(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 260
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна-София
Ето малко инфо за еската – уж стара, а пък не много известна болест:
http://www.zoomania.org/?p=164
http://gradinar.net/735-Eska-po-lozata

Ето красивите листа, много са характерни и моите са същите, обаче еската може да протече с други симптоми, без да се засягат листата:
http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/Vine-Disease-on- … west-France-_4348

За превенция и контрол чета от този сайт, защото по-ми харесва да не пръскам:
http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/grapeipm/esca.htm

Ясно ми е, че ще свалям цели кордони.

Ножиците може да се обеззаразяват със силната ракия, която е за разтриване. Също и с разтвор на калиев перманганат с патладжанен цвят.

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 10:11 от amica1

# 226
  • На остров
Добър ден,

Аз като една начинаеща ще си позволя да се включа към вашите професионални редици, ако може. Имам скромна градинка и за първи път се опитвам да отглеждам зеленчуци.
Вчера за пръв път хапнахме домашна салата от рукола и зелена салата и съм много доволна. Замразих и малко рукола и магданоз.

Имам домати, картофи, бяло зеле, карфиол, рукола, магданоз, копър, мента и босилек.
Не знам дали доматите ще цъфнат, но картофите и подправките вървят добре според мен.

# 227
  • Варна-София
Добре дошла, Има.
За всички има място в тази тема. Покажи снимки. Как се ползва замразена рукола? Кое в градината кара душата ти да пее?

# 228
  • На остров
Благодаря amica1,

Ще направя днес снимки и ще покажа макар, че е нищо в сравнение с вашите. Не знам за замразената рукола до сега съм купувала само прясна ама реших да пробвам да видим. Имам доста рукола и няма как да я консумираме на веднъж всичката.

Душата ми много ще запее ако доматите ми цъфнат и вържат  Simple Smile, харесва ми градинарството, колкото и да е странно за един супер градски човек като мен. Всеки ден ги гледам как растат и се радвам много на всяко магданозче. 

# 229
  • на брега на Дунава
bushkata Зелен боб и царевица сея заедно в края на април направо в градината . Отначало царевицата върви по бавно , но после наема и зеления боб се увива по нея.За всеки случай ,ако видя , че някое гнездо зелен боб избързва поставям тънка дълга пръчка от акация.Върши чудесна работа до края на сезона и после я изхвърлям.Изобщо според мен недостатъка на коловете от дърво е,че могат да пренасят зарази и честно казано предпочитам да ги горим в камината  през зимата . Напролет пада голямо рязане и подостряне на колове / и мърморене от мъжова страна/.Тогава му напомням ,че ми е обещал колове от арматурно желязо още миналата година/даже тук обсъждахме размери и сечение/, ама още ги нямам,въпреки че дори съм си купила грунд и  блажна боя за тях.
ima Несравнимо е усещането от собствената градина.
matze Как се казва тоя геотекстил.Само чета за него ,но по магазините не съм виждала.
Аз използвах какво ли не- картони,вестници,но най-харесвам окосената трева от коша на косачката .Ситна е и като се сложи на тънък слой изсъхва без да мухлясва или да става като торф.
Миналата година в едно неравно място събирах всичко от градината-стебла ,шума,трева ,отпадъци.Пролетта го засипах с почва не по вече от 10 см. и посях тикви /и няколко корена останали ми домати от разсада/.Сега са страхотни .Не знам корените им как се държат , защото растителните отпадъци изобщо не са изгнили, но растенията дори нямат нужда от поливане . Това са част от опитите ми тази година.

# 230
  • Варна-София
...Изобщо според мен недостатъка на коловете от дърво е,че могат да пренасят зарази и честно казано предпочитам да ги горим в камината  през зимата . Напролет пада голямо рязане и подостряне на колове / и мърморене от мъжова страна/.Тогава му напомням ,че ми е обещал колове от арматурно желязо още миналата година/даже тук обсъждахме размери и сечение/, ама още ги нямам,въпреки че дори съм си купила грунд и  блажна боя за тях...

Аз искам да повдигна въпроса с арматурното желязо и използването му за бобеници. Имате ли наблюдения дали твърде малкия диаметър на арматурата не пречи на сокодвижението на бобените стъбла? Когато пък са няколко растения те така плътно се застягат едно върху друго, че много ме съмнява дали това е правилно. Тази година нямам увивен боб, обаче резултатите от миналата ме накараха да се съмнявам. То имаше и други причини де, затова търся вашите отзиви и наблюдения.

МХ, тикви и тиквички върху компост са направо класика. Въпреки, че два пъти съм отчитала страхотни резултати не зная защо не го превърнах в практика. Предполагам, че има какво да се желае при мен по въпроса с планирането.

# 231
  • на пъпа на Златията
Добре дошла , Има !
Анн , трябва да имаш вече чушки?
Пуйча глава казвам на тиквичките,  които в началото тръгват добре , тънки ,  после поради засушаване не им достига влага и  и от половината назад веднага се удебеляват и хвърлят семе.
stelt77, и аз имах такива тиквички.Махнах ги и останалите , при няколко дневно  поливане се оправиха.
Някой се оплакваше за лозето си.
Лозето ми 3 години не беше заривано. Повечето лози ми бяха на кордон.Беше измръзнало, по кордоните леторастите бяха с късо междувъзлие.Миналата есен оставих и зарих нови  леторасти , скъсих измръзналите кордони.Измръзналите лози се развиват по-късно. Веднага напръскай с листна тор за лозе , веднага след дъжд , заедно с препарата против мани, това ще стимулира кореновата система.Пръсни комбинирана тор между лозите , по-далеч от главините.Полей , ако имаш възможност . Още не е късно .Ако закъснееш с подхранването леторастите няма да узреят и ако не го зариваш , ще измръзнат.
МХ , пипера ти ще се оправи .Моя избуя от дъждовете макар че го засушавах и стъблата няма да ми издържат чушките . На вада  съм и се чудя как да го укрепвам.Някой има ли идея? Да внасям пръст във вадата , ама последния дъжд ми отнесе тировете , а това лято ще е горещо и ми трябва дълбока вада.
Кога пръскате?.Сутрин , след като падне росата веднага напича и препаратите ще изгорят листата.Идва ми идеята да се пръска късно вечер.
Кога поливате ?
Ако е вечер ,сутрин водата избива в роса . Ако е сутрин влагата от лехата бие веднага в листата .
Как поливате?
Освен във вадите , някъде четох че е полезно и да се роси земята около растенията?
Пипера при температура над 33 градуса престава да се развива.Трудно лято се очертава , а ?

# 232
  • Варна-София
Аз пръскам вечер. От 5-6 до 9 часа има достатъчно време.
Поливането със струя по това време на годината е проблем.
Аз съм само на капково - възможно най-простата система - от варел. Имам 8 варела - на всяко поленце по един. Земята ми става като напролет - захар - с ръце можеш да ровиш. Идеална работа.

# 233
тази поливна система с варел ме заинтересува,може ли подробности  Praynig

за тиквичките- изръшках нета и тефтерите и се спрях на три рецепти/според нашия вкус  Wink/- -замразени сурови,на кръгчета-за пържене
-леко печени на скара/оребрен тиган,после натъпкани в буркан с чесън,копър,магданоз и заляти със сгорещен зехтин/заради капачката/
-икра от тиквички/върви на филийка,с лъжичка,в компанията на сиренце.../ - задушени с лук,чесън ,морков и люта чушка,пасирани и в буркани-заварявам за капачка

# 234
  • Варна-София
ЕЛЕМЕНТАРНО КАПКОВО НАПОЯВАНЕ ОТ ВАРЕЛ
(скачени съдове)

Това опростено капково напояване спаси нашата вилна градина през 2009 г., въпреки че в района месеци наред не валя изобщо.
Цялата система е много проста. Състои се от (виж картинката):
   Варел 1 (хубаво е да е боядисан в приятен цвят или дори изрисуван)
   Обикновен маркуч 2 - Най-безпроблемни са маркучите, които са достатъчно твърди (за да не се прегъват над ръба на варела) и тежки (за да не плават).  
   Лейкопласт 3
   Перфориран маркуч 4 (продават се на символична цена)

http://s014.radikal.ru/i328/1206/63/4c5b29b8db0c.jpg

След като разположите варела в близост до лехите, които ще поливате, поставете в него маркуча, като се опитате приблизително да имитирате показаното на картинката разположение, като не е проблем да сменя посоката си по хоризонтал, обаче е проблем, ако има неравности по вертикал (учудващо е). Разположете в лехите перфорирания маркуч с отворите надолу. Свържете обикновения и перфорирания маркуч по най-простия начин с лейкопласт. Напълнете варела с вода. Хубавото е, че докато системата работи, водата има време да се освободи от хлора и да изравни температурата си с тази на въздуха.
Подкарване на системата: Най-лесно става  с течаща вода от маркуч. Говорим за трети маркуч 5, с който например сте напълнили варела и който е свързан към водопроводната мрежа. Повдигнете от дъното на варела края на маркуч 2, но без да го вадите от водата и прилепете към него свободния  край на маркуч 5, от  който изтича умерена струя вода. Водата потича по системата, чува се леко свистене от обезвъздушаването и капките започват да текат. Когато прокапят и последните метри от перфорирания маркуч, леко спускате края на маркуч 2 да легне на дъното на варела. След напълване с вода далечният край се завързва на възел и ... това е всичко.
Системата работи, докато варелът се изпразни.

А резултатът от капковото напояване е прекрасен. От лична гледна точка вече не губим часове за поливане. Варелът се пълни и без наша помощ. От друга страна земята става като „захар”, все едно, че са валели есенни дъждове. Семената никнат, растенията се развиват без да е необходима ежедневната грижа, която работещите рядко могат да осигурят за вилната градина.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА НЕУДАЧИ
1. Особен случай представлява използването на твърде лек маркуч 2, който не ляга на дъното, а плава.  Работата е там, че колкото е по-голяма височината на водния стълб (обърнете внимание) между края на маркуч 2 и повърхността на водата, толкова по-голямо е налягането. Системата спира да тече, поради слабо налягане, когато над края на маркуча останат няколко сантиметра вода. В такъв случай нашето решение е да привързваме маркуч 2 към достатъчно тежък дървен кол, за да не плава.

2. Друг особен случай, който пак касае качествата на маркуча, е прегъването му над ръба на варела, при което се спира водният поток.
Изходът, който ние намерихме е следният: отрязваме единия край на пластмасова бутилка (няма значение кой). Правим отстрани два среза, а малко по-високо по средата изрязваме два срещуположни кръгли отвора, достатъчно големи, за да мине маркучът. Надяваме това произведение върху ръба на варела през двата среза, а маркучът минава през двата кръгли отвора и това решение върши работа, докато си вземем по-добър маркуч. (Виж картинката)

http://s48.radikal.ru/i120/1206/6d/4341c89c36cd.jpg

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 08:21 от amica1

# 235
Ние поливаме с промишлена вода.Язовира се намира на 30 километра от нас.Има изградена система от канали,подземни тръби и инсталации,преливници,изравнители и помпени станции.Последните бяха жестоко разграбени и унищожени,но гравитачната система още работи.Плащаме годишна такса и от май до октомври почти ежедневно имаме вода.В нашия двор има кран 2 цола и такъв от цол.На големия слагаме пожарникарски маркуч.С него надувен басейн с вместимост 3 куб.метра се пълни за 15-20 минути.
Градината ни заедно с цветя,дървета,морава,къпинак и зеленчук е около декар.И за да се полее всичко това,с двата маркуча отиват два дни.Но за да не ми се овижда поливам на части всяка вечер от около 6 до 9,30-10 часа.И докато свърша в единия край на другия е време отново за поливка.
Пръскам само вечер след 20 часа.
Капково сме ползвали на ягодите,но под полиетилен.На тези високи температури не виждам полза ако е открито.
Но при вас Амика,е доста по-хладно.Тук в събота,в лехата с домати измерихме 46 градуса,при 38 на сянка.
Правила съм експерименти преди време-част от пипера поливам от корен на корен с канче,а останалия-със заливане на фитариите.Разликата е огромна.Хубавите,месести чушки искат много тор,много вода и много слънце.И лек ветрец да разнася изпаренията Laughing

# 236
Умница си ни ти,Вили! Hug
По-назад пишеше за надвиснала работа като боб.
Такава е моята с увивния.Увиснал бил на канапите,клати се от вятъра като...не знам какво...
Руската баба и тя се заахна."Женщина,да чего тьi,разпустила его,прямо..."
Амико,мисля,че има значение за развитието на бобените лианки дали е бобеница или сиджинка.Догодина-здрав прът,дебел,никакви тройни канапи.
Разрових нета,за кукуруза дето цъфти на половин метър.Една от причините било рязко падане на температурите в ранния стадий на растението.Аз в края на април имах една седмица почти до нулата.
Да не бързате да го отписвате,лекинко царевичката от лятното слънце и влагата ще догони.Е,няма да е 3 метра,ама печена ще има.
Пъпешите имигрираха в градината на съседа.Иди им обясни чия е земята.Вчера дядото,пенсиониран полицай галантно ми предложи ледена лимонада с листче мента.Решихме да се редуваме с поливките.Все пак имам 20 растения на 20 кв.Като слънчеви лъчи плъзнаха.И цъфтят,и цъфтят.Сега и да вържат.
Рорик,все едно пишеш за на мама лозето. Rolling Eyes
...Не зная как да го кажа,но в моите разбирания чушките трябва да бъдат червени,просмукани от августово слънце.Като ги опечеш есента да тежат над жарта.
Стелт ще видим с теб тиквички наесен.Нищо,де. Hug
Напомням ти да миеш зелките с маркуча,отгоре.Иначе ще скърцат.
Много е сладко нашето Внуче в темата,МХ. Laughing
Възхищавам се на всички млади майки,пишещи зарзаватчийки.И Градина,и недоспиване...
Знаете ли колко много хора надничат в Темата?
Значи има полза, от нас,Куркума-на 4 континенти сеем,поливаме,вълнуваме се...
Анн, newsm18

# 237
  • DE
Днес направих малко фото шутинг из комшолука.
Това е парника на чичката с флиса на земята.
Доста е голям, на три степени, само домати и няколко корена краставици има.
От края на февруари топли с някакъв радиатор.
Тук с малка градинка, баба и дядо се грижат.

Един двор без зарзават и тук са възрастни, но с градинар.
Бързаме да се прибираме, че сме уморени Mr. Green

На тоз не посмях да му се приближа до оградата с фото апарата че да не ме смота. Има всяка година доста аспержи, сега се виждат само картофите.

И вече сме гроги, нашата селска улица.

# 238
  • Варна-София
Оле боже, какви домати в парника - като дървета и народили, като за световно. Чувала съм за домати, които се продават на семка, не на пакетче. Някой пробвал ли е да сади такива?

# 239
Немска ви работа,Маце! Hug
Нагласено,премерено,подреденко...
Ама и на съседа листенцата на доматките се завили-я от студ,я от дъждец... Thinking
От фотосите ти лъха едно чувство на спокойствие,сигурност,стабилност...
Все си спомням последния път,когато видях селската ни улица,малките пътища в Златията.Обрасли,неугледни,тъжни...
А е Златна пустата му земя.
И така.Въздъхнах.
ПС.Какво рекламира плаката"TUK" на вашата улица?
Амико,познавам лично такава пишман зарзаватчийка... hahaha
Старото момче ме хвана по месечното извлечение на кредитната карта.
Голям резил. Embarassed
Може би трябваше да пратя семките на Анн. Hug

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 16:44 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт