Отговори
# 555
на анкетата отговорих ,че ще кърмя със сигурност  Peace  ,едно е да имаш желание да кърмиш ,друго е да направиш всичко за да го постигнеш и трето да си кърмил.  bombs

Искам да ви споделя нещо интересно във връзка с кърменето. Винаги съм искала да кърмя децата си ,но при един от прегледите ми на ЖК АГ-то ме накара да си покажа гърдите и като ги видя директно отсече-момичеее ще имаш големи проблеми с тези зърна/ факт е че зърна нямам ,те са ми вдлъбнати и никакви ги няма/ и каза,че едва ли ще кърмя  Confused . Тогава много се стреснах, ядосах и какво ли още не.... Та в родилното акушерката като ми видя зърната и ми вика: алелееее, веднага пращай мъжа ти да ти купи силиконови зърна, с тези твойте нищо няма да стане.....И аз отново се шашнах. Кърмих със силиконките цял месец и след това постъпихме в болница с малкия, а аз толкова бях стресирана и притеснена,че си бях ззабравила  зърната и помпата и всичко-та като видях ,че няма как да го нахраня това дете ,извадих гърдата и му дадох директно от нея-ми засука си чудесно и от тогава си кърмих до когато аз си реших . След това кърменето беше едно огромно удоволствие и нежност и не бих се отказала от него за нищо на света.
Една приятелка ми беше казала,че не е важно дали имаш големи зърна или въобще имаш ли зърна,важно е да имаш дупчица ,от която да тече вълшебната течност.  Mr. Green
Факт е,че в другата тема дето пишех ,по-голямата част от момичетата не се справиха с кърменето,,наистина в началото ,докато се нормализира всичко е трудничко,но не и невъзможно.
Който е решил да кърми-няма какво да го спре.

На един от сегашните ми прегледи по ЖК пак при същия док,, отново ми погледна гърдите и ме попита въобще кърмила ли съм,аз му казах ,че да и като чу колко дълго време съм кърмила -не можа да повярва ,заради тъпите ми хлътнали зърна., които обаче като започнех да помпам с помпата или като ги смучеше бебо си излизаха напред и се оформяха  Crazy

Имаше един форум родителство преди време,на който зададоха въпрос на жените какво биха избрали:
               да кърмят,но от гърдите да тече изкуствено мляко
               или да цедят истинска кърма и да я  дават от шише

Аз бих избрала първия вариант,за мен контакта , нежността и близостта ,която се създава с бебето е незаменима и безценна ,не ми е  важно какво ще тече от гърдите  ......

дано съм била полезна за някой  Hug

Наистина бременността е нищо , в сравнение с  притесненията  след това . Много дълго време се лишавах от доста храни и напитки ,заради кърменето,но всичко си заслужаваше,виждам резултатите в/у кърменото ми дете.  

Също много ама много важно е пренаталното общуване с бебенцето-просто не се бавете ,моделирайте го от сега  Sunglasses

А за кърменето освен да кажа, че само с четене не става, ако ще и цялата литература да сте изчели.Трябва много спокойствие, упоритост и себеотдаване, това е за мен.
На мен май спокойствието ми беше малко предния път.
Сега въпреки, че ми е втора бременност от сега се въоръжавам с  търпение, и се надявам да нямам много проблеми.

Peace Peace Peace

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 07:03 от RikaRurika

# 556
  • сф
за кърменето - както вече писах по-отдавна, наложи се да отида на мамолог преди няколко седмици, понеже имах оплакване. покрай оплакването, ехографията показа страхотни жлези и още по-страхотни каналчета, което е едно добро начало (заедно с литературата, която съм прочела през годините досега по темата, и която съм напълно наясно, че не е гаранция за успешно кърмене). останалите ми планове свързани с кърменето, са именно осигуряване на собственото ми спокойствие в онзи период. затова работя над усвояването на техники за релаксация  и гледам да си реша емоционалните проблеми преди да е станало време за кърмене. следващото нещо което планирам, е да си осигуря подкрепа. предпочитам позната да ми помага, отколкото консултант, но по-важното е подкрепа да има, така че няма да придирям - както дойде. последно, но не по важност - трябва да намеря човешки родилен дом, в който всъщност не ти е отнето детето (стига да е здраво) в друго помещение, а си е при мен от първата минута. и в този човешки родилен дом, е нужно услугата "раждане" да не е стотици и хиляди левове за здравноосигурени хора като мен.

