За правата на децата ни! - тема 6

• 90 358
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Момичета, на 29 януари ни беше преосвидетелстването, знам, че се чака 14 дена, утре е точно 14-я ден като броя от 29-то число, дали ще ме върнат утре социалните  Thinking
Защо да те вьрнат???След като ти е подпечатано от ТЕЛК-а и пише влязло в сила няма никой да те вьрне.Мен се опитаха да ме вьрнат с мотив чи трябвало сега единият да го прекьсват за да влезне новият в сила и така.Аз им обясних че не мога да дойда друг ден че няма да сьм тук и си ми го взеха.Но ти напрактика ако нямаш прекьсване ще имаш и сега да вземеш за януари.Така не е много спешно веднага да им се появяваш.

# 466
  • Добрич
Сещам се, че на предното освидетелстване чакахме 14 дена, ама не знам как ги броят и от кога  Thinking Старият ни ТЕЛК беше до 1-ви януари така че няма как да взема за януари  Sad, но се чудя дали ще ми преведат поне детски - 35 лв

# 467
  • Sofia
Сещам се, че на предното освидетелстване чакахме 14 дена, ама не знам как ги броят и от кога  Thinking Старият ни ТЕЛК беше до 1-ви януари така че няма как да взема за януари  Sad, но се чудя дали ще ми прееведат поне детски - 35 лв
До 1.01. включва целият месец и ще вземеш.И нашият беше така и си мислех че няма да имам и отидох по рано за да нямам разминаване,но служителката ми обясни че щом пише 1-во число на месеца това значи ме обхваща целият текущ месец.А огностно детските и те трябва да са ти така даже май до 1-ви Февруари  виж си заповедите.

# 468
  • Добрич
Не знаех, че до 1-ви означава включване на месеца, дано  Praynig
Утре като отида пак ще разпитам, благодаря ти katerinia

# 469
Здравейте,вчера поръчахме обувки на малката в Ямбол.Жената там ми каза ,че имаме право да ни изплатят пътните до там и обратно,за поръчката и за получаването.Даде ми и съответните бележки с които каза да отида в социалните да си подам молба.Това аз не го знаех и съответно не сме запазили нито касови бележки за гориво нито нищо....Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с това ?каква е процедурата,как да докажа колко гориво сме изхарчили,то със задна дата няма как да взема нито фактура нито нищо,как определят разхода,нямам и билет от автобус...нищо нямам  Sad май ще се размина с получаването на това обезщетение ...
Ще ми платят пътните,не искат никакъв документ ,защото сме били с частен превоз  , сумата която изплащат е на цената на билет с влака Peace,споделям ,може да е полезно за някой

# 470
мами, какви документи изискваха като се подава молба за двойните детски?

# 471
АЗ също подавам този месец и ходих ,но не са им излезли справките от НОИ и ме върнаха,казаха след 15 ти да отида.Приготвила съм си < актовете за раждане -копия и оригинали за справка,ТЕЛКА +копие,бележка от таткото за дохода,аз съм на борсата искат ми и трудовата книжка,бележка от личната за ваксините,и бележка за каката ,че ходи на у-ще,а и личните карти на двамата,и декларацията която се попълва там...май е това Peace

# 472
АЗ също подавам този месец и ходих ,но не са им излезли справките от НОИ и ме върнаха,казаха след 15 ти да отида.Приготвила съм си < актовете за раждане -копия и оригинали за справка,ТЕЛКА +копие,бележка от таткото за дохода,аз съм на борсата искат ми и трудовата книжка,бележка от личната за ваксините,и бележка за каката ,че ходи на у-ще,а и личните карти на двамата,и декларацията която се попълва там...май е това Peace

мн благодаря!  bouquet

# 473
А когато се прави изследване в друг град, понеже в нашия няма такава апаратура, изплащат ли се пак пътните?

# 474

Миналия месец когато подавах документите в социалните ми искаха бележки за доход ( за тези,които са безработни е трудова книжка и бележка че не са получавали обезщетения), копие от акт за раждане, бележката за ваксините и от училището ( че е записан в първи клас и редовно посещава учебните занятия) на мен ми ги върнаха, защото детето било с Телк. newsm78

# 475
  • София
А защо ви искат доход? Нали "двойните" не са обвързани с дохода?

# 476
Точно така. Аз подавах миналия месец. Синът ми е със 100%ЧП. Молба, копие на телк и оригинал за сверка, копие и оригинал от акта за раждане, лични карти на мен и таткото. Оригиналите ги връщат.

# 477

на нас ни поискаха, но аз се бях подготвила предварително и носех за да няма за какво да ме върнат  Peace

А ето в закона как е записано, но никъде не се уточнява за децата с ТЕЛК...
Чл. 4. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 21 от 2006 г., в сила от 10.03.2006 г. относно думите "12 месеца", изм., бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6 имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, освен в случаите по чл. 7, ал. 2. [/color]

# 478

на нас ни поискаха, но аз се бях подготвила предварително и носех за да няма за какво да ме върнат  Peace

А ето в закона как е записано, но никъде не се уточнява за децата с ТЕЛК...
Чл. 4. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 21 от 2006 г., в сила от 10.03.2006 г. относно думите "12 месеца", изм., бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6 имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, освен в случаите по чл. 7, ал. 2. [/color]

За децата с ТЕЛК не искат доход, но искат, ако имате и друго дете без ТЕЛК.
Това за дохода мисля, че е упоменато в правилника към закона за соц.подпомагане.

# 479
От закона за семейни помощи за деца чл.7 ал. 8 : (Sunglasses (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.09.2013 г.) При условията на ал. 1, т. 1 и 4 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4. и от правилника за прилагане на същия закон чл. 17 - там са изброени документите, които се представят.

Общи условия

Активация на акаунт