(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 471
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Вили 66, Амика, благодаря че просветлявате невежите,но любопитни нови градинарки.В събота отивам да си нагледам градинката . Много искам да имам късмета на новака и да ми се роди нещо.С много труд съм отвоювала от дивото малката си градинка и много се радвам на растенията .Вярно ли че охлювите ядели ягоди  Shocked

# 106
  • Варна-София
Вес, кога сади увивния боб? Спази ли срока, че той се сади задължително по-рано от другия!?! Може вече да му е жега.
За жълтите калинки не знам.
Нealthi, късмет на новака наистина съществува! Успех!

# 107
Титинко,а яслъците под открито слънце ли са или имат навес отгоре?За краставичките говоря.
Тук брули един вятър.
Имаш ли фотоси на опитите с тиквичките от миналата година...
На открито са ястъците ( има много финна мрежа метната отгоре заради птици/животни, но краставиците решиха че и тя им пречи и излязоха отгоре и ). То не са виновни те, ами гледача ми докато си бях в БГ ги е поизпуснал  Mr. Green
Какви фотоси, те си бяха жив провал тиквичките ми. Тази година имам самоизраснал корен ( между цветята). Да видим до къде ще го докара

# 108
 healthi,  Hug,на нас,селянчетата понякога са ни смешни въпросите на хора расли на бетон.Не се засягай  Hug.
За това понякога съм по-остра в спора си тук-има неща проверени в поколения опит.И изведнъж някой вчера влязъл в градината,чел книжни градинари,сам с много хубави намерения и идеи започва да се опитва да ме убеди в обратното на наученото от опит.
А бе хора,предположете поне,че вече сме минали по този експериментаторски и ентусиастки път.И на нас са се подигравали,а ние сме спорили... Peace
Тук е момента да докладвам до къде стигна експеримента с мулчираните със слама картофи-точно при тях тръгна картофена мана.Остава да сравним добива между тях и отглежданите традиционно.
Охлювите са полифаги-ядат всичко,но особено обичат ягоди.

# 109
  • Русе
Вили и при мен има китки с по-малък завърз домати, но са от 2-3 китка нагоре. Първа,втора китка са били завързали преди дъждовете. Но сега при тези жеги на пипера може да му изпада цвета.
  Започнахте ли да консервирате вече продукцията- тиквички, корнишони, зелен боб?

# 110
Вили, това че не трябва да пръскам тиквовите с бордолезов ми го казаха днес в една селскостопанска аптека...  Laughing  Нищо де, вече ще си зная...  Wink  То така се учи човек...  Hug

# 111
Доматчето не го знам какъв сорт е. Даде ми го комшийката и му казва "Стоте   доматчета" защото едно лято ги броила -от един корен откъснала 100 домата. Растението е ниско,колчето се слага за да  се помага на растението да издържи тежестта на плодовете а те са червени,кръгли,вкусни и по скоро малки като размер,но в никакъв случай като Чери. за болестиии...имам Алтернария по доматите,гледам и те имат въпреки че са в отделна вада. Имам 10 корена ,ще снимам,ще наблюдаваме.

# 112
Така като го гледам това доматче ми прилича на better bush ( не знам как се превежда на български, но е точно като от снимката).

# 113
  • DE
Благодаря ви от сърце за поздравите и пожеланията отправени към мен!

# 114
  • София
Срам не срам аз пак при вас и то с първия си неуспех с борбата ми с въшките и зехтиново-сапунената смес. Първо - пак си имаме въшки и второ почти съм успяла да уморя два корена домати върху които изпръсках това което беше останало на дъното и там явно се беше утаил зехтина и днес целите бяха потъмняли.

На няколко пъти споменавате содена смес или емулсия, пак против въшки - дали някой може да сподели рецепта. След като пръскам, след колко дни мога пак да пръскам, но срещу друг проблем.

# 115
  • Пазете Гор
Преди година някъде се случих в една безбрежна кайсиева градина недалеч от Ситово, Силистренско. Привечер. Беше не чак толкова топъл, но осезаемо влажен ден. Комарите се лепяха по мене като пръски по вълнолом. Дългата юнска вечер беше отдавна свършила. Не можех да си тръгна, упоен от цвърченето на щурците, от сладкия аромат на зарзалите, от едрите звезди на Добруджа, невярващ в щастието си да усетя всичкото това. Взех в шепа три кайсии, сложих ги в колата, дълго сещах дъха им. На другия ден ги споделих с двойка кабардясали от пот в жегата катаджии до Тутракан, дорде пледирах за наказание само по фиш. 

matze, честито, момиче.

Меден дефицит съществува, но иде реч за усвояем мед в почвеният разтвор, а не за медни телове в стъблото на растениет. Двете са различни неща. Едното е божествено фина химия, а другото, мен ако питате - е суеверие.

Дефицитите на "микроелементи" в почвата са сравнително слабо проучена територия. Някои от тези елементи се съдържат в почвеният разтвор в микрограми (милионна част от грама), но са от критична важност за формиране на здрави и плодоносни растения. Някои почвоведи смятат, че разликите в плодородието на почвите са вследствие не толкова на физико-механични свойства и наличието на органично вещество, а по-скоро на наличието в почвата на усвояеми микроелементи, вкл. мед: бор, молибден, цинк и прочие. Подчертавам, че тези елементи са във изключително деликатни количества, превишението на някои от тях прави продукцията директно токсична.

35 градуса удари при мене. Растенията полудяха. Не ги подсилва толкова топлият ден, колкото това прави топлата нощ. Сипвам кокоше ако в обилие!

Знаете ли, забелязал съм, мравките предпочитат лободата пред краставиците, за да заселят там листните въшки. Дали не е вариант да оставяме по някой и друг стрък лобода - като примамка. И алтернатива?

# 116
  • Варна-София
И аз пазя няколко вече узрели кайсийки за голямата щерка. Ще дойде с преспиване на вилата. Смеят се, че ги третирам като деца, ама те вечно ще са ми деца. И на сто години да стана.

Медният дефицит го има описан. За останалото съм също съгласна.

Мисля, че хората правят аналогия с образуването на патина по медта с времето - нали са правили църковните кубета и богатите къщи да блестят отдалеч, пък после зеленясват с времето. Окислението на медта става по-бързо, ако се нагрее медната жичка. Медният окис е фунгицидът, който се търси в случая, а не меден сулфат (син камък) - той няма откъде да дойде. Евентуално тази схема с пробиването на стъблото може да проработи за известно време, докато растението не изолира жичката (засъхване на тъканта около нея), ако медната жичка бъде нагрята до окисление (почерняване) и едва тогава да се пробие стъблото. Но сега не съм на тази вълна и няма да се занимавам с такъв вид експерименти. А и меден оксид и меден оксихлорид, и меден сулфат се продават на магазина.

Растенията са добре, нищо че сбърках концентрацията на содата. Лукче, пак благодаря!  Hug

ПКрасимира, ти сама посочи причините за неуспеха. Оставила си емулсията да стои поне половин час. Нормално е да се разслои. Тоест ти си пръскала все едно веднъж със сапунена вода, а след това със зехтин. Ето това второто е проблем.
Значи първо добре разбъркваш, за да стане емулсията и веднага се пръска. Това пръскане се понася идеално даже от прасковите, които са добре известни със своята капризност.
Друго, което има значение е че лятото се пръска рано сутрин или късно вечер, за да не се получат изгаряния от слънцето, но това е общовалидно за всички видове пръскания.

Куркума, лободата при мен се оказа най-любимото място за развъждане и на миризливки - хиляди. Тази година внимавам да не оставям повече от едно растение за семе и ще го къпя периодически в кофа с вода, за да ги давя - не знам как точно ще го направя при положение, че самото то е като дръвче.  Rolling Eyes

Вили, кураж. Бори се с картофената мана. Не я оставяй да ти провали растенията. Ето малко инфо: http://farmer.bg/26984-Kartofenata-mana-ne-postadi-domati-i-kartofi Миналата година е била особено благоприятна за развитие на картофена мана, а тя се предава от заразени остатъци от домати и картофи, и заразени клубени.

Вчера в тарафа имаше мъжко "събрание". Миналата година беше лоша за ябълките, а тази са родили много. Мъжете след като мине юнското опадване, ще разреждат ябълковия плод. Критерий: 20 листа да изхранват един плод. Щели да броят!!!  newsm78 А ние жените ще им подпираме стълбите и ще им пеем песни.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 08:36 от amica1

# 117
  • Добрич
Амика, радвам се, че доматите са добре.Вече установихме без да искаме, че по-голямата концентрация на содата не пречи, защо да не продължим така? Все ми се вижда малко 1 лъжица сода на 4 литра вода...

# 118
Амика,картофите ми ще са готови за прибиране до десетина -петнайсет дни.Така че не ме притесняват единични листа с мана.Клубените са вече доста големи и реколтата ще е добра.
Другите ми зеленчуци за сега не боледуват и да се надяваме ще ги опазя и за напред  Praynig
Снощи набрах десетина домата-откога го чакам този вкус  Laughing
Раздадох и доста краставици на съседите-ще трябва да откриваме консервния сезон.
Да похваля отново краставиците Тести грийн на Саката-стигат много бързо,родовити са,по крехки и по-вкусни от Гергана.И на стават на бухалки като нея,а си остават сравнително тънки  Peace
Лукче,какво става с боба и корнишоните?

# 119
  • Варна-София
Лукче, засега само се радвам, че не се случи нещо лошо.

Писаро ми похвали тези краставици на Саката. На какви цени бяха семките? Имаше нещо около цената. Може и да бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт