140 Американки анализират 50 еротико-фикционални пози в бук клуба

• 35 298
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • Чикаго / София
Здравейте,

Да се включа в темата с пълномощните, че миналата седмица се разправях и аз с Генералното Консулство. Ето и линк към дискусията която проведохме във Фейсбук с тях:
https://www.facebook.com/Bulgarian.Consulate.in.Chicago/posts/46 … tif_t=share_reply

Та общо взето с това с което сме минавали миналите години не става. Трябва или пълномощното да е от Посолството или Консулството, или да е нотариално заверено от американски нотариус, с апостил и после това нещо да се даде в Министерството на Външните Работи да се легализира, или каквото и там друго да се прави.

И ние утре сутринта отиваме до консулството да извадим пълномощни и да ги пратим в Бг, за да се приберат децата без проблеми. На моята колежка, която я бяха спряли от летището в София са й казали абсолютно същото. Говорих с нея миналата седмица и ми разказа случката. Не са пуснали и още една жена с дете от същия самолет. Мъжа й на колежката ми е ходил до ГК Чикаго, извадил е пълномощно, пратил го е с бърза поръчка на Федекс до Бг и са я пуснали накрая, Но всичко това им е струвало много нерви, време и пари.  Спират ги на Гранична полиция там където искат паспортите, не на чекирането.  

Пълномощното е безсрочно до изтичане на паспортите на някое от децата, на някой от родителите, или на придружителя. Така че повече от 5 години не може да е, и то при положение, че на всички паспортите са извадени в една и съща година. Това по информация от Консула.

На летището взимат копие, доколкото знам.
Това е моето инфо по случая.

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 19:19 от irka

# 691
Ужас...по-сложно нямаше как да го направят.
И да попитам последно, тъй като супер много се обърках- ако имам нотариус българин тук, който може да ми завери текста на Бг и на английски, трябва ли да минавам през цялата тази галимация?

# 692
  • Чикаго / София
Клер, не мисля че ще стане. На колежката ми пълномощното е било на български, заверено от българка, която е нотариус тук и е било с апостил, и не са я пуснали.

А, и още нещо забравих да спомена, трябва да се носят оригиналите на акта за раждане на децата.

# 693
Клер, вероятно да - проблемът не е само в езика, а и в това, че не е ясно този нотариус като е американски дали има правомощията да направи заверката. Апостилът удостоверява, че ги има. И съответно минаваш пак през превод и Външно.

Аз пак не разбрала обаче - на летището искат заверено копие или просто ксерокопие? То е безумие да се оставя по стотачка на пътуване иначе.

# 694
А, и още нещо забравих да спомена, трябва да се носят оригиналите на акта за раждане на децата.

Това е при заверката от КГ предполагам и при заверка във Външно. При пътуване кой оригинал искат? Легализиран български или американски акт за раждане?

................

Говорили сме тук, но да споделя какво ми се случи при последното влизане в страната. Попълнихме си декларацията, с която заявяваме, че храна не вкарваме. Дръпнаха ме (мен) настрана след паспортна проверка и пак ме попитаха дали вкарвам плодове и/или зеленчуци. Багажът мина втори път през рентгена и 2 служители провериха дали им казах истината. Вярно, че влязохме от Мексико, но беше неприятно. Бонбони и 1 малка затворена бутилка вода имах. Не ги хвърлиха.

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 19:40 от Niki1

# 695
 да спретнем една форумска среща през ГК в Чикаго и после да го ударим на живот с/без деца викам аз..

# 696
  • The QC to be!!!
Вадете щатски паспорти на децата и на вас и казвайте, че влизате и излизате като Американци и това има май по голям шанс да мине без проблем... освен ако разбира се някой не се зарови и да провери, че сте и Бг. граждани,  ooooh! че тогава пак да се заяде, че като такива сте длъжни да имате Бг. документи и да ги представяте пред Бг. власитите.  Crazy

На познати хлапето, няма още 18 год., но близко до... преди 2 сед. излезе от Бг. с Ам. паспорт само, и след 2 сед. влезе в Бг. с Бг. лична карта. Сега пак се кани да излезе от Бг. така, но този път ще пътува за щатите. Дано не правят пробелм.  Praynig Ще е ужасно ако решат да се заядат защото ще пътува без майка си и баща си.

# 697

Цитат
Апостилът трябва да бъде заверен от консулски отдел на МВнР в София, след като е преведен от одобрените към МВнР преводачи (Наредба за преводите и легализациите). Едва тогава, той може да бъде използван пред български административни власти като автентичен документ.

Всъщност това може би го е направила преводаческата агенция, но аз лично не съм го правила.
Да, синът ми има ЕГН и свидетелството за раждане и за брак са представяни по този начин с апостил.  Най-вероятно преводаческата агенция се е погрижила за заверките в БГ.

# 698

На познати хлапето, няма още 18 год., но близко до... преди 2 сед. излезе от Бг. с Ам. паспорт само, и след 2 сед. влезе в Бг. с Бг. лична карта. Сега пак се кани да излезе от Бг. така, но този път ще пътува за щатите. Дано не правят пробелм.  Praynig Ще е ужасно ако решат да се заядат защото ще пътува без майка си и баща си.

ужасно безотговорно от страна на родителите. л.к. не е документ за пътуване в САЩ.

За среща тук съм  Grinning

# 699
  • The QC to be!!!
Ники, хлапето има Ам. паспорт и ще пътува с него за щатите. А с личната карта влиза в Бг. след кратка екскурзия из ЕС.

# 700
Вадете щатски паспорти на децата и на вас и казвайте, че влизате и излизате като Американци и това има май по голям шанс да мине без проблем... освен ако разбира се някой не се зарови и да провери, че сте и Бг. граждани,  ooooh! че тогава пак да се заяде, че като такива сте длъжни да имате Бг. документи и да ги представяте пред Бг. власитите.  Crazy

едит: права си

Който иска да ни види- добре дошъл, аз скоро май няма да ида...егати  Crazy

# 701
Мисля че го взимат на летището (поне преди се е случвало,аз затова имах по сто копия,сега тц като са 50 $ за всяко).

Ако това е истина, как не ги е срам на тази цена да задържат пълномощните.

Ван, искаш да кажеш, че ако си ходя с детето(няма бг документи и ЕГН) ще трябва да му вадя виза? Ново ли е това?

*
Искам да си купя бг филми или да си платя някъде в сайт да гледам. Дайте идеи, моля от къде. Теглене от торенти не ме интересува. Мерси.

# 702
Защо се изненадвате се чудя, законът поне в тази част не е променян. Имаше заповед на Граничмна полиция и съответно текст в сайта им на който се базираше изключението. Сега гопо ншма и си прилагат закона.ю

Освен виза ( ако престоя е над определен срок) искат и адресна регистрация за американски граждани.
На граничния пункт вземат копие, не оригинала.

# 703
въобще няма да се занимавам с БГ паспорти, зави ми се свят...

и чакам да отговорят на Тина в тази дискусия, която постна Ирка.

Бенс, не, става въпрос, ако стоиш повече от 90 дни. Аз не мисля да го правя, така че Ам. паспорт ме устройва идеално.

# 704
"ENTRY / EXIT REQUIREMENTS FOR U.S. CITIZENS: A U.S. passport is required for U.S. citizens who are not Bulgarian nationals. As a U.S. citizen, you are authorized to stay for a total of 90 days within a six-month period without a Bulgarian visa. This law is strictly enforced. You can file an application to extend your stay beyond the original 90 days for urgent or humanitarian reasons, but the application must be submitted to regional police authorities no later than five days prior to the end of the original 90-day period. Travelers who have been in the country for 90 days and then leave will not be able to re-enter Bulgaria before the six-month period expires. Travelers using official or diplomatic passports must secure visas prior to arrival. Please plan and apply for your visa early. Upon entering the country, Bulgarian immigration authorities request that all foreigners declare the purpose of their visit and provide their intended address. "

адресна регистрация сигурно, ако стоиш над 90 дни
=====================================

Титина, съвсем скоро моя позната беше задала този въпрос на ГПП служител в БГ и той я беше уверил, че й ТРЯБВА виза, ако влиза с Ам. паспорт. Знаех за тези 3 месеца и мислех да търся дали има промени. Ако имаш инфо за промени, сподели моля.

Общи условия

Активация на акаунт