За правата на децата ни! - тема 6

• 90 476
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • Русе
Моля ви за съвет-моя позната гледа сама детето си, от 2 години не живее с бащата и няма помощ от него.Детето се води на името на бащата,нямат брак,според социалните няма право на помощи и не е самотна майка.Детето е здраво, но все пак държавата отпуска ли нещо в такива случаи?
  В случаите, в които майката не е завеждала дело за издръжка към бащата, и не получава такава от него, отива в съда. От там изисква да и издадат такава бележка, документ, който удостоверява, че тя не получава издръжка от бащата/не е завеждала дело. За издаването на документа се заплаща някаква такса. С този документ вече може да отиде при социалните. Това е документа, че тя е самотна майка. Съответно, може да ги покани да заповядат по всяко време на проверка, за да се убедят и сами. С този документ и всички останали, може да попълни молба са помощи. Нямат право да и откажат да попълни молбата. Ако отказват, да изиска писмен отказ, за да може да го обжалва.
   За тази бележка от съда, установяваща статут на самотна майка, научих от социален работник за моя случай, същия преди години.

# 571
  • Бургас
Ше ходим на телк с детето -преосвидетелстване,искат ли етапна епикриза от джипито и още ли се чака 2 седмици за заверка на телк?

# 572
На нас ни искаха етапна епикриза така,че си вземи за всеки случай.За заверката на телка пак се 14 дни макар, че аз отидох на 10 -тия ден и беше готово.

# 573
имам въпрос ,за дете с първи телк с диагноза астма,с алергичен компонент,могат ли да ми върнат пари със задна дата ,при положение че детето е диспансеризирано 2010г.,а е с чести престой в болница със спазми още от 2007г.,това трябва ли да е упоменато в решението на телка или се подава молба някаква за тези пари назад в социалните?

# 574
Каква е датата на инвалидност т.12?

# 575
Asita5 какъ е % на инвалидност и датата на инвалидизация в т.12 от решението?

# 576
50%  26март.2013

# 577
ASITA5 , щом в решението пише ДИ 26 март 2013г няма да получиш пари със задна дата,нищо, че детето е било диспансеризирано или е имало престой в болница, в случая е важно какво пише в самия ТЕЛК.

# 578
Изплащат се със стара дата пари до датата на инвалидизация, която е посочена в решението на ТЕЛК, но не повече от 3 години назад.
Момичета, знаете ли дали трябва да се подава заявление и изобщо някакви документи за извънредната помощ от 50 лв.за деца с увреждания? От чутото по новините останах с впечатлението, че не трябва да правим нищо, а просто ще ги преведат заедно с детските този месец. Правилно ли съм разбрала?

# 579
Правилно си разбрала. Аз бях в четвъртък при социалните и те ми казаха, че нищо не се подава, просто ще ги преведът с детските.

# 580
Феята, и аз така разбрах.

Да питам нещо: мога ли да сменя банковата сметка, по която ми превеждат детските и другите добавки? Или трябва да чакам да дойде време за нови молби и тогава?

# 581
Изплащат се със стара дата пари до датата на инвалидизация, която е посочена в решението на ТЕЛК, но не повече от 3 години назад.

отделна молба в социалните ли се пуска за тези пари?

# 582

отделна молба в социалните ли се пуска за тези пари?
Виж датата на инвалидизация в ТЕЛК- решението, ако е назад във времето, ще ти платят по чл.8 Д със задна дата, иначе-не. Не се пуска отделна молба.

# 583
ясно,благодаря!!

# 584
  • София
Да питам нещо: мога ли да сменя банковата сметка, по която ми превеждат детските и другите добавки? Или трябва да чакам да дойде време за нови молби и тогава?

Можеш и преди да е изтекъл срока на заповедите. Отиваш в СП и подаваш молба в свободен текст.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт