(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 268
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
Май бъркам нещо за брашнестата мана по лозето?
Ето тук  http://agronet.bg/agro/plant-protection/4400-brashnesta-mana-oidium-po-lozata.html прочетох
, че било отгоре по листа , а не отдолу.Че хващало вече развитите листа а не младите .  
Моя проблем е,  че и пожълтяват , подгарят листата в края . При мен младите леторасти  са побеляли отдолу.Какво ли ще е?
Какво стана с албума,  че в последно време ме нямаше. Направихте ли го,  къде да го търся?
Вес ,
така направих както съм писала и подхраних с листна тор  на 2 пъти , сейнах и между главините комбинирана.Лозето след тази дъждовна пролет букна.Имам и достатъчно грозде. Ама загубих 5-6 главини.Оставила съм дълги леторасти от съседните главини , за да ги заровя наесен на мястото на изгубените.
Имам 2-3 стръка домати на които листата са се завили нагоре.От какво ли ще е?

# 241
Яяяя,matze,то и в уредения свят имало неасфалтирани улици  ooooh!.А тук искаме да прекараме магистрали директно до рилските езера  Cry
Направи ме впечатление една жълта уловка в оранжерията на първата снимка-разпитай моля те  Praynig.Феромонова ли е,само с лепкащо вещество ли е...такива ми трябват за мушиците и белокрилките.Ама да стават за открити пространства  Naughty
За боба от опит преди години установих,че се върти само в една посока около бобеницата,Веселче!
Най-лесно се проверява ако се опиташ да го навиеш ти.В едната посока просто се свлича,а в другата се завива и остава на пръта.
Металните пръти не са добри,защото се нагряват много от слънцето и прегарят мустачките.
Снощи се загледах в царевицата и видях,че вече има косица-като ми остане време ще стигна и до там да разгледам на път ли са мамулите  Mr. Green
И Вес,при мен тиквите заминаха отвъд оградата.Но с много усилия,все им се връщаха врежовете.Зер в съседната градина вълци вият,не е стопанисвана от години,сърцето ми се свива като си помисля каква златна земя има под високата два метра коприва,бъзе и лепка.Та накарах мъжа ми да окоси/за изумление на другите съседи-от какъв зор ще се хабим да косим чуждия бандерлак  ooooh!/.И с много кандърми,премествания,насочвания и обещания за щедри поливки препратих тиквите нататък.Сега се надявам първите завръзи да не са ялови...
И специално за градинарите по другите континенти-на съседите си дойдоха внучетата американчета.Малкото за пръв път среща тукашните си баби и дядовци,а е на 2,5-та покрай тях все си мисля за Веселчето,Титина,Добричко ,Матце Hug.Голям е света,а едни тънички нишки в душите ни свързват през континентите и ни правят тъй близки,без да се познаваме...

# 242
  • DE
Плаката Веселче е, че тук аз живея hahaha
Листата на доматите са му всяка години така завити, предполагам че е доста влажно вътре.
Но пък не съм виждала да има болни растения. Аз като клюкарка все на оградата му вися и цъкам ли цъкам.

Вили, слагат тук на всякъде по дърветата такива. Лепкащи са, мен ми се беше залепила такава лента на косата, не питай...
А улиците, тук у наше село само главните са с плочки, всичко друго гълта пясък като е ветровито.
Но пък селска идилия, тихо и няма движение.

# 243
  • на пъпа на Златията
Вили ,
Като спомена за уловките та се сетих за слънчевите лампи, които през деня се зареждат а като се смрачи светват. Да ги сложа в края на градината , около насажденията и около тях обикновени мухоловки  .
Аз светвам 2 външни лампи и около тях навивам обикновени мухоловки .За 2 вечери почерняха от летящи въшки.Хванаха се и двете бели пеперуди  други  три,  едната  бяла на черни черти ,другите две  кафяво оранжеви ,зелени бръмбари от лозето , ... дето се моткаха, из двора .
Бурята ми довлече пред вратата кафява гъсеница.

Маце,
Зеленичко при вас , като пролет.
В Златията тревата загоря.Вивотните няма какво да пасат.Жътвено време.Като стигне другата седмица 37 градуса , ще втасаме съвсем. 

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 17:04 от rorik

# 244
  • Русе
Аз също си купувам семена на домати, които се продават на бройка. Скъпи са, но си заслужават. Все пак зависи от сорта. Търся комбинация между вкусови качества и количество. Не ме устройва големи и вкусни домати, но само два на корена. Не си заслужава труда. Въпрос на избор.

# 245
  • на брега на Дунава
И аз си купих едни такива лепливи ленти от Джъмбо .Мисля да ги сложа под сайванта ,защото са се появили едни гадни мухи -триъгълни ,шарени и като се изпотиш малко в градината залепват за тялото и боли ...Не се махат дори да ги пъдиш с ръка.За комарите /там са папатаци и дори не бръмчат/ съм включила лампа и има ефект.
Амика ,принтирах цялото обяснение с чертежите и довечера почвам обработката на мъжката част в къщи bowuu hahaha
Маце,страхотни домати,но на Анн са по,по и най Peace Hug
Анн, имаме да обсъждаме тайната на твоите домати и сортове и ....изобщо са ми легнали на сърцето.Впрочем цялата ти градина е вдъхновяваща.  bouquet Hug
Какви са тези семена на бройка ???

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 17:26 от МХ

# 246
Точно това жълтото привлича гадините,или електриково зелено.Идеята е да са около пипера и доматите.
А ленти за мухи сложихме на терасата,но не знам с какво са ги намазали-нищо не се лепи по тях  #Cussing out
 rorik,не знам мушиците дали летят през нощта  newsm78

# 247
  • DE
Ех, на Анн доматите са и на вкус по- други Hug
Не може да се прави сравнение. Ни почва ни климат. Аз колкото и да се мъча, не мога да ги докарам с вкус на слънце.

Рорик, зелено щото все вали, ей сега пак. Не знам кога за последно поливах.

Ето до къде съм я докарала аз, доматки още малки.

В парника мини и макси.

Всяка градина си има и грозната страна.
По Куркума, използване на всички свободни пространсва. В случая 8 корена домати в празния компост Embarassed
И да оплевя не мога, все мокро.

# 248
  • Русе
МХ има цяло пакетче семена, които струват стотинки. Тези -  една семка е 20 ст. Продават ги на бройка или големи разфасофки по 1000 семена.

# 249
  • на пъпа на Златията
...За комарите /там са папатаци и дори не бръмчат/ съм включила ла...
Мх ,
Какви са тия лампи срещу комари?
Анн ,
И аз не обичам големи домати .Имам 5 стръка "Наслада "  и  5 "рила".Останалото ми е идеал.Розов ,
Сях миналата година сърцето на Албенга . Ми не ми харесаха на вкус , па и на вид, едни такива увиснали като не знам какво .. ,  дето казва Вес   
Тая година  имам и един ред  от старите селски сортове.Едните от тях са си големички, бъбрековидни.
Уф, Как ми се повреди телефона та не мога да снимам.   

# 250
  • Варна-София
Май трябва внимателно да се проучва за новите сортове домати, за да не попаднем на ГМО.

http://e-vestnik.bg/4450

Ето тук говорят за кръстоски с гени за по-бавно узряване, ама какво точно значи това, ГМО ли е или хибриди?

# 251
  • на пъпа на Златията
Амика,
Това интервю е старо.От онзи ден пак варненските ресторантьори пищяха че им връщат салатите.
Тази година си купих разсада че нямах време да си правя.Добри са. Насладата ми е колкото пестник.
Цибреят  се вече, а има още да расте.Ще видя какъв ще е вкуса им.Ще събирам семена от селските си. Твоите , как са ?Какви бяха ?На чичо Петко , турските?
Има и хитринки при отглеждането.
Като стана въпрос за сортове, оцеляха ли ми чушките на които изпратих семена? Че имам още семе от тази реколта, да зная как се развиват? Моите са добри на стрък , ще видя как ще ги догодя на тлъстина? .   .

# 252
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
.. 
Тая година  имам и един ред  от старите селски сортове...

Hug моите са така: "едър червен от баба Петра", "жълта "слива" от гаджето на Поли", "червен кръгъл от баба Станка"...  Blush  дали  ще са същите ще се види  Hug

Wink а пипера е рорик1, рорик2, рорик3, рорик4   Mr. Green имам и описание кой номер какъв е  Hug

# 253
  • Варна-София
Рорик, с това мое заболяване се наложи да редуцирам плановете за тази година. Пипер ще сравняваме догодина. Иначе доматите, тиквичките, боба са ОК. Който ми каза миналата година, че топинамбурът ще превземе мястото - беше прав. Обаче тази година ще имам много ябълки, така че ще го изпия всичкия на комбиниран сок.   Hug

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 21:35 от amica1

# 254
Стелт ще видим с теб тиквички наесен.Нищо,де. Hug
Напомням ти да миеш зелките с маркуча,отгоре.Иначе ще скърцат.

Зелките лека полека ще ги изядат кокошките...  Laughing  Добре, че ги има, майка ми им направи кекс миналата седмица, пък на този Великден и цял козунак им омеси...  Laughing

Тиквичките ги поливаме с кофи и маркуч... А свекървата не ги полива изобщо, пък няма гейове, няма болести, на цялата махала раздава тиквички...  Crazy   

Аз не смея да се похваля с нищо, докато не пооберем квото сме садили... За сега съм доволна от марулите... Влашеца излезе едър, все за ядене, ще си търся дребен за садене... Като гледам чесъна и червения лук и те добри, но още не сме ги извадили (пу-пу, да не са им уроки)...  Laughing  Проблеми с лука нямахме, само малко поливане, много дъжд, даже нямах време да го плевя и копая... Моркови вадим по малко... Краставиците, макар и болни, са навързали, късаме всеки ден - поне за сега имаме бая краставички, раздавам... Пипера също върви добре, доматите им треперя, нищо няма да казвам за тях... С картофите всичко е на шест, но ще ги извадя, за да садя друго на тяхно място... Тиквичките вече втора година ни излизат такива... И репичките не ми се получиха, но догодина отново ще опитам... При тях някакви червеи - ужас... Този месец най ми се получават листните въшки...  Laughing   На 100 квадрата градина имам 50 квадрата въшки, 3 квадрата калинки и останалото са някакви растения...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт