(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 538
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • на пъпа на Златията
... Берекет от барабинци...

Сега се сетих че при последното отъмване от плевели на градината в края на лехата с гръчкавите чушки оставих поне метър куп с плевели  забравих да ги изхвърля на торището.Тръпки ме побиват как ще го разровя това. Отдолу са се напъхали барабинците .Стигат ми за отрицателно време чак до  врата!Все да споделя , все забравям.
Мулча трябва да е сух , като че ли , а?
При зеления мулч  отдолу е пълно с барабинци и все влачат едни гУУУлеми Яйца . Техните ли са или на въшките? Като мулчираме, да не си отглеждаме барабинци и въшки?

Миналия път разсеяно, грешно споделих  , че имам един стрък с върхово гниене на домата.
Върховото гниене  е по плода , нали така?
Това,  което имам е като че ли така наречената жилкова некроза,  което е  вирус и е заразно , нали? За разлика от минали години , го познавах по големия брой на черните мушици ,   сгърчването на листата по върха и почерняване надолу.Тази година обаче мушиците ми бяха малко , върха не се сгърчи , а забелязах по първата  китка домат като че ли е пробит и започнал да  става на воднисти петна  .Чак тогава  забелязах ,  че на стъблото върха е почернял на десетина сантиметра.Грешка май направих като не го ускубах , а ? Дожаля ми. Стъблото е дебело колкото палеца ми, стъблото е метър и половина.. Вчера ,  една седмица след това ,  видях още един домат и отчепих едното разклонение .Нямам почерняване на върха!!!???? Все пак жилкова некроза ли е???? Направо сбърках ,че не го ускубах. Глупав експеримент реших да направя , да видя дали ще оцелее другото разклонение.

В Златията нощес имаше буря . Отива на изток . Повали ми избуялия пипер.Що ми трябваше да го пръсна с подарен хумустин с изтекъл срок на годност?.Май ще трябва  да му слагам колчета..Няма да ми издържи стъблото чушките!Имам 10  - сантиметрови чушки вече споирадично. Бурята ми издави калинките и ги събра в края на вадата, събори ми и цвета на пипера.Набрах зелен боб за 5 манджи. Извадих си есенния чесън.Първият ми бъбрековиден домат порозовя.Имам корнишонки.Бера тиквички , обаче са с пуйча глава , вероятно от редуването на суша и дъжд.Лука едрее. .... Напръсках лозето между двата дъждовни дни.Вярно ли че брашнестата мана се развивала обикновено при температури над 25 градуса?Днес имаше вятър, дано да се разминат маните в градината. 
 Сега след бурята пак ще се разщъкат разни твари из градината. .... .  

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 22:36 от rorik

# 211
  • на брега на Дунава
Анн, страхотна градина.Как го правиш.Доматите ти са прекрасни.Какъв сорт са тези дето са много на една китка Сякаш се намирам на друга планета,където нещата стават мноого трудно.
Ето част от моите владения :  http://prikachi.com/images/194/4946194L.jpg
Първата реколта/вече е изядена/ : http://prikachi.com/images/205/4946205I.jpg
Трудния пипер :    http://prikachi.com/images/219/4946219f.jpg
Прекрасна е нали?: http://prikachi.com/images/233/4946233x.jpg
Опит за пролетно зеле  /само една е/ =: http://prikachi.com/images/247/4946247X.jpg

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 23:37 от МХ

# 212
  • Русе
МХ и ти май доста рано ся семената на пипери и домати. Късно ли ги сади на балкана? На зима ще обменяме опити със сортовете зеленчуци. Наистина тази година съм подбрала добри сортове домати.
 Пък може и на кафе да обменяме опит.

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 23:13 от анн

# 213
  • Пазете Гор
И моите тиквички засега се очертават гейове  Laughing (по  matze).  Мъжки цвят да искаш. Красиво е, а има и изтънчени рецепти за готвене на тиквени цветове. Свежа закуска.
Обичам растения, чиито цвят трае един ден, че и по-малко.
Обичам и растенията, чиито цвят трае до половин месец, също.

Искам да окуража тези, които отглеждат тъмнокорите сортове тиквички, че те позволяват значително по-едри плодове, без да стават "семеняквици". Повярвайте, преди години опържих  тъмнокора тиквичка, по-голяма от ръката ми, предмишницата, имам предвид. Някога спортувах, та ...абе голямо е. И в дължина, и в диаметър. Страхотно нещо е, крехко, стегнато, вкусно. Тиквичката, не предмишницата, де.

За кафе съм наличен всякой път, хем постоянно циркулирам из родината.  Laughing

# 214
  • на брега на Дунава
Анн ,направо съм очарована от градината ти Hug  bouquetАз сях рано ,но заради внучето ходих два пъти в Германия и поизостанах с градината.Тя си иска всичко да става навреме.Аз отделих повече време за този човек:   http://prikachi.com/images/394/4946394x.jpg
За тъмните тиквички се присъединявам към мнението на Куркума.Харесваме ги и сея само от тях.

# 215
  • Русе
Ами той по-хубав от доматите и краставиците! Пък е и много по-важен. С градината каквото стане и когато стане. Аз още нямам такива ангажименти.

# 216
МХ! Разкажи, моля, кое кога зася - за боба и царевицата. ПОлучило ти се е идеално!

Маце, все едно за моите домати говориш - и аз мисля, че към коледа ще имам изобилие!  Mr. Green

От какво стават горчиви салатите?

Какъв магьосник е дъжда! Каквото и да съм поляла в големите жеги - благодарни са растенията. Но след дъжд - полудяват. МОите поливки не могат да се мерят с него.

От чери доматите имам едно растение, което расте с часове. Буквално. Ако го привържа сутринта, вечерта вече му клима върха и трябва да се върже отново. Страша сила напира в него.

Много ми е интересно и какво ще излезе от опита който си направих. Ще видя после датата, но когато разсадите вече бяха пренесени в градината - посях направо в лехата, върху много тор няколко семена домат. Едно от тях порасна и сега се развива със страшна скорост. Мисля, че ще стигне другите, които са от разсади и на които толкова им тереперих в кофичките, после при пресаждането. Ще е интересен резулатата.

Амика писа по-горе, аз също писах преди - като има мулч е важно да не се допира до стеблото на растението. Твърде е възможно да изгние, особено след дъжд - когато има повече влага, както стана при мен с карофите, които спасих като разбутах мулча и го отдалечих от стеблата. Веднага се оправиха растенията.

# 217
  • DE
За мулча да се намеся и аз...
С ето това мулчираме тук зарзават. Не знам как се казва на български.

Пропуска вода и топли земята.
Утре ще снимам на един съсед парника. Целия под е така покрит.
Само да не ме види, че ще се развика до небето Twisted Evil

Аз облицовам стари кошници от вътре, пълня с пръс и ги ползам като саксии.

Против съм да се мулчира с разни треволаци и клечки.
Гниене, гъбички и тем подобни. А за гадините от долу които се събират, да не говорим.

Анн, на космическо растояние съм от теб и твоите домати. Комплимент!

# 218
rorik „тиквички , обаче са с пуйча глава “ какво ще рече  newsm78

matze ,че то това си е образцова работа!-такова едно чисто и подредено-много ми харесва   bouquet  ...обаче при мен няма почва,а и чак такава неравна борба с плевели не водя  Thinking

тука ни хванаха горещниците...горещо  Crazy
поливах през ден,ама днеска не чаках да мине и полях пак ...чудя се дали няма да има последствия,но много мор и ми беше мъчно за растенията  Rolling Eyes
и помощниците ми ги хвана горещото и освен да се калят,друго не измислят  Mr. Green  -току дръпнат маркуча от вадата и се подгонят една друга със струята  hahaha

# 219
Вчера 42.2С днес 42.5С ....и аз на двора. Поливаме всеки ден ( намаля и налягането на водата), ястъците до сега бяха през ден, усържам още положението, да видим до кога.и пак се мятам да правя кисели краставички...добре, че малчо си е в България, че тук само щеше да "помага"

# 220
да се поФаля и аз ,че имам 3 буркана вече   Sunglasses -от ежедневното бране ,каквото остане неизядено го пълня,че не мога да оставя нищо зян  Crossing Arms -какво да се прави,гагаузка душа нося  Mr. Green
тиквичките колко време дават? -зор,зор,напънаха яко,все още бера,но нещо ги гледам намаляха новите завръзи- моите и те имаха гейовски  Joy,ама сега е умножават нещо  newsm78

# 221
  • DE
Aбе какви са тези горещини при вас, тюх да му се невиди ooooh!
Ние тук мечешките кожуси изкарахме и вечер пушек излиза от комините на някои къщи.

Mamagemelar , как нямате почва? Ти да не мислиш че аз имам...пясък, като сахарския, ама плевелите не прощават, избиват и под камък.

Стелт, аз такива като твоите реколти не ща Mr. Green
По добре "педерски" тиквички от колкото болни hahaha

# 222
  • ул. "Мечтание"
Вчера откъснах първите краставички. Бяха божествени на вкус!  Heart Eyes Mr. Green

# 223
  • Варна-София
Чакам да им омръзнат на родата тиквичките и започвам да консервирам.

Стелт, яко са ти болни тиквичките. Тези плодници (то даже не е ясно дали са опрашени) още като ги видиш, че са маносани ги махай надалеч. Как са ти листата? Много важно - как поливаш? Имаш ли капково или с кофи и маркуч? Аз тази година нямам нито една тиквичка заболяла, но отрано съм опънала капковото. Слагай тиквички за късни. Пак ще береш.

Имам еска на две места по асмите. Четох, четох и излезе, че лечение няма, а когато режа лозето трябва първо да обработвам здравите лози и чак накрая болните, като дезинфектирам инструментите. Ама пък красиви листата. Някой ако обича да си прави картини със сухи листа - такива му трябват.

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 09:42 от amica1

# 224
Анн,браво   bouquet,първенец си ни ти  Hug.Ще ме подкокоросаш да сложа на зима по-рано пипер в сандъче.Моите чушки сега са по 2-3 сантиметра.Значи си напред с две седмици.
МХ,тази "реколта",в количката е чудесна-дай Боже всекиму да се радва на такава  Hug.Домат всеки може да произведе,ако не тази година,то другата.Ама човек... Laughing
 Mamagemelar,чисти листата там където са преминали тиквичките и ще имаш плод до на есен.
Хайде пак казвайте как ги консервирате пущините.Уж сях малко,а вече взеха да втръсват.
Да сте чували приказката"Нависнала работа като зелен боб"? #Crazy.Жалко,че ни ми работи фотото  Cry
След бурята през миналата нощ имам гътнати вършини боб,царевицата в западния край на градината е полегнала,някои стръкове пипер-също.Доматите ги оправях снощи цяла вечер.
amica1,какво е  еска?При мен цели разклонения на лозите изсъхват за два-три дни.Нищо не разбирам от лози,а и нямам никакво време да се задълбочавам.Лозите ми много измръзнаха.По препоръка на един дядо лозар не изрязахме всички измръзнали пръти,защото щели да"тръгнат"в началото на юни.Е,"тръгнаха",но бързо,бързо започнаха да съхнат. Cry.Липсва ми тате-той знаеше всичко за лозите....
Да-аа.Намерих,прочетох.Тате обеззаразяваше ножиците с формалин,когато режеше определени лози.Но нямам спомен как са изглеждали.Ще трябва да назоря мама довечера да си спомни/лошо нещо е старостта/.

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 09:53 от vili__66

Общи условия

Активация на акаунт