Интердентални четки, полза?

• 27 055
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Най-добрите са на Тепе, те имат най-малкия размер(0.4мм) от всички други на пазара. Има опаковка с 6 или 8 четки в различни размери, защото между зъбите разстоянията са различни, а и за да има ефект трябва да си уцелиш размера. Определено помагат превантивно за предотвратяване на проблеми с венците, а и не само.

# 16
Аз също ползвам интерденталните на Тепе - розовите 0.4 мм, но пак не успявам да ги прокарам през повечето зъби.
През задните изобщо не може да мине, а през презните влиза донякъде и предпочитам с конец. В крайна сметка щом с конец успявам да почистя, защо да си разранявам венеца и да се мъча с интердентална четка...

# 17
Няма ли нови мнения по въпроса за интерденталните четки?

# 18
Здравейте. Искам да обърна внимание върху няколко неща. Първо, НЕ Е нормално венците да кървят, дори при намеса с интердентална четка. Това е признак на сериозно заболяване на венците, което трябва да бъде излекувано ПРЕДИ да започнете употребата на агресивни методи като интерденталната четка.
Моите венци бяха изключително кървящи и на практика бях свикнала с това, докато не открих добър зъболекар, който 1. Почисти изцяло зъбния камък дори от места, на които не съм подозирала, че има; 2. Изготви ми програма, само седмица след изпълнението на която от кървенето на венците нямаше и следа.
Програмата се състои в следното:
1. Масажирайте венците. Масажът се извършва с кръгообразни движения в областта на венците докато си миете зъбите. Това тонизира и стяга венците. Използва се мека четка за зъби - при проблемни венци винаги трябва да се използва такава. Не се оправдавайте, че нямате проблемни венци. Ако кървят - това е достатъчно доказателство, че има сериозен проблем. Меката четка за съби освен по означението "soft" ще разпознаете по това, че част от космите й са "филирани" и изтънени в горната си част. Трябва да уточня, че ако четката не е "soft" - няма да постигнете ефект.
2. Използвайте ВИНАГИ конец за зъби. Щом веднъж сте имали проблем с венците, значи формата им предразполага към натрупване на плака в джобовете им, от която се предизвикват инфекциите и възпаленията, от които венците кървят. Няма значение от марката и цената. Ако използвате правилно конеца за зъби, на практика достигате до 95% отстраняване на остатъците от храна в междузъбното пространство.
3. Използвайте вода за уста с максимално високо съдържание на хлорхексатидин. Това вещество действа противовъзпалително и стяга венците. Плакнете устата поне 1 минута след всяко почистване. Отново - няма значение марката и цената, важното е съдържанието и евентуално да ви е "вкусно". Ако изпитвате дискомфорт при жабуркането с дентална вода, значи проблемът е още наличен. При мен лично дискомфортът изчезна веднага след почистването на зъбния камък и плаката.
4. (Когато венците спрат да кървят) Използвайте интердентални четки с размер, съобразен с разстоянието между зъбите, което ще почиствате. Аз използвам MiniPik. Ако не можете да определите какъв размер ви е удобен, вземете си от опаковките със смесени размери - така имате възможност да изпробвате различни размери докато намерите най-подходящия за вас. Специално наблягам върху това, че такова животно като "най-добрите на пазара и в света и т.н." не съществува. За времето, в което използвам интердентални четки съм сменяла различни марки в зависимост от налкичието им в аптеката/магазина и всички са достатъчно качествени, т.е. няма лоши. Само за ориентир - най-малкият размер интердентални четки, които ползвам са 4S на MiniPik, които са с диаметър 0.3(!) милиметра и са най-малкия размер, който някога съм намирала в БГ. Ползването на интердентални четки ПРЕДИ да сте премахнали зъбния камък и плаката и/или преди да е отстранена причината за възпалението (кървенето) може да ви предизвика дискомофорт и в никакъв случай няма да ви помогне срещу възпалението/инфекцията.

Спазвайки тази проста програма венците ми спряха да кървят на третия ден след като започнах да я прилагам. След първата седмица започнах да използвам и интердентални четки освен конеца (правилото е, че те допълват конеца, не го заменят). След първата седмица също така венците ми върнаха розовия си цвят, а преди това бяха червеникави, което е симптом на сериозно възпаление, водещо до загуба на зъби (гингивит, пародонтит и каквото там следва).

Важно е да уточня, че интерденталните четки НЕ СА приложими във всяка ситуация. Ако между зъбите ви няма разстояния, не са криви и няма предпоставки да има кухини със затруднен достъп, няма смисъл да ползвате насила интердентални четки. Грижливо изтъркване с конец ще ви свърши същата работа.

Да обобщя - няма значение марката, цената и т.н. Важното е да ви е комфортно и най-важното - да сте махнали причината за възпалението най-напред. За мен изготвената програма подейства без да се налага да влагам сериозни суми в нея, важна беше само техниката и изпълнението. Акцентирам върху масажа на венците, използването на конец и подходяща дентална вода (моята беше Астера по това време). А ако се налага (а не защото е модерно) - и интердентални четки.  При мен се наложи, защото имам разстояния между долните зъби, които даже са с различни размери, та обикновено ползвам микс интердентални четки. Simple Smile И най-хубавото е, че правилното изпълнение на тази проста програма доведе до там, че вече за трети път зъболекарката ми ме връща защото нямам зъбен камък и плака за почистване.
Извинете за дългия пост и се надявам, че съм била полезна.

# 19
Аз също имам разстояния между зъбите и общо взето ползвам 3 различни размера интердентални четки. Те се ползват след почистване с конец. Особено вечер почистването с конец е задължително и не може да бъде заместено от тези четки. Аз лично почиствам като минавам около основата на всеки от зъбите, малко и под венеца. Първите няколко пъти не е много приятно, но после се свиква и при здрави венци не би трябвало да има кръв или силно дразнене. Почистването с конец е особено важно за здравето на венците, а интерденталните четки са по-скоро за почистване на недостъпни части от зъбите, но те не могат да почистят под венеца.

# 20
Живея в чужбина и тук клечките и четките отдавна изместиха конците. Според мене е и въпрос на мода и удобство. Има най-различни размери и форми. Не е вярно, че не почистват венеца. Също така не е вярно, че е вредно да се ползват преди почистване от зъболекар. Всичко,което успеете да почистите, си е печалба. Даже веднъж, в период, в който се бях позанемарила, ме върнаха да почиствам с четки две седмици, за да не ме боли почистването при зъболекаря.
Вниммавайте и с антибактериалните води: те убиват всички бактерии наред, а в устата има и много "добри" бактерии. Освен това при употреба повече от две седмици оцветяват зъбите.
По-добре е да се ползва разтвор от хлебна сода, или лайка, или салвия и други билки.
Всичко това са помощни средства, макар и много важни. Почистването при зъболекар не може да се замени с нищо.

Общи условия

Активация на акаунт