(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 220
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • ENGLAND
Уж щях редовно да ви следя, а вие сте изписали 10 стр. На мястото на преполятите краставици засадих нови, дано спре тоя дъжд, че пак ще трябва да засаждам. Вече имам една 3-4 см. тиквичка. Блазе на тези дето вече си ги берат, тука нищо май няма да стане. Ягодите са толкова много, но всичко е още зелено, имам една дето почна да червенее малко.
И пак един въпрос. Подхранвам градинката с органик пилешки пелети. Има ли нужда от друго подхранване? И забелязвам по листата на тиквичките едни дупки. Огледах наоколо, няма никакви животинки. От какво може да е това?

# 151
  • на брега на Дунава
Аз сях е предзимно  грах и миналата неделя го прибрах.Посях само едно пакетче с малко розови семена /обработени / Изникнаха всички.Цъфна с красиви розови цветове.Пролетта посях още половин.Всичкият стана по едно и също време . Общо за пет пъти да наготвя и го замразих във фризера.
Имам разсад червено цвекло и ще го разсаждам сега по същата причина /за да стане за есента/.Ние го правим на сурова туршия в трилитрови буркани без варене.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 22:27 от МХ

# 152
Явно си трябва голяма площ,за да добиваш доволно количество грах..... ThinkingМного го обичам,а хич не ми се ще да купувам....зарекли сме се с мъжа ми минимално пазаруване по магазините,стига с това консуматорсто.....все от някъде трябва да се почне.

# 153
Бушко,покажи ми нахут,моля.Догодина,ако съм жива след календара на маите зарязвам грахта.
Моите уважатат повече  хамъс(пастета с нахут),само аз си ям руската салата.Макар,че обожавам и супа,пасирана от сух грах.С препечени хлебни корички.
Ето го още бебе. Утре ще снимам и покажа вече цъфтящ.
Хамъс - аз го знам като хомос или хумус - чудно вкусно!

И аз много се точа на грах, но освен че нищичко не успях да направя пролетта - всичките ми семена замъкна някой, хем сума пъти сях - се оказва явно, че и много място иска, за да има смисъл.

Сега съм измислила някакви приспособления от кофички от кисело мляко без дъно, вкопани  в почвата - това срещу тези под земята. А отгоре друга кофичка, пак  без дъно - това срещу тия над почвата.  Laughing  Битка с болести за сега не ми се налага да водя. Но за това пък губя славно от всякакви ровещи, лазещи, слузести и подобни.  Не смея да полея - след поливането тръгва прасето и къртицата. Бутат цели големи доматени растения.  И не ща да ги тровя все пак, играем си на "игнорирам те", но не печеля аз в тая игра за сега.  newsm78

# 154
В моята градина нахлуха ей такива жълти петна.
Цялата област е такава....
 ooooh!

# 155
Здравей,Вискяр!
Ти от професионалистите,та при нас  Laughing.
Надниквала съм в село-то и в кръчмата  Laughing
За петната-забелязах ги първо при ягодите,после и при зеления боб  newsm78.Все си мисля,че е някаква хлороза причинена от обилните дъждове и проточилото се студено време.
Но ти,доколкото се спомням, си на юг и при вас беше по-топло.
Какво казват спецовете?
Сега прочетох,че бях още сънена  Wink
Хумустим съм ползвала преди десетина години-разнасяха го по семинари и ни убеждаваха колко е полезен.Тогава литъра струваше около 70 лева #Crazy.Използвахме го за подхранване на разсади домати и пипер.Не знам от него ли или просто бяха благоприятни другите условия,но разсадите растяха с часове.Пипер разсаждахме тогава висок повече от 30 сантиметра.
А след тази година не съм засичала хумостим-то тук и не е зеленчукарски район,а дребните градинари няма да дадат толкова пари за подхранване Wink

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 09:25 от vili__66

# 156
  • Варна-София
Вискяр, много се ядосах. Вече няколко подобни случая има на пострадали от пръскане с хербициди. Тези хора, които ви провалят реколтата, не могат ли да бъдат съдени? И видеоматериал има.

