За правата на децата ни! - тема 6

• 90 538
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
Здравейте,
знаете ли дали децата с ТЕЛК, които ще започват училище имат някакви "привилегии" при записването. За детската градина има доста информация, но не намирам такава за първолаците и изобщо за учениците.
Когато записвах преди 2г.моят син имаше предимство за децата с ТЕЛК.Не знам обаче дали е общо за всички училища или се решава на местно ниво като вьтрешен ред в сьответното училище.За Софийско училище говоря.

# 511
  • софия
    Незнам за записване. Но като споменах на сестрата в училище в първи клас,  ми каза да донеса копие от Телка, за да има право на събрание да поиска за кабинета специфични лекарства за астма, инхалатор и т.н. Според мен в правилника на училищата не фигурира нищо по въпроса. Чела съм го за нашето.

# 512
Чиновници стават втори ТЕЛК и определят кой е по-по-най инвалид Crazy
Цитат
С една дума - законът недвусмислено определя, че хора с трайни увреждания са всички, на които ТЕЛК е дала 50 и нагоре проценти инвалидност. Без никакви уговорки за заболявания, други проценти и без значение дали инвалидът се придвижва с бастун, или го носят на ръце, дали е сляп с едното или с двете очи.
Въпреки това е налице творческо прилагане на закона по места.
Добър пример дават в малката разградска община Самуил. Там картите не се залепват на предното стъкло, а вървят с инвалида, независимо дали е в своята си кола или чужда.
Това е много важно за хората с увреждания, защото могат да ползват правото на безплатно паркиране и когато са в такси например.

# 513
  • Варна, морето, сините вълни...
Здравейте искам да попитам има ли някой от Варна и дали знае как стоят нещата с детските градини и ясли. Искам да запиша малкия, като е  ТЕЛК кандидатства ли се наравно с др деца, пише ли се някъде че е с ТЕЛК, или трябва да говоря с директорката? newsm78 И ако нямам постоянен адрес там дали изобщо може да кандидатстваме  Confused

# 514
Здравейте искам да попитам има ли някой от Варна и дали знае как стоят нещата с детските градини и ясли. Искам да запиша малкия, като е  ТЕЛК кандидатства ли се наравно с др деца, пише ли се някъде че е с ТЕЛК, или трябва да говоря с директорката? newsm78 И ако нямам постоянен адрес там дали изобщо може да кандидатстваме  Confused
Имам спомен, че на дечицата с ТЕЛК им се полагат допълнителни точки при класацията, но за по-сигурно провери.

# 515
Понеже и ние сме на същата тема ....аз не съм от Варна ,но мисля ,че е еднакво навсякъде.
Документи се подават по ел.път в сайта на общината,да отбелязва се ,че детето е с ТЕЛК и това му дава предимство от 5 точки пред другите деца.Но документите се подават на 1- 2 април(не съм много сигурна) и се класира за прием .септември месец.Ако искаш да го пуснеш по -рано отиди до градината която си си избрала и говори с директорката,ако има места да го запише сега,аз казах ,че детето е с ТЕЛК ,казаха ,че няма проблем и сме освободени от такса Peace

# 516
 Simple Smile Здравейте! Моето дете е с 50% с чужда помощ-въпроса ми е относно безплатното пътуване-има ли значение-с влак, с автобус или с кола ще пътуваме, тъй като една майка пишеше, че са пътували с кола и са и искали касов бон и ф-ра от съответната бензиностанция и са и изплатили сумата после newsm78, а на мен от соц. ми казаха, че имаме право 2 пъти в годината, но само с влак, с автобус вече било отменено преди няколко месеца!

# 517
от соц. ми казаха, че имаме право 2 пъти в годината, но само с влак, с автобус вече било отменено преди няколко месеца!

Да, само с влак! и то предварително трябва да отидеш до социалните с копие от решението на ТЕЛК и подаваш специална молба. Издава ти се удостоверение, с което пътуваш 2 пъти безплатно с влак.

# 518
  • Велико Търново
Може ли ,някои които е личен асистент да ми каже кога се получават заплатите,в края на месеца ли,към кое число и месец назад ли вървят?Мерси предварително!

# 519
Simple Smile Здравейте! Моето дете е с 50% с чужда помощ-въпроса ми е относно безплатното пътуване-има ли значение-с влак, с автобус или с кола ще пътуваме, тъй като една майка пишеше, че са пътували с кола и са и искали касов бон и ф-ра от съответната бензиностанция и са и изплатили сумата после newsm78, а на мен от соц. ми казаха, че имаме право 2 пъти в годината, но само с влак, с автобус вече било отменено преди няколко месеца!

Аз бях писала,но не ми искаха нищо,само ме попитаха с какво сме пътували(това са транспортни разходи за поръчка на ортопед.обувки)казах с личен транспорт и ми изплатиха разходи на цената на билет за влака Peace

# 520

Аз бях писала,но не ми искаха нищо,само ме попитаха с какво сме пътували(това са транспортни разходи за поръчка на ортопед.обувки)казах с личен транспорт и ми изплатиха разходи на цената на билет за влака Peace
newsm78Интересно?! Това скоро ли е било? Явно във всеки град различно казват. То цялата ни система е такава! Аз и съпруга ми ще водим детето след урологична операци в София- на контр. преглед с личен транспорт-но за да ми изплатят парите за пътни-трябвало само с влак, а гарата ни е в ремонт и никакви влакове не пътуват сега от нашия град и как да пътувам с влак тогава? ooooh! Rolling Eyes Laughing

# 521
Това скоро ли е било? Явно във всеки град различно казват. То цялата ни система е такава! Аз и съпруга ми ще водим детето след урологична операци в София- на контр. преглед с личен транспорт-но за да ми изплатят парите за пътни-трябвало само с влак, а гарата ни е в ремонт и никакви влакове не пътуват сега от нашия град и как да пътувам с влак тогава? ooooh! Rolling Eyes Laughing

Здравей!  Мисля, че изплащането на транспортни разходи в случая за поръчка на ортопедични обувки се ползва на основание, различно от това, което имаме по принцип - 2 пъти в годината да пътува детето безплатно с влак /и придружител ако е с ч.п./. Води се - "за помощни средства".

Но както описваш случая при теб - постави въпроса на социалните /дори и с писмено запитване-молба/, тъй като явно не можете да ползвате влак поради причини, които не зависят от вас.

# 522
  • в полите на Балкана
Това скоро ли е било? Явно във всеки град различно казват. То цялата ни система е такава! Аз и съпруга ми ще водим детето след урологична операци в София- на контр. преглед с личен транспорт-но за да ми изплатят парите за пътни-трябвало само с влак, а гарата ни е в ремонт и никакви влакове не пътуват сега от нашия град и как да пътувам с влак тогава? ooooh! Rolling Eyes Laughing

Здравей!  Мисля, че изплащането на транспортни разходи в случая за поръчка на ортопедични обувки се ползва на основание, различно от това, което имаме по принцип - 2 пъти в годината да пътува детето безплатно с влак /и придружител ако е с ч.п./. Води се - "за помощни средства".

Но както описваш случая при теб - постави въпроса на социалните /дори и с писмено запитване-молба/, тъй като явно не можете да ползвате влак поради причини, които не зависят от вас.

Да пътуването с влак  два пъти годишно е различно от пътуването за направа на помощни средства. За пътуване на лекар, не съм чула да дават някакви пари за път. А имам дългогодишен опит в това.

# 523
 Simple Smile Да, явно различни са нещата, но ще питам в конкретния случай-това, че жп гара е в ремонт-да видим какво ще кажат! И още нещо да питам момичета- плащат ли се здр. осигуровки на майката, ако е безработна в нашия случай?

# 524
  • в полите на Балкана
Simple Smile Да, явно различни са нещата, но ще питам в конкретния случай-това, че жп гара е в ремонт-да видим какво ще кажат! И още нещо да питам момичета- плащат ли се здр. осигуровки на майката, ако е безработна в нашия случай?
Едва ли ги интересува ремонта на жп гарата. Ще ми е интересно да споделиш отговора им.
Плащат се ако детето е с повеече 90% и ЧП.

Общи условия

Активация на акаунт