(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 242
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
Покрай алеята за гаража имах посята малина и толкова и се радвах, дори четох как да я размножа. Днес някой ми я е полял с амоняк ( поне на такова мирише пръста около нея). Сега си дадох сметка, че миналата година на същото място ми умря при аналогични обстоятелства и мандарината... Какъв ли човек трябва да си, ела и ми кажи...ще се разберем ( на всичко отгоре това е моята земя)

# 196
stelt77 при нас сега сеят краставички-втора реколта, та да може като пожълтеят първите да си имаш до по-късна есен да си откъснеш от този прекрасен зеленчук.
Куркума това за бобовите култури го бях чела някъде ама я кажи корените и стеблата вадиш ли от почвата веднага след като прибереш реколтата или оставяш на място да изсъхнат та да си остане азота в почвата. Аз моят грах го изкорених но стеблата съм разстлала на слънце та като изсъхнат да ги сложа обратно в градината. А за тези пиперки, дето траели до февруари, много ме заинтересува. Кажи какъв сорт са и ако можеш щракни една снимка та да ги видим как изглеждат.

# 197
  • Варна-София
Титина, дано да е просто котарак, който маркира. Имам едно местенце, дето не може да се отмирише и цяла банда котараци, ако го хвана кой от тях е ще му скъсам ...  smile3512

# 198
 newsm78 Моля за съвет - листата на краставивиците по края са пожълтели, Thinking дали е някакво заболяване или защото цяла седмица не можахме да отидем да ги полеем? Инъче добре са навързали даже и днес брахме за първи път от тях, но това жълтеене ме тревожи. Щях да ги снимам, но забравих  като тръгвахме ooooh!

# 199
  • на брега на Дунава
След дъжда в събота срещу неделя сутринта беше хладна и ми спореше в градината.За ужас на всички станах в 6 часа и като започнах ... насях две връзки праз ,две връзки червен воден лук , една връзка чубрица, една връзка целина , две връзки зеле /по една Кьосе и Балкан/. Продавачката на пазара в София ми подари и две връзки разсад от пипер - и тях посадих.Изобщо я свърших за цяла седмица.Даже пръсках с листен тор и със содено зехтинената емулсия.
Доволна съм от сеБе си - полях и заваля дъжд да дополее. Сега остава и да стане всичко.
Набрах зелен боб /и вече супата е изядена/, първите тиквички ,моркови .Лукът ми налива глави.Изобщо -
благодат.Ще покажа в снимки по-  bouquet Grinning Laughingкъсно.

# 200
  • Пазете Гор
Едроплодните сортове краставици са много чувствителни към почвено засушаване. Дребноплодните (корнишоните)на малко по-устойчиви. Краткотрайни засушавания забавят растежа, растенията се "запартъчват", междувъзлията се скъсяват. Трябва да осигуриш някакви поливки, Neli VB, или да се снабдиш с по-сухоустойчиви сортове.

Titina
, миризмата на амоняк е типична за урината. Освен котки, при вас сигурно има и разни еноти, койоти, прерийни лисици  Wink...Там, където припиква моето куче, листата изсъхват, а изобщо не ми се ще и да подуша.

marietta04
- За да оставя максимален брой от грудките в почвата, с бобовите пракикувам така - не изскубвам, а "окосявам" старите растения и след това прекопавам, заравяйки коренищата. Когато все пак се налага да изскубвам, гледам да оставя максимално сухи растенията, та да може при изскубването по-голяма част от грудките да се откъсне и остане в почвата. Фиксираният при оптимални обстоятелства азот при отглеждане на бобови култури е практически равен на нормите за торене със синтетични торове.
Нещо като: фасул или амониева селитра - изберете сами!

Не зная какъв е сортът на издръжливия пипер. Може би е местна селекция. Нямам снимки, а инак са грозновати, сравнително дребни и посбръчкани чушки. Растенията са с светлозелени листа. Тука пишеше едно момиче, анемония от Друган, може би ще разкаже повече. Тя имаше хубава голяма градина, кокошчици, прасенца.

Няколко гръцки сюжета:
бебета маслини
зряла зарзала в църковния двор
градинката на свещеника
олеандри и смокиня
целувка на морето с планината. И аромат на борова смола.

Браво, МХ. И на мене тия дни ми подаряваха пиперен разсад. Къмто двеста корена  Wink, ама аз деликатно отказах.  Laughing

# 201
Хей,хора аз нямам накаъв пипер,всичко ми изсъхна.Дали сега ще мога да насада пак,но има ли въобще  смисъл....ако го насада сега кой знае кога ще имам чушки.
Дали продават още разсад?

# 202
Боже, каква смокинка, никога не съм си ги представяла така  Simple Smile Все храсти съм виждала.
При мен върви доста добре, май, обаче се наложи да напръскаме миризливките, иначе сигурно щеше да се повтори кошмара от миналата година. Не ми се искаше, но с избиването не се справям, много били бързоходни.  Simple Smile Бяха си харесали една тиквичка, само на нея седяха, лесна мишена, ама като ме видят и се разбягват, тиквичката пожълтя, но дано е само тя жертва.
Брах зелен боб, една шепа само, но съм доволна, тепърва ще расте.
Само бамята не ми харесва, много е дребничка, няма и педя, не трябва да е такава...

# 203
  • DE
Педлагам въшки за износ...
Пращам безплатно в сякакви цветове и големина hahaha
При нас е студено, дъждовно актуални 12*.
Пръсках и пръскам, но дъжда измива и въшките взеха да ми се подиграват вече Rolling Eyes

Тиквичките ми са май всички са с "лява резба", само мъжки цветове и листа.
И доматки има, ама таман за коледа ще станат готови. Иначе краставици ,ягоди мнооого магданоз и копър.
Ей това което на хладно и влажно най-добре виреее.
Помрънках!

# 204
  • на брега на Дунава
Ами късничко е за пипер ,но на пазара има разсад доста едър.Може да се опита.На мен все ми дожалява да изхвърлям и на принципа "може пък на стане" го засадих.
Доматите ми : http://prikachi.com/images/710/4944710z.jpg
http://prikachi.com/images/729/4944729j.jpg
От малкото оцелял след дъждовете тази пролет  патладжан : http://prikachi.com/images/720/4944720Z.jpg   ,  http://prikachi.com/images/730/4944730j.jpg
Боб и царевица : http://prikachi.com/images/732/4944732Z.jpg

# 205
Да покажа и аз реколта от... тиквички...  Laughing   Подредила съм ги по големина...  Mr. Green

# 206
# 207
Леле, Анн, колко много е пораснало всичко!
Покажете бамята как изглежда сега горе долу, имам чувството, че моята е неестествено дребна... Пък ще цъфти, напъпила... Има няма една педя височина  Tired

# 208
  • Пазете Гор
Ето част от моята бамя. С повечко вглеждане ще видим цветната пъпка на най-дясното стръкче. Моята градина е от късните в темата, но тенекиите донякъде компенсират изоставането. Бамята обикновено залага цвят още в първата листна пазва, така че е нормално да цъфти докато е дребна. Листата в началото са окръглени, но колкото по-нагоре отиват, толкова по-нацепени стават.

Стоковите насаждения от бамя се берат всеки ден, от юни до септември. Продукцията е капризна, леко нарена бързо потъмнява и губи търговски вид. Понякога се съхранява на тъмно в резервоар с вода, ако е за консервиране.

Бамята е култура задължителна в кухнята на Балканите, Африка, Близкия и Средния изток, Индия, Индонезия. Чрез африканските роби бамята е проникнала и е част от кухните (и полетата) на Бразилия, Юга на САЩ, Карибите. Хубав зарзават.

Ех, анн....

Борбата с въшките според мене означава борба с мравките. Не знам как, обаче.  Grinning Големи фермери са, ей! Разнасят крехкотелите въшки непрекъснато по най-младите и сочни растителни части - мустаците на краставичките, връхчетата на бамята, цвета на слънчогледа. Поне три чешита мравки са в тоя бизнес, хем градината ми е тесничка - едни едри дългокраки, едни по-дребни големокоремести и тъмни, и едни съвсем дребни жълтеникави. Берекет на бробинци  Laughing!

# 209
  • Варна-София
Пощурях от нетърпение. От 2-3 дена все посягам да скъсам първия домат, а домашните ме плескат през ръцете, че имал още да зрее. Обаче вече е откъснат и изяден. Огромно благодаря на всички (Анн, Авосет, Вили, всички други), които рано си посяха разсад от домати. От техния ентусиазъм бавно попивах, така че на 1 март се престраших да си посея Рила. И ето днес се отчитам. Скъсах още 3-4 да дозряват на балкона. Нетърпение, казвам ви.

Още нещо отчитам. Един-единствен плод имам с черно дупе от върхово гниене. При положение, че досега задължително съм имала върхово гниене, няма как да не го отдам на трикратното пръскане с разредено мляко и веднъж с пепеляна вода. Догодина ще повторя.

Може ли една новина да е хем добра, хем лоша? За първи път виждам в моя двор отрупана кайсия - тази, дето я опрашвах ръчно. Оказа се обаче, че тази година в целия тараф е пълно с отрупани кайсии. Догодина ще повторя и изводи тогава ще си правя. Всеки ден (година) не е Великден!

Общи условия

Активация на акаунт