# 157
  • Пазете Гор
Проблемът на Вискяр видимо е засегнал най-различни семейства растения. Едва ли иде реч за заболяване. Или е голямо химическо въздействие, или предизвикан от него проблем с храненето на растенията. Има ли подобни проявления и по дивата растителност в района?

Искам да споделя малко гръцко слънце. Не зная защо у нас някак се е наложило мнението, че гърците са мързеливи хора, чиято земеделска продукция не е качествена. Такова вярване е напълно погрешно.

Никога не бях виждал Гърция толкова зелена. Дъждовен е бил месец май и при тях. В региона, където пътувах, отглеждат малко зърнени култури. Жънеха пшеницата, повечето от осилестите сортове. В нивите често се виждаха плевели по-високи от човек - явно не прекаляват с хербицидите. Повечето ниви са засети с памук и по-малко - с царевица. За царевицата избират поливни площи, а за памука - не. Зеленчуковите градини и бостаните са подредени, обработени.

По  каменливите места има маслини. Е, в момента плодчетата са малко обезкуражаващи  на размер Grinning, но късно наесен е и тяхното време.

Дворните градини са чисти и стегнати. Прави ми впечатление, че растенията - доматки, пиперки, тиквички - имат по-слаб вегетативен растеж, но с отлично плододаване. Ето тоя боб е по-малък от моя, а те берат от седмици. Използват всякакви хитрини от магазините: бамбукови конструкции, капкови системи, манила, различни фолиа и сенници.

Гърция винаги са старае да е синьо-бяла.

Ето тази е най-разхвърляната градина, която видях. Тъжно ми е, че разликата между нея и дворовете от нашата улица е колкото разликата й с императорската японска.

Често се питам защо толкова мразим живота си, къщите и земята си, та ги правим да са унили и грозни. Отплесвам се. И се натъжих.

# 158
Веселче, ето нахута, който цъфти.
И боба, който прави шушулчици.
За огромно съжаление, се оказа, че точно пешака, от който исках да садя още и още - нямам повече. Имам още увивен, но ми е трудно с колците, та ще мисля, дали да садя от него още.

# 159
Имам си мана по доматите! Яка! Картофена!
Не зная дали ще имам изобщо домати тази година... Имах Дитан у дома, напръсках. В понеделник съм в аптеката.
Нямаше ме известно време и за градината се грижеха нашите. Пусто Евро2012, баща ми е поливал сутрин и резултата е налице. Почвата и Т при нас не позволяват поливане сутрин, маносва се зеленчука от изпаренията. Вчера пръсках и очите ми насълзени... колко се радвах на хубава градина тая година...

Сега се  сещам да ви питам - вие кога поливате, сутрин или вечер?

# 160
...Поливам,когато успея да намеря някой да гледа щерката.
За нея поливамЕ=включваМ пръскалката. Laughing
За моя радост не спира вятърът и от няколко години не съм виждала мана.
Ама и нехибриден зарзават също,де. Wink
Дорет,таз влага,прохлада ми мирише на идеални условия за щипалки(ако градината е близо до основите на сграда),черни миризливки,трамвайчета,дет като ги докоснеш и стават на топчица.Щом не виждаш кой те гризе денем,светни с фенерчче след залез слънце.По светулково време.Или,ако им сложиш тъмна ирланска бира в ниски чашки,вкопани в почвата.
Както си ходят,така,клат-клат и се давят.В чашите.Не се шегувам.
Тез дупки огромни са от челюсти по листата.
Ти,вече оправи голите охлюви,нали? Thinking
Вискяр,не ми приличат петната на вирус.
Ама щом казваш,че са индентифицирали....
В Пловдив има една лаборатория за изпитания на препарати за растителна защита,ще питам мамата,която е шефка за името и за едно да погледне.
Бушко,Бушко-ето видя ли какви чудни бобови ще отгледаш!
Запали ме с нахута.
Ще чакам да преброиш и по колко са в шушулчица.
Мисля те с прасетата.Ти можеш ли вече да различиш яйца им в почвата?Няма да стане само с игнориране,душице.... ooooh!
МХ,да те подсетя да споделиш рецептата на червеното цвекло.Честно,не знаех,че може лятно време да се сее.На пакетчето ми пишеше "след последната пролетна слана".В момента главите се побират в дланта ми.Може би е някакъв специален сорт..
Пиши,ти,сподели по-добре... Hug

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 16:37 от Веселчето

# 161
Веселче, като каза рецепта, та се сетих:

Тази като че ли е най-лесната, иначе в нета има различни  - ликьор от зелени орехчета - бутилка с широко гърло се пълни плътно до горе с млади зелени орехчета, сипва се захар- колкото успее да попадне измежду орехчетата, седи 30 дни на слънце, прецежда се сока  и  колкото е сокът -толкова и ракия се добавя.

Наздраве! Wink

Това са двата ми вида грах, дребният е сорт Ран 1, изрично питах да не е фуражен, детето като го видя в бурканчетата и пита: "Това каперси ли са", а аз: "Не, соя е".  Joy
Не го препоръчвам.
Другият е сорт Нано нещо си, италиански май, сварен е тъмнозелен, много хубав, но пък не така кълняем, поне при мен, ще е съвсем готов може би седмица след другия, но си заслужава.
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27625808

На тази асма какво и стана не знам, повече чепки от листа, ще направи ли грозде с толкова много плод, да махам ли и колко?
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27625807.big

Магданоз, оставен за семе и да се размнжават на воля разни буболечки Laughing :
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27625806.big

Лоша е снимката, но по розите ми освен всички видове въшки, мравки, майски бръмбари, хлебарки и каква ли не сган, днес имаше и една гад, която много прилича на кърлеж, впил се в листо, но е кафяв, там твърдо ще играе химия:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27625805

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 23:43 от нова

# 162
Натегна горещото слънце, аз се радвам на първата откъсната тиквичка, доматът оранжавее ... а ми стана малко късно да качвам снимки (дзен - лавандула  Wink )
Вилиииии , пензирай си стевията ... Много ми харесва в случая максимата на Мечо Пух " Колкото повече - толкова повече" и все пак прави го сега еднократно най- много още веднъж дваж малко ... да има после какъв урожай да събереш Wink Сега са сладки повече стъблата  и връхчетата (поне на теория )
Аз обаче още не съм .... и имам мнооого малко растения оцелели през зимата, ама ще ги размножа де  Blush
Хваля се  - имам 4 чувала кокоше ако ... мнооого ми се иска да полея с него (пипера ми е чуден във тененкиите) доматите имат завръз (сях саморасляци уж за по- здрави - те за здрави са си здрави , ама цъфтят като черита  newsm78  hahaha bowuu като се сетя как молех хората за такива  ooooh! ) поне мъчничкото "градинарче" ще са огромна радост  Hug

# 163
  • Варна-София
За лозите, първо изчаках зрънцата да станат с размер на малки грахчета.
Вече при мен е време да ги нормирам, тоест да откъсна излишните гроздове.
При истинските лози  Vitis vinifera, ще оставя 1 чепка на пръчка. Ако пръчката е мнооого добре развита, или гроздовете са малки, мога да оставя 2.
Имам неистински лози Vitis labrusca (при мен сортът е липа). Миналата година изобщо не ги нормирах, родиха страхотно. Тази година също няма да ги нормирам.

Мулчирането го правя с подръчни средства, толкова подръчни, че ще ми се смеете, ама това е вече трета година и съм много доволна.

# 164
  • ENGLAND
Веселчето, благодаря, довечера ще проверявам по тъмно. Пък може и направо бирата да сложа и мъжа ми ще ме убие Laughing

Общи условия

Активация на акаунт