(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 272
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна-София
Вадите ли вече лука? Снощи валя дъжд. Трябва ли да чакам пак да се позасуши, че тогава да го извадя?

Рорик, виж тук снимки, типични за брашнеста мана по лозите . В нета има много сбъркани снимки - показват нападение от акари, а пишат, че е оидиум. Брашнестата мана отгоре на листа прави по-големи по размер петна, отколкото отдолу.
http://www.vinogradik.net/yhod_za_plod/borba_s_bolez/oidium.htm
http://explow.com/Oidium

Сега с тоя дъжд чакаме проявление. Разредихте ли  гроздето? Аз още имам да разреждам. Поддържането на проветривост е важно условие да намалим заразяването.

Хубаво е да провериш дали пък не наблюдаваш обикновена мана. При нея има по-сериозни проявления отдолу на листа.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 09:53 от amica1

# 256
  • на пъпа на Златията
....а пипера е рорик1, рорик2, рорик3, рорик4   Mr. Green имам и описание кой номер какъв е  Hug

Добричко,  Hug
Пипера започна да хвърля чушки.
Гледам при магарешките уши имам стрък бял пипер.При  слонското ухо имам  стрък магарешки уши, вече 10 см. .
Най си харесвам двуръбите- магарешки ,  а те все стават триръби.
Хем гледам да отбирам семена от лехите  с преобладаващи признаци.
Добричко , кътай ги ,Отбирай семена по признаци , дори чушките да не са много добри. че си ми най близо . Дето вика Стелт , пу да не ги урочасам. Пилците се броят наесен!
Амика .аз си извадих чесъна есеняк, след дъжда , за червения ми е рано защото го садих доста по-късно от нормалното .Единия ми е легнал ама има още зелени листя.Главите нали се наливат от перата  или греша?.Замислих се,  това тъпчене на стъблата дали е удачно?Така не се ли прекъсва движението  на соковете от листната маса към главите? Мисля  че трябва да се вади когато има малко зеленко по върховете на перата.Не е за предпочитане да се оставя в земята повече време , защото  има храна за  разни гадове и го нападат,а и се подбъзва , ако падне дъжд и става нетраен за зимата..Така миналата година си оставих картофите , та бяха изпоядени.И да е рохко , че да може да се изтегля, че иначе с мотичката ,по закона на Мърфи ,  разрязвам най хубавите си глави.Хвърлям в коша за царевица , да изсъхне добре и тогава обикновено  прибирам в щайги .Тая година ще опитам да сплета, ако имам време.
Сега започват да наливат чушките , с какво ги подхранвате,  с азот явно не трябва да се подхранва?

# 257
Рорик, с размит във вода кокоши тор. Тази година, благодарение на анн, която ме подтикна към ранни сеитби на пипер, имам вече чушки с големина на човешки пръсти. Съседските пипери сега цъфтят, а също и моите, които сях през март.

# 258
  • Добрич
Освободи ми се място- мога ли там да сея картофи за късни? Ще стане ли нещо?А сорт?
Ana.Ivanova  кога пося ранния пипер?

# 259
Ana.Ivanova,би ли си разчистила пощата?
Аз моя пипер го сях към 25 март от семе.И очаквам първите чушки до десетина дни.
Тази година не ми остана време за кокоши шербет  Laughing.Но пък доволно сме сложили прегоряла оборска тор.
Лука му свих перата преди две седмици с идеята да налива глави.Обикновено в края на юни листата му са прегоряли вече.А той лежа няколко дни и взе ,че щръкна отново  Joy.И си е съвсем зелен.
Зимния чесън извадихме-реколтата е много по-слаба от миналогодишната.Пролетния и той не ми се вижда много силен .

# 260
  • на брега на Дунава
И при е лукът е зелен и сега налива глави,но по начало всичко става на Балкана с две седмици по - късно. Аз сега сях червен лук от разсад, а вие вече ще го вадите .Дали ще стане до есента.Обикновено септември е хубав и октомври до средата със сигурност.

# 261
Вчера пообрах копривата, която растеше из лехите. На местата, където няма мулч вършеше чудна работа в тия жеги - засенчва земята и помага да не се изпарява и последната капка влага.
Там, където е в повече я изскубах, където са единични стръкове - само брах. Височината й е около педя - нежна и млада. Чуден ориз сготвих с този "бурен". Две ползи в едно.

Каажете - от какво салатите стават горчиви? Единият ми вид салата (да я наречем обикновена) - всички растения са горчиви. Къдравата не е. Имам и айсберг, който сега завива глави, та не съм го пробавла още.
От сорта ли е?

# 262
  • на пъпа на Златията
Пипера сях към 25 март.Разсадих към 25 май.Разсада се запъртъчи от студа  после  беше прерасъл в парника.
Първия връз поокапа, не можа да се опраши добре,   а онзи ден бурята досъбори от цветовете.
Амика , да , това изглежда е брашнестата мана .Имам тук там от нея .Това не е моя проблем с тези 2-3 главини.Това жълтеене ще да е друго нещо.Явно е някаква друга причината. Ще попрочета и ще синтезирам за брашнестата.При над 35 градуса гъбите умират. В пъпките презимуват.Умират ако не са на листата , ...
Погрешно е диагностицирането ми за проблема. Важна е диагностиката.С тези цени на препаратите а и по-скъпи ще стават а и не ги искам баш, баш.
Бушката , не е от сорта.Миналата година и на мен къдравата загорча. Не им е времето на салатите сега.Само рано на пролет.Айсберга , пишеше някой  по темите тук ,  не е така.Целогодишено може да се сее. .

# 263
 bushkata,а не ти ли изкласяват салатите?
Моите вече нацъфтяха.Което ме подсеща да оплевя и разчопля земята под тях,че да се хванат семенцата.
И за копривата ми е странно как е млада-тук два пъти вече я косим/сушим за кокошките за зимата/.Сега пак е пораснала поне на две педи  newsm78
rorik,не са добре лозите тази година.Съхнат,а мана не се вижда.част от гроздовете изресиха от дъждовете.След голямото измръзване останаха малко и завръза е малко.
Но то е така -след богат урожай следва по-малък  Laughing.не може всяка година от всичко по много...

# 264
  • на пъпа на Златията
Вили,
Когато трябваше да се опрашват вя вятър , валя дъжд, като сега при пипера  и не се опрашиха.Едните зърна големи, другите малки , но са здрави , да чукна на дърво да ги запазя така.
Амика , не е ли рано да просветляваш лозите. Тия дни ще е 37 градуса , а от 10 юли до 15 август ще удари сигурно 47 . Тогава гроздовете ще се облещят срещу слънцето и ще се попарят.
Аз ги попрочистих , има още за чистене  за да наливат гроздовете ,  но гледах да не откривам гроздовете.
А ще трябва и преди горещините да се полее поне един път..

# 265
Нашите лози са на асмалъци.И това прочистване ми е мъка-със стълба,провиране,промушване.
Миналата година уж беше сухо,а след кършенето напръсках имаше листа,които се оманиха.Сега ще почне и сивото гниене.
Трудно е да гледаш много култури-трябва да следиш за 1001 неща и все нещо изпускаш  ooooh!
Тази събота и неделя ще са готови и джанките  newsm78
На последния купон на децата с приятели у дома им казах,че ще ги събирам на джанки-по 2 кофи да събере всеки  Whistling

# 266
Привет - мривет!
Обрах всичкия грах, затворих го в малки бурканчета (не от най-малките), та бих искала да реабилитирам сорт Ран-I, не е така ситен, просто преди седмица явно не се  е бил налял достатъчно, когато брах една част.
Та имам малко свободно място вече, чудя се, дали е удачно да засея семена от лук и наесен да са станали готови за есенен лук?

Направих и по няколко бурканчета сладко - от подивели ягоди, от малини и от вишни, утре ще е ден за сироп от вишни и вишневи листа.
Черешата е страхотна, зряла, няма червеи, не е напукана...ммммм.
С плодовете повече ми върви, отколкото със зеленчука.
Там нямам напредък, краставички и тиквички тепърва цъфтят, с доматите ще се боря цяло лято, патлажанът още прилича на разсад, само лук и чесън има, поляга и моят вече.
Пролетният ми чесън е екстра, но есенният образува допълнителни скилидки по стъблото, защо ли?

Като извадите лук и чесън и сплетете, къде го съхранявате - мазе ли (моето е влажно), в сухо помещение ли, под навес ли?

Доматите ги окъпах с бордолезов и люспа сода каустик, зеленият боб цъфти, но сред пешака има и някакъв, който се издига и се опитва да се катери, какво обърках пак?

# 267
Лук не сплитам, но задължително изсушавам добре и съхранявам в по-хладно, но проветриво и сухо помещение...

Отскоро си записвам какво правя из градината... Имам някакви бегли спомени, че сях пипера около 15-20-ти март... Останалото е божа работа кога съм сяла, кога пресаждала...

За момента изглеждат така:

пипер - http://storage4.album.bg/3d2/dscn8508_152b5_29680481.jpg
http://storage4.album.bg/518/dscn8510_5d64e_29680482.jpg

домати Рила - http://storage4.album.bg/1c0/dscn8513_12be2_29680483.jpg
http://storage4.album.bg/b0c/dscn8514_387f5_29680484.jpg
http://storage4.album.bg/749/dscn8516_bc465_29680485.jpg
http://storage4.album.bg/6ba/dscn8518_6f775_29680486.jpg
http://storage4.album.bg/3f0/dscn8512_3be1a_29680487.jpg

сладка царевица - http://storage4.album.bg/f0f/dscn8525_e7dad_29680488.jpg

# 268
  • Варна-София
Рорик, права си с тревогите за лозите. Трудно се уцелва баланса при екстремни температури - хем да не е зашумено, хем да е зашумено.  newsm78
Затова не дадох на никой друг да нормира и колтучи редовете. Работих по тях само от неслънчевата им страна. Там ги открих повечко, за да се проветряват.  Hands Thumbsup

За асмите пуснах мъжо, там няма толкова особености, пък и той не се занимава с колтучене.

Стелт, бомба ти е градината!

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 15:42 от amica1

# 269
  • на брега на Дунава
Стелт ,доматите ти са чудесни  Hug
Миналата година една приятелка ми сплете лука и го върза на гредите на втория етаж на Балкана.Зимата става под нулата даже ,но е сухо.Вземам си от там колкото ми трябва .Ако ви кажа , че още има няколко глави и става за ядене.Мисля ,че така се запазва по добре.Като стане тази година ще се опитам и аз да го заплета, макар че не знам точно как .
Става ли още за сеене на моркови  newsm78 Забравих да засея миналата неделя и ще наваксвам в събота.
bushkata Посяла съм едни салати ,които горчат ,но после видях на пакетчето ,че били цикориева салата.Сеят се през лятото и жегата не им пречи, а аз ги посадих пролетта от нетърпение.Образуват продълговати глави заострени в горния край /като китайското зеле/ .Сега усилено правят такива глави и ги чакам да проверя дали ще горчат и след това. Иначе от баба си съм чувала ,че като се вдигнат температурите салата горчи даже и да е млада.

Общи условия

Активация на акаунт