Отговори
# 570
Brayda, има специалнипликчета за кърма, те излизат по-евтино от пласмасовите контейнери на Авент. Може да я съхраняваш от 3 до 6 месеца във фризер, зависи от начина на замразяване (t на фризера) и начина на съхраняване на кърмата преди замразяването.
Аз също имах много кърма и замразявах много. След като започна да не му достига кърмата карах повече от месец само на замразена.
В хладилник мисля беше, не повече от 8 часа, но не си спомням мн. добре. По принцип в кутиите с пликчета си има указания. Препоръчвам ти и да посетиш някоя лекция за бременни итам може да зададеш въпроси. Аз съм посещавала лекции на списание 9 месеца и в Бейби мола, май ма-ма се казваха. Доста полезна информация научих. Програмите на различните у-ща може да намериш в нета и да си избереш теми, които са ти интересни (аз ходех на всичко  Crazy)

# 571
Аз мисля също, че ще е както дойде. Няма да позволя на никой да ме кара да се чувствам непълноценна майка, ако не мога да кърмя.

Ще опитам всичко - кърмене, цедене с биберон, силиконови зърна, специална диета и т.н. Ако не ми се получи - детето няма да стои гладно. Нито ще го оставя да се дере от рев, че е гладно и да не му предложа допълнително храна.

Допълнително, при двама доста високи родители се очаква бебето да е големичко или поне да расте бързо и много скоро може да му е недостатъчно това, което мога да предложа.

Допълнително, майчинството ми е сравнително кратко и ако искам да кърмя по-дълго няма да се размина с цедене и хранене с биберон.

Мисля, че е по-добре и в ден, в който си боядисам косата, да не кърмя, но ще е добре да имам замразена кърма.

Изобщо смятам да подходя спокойно, без паника и да имам вариант как да нахраня детето, без да ревем и двамата.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 12:07 от GrayButterfly

# 572
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=4676&cat=104
Тези ползвах аз, има ги в аптеки Ремедиум.

# 573
  • София
О аз със сигурност искам да посетя лекции и смятам когато съм болничен да посетя поне 1-2, както и отворени врати по родилни отделения, за да знам какво да очаквам!
Но явно ще ни трябва фризер, а не мога да чакам до последния момент да го купя, след като трябва да правя много разместване и проустройване на кухнята!
Със сигурност ще си взема специални пликчета или контейнерчета за замръзяване! Да се надяваме, че ще имам какво да запазя и замръзя!

# 574
  • Варна
Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами Simple Smile До момента само се представих, но следях темата и се радвам, че се сте засегнали темата за кърменето newsm10. Мисля, че тук мога да се включа с основни компетенции тъй като съм новозавършила медицинска сестра, до момента повечето неща са на теория, тъй като за мен това ще е първа рожба и ми предстои да се сблъскам с практиката Simple Smile. Аз също гласувах ЗА кърменето, въпреки че са ми четени лекции с удоволствие бих посетила такова мероприятие, в което ще са дадени много повече примери от живота. Мисля, че във форума има достътъчно написано за кърменето, но на кратко искам да ви кажа, че това е един сложен физиологичен процес и е важен самия контакт на майката с бебето. Живот и здраве всичко да премине добре при всички с раждането настоявайте бебчето да ви бъде дадено колкоте се може по-скоро и да го сложите на гърда. Сукателният рефлекс е най-силно развит през първите 30-60 мин, след 72 час вече е много слаб или напълно изчезва. Както казах това е един физиологичен процес и основно участват 2 хормона - пролактин и окситоцин. За поддържането на млечната секреция най-голяма роля има пролактина и нивото му се поддържа чрез периодичното дразнене на рецепторите на гръдното зърно. Така че ако поставите по-рано бебчето на гърда до 6 час след раждането и го кърмите от двете гърди нивото му се повишава. Другият важен хормон окситоцина улеснява "изхвърлянето" на кърмата. Този рефлекс се повлиява от психическото състояние на майката. Достатъчно е да си помислим за бебенцето и потича кърмата, което е и причина докато се кърми от едната гърда да тече и от другата. Чувството на страх, преумора, болка подтискат рефлекса, млякото е в гърдата, но не потича бебчето се раздразва и плаче, а вие ще се тревожите, че не може да го нахраните и се получава порочен кръг. Относно предимствата на кърменето няма да пиша, защото има достатъчно много написано вече. Ето и няколко съвета:
Новородените ни да се сложат по-рано на гърда до 6 час.
Тези, които раждаме за първи път да научим техники за кърмене.
Бебчето да се слага на двете гърди.
Когато количеството на кърмата към 3-4 ден се увеличи да изцеждаме излишната кърма, за да предотвратим мастит.
Да не се прекалява с подсладената вода, с която се задоволява жаждата, която е най-добрия стимул за активно сукане.
Да не се ползват в родилния дом адаптирани млека за доносени здрави деца.
И не забравяйте кърменето оказва психологично въздействие както върху бебчето, така и върху майката и стимулира връзката майка-дете. Опитах се максимално накратко да споделя някои компетенции дано са ви от полза. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 19:25 от Dessy1988

# 575
Добре дошла Dessy1988, радвам се да видя и аз някоя съгражданка във форума Simple Smile

Относно съхранението на кърмата вчера на лекцията казаха, че на стайна температура кърмата може да седи до 8 часа, в хладилник до 24 часа, а във фризер до 3 месеца, затова е хубаво на всяко бурканче да си има етикетче с датата на изцеждане. Също така не се препоръчва и съхраняването в пластмасови шишета - по-добре било в стъклени, а и защо да спонсорираме фирми за пластмасови бурканчета, като може да ползваме обикновени стъклени?
НО стигам до извода, че хора много - съвети различни. На кой ще се доверим и дали кърменето ще е успешно не знам но силно се надявам. Няма да изброявам доста казани досега неща и как вчера ни обясниха, че трябва да се прави точно обратното. Аз лично останах много учудена от някой широко разпространени практики които нямали абсолютно никакъв смисъл и нужда да бъдат прилагани а някой дори са грешни, но ще видя декември месец как ще я караме с бебо breastfeeding

# 576
  • София
Здравейте мамита!  Simple Smile

Да разкажа за ФМ  - в МЦ Фемина, д-р Врагалева. Прегледа беше мн подробен, около час, вагинален и коремен ехограх, за да се вижда по-добре с оглед тлъстинките по корема и двурогата матка. Първо показах резултатите от двата БХС. Лекичко попита защо съм ги правила в МД, а не при тях, те имали мн по-добра техника....
 Всички органи – много добре, оглед и коментар поотделно. Сърцето – мн добре се вижда пак с оглед на горното, по него с подробности – всичко много добре. Кръвоснабдяване, кръвопоток на матката – всичко мн добре.
Заключения –1/ след като не сте правили при нас ранната ФМ, по това което се вижда няма никакви притеснения, нооо трябваше да дойдете по-рано!  Naughty Все пак при II ФМ за Даун вече не се гледа и мога да кажа 85-90 %  няма риск. Ако все пак отидете и при проф. Кременски и прецени, че трябва амниоцентеза, ????? не знам кой въобще ще се навие да ви я прави там, с тази двурога матка и по-дебела коремна стена... освен ако не изнудите някой...!  Shocked
                     2/ Сърцето е много добре, всичко е нормално, но с оглед възрастта препоръчвам ехокардиография /80 лв/ по най-бързия начин /02.07.2012/ и след това генетична консултация за вземане на решение!!!
                      3/ След 4 седмици, в 22 гс да се видим пак за още един оглед ???  /пак 80 лв/ и след това вече ФМ III триместър.

Та така.... ииии ГАЩИТЕ СА СИНИ, родата е разочарована,  Laughing но етърва ми позна за пореден път по нейните изчисления!
Та си остава мое решението дали да приключа и да си отида на ФМ трети триместър, или да продължа да се стерсирам и притесявам, да ръся парички за неща, за които... ами абсолютно никъде не беше спомената думата съмнение, или опасност, или нещо подобно!

Клерет вече много съм съгласна с това, че всички тези изследвания за откриване на проблеми са силно преувеличени в Бг! То ако и всичко друго ни беше на такова ниво- ами щяхме да сме в първата тройка държави в света!!!

За кърменето разбира се, че съм ЗА. Даже почнах да чета помалко, но мнение нямам, чета ви и ще ви слушам  Simple Smile
Dessy1988   202uu благодаря ти! Обаче това за времето - 72 часа наистина звучи притеснително! След секцио трети ден е даже раничко за кърма, нещата се случвали към 4-я?

Patio къде са лекциите за кърменето и по какво време? Иначе за др. лекции в The Mall знам и живея отсреща, но съм на работа. Ще ги посетя накрая  Simple Smile
 Желая ви хубав ден!  Simple Smile

# 577
Моят отговор в анкетата е "както дойде", защото аз мога да си изгарям от желание да кърмя ама не винаги на практика се получава това, което е на теория и това, което на нас ни се иска.
С първото ми детенце имам лоши спомени от кърмене- никак не се получи и това е.Сега живот и здраве декември ще видим как ще е....та затова казвам- както дойде- детето ще си покаже само ! Simple Smile
 Hug

# 578
  • на земята
Здравейте и от мен,и аз гласувах,,както дойде,,КЪРЕМЕНТО но не на всяка цена,не зависи само от мен,ако имам кърма,ако текне,ако бебето ми иска да сучи,всичко тва няма как да знам,естетвенно че кърменето не може да се замени с нищо,никой не отрича,ино не се знае как ще се равият нещата дали ще имам кърма или не,дано всичко е наред  пък времето ще покаже..))))  sofyia,обирджийство направо,като няма причини ,защо тогава хиляда препоръка,като видат някой на 35 год и го садират,пфууу...)))Наистина някои български лекари незнаят кои са и къде се намират..ЕСТЕСТВЕННО че е за добро,но ако нма за момента видим проблем ,нека се процедира по друг начин...)))Да се молим всички тук да родим на термин живи и зрави и бебчета пък...другото..))))  bouquet

# 579
Съгласна съм с казаното от Dessy1988, с изключение на подготовката за кърмене. Според мен употребата на груб плат за загрубяване и подготовка на зарната е използван от нашите майки, а сега има много по-съвремени и безболезнени методи. Месец-два преди раждането се започва с мазане на специални кремчета за зърна. Аз използвах такова за около месец преди раждането и известно време след това (някои са без измиване, но някои със - трябва да се отмият преди кърмене) и не съм имала проблеми. При все, че малчо беше с зъбче на 4,5 месеца. Кърмих го 8 месеца - тогава вече беше с 6 зъба.

# 580
sofyia  Честити сини гащички   bouquet  Тази твоя етърва как изчислява?? Аз чак края на другият месец ще разбера евентуално а толкова много искам момиченце Praynig  И синът ми иска момиче а таткото каквото е такова. Малкият много сладко говори на корема ми...Ей бебе да ядеш и да растеш, защото после ще трябва да те уча и много да ме слушаш Joy Heart Eyes  След което му казва, че го обича и ми целува корема Heart Eyes а аз се разтапям от умиление Crazy

# 581
  • Варна
sofiya не бива да ни стряскат цифрите толкова, то и за кърмата казват че е изчеслено да се произвежда по 1 Л за денонощие, но и това е строго индивидуално за всяка жена. Без паника това е важното, с желание всичко се постига, ето нещо подходящо за теб http://www.ma-mabg.com/karmene_sled_sekcio.php, а отделно и в други теми във форума има доста писано и коментирано. Аз лично за себе си съм избрала да раждам през естествените родови пътища, но Божа работа до последния момент всичко може да се случи и по медецински показания да се наложи секцио.
 По назад в темата бях срещнала въпроси за цитонамазката. Без значение бременна или не, всяка жена е препоръчително поне веднъж в годината да я прави. Всички сте чували за рак на шийката на матката. Предполагам сте и чели за човешки папилома вирус, който е чест причинител. Аз лично съм се ваксинирала, но това не означава, че не трябва да я правя всяка година. Всичко това е с цел профилактика и да се вземат мерки на време, ако се наложи.

mmmmm много хубаво за мнението, разбира се в нашето съвремие има много неща за наше улеснение. Това с грубия плат наистина си и звучи "грубо" съгласна съм, а от една лекция при друг доцент си спомням казваше с хавлия след баня съвсем нежно, не да се жулим с все сила разбира се Simple Smile Но те подкрепям и благодаря за допълнението.

А относно кой как усеща бебчето си, моето е като все едно нещо потупква за кратко в коремчето, като пулсация нз точно как да го опиша, но е сладко и нежно. Има време да усещам по-ясно, моето майче казва, че когато "го прочуя" има предвид по-ясни движения ще съм в 4 мес и половина, но това са пак някви ориентировъчни цифри. А това, което виждате че ви пулсира коремчето от медецинска гледна точка не мисля, че е бебчето. Там минава коремната аорта и много други артерии. Няма да забравя когато на кандидатстудентския изпит чаках да се отворят темите корема ми щеше да изхвръкне буквално от дрехата ми. До такава степен съм се развълнувала  Blush . Така че споко вие пак сигурно си усещате бебенцето, но тва с туптенето на корема не е неговото сърчице, което тупка много по-бързо от нашето. А и още нещо само артериите тупкат Simple Smile

# 582

аз ползвах същите пликчета/доволна съм ,защото заемат много малко място/ , до 1м след като родих цедях доста количества и напълних цял фризер , стояха си там 6м и накрая толкова време се чудех какво да ги правя и нищо не измислих и ги изхвърлих . Сега  не мисля да се занимавам със съхранение на кърма, ако имам в повече ще потърся някое друго бебе на което да я давам веднага  или направо да го кърмя и него

# 583

Относно изследванията всеки сам си решава, но мисля наистина , че в БГ има страшна параноя на тази тема. На моята приятелка баба и е акушерка ( от тези дето са израждали деца по селата) и казва " Бремената е като вързан чувал. Едва когато се развърже разбираш какво има вътре. Дали е момче или момиче, дали е болно или здраво... това е детето предопределено от бог за тези родители и те трябва да го обичат и да се грижат за него въпреки всичко"
Извинявам се за дългият пост  Blush

съгласна съм с всичко написано тук   bouquet на същото мнение съм , какво като видят на ФМ ,че примерно има 6 пръста на ръката или ,че тестисите не са слезнали на място  ......до края все за това да си мисли бременната и да няма миг спокойствие .....  каквото има да става ще става и това е  Peace

А за това,че било хубаво да се масажират и трият зърната с хавлиена кърпа и мен АГ-то и двата пъти ме посъветва да го правя,обаче  мен много ме боляха гърдите и не можех да си ги пипна па камо ли да ги търкам , а четох някъде че пипайки зърната се получавали контракции . Сега не ме болят изобщо ,но не мисля да ги търкам

# 584
  • София
Aко трябва да избирам м/у това да знам за някакви дефекти на бебето ми преди или след раждането, избирам да знам преди раждането! Това е моето мнение! Не мога да го защитя и не искам да споря Simple Smile Всеки си преценя сам за себе си, едно време когато е нямало техника и никой не е знаел, тогава никой не е имал избор! Сега имаме избор и всеки сам си решава!

И според мен, това че някой ще си направи ФЕКГ не означава, че ще си направи всички изследвания! Тази моя позната, за която разказах толкова много изстрада всичко, че като знам какво преживя си казах - ако аз забременея някога, то ще си направя това изследване каквото и да коства!

Момичета, ако с някое от ненужните и незадължителни изследвания, ще се почувстваме по-сигурни и по-спокойни и по-щастливи, аз не виждам защо да не си ги направим! Все пак щастието, спокойствието са тези неща, които са най-важни! Само нека всички имаме възможност да си успокояваме неспокойството, това е което ви пожелавам!

Общи условия

Активация на акаунт