(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 297
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
  • На остров
Много бързо изписвате много инфо  Simple Smile..

Направих снимки на моите скромни зеленчуци и ще се опитам да ги кача.
 Чудя се обаче как се разбриа, че картофа е станал и после как  се вади, дърпа се като ряпа или се реже листната маса и после се изкопава?

# 301
А ,от толкова тревоги Wink за малко да забравя ето и нашата любима семейна рецепта за кюфтета от тиквички:
4-5 бр тиквички -настъргани
1-2 яйца/по желание
1връзка копър,5-6 склиди счукан чесън,щипка червен пипер
и около 200гр сирене,натрошено
брашно колкото поеме,да се получи гъсто кексово тесто
Добре разбъркваме и в сгорещена мазнина  сипваме с по-голяма лъжица.Стават като малки сплескани питки,но многооо вкусни.Сервират се с кисело мляко с копър и чесън,по желание
За тази рецепта всяка година си стържа тиквички по 4-5 в торбичка и във фризера за зимата
Добър апетит!! Peace

# 302
Капковото е нож с две остриета.
Когато не е мулчирана почвата е постоянно влажна и съответно постоянно има засилено изпарение.А това е идеална среда за развитие на гъби и бактерии.
Старите градинари казват-на бива да се "препикават" всеки ден зеленчуците.Оптимално е да се полива на вада,с много вода един път седмично,привечер.И ден,два след поливката да се разчопли пръстта.По този начин се задържа по-продължително влагата в дълбочина.Вкарва се въздух.
Спомням си,че съм чела в учебник по зеленчукарство от средата на 20 век-"Ако трябва да поливате и копаете,а времето ви притиска по-добре отложете поливката и само разчоплете земята."
И повярвайте-този принцип действа.
Съседката ми след дъждовете продължи да полива,без да копае.Аз копах 3 седмици преди да направя поливка.Резултата при мен-тъмнозелени,разклонени,цъфтящи и навързали,около  60 сантиметра растения.
При  съседката-жълтеещи,гонещи вече метър,но хилави и почти не цъфтящи растения.И ме пита тя-"Какво искат,нали ги поливам редовно/през 2-3 дни/?"
За краставиците поливките могат да се правят през 3 дни,ако са на конструкция.И пак-надвечер.
щастлива мама,изсъхналите листа при краставиците са оманени,сигурно имаш и пожълтели краставички?Внимателно ги откъсни при засушена почва.Внимавай да не ги тръскаш,за да не попаднат спори и по другите листа.можеш да пръснеш с Тирам-с 3 дни карантина е и има лечебно действие.По-безобиден е Пероцина,но той е контактен,а не системен препарат.
ima,дръпваш стеблата-с тях излизат част от картофите.След това в мотичка внимателно разравяш първо от едната,после от другата страна.

# 303
  • Варна-София
Бушка, не мъчи червеите с наводняване.
Просто спри да ги храниш месец-два-три, докато изядат почти всичко, след това им приготви отделно нова храна, омешана с хартия и пръст, сложи отгоре мрежа от гаца и изтръскай червеите с биокомпоста отгоре. Те сами ще напуснат "акото".
Аз напълвам кофичка от кисело мляко и разреждам това количество с 10 литра вода. Разбърквам. На другия ден пак разбърквам и вече поливам с този шербет.

Не е нужно да се пипат с ръце, макар че те не хапят и няма страшно и това да стане.

# 304
чета ви,гледам ви градините-много са вдъхновяващи   bouquet
макар начинаеща-да си кажа моят опит/макар да съм с много различен климат от вашия  Wink/- поливам само вечер-много късно-към 19-20ч.,поливам на вади,че нямам установки за капково,а ми се иска,но сега,четейки ви,се замислям,че не еподходящо за мен-много е горещо тук,а капковото би ми правило проблем с дневна влага и  изпарения  Thinking

за мулчирането-при мен се получи естествено с конския тор,който внесох при засаждане-имаше много от постелята,та където съм носила здраво кофите с тор-много добре се чувстват растенията/ поливам по-умерено,не пресъхва пясъка,не се получават резки разлики-това за краставиците ми,особено важи...но пък последните дни се налага да ги поливам ежедневно-просто  е много горещо Whistling

# 305
  • Варна-София
Мама, направи си по-обстойна проверка за капковото и горещия климат, защото лично видях, че насажденията по целия път между Александрия и Кайро са с капково напояване от Асуанския язовир. Това беше преди 25 години и за първи път чух за такава система. Не ми се вярва толкова широкомащабно начинание да е сбъркано.

# 306
Да допълня-има значение и нощната температура.
В Севлиево нощес е било 9 градуса.Сега е над 30.Амплитудата е огромна.По тази причина сутрин има роса,а преди два дни и мъгла.И ето го проблема-в капчиците.
Аз не съм ходила на юг,но знам,че в Израел са направили градини в пустинята точно с капково/основно поради липса  на вода/.Но знам и,че климата е такъв,че разликата между дневни и нощни температури е доста по-малка.Въздуха е сух.
amica1,на няколко пъти обръщам внимание,че при теб средногодишните и средно дневни амплитуди плюс постоянния морски бриз създават специфичен климат.За жалост в останалата част на страната е съвсем различно.
Тук зимата температурите паднаха до минус 33,за другата седмица прогнозата е плюс 42-43.Това са почти 80 градуса разлика.И хора,растения и животни се пригаждаме към тях.А това е много специфично.

# 307
  • Варна-София
Мамагемелер е в Португалия, затова е добре да проучи местния опит!

# 308
намирам се в специфичен микро-климат-и за Португалия не е типичен- между океан и река сме,в подножието на невисоки възвишения
нямаме нито големите амплитуди на севера,нито горещия мор на Алгарве,нито студа на Сера д*Естрела зиме и сухата жега летем ...но имаме доста ,доооста влага/сушене на билки,плодове и зеленчуци,дори с дехидрататор е абсурд/,както и следобедни влажни мъгли,идващи от океана,дето с нож да ги режеш-най-вече края на юли и през август

сравнявам някога с климата във Варна,но в ранна пролет и къъъсна есен/тук е малко имагинерно това понятияе,но примерно около средата и края на ноември/

# 309
  • на пъпа на Златията
Вили,
То има и значение с каква вода поливаш.Аз поливам с кладенчова вода от 27 метра дълбочина. При това положение не е ли по-удачно да поливам сутрин?Земята е охладена през нощта???

# 310
Аз поливам в 12ч. вечерта с чешмяна вода.Сложихме капково ,защото м/у 6 и 9ч. вечерта всички като опнат маркучите и налягането рязко пада,а сме и в непосредствена близост и до курортен комплекс Sunglasses и от там що аварии я с тока ,я с водата.Та и да си призная уморих се от маркучи,то кое по напред Confused, а като удобство е несравнимо.

# 311
Хора,ще започнат ли отново да цъфтят и връзват доматите на връхчетата? Rolling Eyes
Свиват се цветовете,клюмнат,отронат се...
Втора седмица жегата не пада под 34 градуса.
Вчера 40.И няма дъжд.
Свие вятърът едни черни облаци,прегърми и нищо.
Бебенца прилепчета намерих в тревата.Заспали.Майките кръжат,писукат.
Вили,ходих след теб да разглеждам бобениците. Hug
Верно,тез увисналите аз съм ги мъчела в обратната посока.
А трябвало  по законите на електротехниката.На дясна ръка.Ако повдигнем палецът на горе,пръстите показват посоката на усукване на фасула.
Развих и завих.И кат щръкна нагоре...
Цъфна-и той,и аз! Laughing
Мамогемелар,снимай от близо почвата.Аз се вгледах в на Лозева фотките.
Брех-ми то пясък ,бре... Thinking
Казах ли ви,че имам разсаден домат под сянката на слънчогледи?
Добре върви за сега.Вдъхнових се от на Мацето навесчето.

# 312
ами пясък е Sad  -ето,как са се оклюмали,а днес не е най-горещия ден http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27680692 -личи си къде е останало още от конския тор с богататата постеля,а където не- си е пясък

това е поливано снощи в 21ч. http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27680700 ,а това са последните насадени черита -личи си торта още http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27680739

# 313
Искам да ви обърна внимание!
Защо се "оклюмват"листата?
Просто е-в жегата повърхностните клетки се свиват/не го обяснявам много биологично  Laughing/,за да намалят изпаренията и да запазят влагата в растението.И щом захладнее-щръкват .Нещо с осмозата беше  Laughing
С цялата тази тирада исках да обясня,че е съвсем нормално и в реда на нещата.И колкото е по-широк дадения лист,толкова повече клюмва.
 rorik,при теб е правилно да поливаш сутрин.
Много са тънкостите на поливките,много...

# 314
  • на пъпа на Златията
Вили,
Благодаря за мнението.
Мамогемелар,
Нема ли кашонье, вестници, реклами,... у таа ПУртогалия , да фърлиш тук там да му направиш сенчица. Или фърли една мрежа отгоре  на колците и палмови клони.
Така секи ден поливки , ша промиеш песъка.

Общи условия

Активация на акаунт