За правата на децата ни! - тема 6

• 90 364
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
От закона за семейни помощи за деца чл.7 ал. 8 : (Sunglasses (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.09.2013 г.) При условията на ал. 1, т. 1 и 4 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4. и от правилника за прилагане на същия закон чл. 17 - там са изброени документите, които се представят.

това ми е убягнало от погледа , но тогава за какво им бяха доходите ни  newsm78

"в сила от 01.09.2013 г." това печатна грешка ли е или просто не е влезнало в сила все още newsm78

# 481
Не е печатна грешка. Явно има промяна в текста, но сега нямам възможност да търся закона преди промяната.

# 482
Да се оплача какво се случи.Януари месец пратих мъжа ми в соц. подпомагане да пита трябва ли да подавам декларация за детски, соц. работничка направила справка в компютъра и му казала, че щом ТЕЛК сме го подали през месец март миналата година, то сега февруари месец ще подадем декларация за детски.Да, ама не.Отивам днес да подавам тази декларация и ми казват, че януари месец не съм я подала, а трябвало тогава и ще загубя парите, които ми се полагат за януари.Ходих при соц. работничка, която отговаря за района ни, но и тя вдига рамене, и ми казва да съм си следяла заповедта.Може и да е права, но при условие , че техен служител е подал грешна информация за срока, в който трябва да подам тази декларация, само аз ли съм виновна. Случвало ли ви се нещо такова?А между другото не ми искаха бележки от училище и за ваксини, тъй като били с ТЕЛК,дано пак нещо не се обърка.

# 483
  • софия
     И мен не ми искат бележки от училище и за ваксини , но аз като намина при личната и си взема. От много глава не боли. Като подавам за детските "двойните"  нося всичко. Най - ме дразни , че трябва да нося личната карта на мъжа ми. Какво доказва това. Че не съм разведена ли? Ако тръгна да се развеждам какво? И не ми даде л.к. Детето няма да получава двойни детски ли?

# 484
     И мен не ми искат бележки от училище и за ваксини , но аз като намина при личната и си взема. От много глава не боли. Като подавам за детските "двойните"  нося всичко. Най - ме дразни , че трябва да нося личната карта на мъжа ми. Какво доказва това. Че не съм разведена ли? Ако тръгна да се развеждам какво? И не ми даде л.к. Детето няма да получава двойни детски ли?

Досега никога не са ми поискали ЛК на мъжа ми. КОгато се е налагало съм носила акт за граждански брак , но не и ЛК Naughty

# 485
Да се оплача какво се случи.Януари месец пратих мъжа ми в соц. подпомагане да пита трябва ли да подавам декларация за детски, соц. работничка направила справка в компютъра и му казала, че щом ТЕЛК сме го подали през месец март миналата година, то сега февруари месец ще подадем декларация за детски.

Ако си ги подала през м. март 2012год., то трябва да подадеш м.март 2013 год. За всеки случай виж ТЕЛК от кога е, не е изключено да е от февруари и тогава този месец. Детските /двойни или единични/ се подават на 12 месеца.

# 486
  • София
А защо ви искат доход? Нали "двойните" не са обвързани с дохода?

на нас ни поискаха, но аз се бях подготвила предварително и носех за да няма за какво да ме върнат  Peace

А ето в закона как е записано, но никъде не се уточнява за децата с ТЕЛК...
Чл. 4. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 21 от 2006 г., в сила от 10.03.2006 г. относно думите "12 месеца", изм., бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6 имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, освен в случаите по чл. 7, ал. 2. [/color]

За децата с ТЕЛК не искат доход, но искат, ако имате и друго дете без ТЕЛК.
Това за дохода мисля, че е упоменато в правилника към закона за соц.подпомагане.
Ами ние сме от "богатите" и нямам право ма детски за другото дете. Затова може би не са ми искали други документи  newsm78

# 487
  • софия

Досега никога не са ми поискали ЛК на мъжа ми. КОгато се е налагало съм носила акт за граждански брак , но не и ЛК Naughty
Сигурно само тези в Дружба искат. Винаги са ми искали.

# 488
  • Русе
имам въпросче: Като занеса решението за телк след 14 дни за поставяне на мокър печат, само оригинала ли се подпечатва или трябва да си направя предварително копия на ЕР на ТЕЛК и тях също да ги подпечата. Или след подпечатване на оригинала, се правят копия?

# 489
имам въпросче: Като занеса решението за телк след 14 дни за поставяне на мокър печат, само оригинала ли се подпечатва или трябва да си направя предварително копия на ЕР на ТЕЛК и тях също да ги подпечата. Или след подпечатване на оригинала, се правят копия?

Задължително си направи поне 10 копия преди печата. После на оригинала ти ще има печат, а на останалите ще има и още един печат "вярно с оригинала". Когато после ти се наложи да го даваш в разни служби преснимай си оригинала и си пази другите за всеки случай. Не се знае къде какво ще ти поискат. Защото като подаваш във социалните ти искат копие за интеграционните, отделно искат и за винетка, отделно и за самата помощ. Ако пък подавате и за талон за паркиране и там ти искат. В Закрила на детето също ми искаха, както и копие при личният лекар.

# 490
  • Добрич
Къде се ходи да се поставя мокър печат и във всеки град ли е така, сещам се, че през 2007г. когато за пръв път се явявахме на ТЕЛК тогава наистина копията трябваше да имат мокър печат от картотеката, после го отмениха, през 2010г. си подавах само копията без печати, вчера ходих до социалните но съм подранила днес бил 14-я ден, но нищо не ми казаха за мокри печати на копията  Thinking

# 491
Весси, по принцип се ходи до картотеката на ТЕЛК.Но когато мъжа ми ходи му отговориха, че това изискване е отпаднало и си подадохме документите в АСП без този печат. Peace

# 492
Аз подавам само копия без печат, но искат да покажа и оригинала само за справка.
Как може навсякъде да искат различни документи? Даже и такива, които ги няма като изискване да бъдат представяни в съответния закон или правилник? Направо ми писва от всичката тая щуротия. А колко копия има направени в социалното на телка, акта за раждане на малкия, личните ни карти и т.н. Close Да не казвам тук и на колко места ходя да подавам молбите - на три. Разхождат ме из целия град. ooooh! А това "входящ номер" е мръсна дума.

# 493
Аз подавам само копия без печат, но искат да покажа и оригинала само за справка.
Как може навсякъде да искат различни документи? ............

Може всичко!

Завериха ми ЕР още в деня на издаването, никакви 14 дни. Подадох всички видове молби с копия /носих си оригинала/, преди тези 14 дни. Никой нищо не върна и не каза.

# 494
  • Добрич
Благодаря ти n_alex76   Hug

Общи условия

Активация на акаунт