На море в Гърция - 8

• 158 215
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
За сирената и кашкавалите - от нашите, срам да те хване, та недей. От готови изделия - аз съм носила бонбони Черноморец и бисквити Еверест на хазяйки.

# 406
Момичета, ще ходим в края на юли на море в Гърция, Ситония, на вилата на наши гръцки приятели Simple Smile В тази връзка имам малко по-нетрадиционен въпрос, може би мястото му не е в тази тема Embarassed Мисля този път за подарък освен традиционните напитки, да им занеса и някакви хранителни продукти newsm78 Не, че нямат възможност да си купят,ама в тая всеобща криза, да покажем съпричастност Crazy..... Ще взема една хладилна чанта...Та въпросът ми е: Какво да купя? Кашкавал, салами, месо сирене Rolling Eyes Боооооже, вие тук за такава романтика разказвате, а аз с тази проза ви занимавам Embarassed Ама хайде, дайте съветче Praynig Тенкю!

Носила съм ракия - българска, доста известна марка, и то защото споделиха, че много я харесват.

И аз не препоръчвам да носите сирене и кашкавал, за ваша консумация, да, но за подарък, не бих.

# 407
Благодаря  bouquet Ние ще сме около една седмица заедно на море на тяхната вила, та става дума да занесем нещо, което ще се консумира заедно от всички - и от нас, и от тях, но да се харесва от гърците като наш добър продукт Peace

# 408
  • София
Ауу, плажът в Керамоти каква е гъчканица Mr. Green Хубави снимки, момичета Hug

Аз се сетих още нещо, за което исках да пиша. За пътя. Нали доста си пописахме в темата източен ли, западен ли...Та, този между Вурвуру и Сарти или са го ремонтирали скоро, или аз се наплаших твърде, но истината е, че нищо му няма на пътя Rolling Eyes Нито завоите са чак толкова остри, нито на настилката нещо й има...Е, досадно е малко, защото е последната отсечка от пътя и се взима бавно, а вече нямаш търпение да се опнеш на плажа, но като махнем това - пътят е живописен и не е проблем дори с повръщащо дете, ние нямахме инциденти. Виждала съм къде-къде по-скапани, този си е направо шестичка Wink

# 409
  • В светлината на слънцето
Таня, този критски плаж е наистина невероятен. Жалко, че се е замърсил.
С таралежите на Тасос ударих голямо треперене, но то такъв мерак да хване поне един, че сърце не ми даде да я спра. Каза само, че били лепкави каквото и да значи това. Аз благоразумно реших да не опитвам лично лепкавостта. Mr. Green
Belinda, така е, голям гъч, голямо нещо. Mr. Green Истината е, че толкова спокойна ваканция не съм имала отдавна. И за първи път от седем-осем години насам успях не само да поседна на плажа, но и цяла книга изчетох.  Whistling
Тия завои, които видях (пътя през Златоград) изобщо не изглеждат толкова страшни.  Thinking Нашите приятели (а са и двамата опитни шофьори) говореха за тях като за голяма ужасия. Те предната година оттам минавали. А така като гледам на снимка си е съвсем нормален планински път, че и с хубава настилка. Като знам какви кози пътеки има тук в бг и то на дупки като швейцарско сирене. Crazy
С идеи за храна за гърци не мога да помогна. Имаме много приятели в Гърция и Кипър, но не сме рискували да им носим хапване. По обясними причини. Mr. Green Само някакви питиета в зависимост от това какво харесват и бонбони за децата. Имаше преди десетина години и повече един кратък период, когато бяха ограничили вноса на банани. Та тогава носехме на едно приятелско семейство в Солун банани за детето, но защото те изрично поръчаха.

# 410
  • Варна
Благодаря  bouquet Ние ще сме около една седмица заедно на море на тяхната вила, та става дума да занесем нещо, което ще се консумира заедно от всички - и от нас, и от тях, но да се харесва от гърците като наш добър продукт Peace

Не знам кой как гледа цените,но в гръцките дори най евтини магазини сирената почват от 8,кашкавалите от 12,кренвирши и саламите от 6,шпековите от 8 евро/кг.Така че смело можете да заредите от нашите хубави маркови сирена,кашкавали и салами.Смело можете да вземете серията унгарски салами и тиролска наденица от ЛИДЛ.Пушено пилешко и пуешко и пушените шунки,създарма,бабек и консервираните меса. Всички наши нестле,своге и други подобни сладки са добри там.Българска бира задължително- ШУМЕНСКО,СТАРОПРАМЕН,ЗАГОРКА, хубави бели  и розе вина,мастика,водка,ракия

# 411
  • София

Тия завои, които видях (пътя през Златоград) изобщо не изглеждат толкова страшни.  Thinking

Абе не са толкова старшни, ама да не ги минаваш   Mr. Green Гадничко е. Но на нас тази година така става за сега, че май пак ще ни се наложи от там да влезем за Гърция. Но за хубавите гръцки плажове съм готова да се прежаля.   Grinning

# 412
Аз също маразя да минавам през такива планински пътища, но снимките, които бяха пуснали тук са си на приличен път. Ако ви се е налагало скоро да минете Беклемето ще разберете Simple Smile Аз като чуя за Беклемето и Шипка настръхвам.

# 413
  • София
Ами според мен на фона на пътя през Златоград, Беклемето пасти да яде. Но това според мен де. 

# 414
Аз пък повече се страхувам от пътя Благоевград-Кулата-висока скорост,натоварено движение,камиони,изпреварвания и т.н. На Златоград нищо страшно не може да се случи,там всички карат бавно!

# 415
  • София
Аз също маразя да минавам през такива планински пътища, но снимките, които бяха пуснали тук са си на приличен път. Ако ви се е налагало скоро да минете Беклемето ще разберете Simple Smile Аз като чуя за Беклемето и Шипка настръхвам.

Aз пуснах снимките. Проблемът е, че пътя е доста тесен и завоите не могат да се режат на спокойствие, защото не знаеш дали насреща няма друга кола. Но ако се кара бавно не е проблем. А и както стана дума, говорим за 10-15 км. А поне засега настилката е идеална. С тази криза скоро може и да не е така.  Wink

Аз пък повече се страхувам от пътя Благоевград-Кулата-висока скорост,натоварено движение,камиони,изпреварвания и т.н.

И ние сме така. Мъжът ми само протестира като трябва да минаваме от там. А и колко катострофи сме виждали в участъка!  ooooh! 

За сиренето и кашкавала и аз не бих занесла, макар и тук да е по-евтино. То и тук купувам само гръцки от Лидл. Последния път и в Германия се наложи да нося гръцки кашкавал и сирене (досега само бяло сирене носехме, но след като опита гръцкия кашкавал, поиска и от него).  Laughing 

# 416
  • В полето, под тепето.
За пътят от Златоград, освен завоите в началото , и в ниското пътя  не беше много хубав като настилка. Доста е неприятно да тръпнеш на всеки завой дали ще ти изскочи някой насреща и как ще се разминете!
Въобще видях голяма разлика в тази част на Гърция,  до Ксанти. Все едно си бях още в България. А върхът беше като се минава през центъра на село,  буквално на метър от краката на седналите на кафе! Laughing Доста неочаквано се случи и нямаше как да снимам. Laughing Почти същато като в селото преди Ковачевица. Grinning
 На връщане миналия юли не видяхме табели, добре че имаше български коли да караме след тях към границата.

Иначе 20 година минавам Шипка почти всеки месец! Laughing Пътят за Кулата и на мен ми е гаден и минавам само в краен случай.

В тази връзка много ли се чака на Кулата  в летния сезон newsm78

Интересно, че като си изчилявах пътя до Игуменица, през Илинден е само 30 минути повече. Ако чакам толкова на Кулата, ако не и повече-, може да позаобиколим.  Wink

# 417
  • В светлината на слънцето
През Кулата и на мен хич не ми е приятно минаването.  Thinking То и затова сега предпочетохме да комбинираме с друго нещо, така че да минем през Свиленград. Чакам да видя пътя през Маказа как ще е. Simple Smile

# 418
В тази връзка много ли се чака на Кулата  в летния сезон newsm78
Ако не пътуваш към Гърция в петъчен ден и наобратно в неделен - не. Откак сме в ЕС, никога не ми се е случвало да чакам на която и да е гръцка граница.

За Ксанти и сие - тя територията си е била българска преди има-няма 60-70 години.. По-възрастните хора и български говорят и разбират, както мисля стана дума някъде по-нагоре.
За кратко в българските регистри е съществувала дори Остров-Тасоска околия! Grinning

# 419
  • В полето, под тепето.
Благодаря за бързия отговор !  bouquet
Да, това казвам, все едно съм си  в българската част на Родопите, населена с мохамедани.  Wink

Забравих на вметна, само че в момента който мина границата ме обзема едно спокойствие, не се притеснявам, че някой ще ни засече на пътя и т.н. За съжаление като минем обратно и, докато се прибера в къщи, целият ефект на спокойната почивка е изчезнал.

Имах желание тази година да сме пак наблизо, но май ще е Корфу .За съжаление чак в края на август. Скоро не съм чела тук, кризата да се отразява на почивката в Гърция. Дано е така и за в бъдеще. Praynig
И последно , ако е Корфу и не бързаме на връщане, или на отиване какво можем да видим по пътя. newsm78
Били сме на Метеора.
Предварително   bouquet, че нещо много се разписах, нетипично за мен!

Общи условия

Активация на акаунт