(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 242
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Аз посях около 200 грама семе на площ 15 метра на 80 см/на 3 реда/.Брах само най-долните шушулки и като гледам какво остана за тази седмица ще се съберат една голяма кофа зърна.Та ще има поне 10-15 пакета по около половин килограм.
МХ,кьосе-то е по-крехко и вкусно,а Балкан прави по-едри зелки.Аз сея и от двата сорта.Почти ми е готов разсада-само да извадя картофите и на тяхно място ще го бодна зелето.Там ще са и репите.
Тази година не сложих червено цвекло пролетта,защото миналата година по това време беше готово и много трудно го съхраних до зимата.Сега съм решела да сложа с репите и дано до ноември стане.Че взехме да го предпочитаме на прясна салата през зимата пред трушиите   Laughing
Mamagemelar,  Hugзавиждам ти за бостана.

# 136
 Flutter  
а какво ще каже „предзимно садене на грах“? ,като се има предвид,че на моя метеор пише около 60дни вегетация  Thinking ,и като се брои октомври=май /предните години поне беше така/,замислям се ,дали да не го бода къде края на септември  Thinking

леща садите ли ?- аз все нЕкви изчанчени ги мисля  Rolling Eyes

# 137
  • Варна-София
Ето малко подробности за предзимното садене на грах.
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=1584
Само уточнявам, че при мен това не става, защото частично измръзва.
Като поникне единствената ми грижа е поддържането на влажност (което е лесно в този период на годината), 1-2 пъти плевене (2 го сложих за красота, всъщност плевя само веднъж), еднократно полях с шербет от ЧКЧ, докато бяха малки и това е.

А-а-а, не! Много е важно, че тази година бодох клони от зимното рязане сред растенията, за да се ловят с мустачки за тях и да вървят нагоре. Супер работа е това. Само така ще правя вече.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 14:05 от amica1

# 138
Амика, и аз го садих март, на 16-ти, около 3 месеца и половина му трябваха на по-ранния ми сорт.

При нас е топло обикновено в началото на юли, горещниците май са тогава, до към средата най-много.
Под топло разбирам денем до 29 градуса, нощем около 24-25, защото през останалото лято дневните са макс. 29, но нощните са 20 и надолу.
Дали да не го бодна в началото на юли, би трябвало да цъфне не по-рано от края на август-началото на септември, когато вече си е хладно, та да го обера най-късно началото на октомври.
Предполагам, че заради цъфтежа е важно да не е много топло. Ще пробвам, дано намеря семена, че наскоро имаше само фуражен останал.
Никога не съм садила нито увивен грах, нито увивен зелен фасул и се чудя защо.
Нали и без това разполагам с малко място, за мен би трябвало да е по-удобно, има ли друга причина, за която не се сещам да се сади пешак, а не увивен? newsm78

ПП. След като напълних със зърната цели 3 малки бурканчета, изсипах шушулките при доматите, да ги наторяват. Мисля и стъблата да нарежа някъде там, дали има смисъл?
Ей, моите болни домати са най-обгрижваните тази година.
Ще ви снимам и едни в съседство, останал разсад, сред треволяци и плевели, в непрекопаното, никакви алтернарии, мани и въшки, нищо не ги е хванало. Е, и ако родят, цена няма да имат.

# 139
нова,-липса на бобеници ,по които да се катери и по-лесно бране при механизираното прибиране.
за в градината определено е по-добър катерещия се.

# 140
нова,-липса на бобеници ,по които да се катери и по-лесно бране при механизираното прибиране.
за в градината определено е по-добър катерещия се.

Като ходихме за пръст от под боровете, та си събрах и бобеници от гората - десетина,  но са едно добро начало  Laughing. Видях и удряни от гръмотевици дървета в нашето дере , през две къщи е, та сега преговарям с мъжо да сложим гръмоотвод, че много страшно гърми при нас. Вие имате ли?

# 141
Десетина са за две и половина гнезда боб  Joy
В наше село има доста орехови дървета и обикновено те отнасят гръмотевиците.
Дъщеря ми беше бебе когато видях с очите си как гръм удали и запали ореха на съседите на двайсетина метра от нас.Тогава изпушиха телевизори,стационарни телефони.
Хора,ще се изпържим от жега-ако имам под ръка яйце ще го плюсна на асфалта  Laughing

# 142
Ах,кой като мен-летен дъжд и 10 градуса по-ниски температури.... bowuu
Вчера преброих 20 доматчета на един корен.Долните лекинко осветляват.
Дали писах,че за последен път преди 7 години видях узрял червен домат собстенно производство.
Понеже нямахме зима,де.
Черитата не влизат в играта.
...И гръмоотводи имаме,и система за гражданска защита,която се включва автоматично на всеки тв канал с/у торнадо,Нова.
От зор е,не от глезотия....
Вили,какво означава "пуйча глава" на краставичка?Защо пишеш,че са важни поливките,не прерастват ли много краставичките? Thinking
Аз такива тумбести не харесвам...
Бушко,покажи ми нахут,моля.Догодина,ако съм жива след календара на маите зарязвам грахта.
Моите уважатат повече  хамъс(пастета с нахут),само аз си ям руската салата.Макар,че обожавам и супа,пасирана от сух грах.С препечени хлебни корички.
Я,да се отчитат контейнерните зарзаватчии!
Пиперките в пластмасови чекмеджета връзват.
Куркума,айде де...Какво стана с твоите,дет качи на колибата на кучо? Laughing

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 14:54 от Веселчето

# 143
  • Варна-София
Вес, аз от 2000-та година съм зарязала всякакви предсказания. Откак се помня, все чаках да стане тогава потоп по предсказание на баба Ванга. Даже децата проходили-непроходили вече ги учех да плуват. Дойде 2000-та, отмина. И 2012 ще отмине. Прави планове, не се бой.

Много ме развесели "пуйчата глава". Ама е много вярно. Виждала съм такива краставички.

Ние нямаме гръмоотвод. Една съседна къща с размерите на прогимназия отнася светкавиците. Ама той стопанинът има строителна фирма, така че си я оправя.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 15:08 от amica1

# 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вес, аз от 2000-та година съм зарязала всякакви предсказания. Откак се помня, все чаках да стане тогава потоп по предсказание на баба Ванга. Даже децата проходили-непроходили вече ги учех да плуват. Дойде 2000-та, отмина. И 2012 ще отмине. Прави планове, не се бой.

Много ме развесели "пуйчата глава". Ама е много вярно. Виждала съм такива краставички.

...

Joy Joy така си изхарчих всички пари за солетки преди хиляди години - да не идат зян като дойде "свършисвет"  Laughing

а от какво се получават "пуйчите глави" и горчивото на корнишоните?
ние вече изядохме двайсетина  Blush от тях две бяха като топчета, а от една краставичка синчето се оплака че горчи  Hug

# 145
  • Добрич
Уж редовно Ви чета, пък съм пропуснала за колтученето на тиквичките. Как го правите?

# 146
Относно граха - посях около 1 кг. от насипния, от пазара, продава се в чували. Някой тук неизвестно защо го нарече "фуражен". Този килограм грах ми стуваше два лева, едно плевене и едно копане. Първият транш на консервирането мина - 5 компотени буркана и 15 от средните, втория напън предстои, плюс яденето под всякакви форми.
Сега е много горещо да садите грах, ражда малко, не си струва усилието. Климата тук, в подножието на планината не е подходящ за предзимни посеви, затова го садя рано напролет, при първа възможност да вляза в градината.

# 147
  • Варна-София
Лукче, откъде изскочи този въпрос? Остави тиквичките да си растат. Не се занимавай.

# 148
  • Добрич
Ето от къде:
Публикувана от: Mamagemelar  правя опити аз...като казахте,че се колтучили тиквичките ...и орязах ги Simple Smile и без друго гора беше  Crazy -по 15 тина на ден бера,вече никой не иска,ще ходя да ги предлагам на пазара

Попитах, защото са ми изникнали само три корена. Обаче щом казваш ги оставям на мира.

# 149
Даам,доообре ще го оставя за напролет този грах.Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт