(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 74 947
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
 МХ, наистина при теб проблемът с липсващата почва е много голям, аз поне я имам.
Правя отчаяни опити да компостирам, но от кокошките почти нищо не остава за компоста – изяждат ми окосената трева,  детелината, отпадъците от кухнята пак през тях минават първо, каквото не изядат, отива при компоста. И малкото компост отива при цветята.  Wink
Веселче, моята царевица е посадена на почва, мината с мотофреза., отгоре поръсих 5 см. стърготини, с мотиката  оформих лехата и така. Но се намира под един орех, които й осигуряваше сянка от 10 до 17 часа. Наскоро резнах две, три клонки, та сега се грее повече, ама тя не помръдна. Догодина ще пробвам твоето предложение – 30см. дълбочина.
Вили, градината ми е в Тракийската низина – Раднево. Жега и суша ни мори, май и юни, кога се жалвахте от порои, при нас ни веднъж не видях наводнена леха.
Мананди, това за отнемането на азота го бях чела някъде, затова използвам кокошките за подобряване на стърготините – зимата им сипвам периодично по един чувал стърготини, като я намокрят събирам и в градината. Лятото като им мия бетона, водата се стича в една вада върху стърготините и за един месец са почти готови. Дъждовните червеи са дебели колкото кутрето ми. Иначе външна тоалетна нямам, ще трябва да ползвам опита на шведите /гърне ще се купува май/. Simple Smile
И бурени в градината нямам, щото ползвах опита на Бушката с почистване на тора от семената  – за два дена кокошките я преровиха и почистиха, те толкова беше.
Иначе навсякъде е мулчирано – слама и шума от асмата, от клони от дърветата, трябва да мулчирам, защото водата в кладенеца драстично намаля.
Хареса ми идеята на твоя тъст за доматите - я се освободи място край някой корен домат, ще  пробвам.

# 676
И при нас сушата е страшна-повече от 40 дни не е валяло като хората.Промишлената вода е силно ограничена,питейната-на режим.Кладенците са с намален дебит,тъй като от годините ,през които не са използване са им се затлачили жилите.В детството си си спомням,имаше един човек,който слизаше в кладенците и ги промиваше.За жалост отдавна не е между живите...
Мъжа ми,спомена,че ще се опита да слезе,но аз умирам от страх-кладенеца е дълбок десетина метра до водата,а до дъното има може би още 6-7.Дали слиза кислород,дали няма да се срути нещо  newsm78-страшно си е.Въпреки,че като размисля-нали този,който го е копал е дишал вътре  newsm78
Снощи в градината беше страшно-от земята лъха жар,отгоре вее нажежен вятър..
А прогнозата за август е за още по-високи температури  Shocked
Спрях да вадя картофи,защото земята е стегната като бетон.
Спирам и да подсявам зелето-безсмислено е,всичко изгаря.
Гроздето Чауш,което зрее към края на август е почти готово,а едно друго,късно,което берем в началото на ноември,след слана се е прошарило...
Сякаш настъпва Апокалипсис...
Нова,ти по-високо ли беше-гледам снимките ти-всичко е прясно зелено,вероятно при вас е по-хладничко?
Snake777,толкова ли няма в тази така щедра Тракия краварници и тор  Laughing.Докарай си едно -две ремаркета,струпай ги на камара,пускай от време на време кокошките да поразровят и на пролет ще имаш превъзходна тор

# 677
Вили,а не е ли по-безопасно да пуснете една камера на въже в кладенеца?Спомням си ужасни истории от детството за срутени тухли в/у главите на оглеждачи.В село само в горната част надграждаха с тухли и при слизането от натиска на тялото и сушата се разместват.Реално какво ще направи момчето ти на дъното?Да не направите беля,ей! Naughty
...Тук превалява последните дни,но температурите не падат под 35.Даже си мислех,че е неразумно да опитвам догодина ранни сортове домати.
Ако така ще изгаряме през юни-юли и аз и те. Rolling Eyes
Явно,че са селекционирани за по-дъждовно,по-хладно време.
Успях да хвана с камера пеперудата на рогодуп-а(fruitworm).
Клекнала в жегата на целината.Много красиво прави мимикрия пущината...
http://prikachi.com/images/63/5059063w.jpg
Гледан,че гъсениците и нападат последните неизгорели краставици.Може би са прави?
Кат не стават за мен няма да отидат зян я.
И фото не по Авосет.Нейните са Градинарска поезия.
Милото ни момиче,нека има късмет,успехи и младежка радост в Единбург! Hug
Така,само лекинко да отпусне нишката,която я свързва с България.За да не я боли.
Вярвайте ми,не се къса...
...Та,ранните домати.В дясно прозира и ..мозайчица.Лошо,лошо... Sick
http://prikachi.com/images/177/5059177X.jpg
Обаче,обаче за пиперки,цвекло,дини и любеници ще си лупя нов кантар.Че имам само един електронен до 2 либри...
Издала съм моратоиум :Да нЕ се пипат чушките-до Септември! Joy
Искам не просто лютеница-Пиперица искам.На бавен огън...
Snake,много ми е хубаво да те чета!Пиши,показвай,позитивно с тънък хумор...
Ех,сега да съм при Нова аз!На хлад,на росица...
Има време и за Зарзават.Виж,Рорик рече,до Димитровден колко е време..пек,пек.
Мерак да имаме само...

# 678
Веселче,чушките колкото повече ги береш,толкова повече връзват нагоре и толкова повече червени за лютеница ще имаш.
Ние,нали сме почти в Балкана и камъни много-кладенците са зидани с камък.До дъното.И дори стъпалца са оставяни по стените.Но е влажно,зеленясало и хлъзгаво.И не за клаустрофобични като мен  Laughing
А принципа на почистването е да се изгребе всичката тиня,за да се освободят жилите,по които са натича водата.Защото те вероятно в момента са затрупани от тиня с годините.
Има и промишлени помпи за мръсни води-с голям дебит и не ги бърка да вадят и тинята.Но са скъпи пущините...

# 679
  • София

По доматите и аз имам едни гадни гъсеници, вече повече от кофа съм изхвърлила, ама не знам какво да правя,че да се махнат.

Един дядо преди време ми каза, като късам отдолу на доматите, братята им казваме , да ги варя и с водата да полея доматите  Wink
А за да раждат повече мая за хляб се разтваря във вода и се поливат с разтвора  Flutter
Моята  баба едно време тореше доматите с водата от накиснати птичи изпражнения.

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 16:58 от margita

# 680
На височко съм, Вили, да, сега в жегите е екстра, но пък минус е късият сезон. Ама то не може всички хубавини да имам.

Такава помпа не може ли да се вземе под наем?

# 681
  • Русе
Много неща ги оставих да изсъхнат. Не мога да издържа на поливането. Краставици, тикви, тиквички, воден лук ги прежалих. При тази вода ще ми излязат златни. С кладенеца и сондите сте добре, а ние наливаме в джобовете на ВИК.

# 682
  • Пазете Гор
Сущата е жестока. Ей в такива моменти на човек му идват всякакви на пръв поглед щури идеи  - за съхраняване на дъждовна вода, за системи за капково напояване, за дебело мулчиране и прочие.
Аз май разправях как на някои гръцки острови гледат зарзават? Нека пак: има острови, на които извори и реки няма, просто няма. Единствената сладка вода е дъждовната, когато и колкото прати Бог. Е, от няколко десетилетия с фериботите идва вода в бутилки за пиене, в огромни танкери - за къпане, миене и прочее, от континентална Гърция. Но как е било  някога?

Под всяка бяла къща издълбавали резервоар, с обем по-голям от самата къща. С камъните, извадени при копаенето, иззиждали и самата къща, и дуварите, и курниците й, селските улици, всичко. Стените на резервоара измазвали с варов разтвор. В него се стича всичката дъждовна вода, която успеят да насочат. По островите на Егея обикновено вали ноември - февруари. Колкот съберат тогава - толкова - за миене, пиене, поливане, всичко.
За да не се замърсява и прокисва водата в подземното езерце, островитяните пускали по няколко змиорки. Те били точно този елемент в малкия биотоп, който позволявал водата да се запази свежа и чиста. Пък били и вкусни   chef.

Инак при мене - има домати, нямам тиквички, слаби краставици, отлични къпини - колкото орех са, много пипер, има и патладжан. Фасулът е отчайващ, мисля, че това му е най-слабата година  в историята ми зарзаватчийска.

Ох, щях да забравя - има полза от всичките околни курници и нужници, навеси и сушини! Знаете ли колко щурци са се населили в тях? Много! И крещят. След десет часа са налага да повишим малко тона, ако искаме да си кажем нещо важно с благоверната.  Има един щурец, обажда се малко плахо и минорно, населил се е в новия ми навес, в дървата. Пионер.

# 683
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чета ви, гледам снимки и ми е благо, и весело и тъжно, че и малко плачливо даже  Hug

вес, похвали се с патата, а не каза нищо за девисила  Wink

куркума, разказвай  Hug добрината човешка не бива да се забравя, ако и да е за един пъпеш  Hug и една усмивка да е само пак стига  Hug

утре ще ходя до дворчето да видя какви са пораженията и има ли нещо за душата  Hug

# 684
Резервоарите, за които разправя Куркума ги има и в България... Виждала съм ги във вилни зони без прекарана питейна вода и канализация...

При нас валя малко миналата нощ.... А преди няколко нощи направо се изля небето...

Рилата за сега се представят блестящо... Като узреят добре, просто нямам забележки - никакви жилки и хрупави работи из тях...
Пролетните краставици ще ги имам още седмица и айде... Есенните корнишонки направо хвърчат... Дано ги овардя...

# 685
Как ви се радвам Hug на градините.
Мойта с малкото време което имам май добре върви на самотек Embarassed
Ето малко снимки които направих днес
А тези са по стари от 18.07

Вчера бях полегнала и чувам странен шум...поогледах се поослушах се и какво да видя....птиченца на прозореца и чукат с човките...веднага грабнах фотоапарата Laughing но успях само 2 да снимам и то 2 снимки че като че ли ме усетиха и избягаха Mr. Green
За тази вечер го дават дъжд с гръмотевици и на някой места град...Дано да ни подмине Praynig

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 22:27 от lozeva

# 686
  • Варна-София
Четирите ми котета съборили зимните круши. Ама не ги тупах, защото няма да разберат нищо. Бяха толкова горди да се катерят и да ме гледат от високо. Фукльовци.

Вили, не пускай мъжо да рискува. Аз едва преодолявам шока от прегряването, което моят получи преди няколко дена. Доживях да го гледам загубил съзнание на плажа и да го плискаме няколко души с вода и търкаме с лед, а аз да крещя за бърза помощ. Луди глави са, някой трябва да им налива разум в главата.

Набрах грозде. Сигурно ще кажат, че още не е съвсем узряло, ама много му се зарадвах.

Лозева, чудна градина на самотек. Ето това е майсторлъка, за който говори Мананди. Той по по-различен начин го казва, ама смисълът е така да уцелиш равновесието в градината, че тя почти сама да се грижи за себе си. На самотек.

Обичам врабчоподобните птички. Не знам за другите, но тези са особено умни. Трима души от моето семейство гарантираме за това, имахме нещо като близка среща с третия вид (третия вид бяха врабците) и от случката още не можем да си обясним логически някои неща.
Започна с "Мамо, мамо, спасихме врабче." Врабчето го сложихме в празната клетка от папагалчето и го сложихме на балкона. Около човката му - точно жълто. Опитваме се да го съблазним с трохички, с мравки - не ще и не ще. Междувременно на клоните срещу балкона се бяха събрали цяла сюрия роднини на врабчето - чирикат, ще се скъсат. То им отговаря. За малко влязохме вътре, да измислим с какво да го храним, пък и да се успокои. По едно време излизаме - пълна тишина около нас. Клетката - празна. Как питам аз е излязло, след като вратичката е от падащите, то не можеше да лети, а само трепкаше с разперени криле? Също е важно, че вратичката на клетката беше обърната към къщата, уж на нас да ни е по-лесно да го храним - допълнително усложнение. Стояхме си ококорени и се гледахме. Умни са, казвам ви. Спасяват своите.

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 22:53 от amica1

# 687
  • DE
Здравейте!
Аз пък да се "похваля" Embarassed
След двумесечен дъжд не можах да си опазя външните доматки.
На ромите днес им орязах къде какво черно видях.
Имам доста българско и немско домати, пак без покрив и там нещата не са добри.

За разлика, пиперестите вървят добре камбички и чушлета, червени няма да станат но опукани на жар пак се ядват.

Е има и цветни нещица Mr. Green

Беше ми интересно да прочета написаното от Куркума, има и други опции.
При едни под къщата, при други на покрива.

Един водно- освежаващ поздрав от мен...
Хотела Marina Bay Sands, в Сингапур и   пак.
Едиствения в света с басейн на покрива. Пък и не е скъп, по 300€ на човек за нощ.

# 688
  • Варна-София
Акарите се опитват да превземат доматите ми. Цитрусовата настойка явно няма да е единственото средство за борба. Подсказвайте за изпробвани средства и давайте линкове. Само еко-био.

# 689
amica, наскоро четох за чудодейните качества на маслото от нийм. Но никъде не откривам такова масло!

Общи условия

Активация на акаунт