За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Стела Мария, нищо не ти е ясно относно моите предпочитания, а само обобщаваш ей така, колкото да ме сложиш в "другите, дето не обичат частното, и затова са против мен"! Още малко ще напишеш, че е защото гроздето е кисело! Не ме обвинявай в "необичане" на частното образование! Напротив, аз самата съм разглеждала ЧУ като възможност за децата си, и все още не съм я изключила изцяло. Шарен живот, какво да се направи!

# 616
8. Такса около 5000 евро в момента.

Всичко хубаво, ама това защо го написа с такова приближение? Беше ти неудобно да кажеш истинската цена или какво?

Учебни такси за 2012 - 2013 учебна година

Такса за български ученици, кандидатстващи след 7. клас и приети след полагане на Приемен изпит 2012    € 5800

Ами, ние вече сме студенти, инфото ми е от миналата година Simple Smile Освен това ние бяхме на половин такса, защото сме последният випуск, в който първите 30 приети си караха на половин такса до края на обучението. Затова писах приблизително, а всеки родител може да си провери точно.

# 617
Стела Мария, нищо не ти е ясно относно моите предпочитания, а само обобщаваш ей така, колкото да ме сложиш в "другите, дето не обичат частното, и затова са против мен"! Още малко ще напишеш, че е защото гроздето е кисело! Не ме обвинявай в "необичане" на частното образование! Напротив, аз самата съм разглеждала ЧУ като възможност за децата си, и все още не съм я изключила изцяло. Шарен живот, какво да се направи!

Добре, ти обичаш частното образование, просто не ти личи. Чети сега важната информация и не търси само под вола теле, никой не ти е казал, че нямаш възможност да си позволиш, всеки сам си знае средствата и за какво обича да ги харчи. Хората наистина се интересуват от конкретна информация, няма смисъл да си чешем езиците напразно. Имам куп приятелки в реалния живот, които са на твоето мнение, и куп приятелки, които са на противното, и с никого не сме се "наритали", всеки сам си решава. Аз не ти налагам моето мнение, просто темата е "ЗА" частното образование, както ти казах, ако искаш, пусни една тема "ПРОТИВ" и пиши там на воля.

# 618
  • София
Ох, какво да ти кажа, че да спра тази поредица от постове, които продължават да показват, че нищо не си разбрала! Темата едва ли е "за" в смисъл "дайте да се нахвалим с частните училища", освен ако ти самата не я схващаш така! Нито моята идея е "против" в смисъл "дайте да оплюем частните училища". Твърде лековато тълкуваш нещата, че си ги и доукрасяваш и измисляш! Държиш да си "отгоре" ли? Повече няма да отговарям на подобни на твоите постове, че поне да се прекъсне тази порочна верига!

В смисъла на темата искам да попитам какво се случва, ако детето/родителят не желае да се възползва от изкуствата и спортовете в училището, защото примерно, си има други занимания, в читалища или частни формации, спортни клубове, които не са свързани н училището? Например, ако детето ми тренира шах към отбора на ЦСКА или свири на цигулка в читалището, то трябва ли непременно да запише някой от кръжоците в училище и ако не, то намалява ли се таксата или отделно се плаща за всяка заявена дейност?

# 619
В смисъла на темата искам да попитам какво се случва, ако детето/родителят не желае да се възползва от изкуствата и спортовете в училището, защото примерно, си има други занимания, в читалища или частни формации, спортни клубове, които не са свързани н училището? Например, ако детето ми тренира шах към отбора на ЦСКА или свири на цигулка в читалището, то трябва ли непременно да запише някой от кръжоците в училище и ако не, то намалява ли се таксата или отделно се плаща за всяка заявена дейност?

Зависи от училището и политиката му.
В ПЧМГ - до 4-ти клас - всички занимания по спорт и изкуства влизат в таксата и можеш да се запишеш на каквото искаш, ако в даден ден се получи така, че детето ти няма избрано занимание се събира с другите деца, които са в същата ситуация и с тях се занимават няколко учители, като им дават допълнителни материали, тестове или просто играят нещо с тях.
След 5-ти клас всички занимания са свободно избираем и съответно платими на 2 части за двата срока, ако решиш можеш пак да се запишеш на всичко, ако пък не желаеш - не се записваш на нищо.

В други училища - всяка допълнителна дисциплина се заплаща, тоест - избираш - плащаш, не те интересува - не избираш и не плащаш.

# 620

Дъщеря ми не ходеше на допълнителните дейности в училище, защото по това време ходеше на пиано в едно читалище и имахме намаление от таксата. Не знам дали е такава политиката на училището, но ние така се договорихме с директорката.

# 621
Относно допълнителните занимания, които се изтъкват като предимство на частните училища и твърдението, че в държавните няма такива. Навсякъде из София (не знам колко точно са на брой, но мисля, че са равномерно разпръснати из града) има център за работа с деца. Дъщеря ми ходи до 4-ти клас на худ. гимнастика към един такъв център, за което се наемаше зала и в самото училище. Таксата на месец беше 10 лева (да не излъжа, може и 20 да е била или първо да е била 10, а после да се е увеличила на 20 - не помня). Участваха в състезания, представления, а треньорката беше повече от всеотдайна. На тези представления, които бяха общи за центъра, имах възможност да видя представянето на други деца - вярвайте, певците им, особено от по-големите класове, слагаха в малкия си джоб професионалните певци, танците и актьорското майсторство бяха на много високо ниво и т.н. Имаше и други занимания - пиано, рисуване и т.н. Т.е. ако някое дете от това училище има какъвто и да е интерес и има време, може си осигури уроци на съвсем достъпна цена и качествени. Вече постиженията зависят от таланта, от избора дали да направи от това бъдеща професия, или просто да му е хоби, но важното е, че възможности са създадени.
Сега детето ходи на пиано при частен учител (навремето нямаше места в центъра, но учителят ни хареса и не сме проверявали дали не са се освободили). Таксата - 15 лв/час. В центъра беше горе-долу толкова, но на месец. Няма да коментирам, че първите уроци по пиано бяха в държавна детска градина срещу 12 или 15 лева на месец, ще излъжа, но от този порядък.
Това го казвам като възражение на твърдението, че ЧУ има извъкласни възможности за изява, а в ДУ няма никакви. Не е вярно  Laughing В ДУ има безкрайни възможности за извънкласни занимания, но особено след 4-ти клас няма много време за тях.
Относно охраната - в нашето ДУ (говоря за предишното, за сегашното - всички знаят всичко  Laughing) има такава и в двора не се пуши. Какво се прави извън училището - един Господ знае.

# 622
  • Там, където ме обичат
И за Американски колеж:

1. Всички предмети се учат на английски и на всички предмети се държи. Математиката им е силна, физика, точни науки, а на български са на първо място на матурите, колкото и чудно да изглежда. Вторият западен език не е на високо ниво, но научават по нещо.
2. Дисциплината е много добра, правилата са за всички, няма изключения. Не може да се отсъства, ако родителят не се е обадил на същия ден до 10 ч. сутринта да предупреди. Дори извинените отсъствия не могат да надвишават определен брой (не голям). Изключва се за успех под 4,50 годишен и за лоша дисциплина. Учениците не могат да пушат до района на спирката. Имат дори политика, която забранява да се държат за ръце и да се целуват из двора, да не говорим за алкохол и дрога. Изобщо, никакви разхайтени истории. Не че на купони не правят каквото си искат. Но в училище имат респект.
3. Среда - академична.
4. Много критично оценяване, всичко по тестове и проекти, няма завишаване.
5. Спортове - всякакви, въпрос на престиж е да спортуваш и да се изявяваш.
6. Изкуства също всякакви. Клубът по драма се ръководи от истински режисьор, имат музикални състави и какво ли не. Организират съвсем истински концерти и децата се представят на много високо ниво.
7. Изключително висока успеваемост на децата. Масово ги приемат да учат в избраните от тях университети (предимно в чужбина и в Американския в Благоевград), при това със стипендии. Не съм си мръднала пръста да помагам в избора на университет, в училище си има консултант, който свърши цялата работа по кореспонденцията.
8. Такса около 5000 евро в момента. Има финансови стипендии, за които се попълва документация. В класа на сина ми имаше доста деца, които получаваха такива. За нищо не се доплаща, а учебниците им са страхотни.
9. Транспорт няма.
10. Охрана има до входа на училището. Базата им е страхотна и много се пази и поддържа. За храната - има стол и кафе, където могат да си вземат обяд. На училище са до към 15 часа, после има допълнителни занимания (също безплатни) по избор.
8.
С всичко съм съгласна, без таксата, тя е 5800 евро. И много са малко тези, на които им се отпускат стипендии, нека не се заблуждаваме. За едно средно статистично семейство, с двама работещи родители, не съм чула да има намаление на таксата.
Всичко останало е вярно. Peace

# 623
  • София
На мен ми е трудно да дам адекватно мнение, ще почакам да "натрупам" впечатления.
Наистина в новата тема може да се сложи анкета, за основните критерии при избор на училище. Peace

# 624
# 625
Това го казвам като възражение на твърдението, че ЧУ има извъкласни възможности за изява, а в ДУ няма никакви. Не е вярно  Laughing В ДУ има безкрайни възможности за извънкласни занимания, но особено след 4-ти клас няма много време за тях.

Аз не помня някой да е казвал подобно нещо. Просто плюса е, че в ЧУ всичко е както се казва под един покрив и пести време и логистика и на децата и на родителите.
Съвсем друга тема е, че моите да речем нямат време, за да се възползват от голяма част от предложенията в училище, но все пак те са частен случай.

foxysilver благодаря   bouquet

# 626
  • София
Като човек пуснал темата да внеса разяснение :
Никъде в нет пространството и тук във форума не намерих активна тема за частното образование.
Бях изненадана, защото дъщеря ми беше записана в държавно училище, но в следствие на редица количествени натрупвания, баща и отишъл и я записал във въпросното ЧУ (обсъждано като основен вариант, впоследствие отхвърлено). И като "невежа" в материята, реших да пусна темата.
Беше ми разяснено, защо всеки си претрайва за "неговото" ЧУ, и следейки последните страници разбрах, че това си е напълно в реда на нещата.
Следях дискусията за СМГ и МГ като цяло, защото макар да съм много далеч от материята ми беше интересно да следя мненията ви.
Притеснявам се само, че както аз се лутах месеци наред в търсене на информация, така ще се лута и някой друг родител, опитвайки се да отсее качествената информация от количествените лични изменения.

И да, темата не е за да полирам собственото си его на видиш ли колко съм велика, че отрочето е в ЧУ, а за колектиране на информация от първа ръка на родители, чиито деца са в ЧУ.
Предполагам, това ще е от голяма важност за родители, които се лутат като мен.

Благодаря на хората от предходните страници, които поднесоха така нужната ми информация  bouquet

# 627
Като човек пуснал темата да внеса разяснение :
Никъде в нет пространството и тук във форума не намерих активна тема за частното образование.
Бях изненадана, защото дъщеря ми беше записана в държавно училище, но в следствие на редица количествени натрупвания, баща и отишъл и я записал във въпросното ЧУ (обсъждано като основен вариант, впоследствие отхвърлено). .........
....И да, темата не е за да полирам собственото си его на видиш ли колко съм велика, че отрочето е в ЧУ, а за колектиране на информация от първа ръка на родители, чиито деца са в ЧУ.
Предполагам, това ще е от голяма важност за родители, които се лутат като мен.

Само да кажа, че в архива има поредица от няколко теми 5-6 може би пускани от Данибон, където също има много ценна и систематизирана информация за Частните училища - разбира се, трябва да се отчита и времето, в което е коментирана дадената информация, тоест част от нея може да се е променила в една или друга посока  Peace

Колкото до егото поне мъничко не го ли ошлайфа   Laughing Laughing Laughing Wink hahaha bowuu

# 628
  • София
Ами, не, Лени Rolling Eyes
Благодаря, темите в архива съм ги чела, ама и там едни....
Информацията точно, изменила се е Peace

# 629
Когато се говори за частно училище, сравняването му с държавното е неизбежно.

Лени, под покрива на училището също имаше занимания - шах, някакви източни бойни изкуства, други спортове, но не съм се интересувала. Худ. гимнастика също беше в салона на училището, рядко отскачаха (с учителката) до сградата на центъра, но и той беше на няколко преки. В училището имаше дори фитнес зала  Laughing Но така е, не може да се ходи на всичко, ако ученето е приоритет.

Общи условия

Активация на акаунт