с две думи, намеренията ми са да кърмя, но нямам много какво да обсъдя и кажа по темата. осен това съм доста ядна, че за да кърмиш в бг, първо имаш да се пребориш (буквално) с бая неща - обикновено стресово раждане с вливани медикаменти, недаване на новороденото в първите минути, захранване с адаптирано мляко, даване на вода, лошо отношение на персонал, липса на помощ от персонала (трябва да си викнеш човек да ти помогне и покаже, нищо че на акушерките И това им е работата) итн, итн, итн. за да е е съвсем безполезно мнението ми, слагам тук последната книга по темата, която си купих преди около две години: http://www.book.store.bg/p21605/kniga-za-kyrmeneto-hana-lotrop.html
нещо е спряна от продажба, нз защо..

# 557
  • София
Добро утро на всички! За мен е последен работен ден за идните 2 седмици и съм много много весела днес, дано и шефа ми реши да ме остави на мира и като за последно да не ме тормози много Simple Smile

Vasilia - тази твоята възглавница е супер яка просто е уникална! И аз исках такава, но ценичката й наистина е доооста висока... ама кой знае какво ще измисли бременния ми мозък, че без такава не мога и може накрая да хвърля пари за възглавница Simple Smile
Аз смятам да правя ехокардиографията, защото малко съм наплашена, заради една позната, на която й казали че му няма нищо на бебето и като се роди се оказало с порок на сърцето и веднага се наложи операция и т.н.т. беше й като гръм от ясно небе, процедурата не бе сложна, но тя много тежко го прежвя! Ако беше подготвена от пред това, щеше да знае какво да очаква! А този порок е можел да се види на ФЕКГ. Не че масово се случва така, но аз искам да си направя!

Аз съм далеч от манията да си правя всичко, просто нормалните прегледи + феталните + ФЕКГ и ако се наложи за мен - изследване с инсулинова резистентност, заради проблемите ми с инсулина, както и само ако се наложи консултация с детски нефролог заради бъбречетата на детето!

skarletini - добре дошла при нас!  welcome

Ооо, относно кърменете - аз ще кърмя! Дано да не стане нещо и да ми забранят! Аз изключително много съм чела по темата: с какво е полезно кърменето, как кърменето определя имунитета, а дори и психическото състояние на детето! Дано да няма пречки и да си кърмя поне до 6-тия месец! Знам че първоначално може да е болезнено за мен, но това ми е най-малката грижа! Няма по-добро от кърмата, не може да се замини с нищо! И една моя приятелка мисли като мен, но ето че месец след раждането се зарази със шарка и просто нямаше как да продължи да кърми! Аз ще се пазя много, за да може бебето да си порасте здравичко! А диетите - определено ще ям здравословно, за да получава моето бебе качествена кърма! А след това, дали ще пия или пуша или гладувам.... което и да реша, то то ще е след кърменето!
Имам книжка за кърменето и я чета, нямам какво да изкажа по темата, защото никога не съм кърмила, но се опитвам да се подготвям! Сигурно с наближаването на 9-тия месец ще имам и коластра, ще почна да си мажа зърната с крем специален, за да не ми се разранят толкова лесно... Сега дори ще си купуваме нов хладилник, за да имам перфектната среда да съхранявам кърма, ако бебето не иска да суче и трябва да му я давам с биберон! Но моето дете, ако аз съм здрава кърма ще пие на 100% Ако не иска и нещо стане ще съм доста нещастна!

# 558
аз съм за кърфменето,но не на всяка цена Naughty явор го кърмих 3 месеца и кърмата ми ужасно намаля,детето се дереше денонощно и явно беше гладно.дадох му ам и ако бях започнала постоянно изцеждане и други бабини лекове вероятно щеше да се възстанови кърмата,но това не е за мен-на лекции ли да ходя,бебе ли да гледам или да се цедя Shocked
разбира се възхищавам се на майки който дават всичко орт себе си за да кърмят дълго,но аз просто нямам толкова нерви.и за това второто ще кърмя докато и аз и то се чувстваме удовлетворени и спокойни с този акт Flutter

# 559
  • София
За кърменето да ви споделя нещо. Няма никакво значение в родилен дом дали има възможност да кърмите бебето, дали му дават вода, ам и т. Н. Моят син го задържаха 1 денонощие, после ми го даваха на 3 часа, даваха им и вода и ам, като се прибрахме вкъщи до 6 месец беше само на кърма и то от цица Simple Smile
Даже имахме два дни на ам, заради тежка жълтеница и пак не се отби, предпочиташе си да си хапва от мен. Но и аз мисля, че ако майката или бебето не се чувстват добре не бива да се измъчват, най важно е любовта, а след това кърмата. Въпреки, че съм ЗА кърменето, не трябва да е на всяка цена!

# 560
Добро утро! Clairette Много хубава анкета, аз също отговорих и имам желание да кърмя, но това не зависи само от мен, със сина ми имах страшно много кърма, но понеже той първите си 4 дни беше в бокса не при мен и ме караха да се цедя и да го храня със шише след това той отказа да суче от гърда беше всикнал  на готово от шишенцето,  ooooh! а с тази помпа кърмата ми спря още на 2рия месец и минахме на АМ - "Аптамил" до колкото съм запозната е на-доброто тук и най-близко до кърмата, но не може да я замести  Wink Дано този път сме заедно с бебка от първия ден и да започна веднага да си я кърмя  Hug
ФЕКГ аз ще си правя!  Peace Това изследване за мен е най-важното и го чакам по-бързо да минава и дано всичко е наред!!  Praynig камък ще ми падне от сърцето.  
skarletini Добре дошла!  welcome

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 09:08 от *iN eterNo neL Cuore*

# 561
  • Разград
Здравейте!
Не съм писала от началото на миналата тема, но приключвах с работата и малката не искаше на градина и два дни се гледахме. Не съм ви чела, признавам, но поглеждайки сега се включих в анкетата. Искам да кърмя, но не бих казала че ще стане. Много коментари чух с първата си бременност, то много философи и знаещи, но това което ни поднася раждането и самото бебе никой не може да предвиди. Моите гърди и зърна уж са добре, но...
С първата бременност, с близнаците, кърмата ми шурна, странно но факт, защото беше едва в 7-ия месец. Та я спирах с хапчета, нали нямаше нужда.
С Пресито изобщо не тръгна. Секциото ми беше 20 дни преди термина, но в 9-ия месец. До 10-ия ден нищо и аз давах НАН, защото с такова я захраниха в АГ-Варна. Не знам защо така стана, но аз получих кръвоизлив и ми я дадоха чак на 5-ия ден. Тя изобщо не засука и ме ползваше за залъгалка, че и за това не ми искаше гърдите. Плачеше ми се и се чувствах безполезна. Моята лекарка ми каза, че само лиглите се отказвали и не кърмели. Цедих се с обикновена помпа и изядох не знам колко пакета жито и изпих няколко литра прясно мляко и чай Хип и кърмата ми тръгна, но малкото зверче отказа да суче. Та се цедих и и давах в шише. За мен и това беше постижение, така че не бих казала че ако не засуче кърмата в шише не му трябва на бебето. Така карахме 6 месеца и после я захраних и тя сама отказа млякото. И оттогава до ден днешен друго мляко не иска. Това е моят опит, но поне сега знам, че каквото и да става поне от шише ще яде най-важното мляко - кърмата на мама. Забравих да спомена, че когато малката беше на 30 дни се наложи да бъда на системи 10 дни, заради камъни в жлъчката и просто им казах че бебето е на кърма и системите бяха безобидни и си продължих с даването на млекцето от мама.
Clairette, мила, то аз съм от малкото в темата, които май нищо освен задължителните прегледи няма да си направя. Мен си ме гледат всеки месец на 3Д - това при моята си частно-държавна лекарка, защото тя и по двете пътеки ми е. Доверявам и се на 100%, а пък вече то каквото и да стане вече е късно за определени интервенции и ще се борим след това, но се надявам на никоя мама да не се налага. Познавам мама, която си правеше всичко и детето се роди с Даун и лекарите гледаха тъпо и не знаеха какво да и кажат, та мисълта ми е че докато не се роди аз не вярвам на изследвания на които пише, че не отговарят за грешки от амбулаторията. Това го видях написано с много дребни букви отдолу. Аз пък нещо не го усещам бебето, но и корем много нямам. Съпругът ми ми казва, че е сигурно защото имам излишни килограми, а и мазнини имам доста и може и затова да не го усещам. След две седмици съм на преглед и ще видим. Уж, с трета бременност трябваше да го усетя отдавна по моите сметки, но нещо не се получава. Майка ми каза, че аз съм мръдвала на 20 дни веднъж и през далечната 1980 година е ходила всяка седмица да и слушат тоновете. Тя е била по-паникьосана и от мен, защото ми вика ми отивай щом не го усещаш, а аз и се смея.
Извинявам се за дългия пост. Като ви изчета ще се включа с коментари и от по-напред.
Добре дошли на новите мами и честито на сгодените!  

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 10:22 от maia_a

# 562
  • София
Аз съм чела за жени, които изпитват ужасни болки докато кърмата тръгне или ако не се цеди навреме... майка ми примерно ми спори всеки път - какво е това цедене, няма да се цедиш ала бала и ми разказва как при нея като имала много мляко толкова я боляло и толкова й били надути гърдите, че млякото само извирало от тях и често мокрила блузите си! Е за какво тогава да нямам помпа и да не се цедя като стане такова положението?
То бебето пие много малко милилитри в началото, а аз ако съм като крава?! Да стоя и да се мъча ли?
Вие какво мислите?

А и искам да ви попитам за мамите, които са ползвали шишета и са се цедили, как се съхранява кърмата? Някъде бях чела за фризер? Проблема е, че тъй като сме на квартира и кухнята не е от най-хубавите, което е най-гадното нещо от апартамента, но в началото си мислих така - за какво да давам сумати пари за да им правя на собствениците хубава кухня, тъй като те не бяха съгласни да ни намалят наема за сметка на хубавата кухня! За това имаме малък хладилник, без фризер... трябва да знам какво ще ми е необходимо и докато е време да правим ремонт в кухнята, да местим половината неща и да купуваме хладилник с фризер, защото сегашния ни има една мааалка камерка, просто колкото да си правим лед, и нищо не можем да замръзяваме в него!  Sad  Cry

# 563
Какво съвпадение в темите, точно вчера ходих на лекция за кърменето.
И преди бях чела и се бях интересувала но определено когато една консултантка с 3 деца и мнооого опит с други майки на които помага за кърменето ти говори 2 часа с най-малките подробности и примери от теорията и практиката научаваш много много много полезни неща. Горещо препоръчвам на всяка от вас да посети поне една такава лекция дори и вече да има дете което е кърмила. Бях с една колежка, която сега е бременна за втори път и която осъзна много от грешките които е допускала (ПО СЪВЕТ НА ПЕДИАТЪРА СИ!) и не е успяла да кърми повече от 4 месеца през които кърменето е било неприятно, болезнено и кърваво преживяване в името на това детето да яде полезната храна! Но се оказва, че си има начини за всичко и че до варианта с АМ в 99% от случаите няма нужда да се стига.  Аз лично към края на бременността като излезна отпуска преди термина и съм с повече свободно време пак ще посетя някоя лекция, да опресня материала а и евентуално да науча още нещо.
P.S. Утре съм на лекция за трите етапа на естественото раждане Grinning (за софиянки, провежда се в The mall на последния етаж и безплатно - трябва само да се обадите предварително да се запишете)

# 564
Здравейте и от мен  Hug

Много се радвам, че се подхвана темата за кърменето. Аз с първото си дете имах пълен неуспех. През цялата си бременност четох за кърменето, разговарях с АГ-то което ми следеше бременността, а майки които успешно кърмеха децата си... и мислех, че съм подготвена, но  Tired Аз имах много малко кърма и силно разранени кървящи зърна (те и до сега останаха доста напукани, но никой лекар не можа да ми даде отговор, защо е така). До 20 ден след раждането бяхме на смесено хранене. Тогава ме приеха по спешност в болницата с тежка криза на щитовидната жлеза (ТСХ 0.0001, пулс 140 ...) и малкото кърма която имах просто спря сама. Така и никой не ми отговори дали тези проблеми със щитовидната жлеза са били проблем и поради това не съм имала достатъчно кърма. Факт е , че моето дете е отгледано на адаптирано мляко и имаше доста проблеми - коремчето не понасяше млякото и имахме много силни колики до 6-ти месец, повръщаше непрестанно, беше доста болнава.. Мисля, че няма нищо по-полезно за бебето от майчината кърма и искрено се надявам да намеря тук момичета, които са успели с кърменето на своите дечица и могат да ни дадат незаменими съвети Hug
Относно изследванията всеки сам си решава, но мисля наистина , че в БГ има страшна параноя на тази тема. На моята приятелка баба и е акушерка ( от тези дето са израждали деца по селата) и казва " Бремената е като вързан чувал. Едва когато се развърже разбираш какво има вътре. Дали е момче или момиче, дали е болно или здраво... това е детето предопределено от бог за тези родители и те трябва да го обичат и да се грижат за него въпреки всичко"
Извинявам се за дългият пост  Blush

# 565
привет и от мен. За кърменето направо не ми се подхваща темата, че аз съм кърмила точно 24 дена и кърмата ми спря Cry Преживях голям стрес в болницата после у дома заради свекърва ми след което бях анатемосана пак от нея че съм виновна че ми е спряла кърмата а какво ли не ядох и не пих но гърдите ми просто бяха празни.А в началото само да чуех,  че малкия плаче в другата стая без да го видя и кърмата текваше буквално. Това е то природа но уви за малко . После Аптамил комфорт  луди пари за млека и колики... Христо беше с страшни колики. ревеше вечер от 17ч. до 11ч.  без да спре..рекорда ежедневният беше 6 часа рев всеки ден без спиране а през дена с малки почивки #Crazy  До скоро бях категорична , че второ дете не искам просто ако е пак така не знам как ще издържа психически нооо. ...Сега се надявам на една малка глезла която няма да има колики или   поне не толкова колкото на баткото  и ще се наслаждавам на бебето   си . Не не се надявам вярвам в това Peace и силно вярвам, че този път ще кърмя много дълго време. В момента самата ми бременност протича много по спокойно  Simple Smile  Най- важното сега е да сме спокойни и обичани  bouquet

# 566
Аз също съм ЗА кърменето, не на всяка цена. Първото си дете не успях да кърмя, сега съм страшно информирана, да видим какво ще стане с второто.  bowuu Толкова изчетох след първия си неуспех, че имах чувството, че 10 кърмака мога да откърмя  Mr. Green
Иначе съм чувала някакви общоприети схващания, че децата, хранени с АМ боледуват по-често, но моят син е доказателство, че това не е вярно - на 1,9 месеца се разболя за първи път и то без да го пазя вманиачено... естествено, може и да има боледуващи, но не е само от ам.
*iN eterNo neL Cuore* , и ние сме на Аптамил (все още), моят син е голям фен и си пийва тройчицата по 3-4-5 пъти на ден/онощие  Mr. Green Аз също съм чувала, че е най-доброто на пазара, явно не просто са искали да ми го пробутат Simple Smile

# 567
Brayda Първите дни имаш коластра и е много хранителна.. в родилното ме караха да му нося по 20мл в бокса, но понеже не му стигаха увеличихме на 25-30мл постепенно  Peace останалата я слагах в контейнер за мляко и я съхранявах в хладилника, а вечер мъжо като идваше я носеше вкъщи  в камера  Peace мисля, че до 3м може да се ползва.. на мен ми беше голям плюс, защото като ми спря кърмата имах замразена и давах от нея  Heart Eyes
http://www.bambino.bg/chicco-konteyneri-mlyako-4br-chicco-step-p-5295.html ето такива са  Simple Smile
krokodilkata така е!  Peace сега като си купувах мляко за бременни търсех на Амтамил, но нямат само Прима има, но много ми харесва и то  Heart Eyes пийвам си го всяка сутрин!

# 568
  • София
Значи все пак се замръзява и така се съхранява по-дълго време така ли?

# 569
  • сф
да. тук има малко по-подробни препоръки: http://missby.wordpress.com/2008/01/08/store-milk/

Общи условия

Активация на акаунт