(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 280
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Добрутро , Титина !
Ти си на опъки с 6 месеца.
А с колко часа си наопъки?

У назе , Оправните Ора до тОа час са прекОпали 4 реда лозе.

...хапнати на таратор, пържени и в салати...

Благодарско за акъла. Що оня ден ме черпиа с една салата  с краставици кои миришеа на тиква и домати ,  кои миришеа на риба. Верно моат се пръжнат. К"во им слагаш , да ги  докундисаш?
Куту ни продават домати,  кои миришат на риба,  що  а ги не оваляме с малко брашънце и а ги пръжнем ?
Нема  а се откаже тоа свет да подлага на изпит българския вкус !
Тиа баш , че макя им ги раждала без езици та измислиа такива вкусове..
8 часа сме след вас
Иначе сезони при мен почти няма- все е топло, като най-топъл е август ( миналата година всичко ми беше умряло до този месец, сега нали ще съм си тук се надявам да удържа фронта)
Пържа ги като обикновенни тиквички, оваляни в брашно. Като ги изваждам веднага във вода с оцет, да им се махне мазнината ( така знам от баба, така правя). Така пържа и патисона. Между другото краставици пържех още като си бях в България - родителите ми се занимаваха с зеленчукопроизводство и имах възможност да експериментирам.
А от моркови и цвекло става чуден чипс, да знаете

Мислш, че салатата е миришела на риба заради олиото - тук бях попаднала на една мазнина ужасно смърдеше на риба, изхвърлия и минах само на слънчогледово олио а за салата олио от семена на грозде

# 286
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Какво значи "стублеста" ябълка?

Hug странно ми е като име, но продавача така я нарече. ниска е, не прави корона и плодовете са накичени направо на стеблото като пуканки по сурвачка Wink

...У назе , Оправните Ора до тОа час са прекОпали 4 реда лозе.
...

Joy Joy рориииик, ще те ям  Hug

Blush бърза и лесничка идея за тиквички  Blush

нарязани на каквото искате  Laughing в тавичка със сол, малко олио и малко вода (при мен тиквичките са до ръба на тавата, а водата до средата), като омекнат добавяте домат от останалите от зимата Wink буркани и продължавате да печете докато от водата почти нищо не остане.
смачквате на лютика, добавяте чесънче, копър, заливате с малко препържено олио и разбърквате.
може студено, може и топло  Hug

# 287
  • на пъпа на Златията
Добричкооо,

Не си се събудило , още! А , ората си прекопаа лозето!
 Титина пръжи краставици.
Събуди се ,  че ако си у Централата , ша ни фърлиш  у  вечните неутронни полета!

Титина,
 доматите , доматите миришеа на  нещо като риба.Кой знае с к" во ги беа торили, или газИли, да узреят!?  

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 08:54 от rorik

# 288
Добро утро и от мен!!Аз докато се зарадвам ,че в градинката всичко е ОК,то взе ,че нещо май ги нападна .....освен въшките в изобилие Rolling EyesДокато се разхождах тази сутрин с чаша кафе из градината и се радвам,в един момент помръкнах:цветовете на чушлетата и патладжана са увехнали и са на земята Shockedнаблюдавам ,че и при краставичките новите заврази /съвсем мънички около 1 см/някой също съхнат,а самите растения поне според мен/но и аз колко ли разбирам/си изглеждат добре свежи и зелени..е само най-долните листа на краставиците съхнат.Ако знаете какво е това помагайте ,и с какво да го боря?Рових из нета ,гледах картинки,но ..........да си призная нищо не открих , а и те почти всички картинки на мани и т.н за мен все  си изглеждат еднакво Confused

# 289
  • на пъпа на Златията
 И я така си праа оперативката сутрин в градината с чаша кафе.

И са пожълтели дръжките на цветовете нали?
И на изток и на запад еднаквото е засушаването. Май против мана , въшки , трябва да се пръска късно  вечер, а? Предполагам е от засушаване плюс сутрешно пръскане против мана, въшки.Аз само един ден ги засуших и видях пожълтяли дръжки на  цветовете и окапали.

Или от въшките?
Виждам калинките по цветовете.

Амика,
Ще важи ли емулсията ти за доматите , за пиперо?  

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 09:16 от rorik

# 290
Титина,
 доматите , доматите миришеа на  нещо като риба.Кой знае с к" во ги беа торили, или газИли, да узреят!?  

Нема се пУашиш, копеле... Тва са новите домати...  Laughing  Е, глей - http://test.health.bg/index.php?page=article&id=9750

# 291
  • ул. "Мечтание"
Леле колко сте изписали от последното ми четене!  #Crazy Не мога да ви смогна и туй то.  Crossing Arms

# 292
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
Значи може да се ожалят и в кукурузно брашънце?

Мммм. 

Научните опити показват, че при животните, които са хранени с фураж, произведен от генно модифицирани растения, нараства процентът на туморните заболявания. Освен това се забелязва дисбаланс при клетъчното делене, увеличаване на броя на мутациите, намаляване на раждаемостта.”

Мама им ....

Тъпи , диви,  чавка им е изпила мозъка, безмозъчни ,коне , канибали, ... ... още от Елин Пелин.

Тиа макя ги не е раждала. Тиа са люпени. Шъ ни изморат децата,  плиткоумните.

Не, не ! Трябва да се направи нещо!
Куркума пътува много.

Да вземаме нещо от полята около градините  и да го пращаме на  тая лаборатория с описание от къде сме го взели. Не, не  на лабораторията , тиа ша ни сакат пари, а направо на  Маневица.

Трябва борба , жестока, повсеместна , ежедневна  борба  с лакомията. 

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 09:41 от rorik

# 293
Точно за това е важно да се напъваме да съхраним старите "бабешки" сортове  Peace
Цвета на пипера капе когато не е опрашен.Не е голяма болка за умиране,стига да не е масово.На стотина стръка до 5-10 окапали цветчета е нищо.
Но обърнете внимание-ако има отдолу зажълтели и капещи листа вече е сериозен проблем-бактериоза.И без пръскане ще изгубите цялото насаждение.Помага препарата Шампион,който е на медна основа.И при пръскането трябва добре да се облее пръстта под растенията и долната страна на листата.
А чашата кафе и краката нагазили във вадата,песента на славеите и мокрите от роса паяжини,съненото кукуригане на петлите и приглушените гласове на комшиите,нощния хлад по кожата ми и първите слънчеви лъчи,това е мечтата ми за ежедневно начало на деня  Mr. Green

# 294
  • на пъпа на Златията
Вилиии, Hug
Златна си!
Она,  баба за тва сигур , слагаше вар и син камик у вадата.

Толку обичам домати. Да не ги пипат!
Таа заран ме фанаа" бракята", кату пручетох тва! Маани. Маани.

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 10:13 от rorik

# 295
Странното е,че и у нас доматите и картофите са на особена почит.Неуспехите при всичко друго прежалвам  Laughing
Картофи готвим  newsm78 да не кажа всеки ден,но през ден.
А доматииии-и пресни, и на лютеници,и на сокове....на всяка манджа  Joy
Дори снощи си мислех-не ме притеснява кога ще станат чушките-имам още над 20 буркана печени...

# 296
Вили 66 ,аз имам всичко на всичко 10 корена и около10-15 окапали цветчета , 7-8 корена патладжан и 2 окапали цветчета Embarassed....какви ти 100 корена Rolling Eyesна стотина квадрата ми се разполага зеленчуковата градина останалото са доматки и 2-3 корена тиквички и зелени подправки.
А по повод сутрешното кафе ,не мога да го пия на затворено пространство.ставам доста рано ,първо пред кафе машината ,а след това на двора,чувството е неописуемо Hugтолкова тихо, спокойно даже лястовичките ни съквартиранти още не са се събудили ,да вдигат поредната олелия Wink,само пеперуди,работните пчелички,някакви птици ,ей такива ранобудни като мен и ромоленето на водата в шадравана.Всичко  е зелено ,окъпано  в роса и блести на слънчевите лъчи,ей така обичам да започвам денят си  Hug......и тази романтика докато се събуди синът ми  Mr. Greenи ме връща в реалността Sunglasses
Шмпион значи -отива веднага до агроаптеката

# 297
Чакай,щастлива мама,кажи имаш ли пожълтели,капещи листа?
Или да имат жълто-зелени петънца по листата?
Защото ако е от липса на опрашване няма да му помогнеш .

# 298
По краставичките най-долните са пожълтели ,даже някой от тях изсъхнали,чушлетата-само на един корен или два има пак на най-долните листа леки жълтеникави точици,а патладжана май все още е добре,но знае ли човек до утре какво ще го метне и него Rolling Eyes,а от въшките може ли да е -имам ги в изобилие вече три пъти пръскам  през 4-5 дена,и все още някоя гадина пак помръдва #2gunfireСякаш чакат с лъжицата за още ooooh!От засушаване не е ,на капково сме и компютъра е настроен да полива през ден по 15мин,даже почвата от горе е още влажна почти до следващото поливане,но валя и един дъжд  онзи ден ,не силен,но след него ...........стана така

# 299
  • Варна-София
... Амика,
Ще важи ли емулсията ти за доматите , за пиперо?  

За болести по пипера, много не мога да кажа.

Миналата и по-миналата година гледах малко камби с мулчиране и отдолу с капково напояване. С каквото пръсках доматите, с това пръсках и камбите. Тоест само с еко-био неща и нямах никакво, ама никакво заболяване по камбите.

То добре, че стана така, защото ми беше достатъчно голямо напрежението "да пробивам пъртина" за отглеждането на био-доматите.

Щастлива мама, леките жълтеникави точици да не са предимно от долна страна на листата и да са с размер на убодено от топлийка? Помисли дали не е обикновен паяжинообразуващ акар. Една цитрусова настойка ще го оправи без да се тровиш.

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 11:33 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт