За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 630
Просто плюса е, че в ЧУ всичко е както се казва под един покрив и пести време и логистика и на децата и на родителите.

Eто това по принцип са част от моите резерви към ЧО. Предлага се някакъв набор от спортове - футбол, тенис и плуване (примерно). Да, ама отрочето тренира лека атлетика от години и няма интерес. Или понеже е модерно всички тренират карате. Да, ама тренировки по карате за деца под 10 години са си загуба на време - децата нищо не научават, само родителите се ласкаят, че детето им получава модерно образование. Или пък чавето има вече цветен колан, а децата в групата се бутат и зяпат. Предлага се английски (задължително). Да, ама отрочето по някаква случайност е много напред с материала. Или пък иска да учи френски.
Да не говоря за разните "изкуства", дето са съвсем прах в очите.
И ако за капак се окаже, че отрочето има и особени интереси в математика или друга наука, изведнъж се оказва, че това събиране на "всичко под един покрив" всъщност изобщо не е работещо решение и много по-добре е училището да дава само минимума, а допълнителните занимания да са скроени индивидуално (taylor made, както му казват на село). В този смисъл ЧУ е много добро за деца без конкретна ориентация към нещо, а с изискване за пълноспектърно образование на добро ниво. И за тези, които особено ценят дисциплината, охраната и транспорта.

Забележете, че не отричам ЧО. Постингът ми е систематизиране на моя опит от времето, когато аз съм проучвала. И това може да е ценно за тези, които сега се чудят.

# 631
И още една интересна статия http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5214331 съвсем по темата  Peace

Просто плюса е, че в ЧУ всичко е както се казва под един покрив и пести време и логистика и на децата и на родителите.

Eто това по принцип са част от моите резерви към ЧО. Предлага се някакъв набор от спортове - футбол, тенис и плуване (примерно). Да, ама отрочето тренира лека атлетика от години и няма интерес.
Да, точно така е, аз затова подчертах, че в нашия случай точно този плюс, не ми е чак толкова важен, но моя случай си е мой и е частен.

Или понеже е модерно всички тренират карате. Да, ама тренировки по карате за деца под 10 години са си загуба на време - децата нищо не научават, само родителите се ласкаят, че детето им получава модерно образование. Или пък чавето има вече цветен колан, а децата в групата се бутат и зяпат.
Тук много зависи, къде, кой и как води заниманията ... да речем, че м общия случай е почти така ...

Предлага се английски (задължително). Да, ама отрочето по някаква случайност е много напред с материала. Или пък иска да учи френски.

Това е и моят личен минус, към училището, на което се спряхме, но както вече уточнихме - няма перфектни решения - намерила съм начин. Тоест - да прав/а си, но има и училища, предлагащи друга конфигурация от езици - Българско школо, ЕСПА, Увекид, Веда, Ерих Кестнер, Френския лицей ....

Тук ще си позволя да не се съглася съвсем - на някои места заниманията са на много високо ниво и се водят от външни изпълнители, които са доста креативни.

И ако за капак се окаже, че отрочето има и особени интереси в математика или друга наука, изведнъж се оказва, че това събиране на "всичко под един покрив" всъщност изобщо не е работещо решение и много по-добре е училището да дава само минимума, а допълнителните занимания да са скроени индивидуално (taylor made, както му казват на село).

И това е вярно  Peace, но кой да го скрои - да речем ти ще го скроиш, аз също, но още колко хора ще го направят и особено с малките деца в началния курс е много сложно, като балета е от 14 часа, френския от 15.30, рисуването от 16.30, пък ти си до 18 на работа в другия край на града и не разполагаш с баби.

В този смисъл ЧУ е много добро за деца без конкретна ориентация към нещо, а с изискване за пълноспектърно образование на добро ниво. И за тези, които особено ценят дисциплината, охраната и транспорта.

Забележете, че не отричам ЧО. Постингът ми е систематизиране на моя опит от времето, когато аз съм проучвала. И това може да е ценно за тези, които сега се чудят.

Извинявам се за вандалското разчленяване на поста ти, но е много добре систематизиран и щеше да ми е по-трудно да внеса нужните оточнения висящи отстрани.  Peace - пп - писаното със синьо е моето мнение  Simple Smile Heart Eyes

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 15:50 от Lennyh

# 632
Страшно хубав пост! Поздравления! Наистина си уловила много точно нещата.
Ще допълня обаче нещо като човек с две деца в частното образование и с опит като родител - над 10 години в тях.
За страничен човек убягва едно - ЧУ и ЧДГ са адски гъвкави и реагират мигновено, когато забележат интерес, талант и т.н.
Например:
Интерес към Легото - веднага реакция и картбланш за действие.
Математика - веднага се реагира и се действа и като подготовка, и като участие в състезания.
Компютри, програмиране, езици, анимация.
Това са все неща, които не аз, а синът ми е предлагал и се реагира по невероятно бърз начин и много професионално.
Същото е и в детската градина на малкия ми син.
Хората са отворени за идеи и само докато спомеш и усещаш вече, че нещата са се случили. А те наистина се случват.

Eто това по принцип са част от моите резерви към ЧО. Предлага се някакъв набор от спортове - футбол, тенис и плуване (примерно). Да, ама отрочето тренира лека атлетика от години и няма интерес. Или понеже е модерно всички тренират карате. Да, ама тренировки по карате за деца под 10 години са си загуба на време - децата нищо не научават, само родителите се ласкаят, че детето им получава модерно образование. Или пък чавето има вече цветен колан, а децата в групата се бутат и зяпат. Предлага се английски (задължително). Да, ама отрочето по някаква случайност е много напред с материала. Или пък иска да учи френски.
И ако за капак се окаже, че отрочето има и особени интереси в математика или друга наука, изведнъж се оказва, че това събиране на "всичко под един покрив" всъщност изобщо не е работещо решение и много по-добре е училището да дава само минимума, а допълнителните занимания да са скроени индивидуално (taylor made, както му казват на село). В този смисъл ЧУ е много добро за деца без конкретна ориентация към нещо, а с изискване за пълноспектърно образование на добро ниво. И за тези, които особено ценят дисциплината, охраната и транспорта.

# 633
....
Това са все неща, които не аз, а синът ми е предлагал и се реагира по невероятно бърз начин и много професионално.
Хората са отворени за идеи и само докато спомеш и усещаш вече, че нещата са се случили. А те наистина се случват.

Да, точно това е - от три години насам съм внесла две важни предложения в нашето ЧУ и двете бяха приети и смятам, че децата имат огромна полза от тях  Peace
Отделно директорката винаги е отворена за нови идеи и предложения, върху всяко поставено питане се мисли и се дава отговор, при това достатъчно бързо  Peace
Нещо, което в ДУ, ако изобщо се случи е цяло чудо.

# 634
Eто това по принцип са част от моите резерви към ЧО. Предлага се някакъв набор от спортове - футбол, тенис и плуване (примерно).....изведнъж се оказва, че това събиране на "всичко под един покрив" всъщност изобщо не е работещо решение и много по-добре е училището да дава само минимума, а допълнителните занимания да са скроени индивидуално (taylor made, както му казват на село). В този смисъл ЧУ е много добро за деца без конкретна ориентация към нещо, а с изискване за пълноспектърно образование на добро ниво. И за тези, които особено ценят дисциплината, охраната и транспорта.
Не забравяй че живееш в България и трябва да сравняваш с ДУ. Иначе сравнявате успехите на "държавните" МГ с тези на ЧУ.
Толкова разработени спортни дейности стават в западни у-ща тип кампус. У-щето на дъщеря ми имаше класическо игрище за голф, рафтинг на 80 км с автобус на у-щето, различни други игрища като футбол, ам; ръгби и пр.плувни басейни, 2 зимни стадиона (за хокеисти и за фиг. пързаляне), 10 тенис корта, 20 скуош зали, зали за баскетбол, ханбал гимнастика и един куп други спортове каквито може човек да си представи. И всичкото това само за 550 деца !
Основното е че за масата ученици е там няма много време за спорт. Обикновено повече тренират учениците представящи у-щето в щатски състезания.
Винаги в оценките си трябва да изхождаме според възможностите в страната и ако ще сравняваме да сравняваме по обективни критерии.

За страничен човек убягва едно - ЧУ и ЧДГ са адски гъвкави и реагират мигновено, когато забележат интерес, талант и т.н. .. Хората са отворени за идеи и само докато спомеш и усещаш вече, че нещата са се случили. А те наистина се случват.
Предполагам че е така. В ДУ на дъщеря ми направих много разумни предложения, които биха неимоверно подобрили учебния процес, но управата не беше заинтересована от излишни усилия.  Grinning

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 16:23 от plamenhk

# 635
  • София
Здравейте, следя с огромен интерес темата, т.к. в момента се лутам в дебрите на голямото умуване "а сега накъде?" за голямата си дъщеря. Децата ми са втори и четвърти клас в квартално ДУ, което беше един добър вариант до четвърти клас. Но ето че той дойде (много бързо някак си), а идея за по-натам така и не се избистри. Наблюденията ми в ДУ, прочетените досега много мнения тук във форума и разговори с хора започват да канализират по-нататъшната ми ориентация към ЧО. Досега фаворит в търсенията ми е ПЧМГ, за което първоначално разбрах от приятели с деца там. Но за съжаление не отговаря на вижданията на дъщеря ми за математиката...
Искам да попитам за мнения за училище "Рьорих" - почти липсват такива, или доколкото ги има са много стари.
Интересува ме също как мотивирате и какво обяснявате на децата си при една такава смяна на училище. Все пак те имат вече някаква среда и приятелства, което за тях е много важно.
Благодаря.

# 636
  • София
Мога ли да попитам за информация за ЧУ с немски език. Дъщеря ми ще бъде предучилищна догодина и исклам да я кара направо в училището където ще продължи до 7 клас (поне така се надявам). В момента съм се спряла на Увекинд. Далеч е от мястото където живеем, но повечето ЧУ с немски са далеч, така че това явно ще го преглътна. Замислям се и за Шилер като опция, но вече от опит знам, че след 4ти клас (ако въобще я приемат) ще трябва да я местя в друго училище. Синът ми беше до 4ти в Послушковци и мога да кажа, че бях доволна, но 5-7 общото мнение е, че не е най-добрият избор.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми даде инфо за Увекинд, Дойчешуле и Ерих Кестнер по критериите, които Лени и Стела Мария описаха.
Благодаря

# 637
Mihunia понеже навремето всъщност тръгнах да търся немско училище ги проучвах до едно.
За мен отпаднаха веднага Дойче шуле и училището към Немското посолство  по критерия за отношението към децата. Темата Шилер, мога да коментирам на ЛС - но също не ги препоръчвам - лично мнение, иначе детето на една от най-добрите ми приятелки учи там и тя е доволна...
Мога да кажа, че фаворити ми бяха три - Увекид - най-добри според моята класация - много добро място и условия за децата да бъдат и на въздух, много приятна атмосфера в самото училище - ведри и усмихнати хора, спокойни, търпеливи, доста добро ниво на обучението по немски, Веда - за мен неудобна локация, иначе повечето неща ми допаднаха и като цяло бяха най-адекватни в разговорите ни, Ерих Кестнер - доста неудобна локация, неособено добра дисциплина, добро в началния етап 1-4 -ти клас и не чак толкова след това.
Ще е интересно обаче да споделят родители, чиито деца в момента учат в училищата, които те интересуват, защото моите впечатления са от преди 5 години. Peace

chushkopek зависи, коя мотивация визираш - ако имаш предвид ученето като такова смятам, че в едно добро училище независимо дали е ЧУ или ДУ - самата среда мотивира и децата си помагат едно на друго и се конкурират благородно, иначе все пак им трябва някакво време за аклиматизация и създаване на нови приятелства, но пък според мен това само ги обогатява. Големият ми син продължава да поддържа контакти с някои от съучениците си до 4-ти клас, защото бяха много приятна групичка и много задружни - виждат се макар и доста рядко наистина, но пък създаде доста нови приятелства в новото си училище и това е нормално - успех в избора  Peace  bouquet
За Рьорих също знам доста стари неща и то през човек, затова няма да ги коментирам, за да не те обърквам допълнително ...

# 638

Не забравяй че живееш в България и трябва да сравняваш с ДУ. Иначе сравнявате успехите на "държавните" МГ с тези на ЧУ.

Нито за момент не го забравям. И сравнявам само това, което се предлага на българския пазар на образование. С уточнението, че няма абсолютна класация, а само оптимална такава за всеки конкретен случай.

# 639
Записвам се и аз: информация за Ерих Кестнер от първа ръка би била много полезна. Мъж ми ги беше посетил това лято. Всички били мили и отворени, децата имали контакт с директора когато искат и по всякакви въпроси, но нямам лични наблюдения.

Ако всичко написано на страницата на Увекинд е вярно, ми е фаворит. Имам чувството, че там работят много творчески, свободомислещи и умни хора. Хареса ми и съм изчела всичко от-до, но нямам никакви лични наблюдения. Не би влязло в избора ми заради локацията. Много ще ни е далече.

Deutsche Schule  е много скъпо и въпреки, че децата ми са закърмени с немски не бих го избрала. Но това е частен случай. Иначе за немската система имам само адмирации..
Просто ми се иска българска система на обучение.

# 640
  • София
Deutsche Schule  е много скъпо и въпреки, че децата ми са закърмени с немски не бих го избрала. Но това е частен случай. Иначе за немската система имам само адмирации..

Ако имаш предвид училището към посолството, там учат И по българската система.
На мои близки детето е там. Отзивите им са смесени, най-вече не им харесва факта, че училището е много ново и един вид 'самодейно' все още.

# 641
  • София
Вторият западен език не е на високо ниво, но научават по нещо.
Стела, интересувам се от въпроса с втория език. Бях уверена, че немски се научава на ниво, позволяващо да продължиш обучението си в немскоговоряща страна.
За останалите езици знам, че ситуацията е като описаната от теб. Ако предпочиташ, отговори ми на ЛС, но ще ти бъда благодарана за инфо какъв втори език беше избрал синът ти.

# 642
  • София
Благодаря за отговорите. Мнението ви за Увекинд съвпада с моето. Записването е чак през април, но искам да съм наясно с всички възможности дотогава. Ще си направя и среща с хората , за да видя базата.
Лени, много полезна информация даваш мерси. Както знаеш нашият батко е в ПЧМГ и би ми било най-лесно да запиша и малка там. Но се притеснявам да не объркам детето, защото ако математиката не е нейната сила, ще трябва да я местя в друго училище.

# 643
  • София

Ако имаш предвид училището към посолството, там учат И по българската система.
На мои близки детето е там. Отзивите им са смесени, най-вече не им харесва факта, че училището е много ново и един вид 'самодейно' все още.

А как стои въпросът с удостоверението след седми клас? Какво се случва с деца, които след седми клас искат да кандидатстват в държавни езикови гимназии?

# 644
А как стои въпросът с удостоверението след седми клас? Какво се случва с деца, които след седми клас искат да кандидатстват в държавни езикови гимназии?

Училището към посолството не е българско училище и не може да издава удостоверения за завършен клас. Познато дете изкара там няколко години и сега в 7 клас го преместиха в друго ЧУ за да може да кандидатства.

Общи условия

Активация на акаунт