За правата на децата ни! - тема 6

• 90 598
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • BG
Благодаря да отговора.Разбирам,че няма такива отстъпки.
Stephy, моите съболезнования!

Благодаря!  Hug
Надявам се, че никой не ми се сърди, че пиша .... Сърцето ми е при вас!

# 316
  • София
Здравейте Simple Smile
Нахлувам с въпрос, защото се убедих, че форума помага с информация повече от институциите.
Та - синът ми е първа група в детската градина. Има ТЕЛК 90% с придружител, диагноза ГРР. Според директорката на градината - щом бил с придружител трябвало да има личен асистент?!? Опитах се да и обясня, че думите с придружител са поради малката възраст, а не че се нуждае от Асистент, но не исках и да споря неподготвена, така да се каже. Познавам доста дечица, чиито телкове са с придружител именно поради възрастта. В групата на големия има дете с диагноза хиперактивност с дефицит на вниманието, което ходи само до магазина, че и на градина, но е с 80% с придружител.
Къде да отида - в ТЕЛК на Макариополска ли и да поискам становище за думата придружител, в социалните ли? Не че ще имам против някой да се занимава допълнително с него в градината, защото той там си е на самотек - да не им пречи пък да прави каквото си ще. Уж ще е на ресурсно подпомагане.
Не знам - аз все си мислех, че тези Асистенти са за хора с физически увреждания. По новините гледам, че и за тях е трудно да се осигури такъв. Не че не се търси и от 100 кладенеца вода, за да се отпише детето от градина...

# 317
Доника, асистенти има и за хора с ментални увреждания. А с чужда помощ има и възрастни, не само деца. Би могла наистина да кандидатстваш за асистент на детето-ти или друг човек, ако искаш, но не си длъжна. А и е мн трудно, както казваш. Детето може и трябва да си ходи на градина без придружител.
Стефи, разбирам те, че продължава да те вълнува проблематиката, но не ти ли е по-болезнено тук? И аз преживях такова нещо.

# 318
  • Добрич
Момичета какви документи се подават за подновяване на ТЕЛК, че съм забравила от преди 3 г. нещата  ooooh!
Днес само ядове бера да се свързвам с нашата картотека на ТЕЛК  #Cussing out

# 319
Само копие от старият телк, епикризата и акта за раждане -това ми искаха на мен като ходих преди седмица.А и лична карта на детето ако е над 14 годин. Даже останах учудена подадох я на 26 миналият месец и на 8 октомври получих писмо да се явим на 26 ноември-телка ни изтичаше на 1 ноември.

# 320
  • BG
.....Стефи, разбирам те, че продължава да те вълнува проблематиката, но не ти ли е по-болезнено тук? И аз преживях такова нещо.

Феята с тъмносините коси , ако мога да помогна с нещо, винаги ще го направя. Не ми е болезнено тук, напротив - съпричастна съм. Във времето се убедих, че институциите могат да мачкат, ако човек не е запознат със закона (което е много тъжно, но е факт).Благодаря ти, че ме попита - много мило!  Hug

# 321
Stephy, и аз неведнъж съм имала сблъсъци със Социално подпомагане. Ако не си се информирал предварително, е трудно. Струва ми се, че си много силна духом, как го постигаш?

# 322
Момичета какви документи се подават за подновяване на ТЕЛК, че съм забравила от преди 3 г. нещата  ooooh!
При подаване на молба за преосвидетелстване в отдела на ТЕЛК, са нужни копие от акт за раждане и направление от личен лекар за явяване пред ТЕЛК.
Но при самото явяване пред ТЕЛК се представят всички изследвания, епикризи, протоколи за лекарства, които трябва да са направени и издадени не по-късно от 6 месеца от датата на явяване пред комисията.

# 323
  • Добрич
non4eto0, Анджали ,благодаря, че се включихте  Hug
И аз по-късно разбрах, че трябва направление, за нови епикризи тъкмо се чудих колко им е давността, предния път се сещам беше закъсняло писмото и по празниците сме бягали по специалисти за епикризи, май от сега ще ги извадим

# 324
На мен не ми искаха напревление онзи ден като отидох да подам молбата за преосвидетелстване.Само копие от старият телк, епикризата и акта за раждане.И личната му карта представих тъй като е на  15години.Но направление не съм носила а и те не ми искаха.

# 325
На мен не ми искаха напревление онзи ден като отидох да подам молбата за преосвидетелстване.Само копие от старият телк, епикризата и акта за раждане.И личната му карта представих тъй като е на  15години.Но направление не съм носила а и те не ми искаха.

Каква епикриза представяш? Етапна епикриза или преди подновяване на ТЕЛК влиза в болница за изследвания и с тази епикриза.

Имам въпрос за социалната оценка. Поискаха ми удостоверение от личната, че детето ми пие лекарства и каква хранителна диета спазва. Лекарството е депакин и имам протокол от здравната каса. На някой искали ли са му такова удостоверение? Питам, защото личната ми е сладурка и е напълно възможно да не знае.

# 326
   Mama_Nana, искат,да-за да ти отпуснат добавка за лекарства-май е 8-9 лв. месечно.

# 327
Последната етапна епикриза преснимах.Да аз съм представяла такова удостоверение от личната лекарка го взимам.Само не си спомням дали искаха копие на рецептурната книжка в социалните или само удостоверението представях.То не че сумата която ми изплащат за лекарствата е кой знае колко голяма-прословутите 9,75лв но пак е нещо.

# 328
Момичета благодаря!   bouquet 

# 329
  • Варна, морето, сините вълни...
Момичета какви документи се подават за подновяване на ТЕЛК, че съм забравила от преди 3 г. нещата  ooooh!
Днес само ядове бера да се свързвам с нашата картотека на ТЕЛК  #Cussing out

Аз отидох само с ЛК и ми дадоха да попълня молба.

На преглед сме на 16.11. във Велико Търново. Но ще се местим в София  най-вероятно след някой месец, и ако се сменим адресната регистрация ще трябва ли наново да се явяваме на ТЕЛК веднага Sad

На мен не са ми искали направление когато подавах молба за преосвидетелстване  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт