(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 188
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте ,градинари и градинарки   Hug
как се справяте в жегите  Wink 
аз ,поради форсмажорни обстоятелства / пръсках против мана онзиден/ ,слях поливките на всички площи в един ден  ooooh!  #Crazy и снощи ,с три маркуча за 3 часа и половина едвам полях  ooooh!
обаче толкова съм затънала,че вече пазарувам семена за втори култури  hahaha

# 166
Долу в ляво студеното чайче е мое,Мамогемелар.
За довечера си запавам мартинито със зелената маслинка. Blush
Всички сме нагазили в поливането.Е,туй ако не е изкуство.
Снощи мъжете дозабиваха колци в доматите и разглеждах корените.Какво чудо са!На педя растояние около стъблата.Като женска коса,просмукана от Земята.Изкушавам се да прекъсна връх.
Как ли ще изхрани едно растение 30 бройки?
Питанка:на кой завръз е разумно да се спре?
...В моя край,формироването по Амика на гроздето го правим естественно.
С първите зелени чепки грозде подкиселяваме супата.
Нова,прекрасни фотографии! Hug
Грахови ладии,божикравички в меден месец....
Трябваше да хванеш отблизо кърлежа,че може би имам подобна гадина,която пие на увивния боб силата.Тумбачето му става три пъти главата.
Сваля го с маркуча,то пак се качи.Зеленикакво,такова.
...И някой ми гризе дините.И не съм измислила още конструкцията на дините.А времето тик-так.
От 10 карфиола 5 завиха нормални глави.
Но си заслужава само заради спорта в градинарството.
Много поливка,много място,треперене.То вирус,то белокрилки...
Броколите са по-лесни и бързи.
Теди-в една ферма се радвам на крижовник.Храстчетата половин метър високи,а двойно повече плод дават от същия касис.Колко месеца плодоноси крижовника(цариградското грозде)?
Хей,днес е Еньов ден!Берете ли билките?
Чакам фотоси и настроение.Светулково време е,самовилско... Hug
Лозева,мини да се отчетеш с краставиците!И аз гледам волейбол!Аааа,ма,ха..... Joy

# 167
за карфиола и броколите някъде четох да се завързва/пристяга с конец под главата,че да се налее по-голяма ...

# 168
Така е,Мамогемелар. Laughing
Пристягат се листата над главата обаче.
http://prikachi.com/images/109/4934109a.jpg
Особенно броколите,от жегата бързо се измъкват сами.Нали са цветове.
Като жените-погали ни слънцето и се разтворим от щастие.
Да те питам за бостана.Голяма мъка ми е.
При 30 градуса температура колко често поливаш за седмица? Thinking

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 15:29 от Веселчето

# 169
като мина с ръка и само сух пясък като на плажа,ако ми се изрони,значи съм засушила!-общо взето през ден поливам...всичко през ден поливам

# 170
  • Варна-София
Горещо! Каквото оплевя, прецъфтели розови цветове и кремове, колтуци от лози - всичко слагам за мулч на доматите.
Тези дни ще правя бригада за бране на зелен боб. В момента почти всичко е на "ЩЕ". И кайсиите, и джанките, и прасковите, и доматите, и боба. Аха-аха, още седмица и ще ни залеят.

# 171
Здравейте!С какво пръскате патладжана,ако по него се появи колорадски бръмбар?Използвах доматените колтуци,обаче не стана с тях... newsm78И сода-зехтин използвах,ама ....вървят си ,гадовете.Иначе благодаря за всичко,което  прочетох тук...на всички.Досега не съм пръскала с никаква химия ,само с прочетеното  в този форум.Не пропускам вечер ,без да прочета какво сте написали И събирам,събирам идеи....И ефекта е огромен........Почти всичко ми плододава много отрано:и домати,и краставици,тиквички,даже динчета  и пъпешчета си имам.мънички като детско юмруче........И го имам от това,което научих тук.Жалко,че моя телефон е съвсем обикновен и не снимам,но аз си се радвам за себе си /особено като гледам градините на съседите hahaha/Но те не искат да си губят толкова време за  отвари и т.н.Благодаря ви ,на всички! omm omm omm

# 172

Лозева,мини да се отчетеш с краставиците!И аз гледам волейбол!Аааа,ма,ха..... Joy

Краставиците хич ги няма...снощи по нощите съм ги поила с мляко Mr. Green
Но волейбола друго си е на живо да гледаш...ти забеляза ли ме? Най силно викащата в БГ агитката бях Laughing

# 173
Тези дни и аз започвам с млякото. След пръскането с фунгицид, минах и откъснах почти всички плодове и листа на доматите, които бяха маносани, утре пак ще разглеждам да видя какво съм пропуснала. Листата на растенията са се сгърчили като на един от линковете, който някой беше пуснал и който показваше какво се получава при преполиване. Ще направя и снимки за албума с болестите.

# 174
И аз да се отчета след уикенда със завръз на чери домати и на вилата и на балкона Simple Smile Ако всичко мине добре ще покажа и снимки на балкона по-натам с черитата. Големият ми страх беше за опрашването...
Иначе тиквички и репички. Толкоз засега Simple Smile

# 175
  • Варна-София
Валерика, ето един линк с полезна информация за борба с колорадския бръмбар. Аз не отглеждам култури, които се нападат от него, така че практически опит нямам.
http://patlah.ru/etm/etm-06/c-x%20kyltyri/kartofel/kolorad%20zyk … kolorad%20zyk.htm

Успех!

30-ти срещу 1-ви ще посрещаме слънцето. Ще пускаме Дийп Пърпъл на ролков магнитофон. Ще си правим смешно, изобщо ще посрещаме Джулая с приятели.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 09:44 от amica1

# 176
  • ENGLAND
Вие докато поливате по нощите, аз се чудя чадъри ли да разпъвам да не се преполеят зеленчуците. Wink
Това за пръскането с млякото го четох някъде тук, но нито мога да се сетя защо и кога се пръска, нито пък мога да го намеря. Някой може ли да ми каже за това пръскане с мляко или да ми даде линк къде е обяснено.

# 177
  • Варна-София
Дорет,
за ябълки: http://www.ehow.com/info_10028284_can-spray-milk-apple-trees.html
за лози: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/3125/title/A_Dairy_So … on_to_Mildew_Woes
за краставици, тиквички и тикви: http://www.appalachianfeet.com/2010/07/02/how-to-spray-milk-to-p … y-mildew-disease/
за домати: http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=548

Аз използвам тези концентрации. В други сайтове се намират вариации по отношение на концентрациите, но при мен тези работят добре.

Всъщност само за лозите го прилагам за първи път и скоро ще стане ясно дали работи.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 13:00 от amica1

# 178
amica1 моля те сподели малко повече впечатления за ефекта от мулчирането. Аз го правя тази година за първи път, предимно с окосената трева от ливадата или с дървени стърготини. Имам и капково напояване, но се чудех маркучите под мулча ли да сложа или отгоре. Опасявам се ,че като се задържа толкова дълго време влагата в почвата създавам прекрасна предпоставка за развитие на всякакви бактериални и гъбични заболявания на растенията. Иначе хубавото е, че не ми се налага да окопавам , пък и плевелите са по-малко.

# 179
  • Варна-София
Станах голям фен на мулчирането. Отгоре е сухо и към растенията не се изпарява вода, а корените отдолу са на хладно и влажно. Маркучите за капковото ми са отдолу. Това налага да внимавам за тежестта на мулча. Колкото материалите са по-рошави - толкова с по-малко количество свършвам работата. Под слой трева мога да сложа включително накъсани картонени кори от яйца, ама това е тайна между нашите две улици. Stuck Out Tongue Stuck Out Tongue Stuck Out Tongue

Тази година влагам още едно съображение, породено от една магария, която стана с една от ябълките ми. От нея разбрах, че не е добре мулчът да задушава стъблото. Да покрива корените - ДА, но да задушава стъблото - НЕ. Вече мулч ще слагам на дърветата на педя разстояние от стъблото. На зеленчуците също ще трябва да им отворя 2 пръста около стъблото, за да не загниват.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 13:45 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт