(Био)зеленчукова градина - тема 18

  • 75 277
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 9
Здравейте и от мен !
Ако знаете колко снимки имам да ви показвам, накрая ще направя едно слайдшоу със стотина снимки...

Миналата година пипера беше супер примерен, много чушки ядохме... Тази ще е на късен пипер, ама бая късен, даже имам още 3 касетки с разсад...
Черитата обаче, от тях съм много доволна. Едрите домати ще ги видим какви ще станат, ама черитата отдавна ме задминаха на ръст, една гора са станали, много им се радвам.
Имам червени, жълти, продълговати, от онези с грамаданските китки, някакъв сорт с размер на касис, абе разнообразие е .

Гъсениците ми наядоха листното зеле, италианския сорт. По къдравото не ходят.
На броколито ония ден имах три вида гъсеници , белокрилка и някакви черни гадини. Като нямах друго, напръсках ги с вода, зехтин и веро, сега лъщат от разстояние  Laughing .

# 271
  • Мнения: 1 204
Иначе от баба си съм чувала ,че като се вдигнат температурите салата горчи даже и да е млада.
И руколата ми загорча.. е яде се,( то само аз си я ям Simple Smile) ама не е същото.

# 272
  • Мнения: 86
avocett,липсват ми снимките ти.Ти така умееш да улавяш душата на градината  Hug
Какво става с Единбург?

# 273
  • Мнения: 9
Вили, след десетина дни ще стане ясно дали ме приемат.
Днес вечерта и утре ще правя "маратон" в блога, ако ми спори, бая материал ще напускам Simple Smile .

Днеска клечих из треволяците с фотоапарата, в 6 сутринта, с един пулверизатор се движа да става хубав фон на точици, уж поливам, ама лесно се улисвам по тая птичка, оная калинка...
Ей, бум на калинки в моята градина, нека, много им се радвам.

Съседите много ми се смеят като ме видят кална, рошава, цялата в блажна боя, ама в ръка хубавите кошници и дървените панери, все ме питат за кого ги подреждам толкова.

Даже може тея дни нааай-накрая да публикувам и повече информация за това как снимам из градината.
И аз съм един фотограф, специализирам в домати и росни листенца  Laughing

# 274
  • Мнения: 4 753
Ей, бум на калинки в моята градина, нека, много им се радвам.

И в моята така, но причината е в промишлените количества листни въшки... Поогледай се за тях...   search

# 275
  • Мнения: 854
bushkata,а не ти ли изкласяват салатите?
Моите вече нацъфтяха.Което ме подсеща да оплевя и разчопля земята под тях,че да се хванат семенцата.
И за копривата ми е странно как е млада-тук два пъти вече я косим/сушим за кокошките за зимата/.Сега пак е пораснала поне на две педи  newsm78

Обикновената салата изкласи  - обрала съм всичката вече. Къдравата до вчера изкара - но вече се източи много и я обрах.
айсбергите само са ок - свиват глави усърдно. Ще опитам да посея пак, може би е вярно, че могат да се сеят през цялото лято.  Странно е, че охлювите не я закачат. Намирам спящи през деня голи охлюви под главите, на хладина, а листата с апохапнати само тук-там външните.

Копривата и около нас и по поляните е колкото човек висока. Но тази в лехите се появи много по-късно, за това е млада и крехка.

# 276
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Стелт,
 хубав ти е пипера,  ама дългуч като моя.Твоя обаче няма да падне.
Имах неблагоразумието да напръскам една вечер айсберга и му загниха крайните листа  и отгоре  го попари слънцето.То и не беше подреден като хората , де.
Мноооого мисъл трябва за градината, мнооого.Разсееш ли се и оставаш без някой зеленчук.
Какво нещо е културното.Мноооого любов и грижи му трябват .Да го заничаш , да го пазиш, да му трепереш  всичко да му е угодно .  А с дивото се бориш и то те надвива. Така е и с цивилизациите.Раждат се , разцъфтяват а идват варварите , първични , зли , гладни като въшки  и опустошават всичко градено с векове  и разум .

# 277
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Хм, и моят пипер е силно изтеглен. Този в тенекиите е близо 70 см, в лехите е около 50. Пиперена година ще е тая, стягайте бурканите. Реших да купя някой чувал капии, като щъкам из Тракия - да има повече зелени, но и някоя порозовяла. Искам да имам буркани с натурална печена месеста капия, поне 15 бройки.

Имам първо патладжанче вързало, първи корнишони за бране, първи пиперки вързали.

И при мене все още има марулки, но до няколко дни трябва да ги приключа. Тъкмо последните ще накълцам наситно  по една рецепта от остров Самотраки, за салата от марули, корнишони, лук и сепии. Ще сервирам въпросната на едно ешмедеме в другия петък. Ще ми гостуват архитекти хора, иначе ценители на добрата скара и добрият лаф. Ще им поговоря за някои мои идеи за домашното отглеждане на храна и вписването им в архитектурната среда.
Вписах няколко тенекии върху новия навес за дърва. Още малко щрихи с безир и ще туря снимки.

Ей, като казах снимки, ха да си направим нещо като изложба: Градините в моя квартал, както направи matze. А на бас кой ще покаже най-грозните  градини. Grinning

Някъде четох, че урбанистите предвиждат бъдещето развитие на градовете да включва такава функция. Да видим, да видим.

Абе още няма щурци. Комари има бол, ама щурците ми ги няма.

# 278
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Авосет,  на мен ми се подиграват в къщи и на работа,че компютъра ми е пълен със снимки на домати ,салати и т.н.
Запълнила съм паметта му с такива неща-снимки на растения ,градини и природа от екскурзии.Налага се да си купувам нов акъл ,защото мозъкът му свърши.Не мога да спра да снимам с гордост всяко растение ,което съм отгледала или което ме е впечатлило.За снимки след дъжд да не говорим .Любими са ми.Но пък много обичам да гледам вашите градини.Понякога една снимка ми дава повече идеи от цяла страница текст.
И аз се каня да засадя айсберг,но не трябва ли малко по късно. newsm78

# 279
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 872
 Blush давам отчет от неделя Blush

триТЕ кайсии и вторите 15 краставички  Mr. Green нещо по-различно ли виждате? Wink уж съм бърза със снимането, но не толкова бърза се оказа  Mr. Green и първите три "гнезда" картофки - точно 25 броя  Peace с размер от картоф до ... джанка  Laughing




патисонче за Весето  Hug и 3 ябълки, първа реколта от "стублестата" ябълка  Hug



розмарин и малинки



и още нещо  Mr. Green

# 280
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Хайде, първа кофичка с домати Рила. Макар и малка, но е кофичка.
http://s13.radikal.ru/i186/1206/7c/486b870ab14b.jpg
Ето редичката, откъдето брах, мулчирана, а под мулча - капково:
http://s56.radikal.ru/i151/1206/cf/d58bc9fc84ea.jpg
Тиквичките с варела с капковото напояване:
http://s018.radikal.ru/i520/1206/93/522aaff31e3b.jpg
Красиви лозови листа. Отделно си имам еска, пак с красиви листа, но точно това не е тази болест. Мисля, че знам от какво са станали такива, но това на вас няма да ви се случи.
http://s018.radikal.ru/i520/1206/92/4172ebaa78f0.jpg
Биокомпост с червени калифорнийски червеи - след броени часове ще напуснат биокомпоста и ще слязат надолу към храната, а аз ще си направя шербет за доматите:
http://s02.radikal.ru/i175/1206/42/0a93eaec69ff.jpg

Лук се плете много лесно - като плитка. Един път стъблата ми бяха много сухи, тогава си помогнах като вплетох и сезал.

Какво значи "стублеста" ябълка?

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 23:18 от amica1

# 281
  • Мнения: 854
Амика, подсети ме с червеите.
Имам леген с такива, мисля, че се умножиха за два месеца.
Сега се чудя как да ги извадя. Не става с преместване на храната. Моите малко ядат  Mr. Green - сума остатъци има, макар че компоста, мисля, е готов. Давам им по малко храна, тя седи със седмици. Пръснати са навсякъде, не само където е храната. Казаха ми, че може да се наводнят отдолу, бавно, да се изнесат в горния слой   и от там да ги изгреба?

Какви са пропорциите за шербета с компост от червеи? Мога ли да шербетувам нецъфнали още домати?

# 282
  • Мнения: 465
Може,защо да не може,Бушко? Laughing
В природата червеите да не акат по график?
...Айде,и кофите с домати извадихте!Обичам тази тема! Hug
Да не чувам,че пиперът бил висок!Дай Боже от 50 см да си влачи чушките по земята!
Стелт,я какъв берекет си показала!Въшки-жива Градина е това!
Вълкът хубаво викаше,че и за нас ще остане!Нали сме едно цяло.Био.
В жегата се скрих в една библиотека на лекция за ГМО-тата.Ужасно е,когато ти разкажат с факти за Генетично модифицираните Организми.Да,наблягам на думата "организъм".То не е вече растение щом са прекъснали ДНК-тата,преплели с животински и вируси.Мутант.Да им се радват "учените".Поне,поне да слагат по един етикет.И цените да им държат високи за дребния Фермер.За жалост е бизнес.Маймунски.
Разказваше човекът за хербецидите.В пъпната връв на бременни жени ги улавяли.Особенно са опасни за малките детски тела,в които все още се развиват органите.
Свободен пазар.Дай му евтино лапане на тоз пазар и ще си трае.
Извинете ме.Споделям само мои мисли.Унизително е да не мислим за бъдещето.
Да подкрепяме  новото поколение на Авосет!
Аз вярвам,че е различно...
ПС.МХ,салатната цикория е лекинко горчива.Тръпчивка.
Покажи ни я.Тя е красива,не само вкусна.В италианската кухня си играят с нея.И с патисонките също.
Ох,обожавам спагети със всичко.Особенно пресно разточени.
Утре ще откъсна първите си бебенца-патладжани.И на скарата със зехтин,чесън и магданоз.
За къде сме без него,Куркума?Без светулки в косите.... Blush

# 283
  • Мнения: 17 233
Аз поравих песто ( една кофичка листа от босилек= малка кутийка песто)  Mr. Green
Кисели краставици имам направени вече за няколко години напред+ хапнати на таратор, пържени и в салати:)
Краставиците ми гергана взеха да се катерят по изплетената им от мен мрежа. Вчера сях и новите домати и пипер. Утре ще сея разсад за люти чушки. Посях и копър и магданоз и малко салатки.

# 284
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
ДигнАх малко глАва от рабута.
Устава ни само поИванье и бранье и яденье..

Добрутро , Титина !

Ти си на опъки с 6 месеца.
А с колку часа си наопъки?

У назе , Оправните Ора до тОа час са прекОпали 4 реда лозе.

...хапнати на таратор, пържени и в салати...

Благодарско за акъла. Що оня ден ме черпиа с една салата  с краставици , кои миришеа на тиква и домати ,  кои миришеа на риба. Верно моат се пръжнат. К"во им слагаш , да ги  дукундисаш?
Куту ни продават домати,  кои миришат на риба,  що  а ги не оваляме с малко брашънце и а ги пръжнем ?
Нема  а се откаже тоа свет да подлага на изпитание  българския език!
Тиа баш , че макя им ги раждала без езици та измислиа такива вкусове.
Вес,
Сал се чудат с к"во още а се натъпчат. Динозаврите за т"ва са умрели, щот са изели зеленията. Чувека е оцелял,   щот му требва малко яденье. 70 кила човек може да поминува със 700 грама яденье днеска.  Мириканците шъ изедът и пъпната връв на дечурлията  си. Лакомия!.
Стелт ,
 Фърли тиквичките на торището.Градината сака и тор.
Авосет
 Не се коси , ако те не земат .На к"во ш"та наУчат ингилИзите? К"во ша вардат ? Та, они имат само дъжд! Киша!Немат слънце.Ша си го измислат ли? Глей ка се издългучи пипера таа гОдин!
Глей к"во станА таа гОдин  без слънце!
Седи си тук и си варди наш" то, че е най убаво и най сладко. .Нали не чекаш само на ингилизите да та научат на акъл!?

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 07:45 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт