Казус с наследство и банка

• 11 730
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
 Не разбирам как е станало? Аз и дъщеря ми, с пълномощното от другите ми две деца,като наследници, 4 часа подписвахме половинметрова камара документи.Като преди това се обадиха на нотариуса изготвил пълномощното, да потвърдят верността му.
Именно. Така се прави, независимо че в подобна ситуация клиентите може и да го счетат за прекалено. Това всъщност е за да се защити техния интерес, но уви малко хора го разбират.

# 16
  • БУРГАС
А всъщност има ли го записано това в някой закон,че трябва да са всички заедно?Регламентирано ли е от държавата или всяка банка за себе си решава нещата?

# 17
На моя приятелка майка й почина тази година . Брат й е в ЮАР . Дойде си за да изтеглят парите на майка им от банката .
Преди 4 години като почина баща ми , също бяхме всички заедно , когато се закри банковата му сметка .
Не ми е ясно коя банка дава пари поотделно ?!

# 18
  • БУРГАС
Не знам дали е коректно да кажа коя е банката,но всъщност защо не-става дума за Пощенска банка.Така или иначе и те още нямат обяснение какво е станало-чакаме да се произнесат и да им приключи проверката.

# 19
  • Sofia
Няма законово основание да изискват всички наследници да присъстват, за да се вземат парите от влог. Просто такава е практиката на банките, за да се застраховат от подобни проблеми като вашите.
Принципно няма пречка по закон да разпределят сумата от влога съобразно дяловете на наследниците (когато има отказ от наследство лицето, което се е отказало не следва да фигурира в удостоверението за наследници).

# 20
Извинявам се, че повдигам стара тема, но спешно се интересувам по подобен казус...
Накратко - част от наследниците не можем да се явим в банката лично в шестмесечния период на валидност на удостоверението за наследници да си прехвърлим на наше име дяловете от паричен влог на починал роднина.
Въпросът ми е отправен към работещите в банки - дали може да стоят парите по сметка на името на починал човек повече от 6 месеца?  Много се притеснявавам да не загубим парите по този начин.
Има ли законоустановен срок за приемане на наследствен дял от паричен влог?
Предварително благодаря!

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 16:12 от @NoName

# 21
Могат да стоят, няма да ги изгубите.
Правилно са ви казали, че лично се получават.
Като почина татко ходихме трите в банката - майка, сестра ми и аз.

# 22
Благодаря, Дева. Аз даже не искам да тегля парите, просто исках да ми открият сметка в същата банка, да ми прехвърлят дела и да се приключи с това, но не става. Явно такива са им разпоредбите.

# 23
То пак може, но лично.

# 24
@noname, можеш да си откриеш сметка онлайн. Не знам дали всички банки предлагат тази услуга, разгледай сайтовете им. След това прати искане да прехвърлят сумата по новооткритата ти сметка.
Всъщност, защо да не преведат парите по сметката ти в чужбина?

# 25
  • при късмета
@noname, можеш да си откриеш сметка онлайн. Не знам дали всички банки предлагат тази услуга, разгледай сайтовете им. След това прати искане да прехвърлят сумата по новооткритата ти сметка.
Всъщност, защо да не преведат парите по сметката ти в чужбина?
Защото за да прехвърлят парите където и да е или да ги изплатят,  трябва да се яви лично с удостоверение за наследници.
Това не е правило на банката, а така се получават наследени  пари

# 26
  • София
Зависи от банката с колко, но за просрочен период пари се губят!

# 27
Какъв просрочен период?

Общи условия

Активация на акаунт