За правата на децата ни! - тема 6

• 90 490
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Непременно ще споделя! Благодаря за бързите отговори Hug

# 526
И още нещо да питам момичета- плащат ли се здр. осигуровки на майката, ако е безработна в нашия случай?

Плащат се при ТЕЛК от 90% нагоре с чужда помощ.

# 527
ЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Цитат
Чл. 40.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;

# 528
Щом е в сила от 2014, значи сега е старото положение, така ли? Защото мен ме осигуряваха миналата година, а става дума за 80%.

# 529
Феята с тъмносините коси,да попитам какви документи и къде си подавала за да те осигуряват,че аз преди около 2г и половина имаше период в който бях безработна и се наложи сама да си платя здравните осигуровки за половин година,а ние също сме с 80%ТЕЛК

# 530
  • Русе
Здравейте. Ние имаме ТЕЛК 100% с право на чужда помощ. Минахме социална оценка и имаме право на балнеолечение веднъж годишно. Имаме проблеми в нервно-двигателната система. Искам да попитам мами със сходни проблеми , къде сте ходили на балнеолечение, доволни ли сте от процедурите, може ли да отиде цяло семейсто /естествено платено за мъжа ми и другото дете/ и въобще всякаква информация относно и документи, записвания. Извинявам се много ако не е мястото на въпроса ми тук, но не знам къде да го задам.

# 531
Феята с тъмносините коси,да попитам какви документи и къде си подавала за да те осигуряват,че аз преди около 2г и половина имаше период в който бях безработна и се наложи сама да си платя здравните осигуровки за половин година,а ние също сме с 80%ТЕЛК
За съжаление явно са променили закона, сега пише само за 90%, а миналата година за деца беше по-малък процентът. Не помня какъв, но влизахме. Сега се изненадах неприятно, защото пак съм безработна

# 532
 Simple Smile Здравейте! Искам да попитам имаме ли право на карта за безплатно пътуване-50% телк с чужда помощ е детето ми-два пъти в годината с бдж? Преди няколко дни питах в социалните и казаха, че имаме право, а вчера, като отидох да подам документите -се зачудиха и ми приеха молбата, но не знаели.....за първи път виждали такова нещо-50% с чужда помощ при дете.Много некомпетентни са тия социални в нашия град.

# 533
Zdrravejte moje li nqkoj da mi kave to`no kolko e nadbawkata za deca s telk, a detskite pomoshti kam neq li sa  i ima li druga  kato ednokratna pomo]. tochno kolko vzimate ot socialnite

# 534
мами, от вчера дъщеря ми ходи на логопед - 180лв месечно. ooooh!  сума, която е доста отежняваща бюджета ни, но парите от ТЕЛКа са нейни и е редно да отиват за нейното образование.... Досега покриваха текущи разходи, сметки, развлечения...  Rolling Eyes
Та мисълта ми е, имаме ли право на някакво покриване на сумата от социалните. В соц. оценка е отпуснато 'обучение' и пише, че се изплаща след представянето на документ удостоверяващ вкл. в обучителен курс с/у заплащане. Някой знае ли каква сума отпускат? Далеч съм от мисълта че ще е половината от таксата ни, но и 20лв да са, пак е файда... поне бензина да си покриваме.  Rolling Eyes

# 535
  • София
За обучение държавата отпуска крупните 13 лв на месец...Евала, че досега сте покривали текущи разходи. Аз се принудих да минем ТЕЛК, защото с 2ма на логопед, един на психолог и другите терапии ТЕЛКа ми е точно до никъде. С телк е само единия де. Мъж ми още не може да преживее, че синът ми е с ТЕЛК от психиатрична комисия Sad

# 536
И мен ме вълнува въпроса на tedka. Логопед, психолог и рехабилитация... понякога са ми непосилни и намалявам часовете.
Доника,  Hug

# 537
  • София
Охи, не знам от къде си - вариантът е ДЦДУ - там посещенията са безплатни, стига да има свободни места. В София няма места или поне в тези, които съм питала. Ако детето е с над 90% ТЕЛК можете да кандидатствате по програмата Асистент за независимо детство. Тя е за деца над 5г обаче и за тази година мисля, че приемането на документи приключи. Там също отпускат определена сума.

# 538
Доника, пробвахме в ДЦДУ. Състоянието, в което си вземах детето.... не ми се пише просто. Иначе сега свекърва ми му е личен асистент и с татко му работим за да се справим с разходите, но напоследък става все по - трудно.

# 539
моето дете няма нужда от рехабилитации. минахме ТЕЛК (54% ни дадоха) защото аз не мога да работя, няма кой да я води и взима от училище(преди това от градина) и парите ни идваха като че взимам заплата - 290лв. детето ходеше на логопед в градината, но явно не е било достатъчно... и сега се налага да ходим отново. 13лв никак няма да ни помогнат, но няма да ги оставя на държавата... ще си ги изяждаме всеки месец на пицария, ще си го направим ритуал  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт