кожата и коремната мускулатура, където са шевовете.
Болките са търпими, но ограничават движенията ми.
Храната ми в момента се състои от варени и пасирани картофи, моркови, броколи, карфиол (без мазнина и подправки), кисел без мляко, обезмаслено кисело мляко, обезмаслена извара, бял хляб. Подхранвам се с мед.
Ако имате въпроси - питайте.

# 12
 • Мнения: 17
Привет! Аз имам въпрос. И на мен ми предстои една лапароскпоийка  Grinning и по уверенията на специалисти, целия жлъчен мехур е възпален с камък, който прогресивно расте /в момента е 2,5см/ останалите са малки.  Нямало и малък шанс да си стоя с тази жлъчка. В момента аз търся така както и вие преди време за специалисти, цени и т.н. Не разбрах /може би не съм чела внимателно/, цялата жлъчка ли ви махнаха? Колко време трябва да пазите диета и много ли е строга? Аз февруари тази година си полежах по спешност в болницата и оттогава уж съм на диета. След оперативния период болезнен ли е или е търпимо?  Усеща ли се по някакъв начин, че ви липсва въпросния орган, ако са го махнали? И най-важното, колко пари ви струва всичко? Ей такива въпроси имам.  Laughing 

# 13
 • Мнения: 0
Здравей Simple Smile
Ето отговорите:
- Да, маха се цялата жлъчка, заедно с камъните
- Диета се пази 1 месец. По-строга е първата седмица. След операцията се дава списък какво може да се яде и какво - не.
- Следоперативния период е болезнен, но това продължава до една седмица. В началото обикновени движения като лягане, клякане, ставане, навеждане са много сложни или направо невъзможни. Но до 1 седмица максимум изчезват тези болки. Възстановяването при лапароскопия е много по-бързо от конвенционална операция. Болките са сравнително търпими.
- Няма как да не се усеща, променя се начина по който функционира храносмилателната система - поради липса на жлъчен мехур, жлъчката постоянно се излива в стомаха. Трябва да се яде по-често и да не се преяжда. Но при положение, че преди отстраняването на мехура той е бил предимно пълен с камъни, промяната не е толкова голяма.
- Самата операция мина по клинична пътека. Взема се от личния лекар направление 7 за Лапароскопска холецистектомия. Но има консумативи, които се закупуват от пациента и това е навсякъде. Консумативите са: 2 троакара - чрез тях се въвеждат инструментите в коремната кухина и 1 игла на Верес - чрез нея се вкарва газа в коремната кухина за да се повдигне корема и да се направи място за извършване на операцията - операцията се извършва вътре в тялото без то да се отваря. Цената на инструментите варира м/у 800 и 1000 лв. Платих 880 лв. за тях. Имам допълнително здравно осигуряване, взех рецепта, фактура и касова бележка и ще си възстановя разходите.

# 14
 • Мнения: 17
Много изчерпателен отговор, благодаря! Искам аз пак да си попитам нещо.  Rolling Eyes За тази една седмица след оперативен период, изписаха ли ви някакви обезболяващи? Когато взехте направление номер 7, чакахте ли дълго време за час и ден за лапароскопията? Това са другите ми въпроси.
Радвам се за вас! Желая ви крепко здраве и изживяването да остане просто спомен. Дано и аз скоро успея да се похваля с добри резултати.  Praynig
P.S. Стана ми любопитно, какво означава допълнително здравно осигуряване? Аз имам обикновени здравни осигуровки /осигуряват ме на 4 часа  Crossing Arms / и съм втора година по майчинство. Предполагам, няма да имам проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт