За колко време ви свършва заплатата?

• 58 596
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Assos, приемлив??? Кое му е приемливото да работиш за минималната заплата и да издържаш семейство...
Много приемливо.....ама то сигурно е защото все се сравняваме с другите...

# 391
  • България-Швейцария
Mirama, няма смисъл.
Един път да е обсъждано, но сигурно е амнайсети.
Когато заплатата на касиерка в супермаркет стане еквивалентна (или поне наполовина) на тази, която получава жената зад каса в Швейцария (пак примерно), т.е. и човек с презряна по българските стандарти професия е във възможност да издържа семейството си със заплатата, която получава - тогава може и да говорим за приемлив стандарт.
Сега такива твърдения освен смешно, звучат и малко нагло, ама то е много лесно така - зад монитора, от собствената камбанария...
Иначе нищо против IT сферата, и аз самата съм в нея, но и извън този сектор съществуват хора все пак.

# 392
А има ли постоянно живущи чуждени вече в София и България.
Но не един там, един тук - а да кажем някакви хора дето си работят и живеят за по-добър живот.
Примерно Сърби или пък други.
Тоест привлича ли емигранти България?
Според мен трябва България да нараства като население.

Не, бедна е още България за емигранти. Дори няма много африканци. Има доста бежанци обаче - явно като EU държава сме длъжни да им предоставим условия и затова идват тук с надежда да продължат на Запад (само предполагам, де).
Македонци много се натискаха до скоро да си вземат български паспорт, защото те пътуваха с визи до скоро. Сега не знам дали продължава това. Виждала съм молдованци - идват да учат тук и остават после.

# 393
Mirama, няма смисъл.
Един път да е обсъждано, но сигурно е амнайсети.
Когато заплатата на касиерка в супермаркет стане еквивалентна (или поне наполовина) на тази, която получава жената зад каса в Швейцария (пак примерно), т.е. и човек с презряна по българските стандарти професия е във възможност да издържа семейството си със заплатата, която получава - тогава може и да говорим за приемлив стандарт.
Сега такива твърдения освен смешно, звучат и малко нагло, ама то е много лесно така - зад монитора, от собствената камбанария...
Иначе нищо против IT сферата, и аз самата съм в нея, но и извън този сектор съществуват хора все пак.

Това не е вярно.
Ти наистина ли мислиш, че един мъж - касиер в Швейцария.
Ще може да издържа семейството си (в Швейцария)

Моля ти се недей аз пак ще го напиша това което го написах.
Бившата ми приятелка.
Е с магистратура УНСС - взимаше 700-800лв заплата, стигаха и що годе в София на квартира
сама беше в цялото апартаментче и си живееше, гримове, поддръжки и т.н
Съкратиха я, не си намери работа.
Отиде за 1500-2000 евро да работи в Германия - в Макдоналдс - на каса точно.

Да, спестява повече, но сега плаща 400-500евро мисля - и са 3 жени в една стая,
същия стандарт на живот както в БГ не може да си го позволи.......

Няма как в чужбина да работиш такава работа и да издържаш семейство за бога...

Просто сърцето ми се къса като си мислите това Българите в България - че в чужбината е цветя и рози само.......и червения килим от летището.

# 394
  • България-Швейцария
Минималната заплата за пълен работен ден в Швейцария в повечето от кантоните е над 3,000.- франка (информация има достатъчно и в нета, ако мислиш, че преувеличавам).
Дали стига или не - на някой широкопръст или с пороци може и да не му стига, но сумата е фиксирана такава точно, за да осигурява живот без лишения.
А за 700-800 лв. и приличен стандарт в България не отваряй дума, защото като ти дойде една сметка за парно или ток през януари от порядъка на 450 лв. и стандартът ти е до там.

# 395
Минималната заплата за пълен работен ден в Швейцария в повечето от кантоните е над 3,000.- франка (информация има достатъчно и в нета, ако мислиш, че преувеличавам).
Дали стига или не - на някой широкопръст или с пороци може и да не му стига, но сумата е фиксирана такава точно, за да осигурява живот без лишения.
А за 700-800 лв. и приличен стандарт в България не отваряй дума, защото като ти дойде една сметка за парно или ток през януари от порядъка на 450 лв. и стандартът ти е до там.

Като отвори дума за заплати......само едно ще кажа......освен за заплатите за дадено място, се пита и за разходите на това място Wink
Лошото е, че повечето хора дето не са живяли 2-3 години поне навън не го разбират това. newsm78

# 396
ХищщниК , защо не живееш в България?  Wink...... Тука наистина е цветя и рози и стандарта  е повече от приличен за другата България ( България на богатите) , и законите са други и живота им. Peace

Но... България не е само тези около 10% от българите , както и България не е само София и Пловдив ... разходи се и опознай и другата България , другите 80-90% българи....тъжна работа , не е за говорене.... Cry   

# 397
ХищщниК , защо не живееш в България?  Wink...... Тука наистина е цветя и рози и стандарта  е повече от приличен за другата България ( България на богатите) , и законите са други и живота им. Peace

Но... България не е само тези около 10% от българите , както и България не е само София и Пловдив ... разходи се и опознай и другата България , другите 80-90% българи....тъжна работа , не е за говорене.... Cry   

Виж сега не си права, аз и другите като мен навсякъде ще са добре,
тези 80-90процента от хората за които им е зле - навсякъде ще са зле.
Не ща да навлизам в подробности, че ще излезне хвалба.
Защо съм в чужбина ли - по случайност - можеше и да не съм чужбина ако не бях спечелил от тото-то......... 
И ако трябва да съм наистина ама наистина откровен - навремето 2008-2009та ме беше много срам, а и преди това 2005-2006та като ходех на командировка, че съм Българин и много
исках да имам син паспорт - разбирай на голяма нация - Америка, Канада и т.н.......
Та това е причината - в чужбинско съм заради това, че съм комплексиран,
искам да изпразквам на граничните полицай един син паспорт.

Е сега пораснах, и разбрах че не е толкова зле да си Българин, на паспорта си ми пише Европейски съюз, драгите Американци дето пътуваме заедно си им трябват визи на повече страни отколкото на мен като Българин - Бразилия, Чили и т.н - та съм си съвсем вече горд Българин.

И да имам планове да се връщам в България - както и повечето ми приятели тук в долината - един ще се връща края на тая година, другия другата година, ще остана без добри приятели ужаст.....

# 398
  • България-Швейцария
Хищник или Калифорниан, напротив - съвсем наясно съм с разходите.
И изненадата е, че в България битовите такива са много по-високи на фона на заплащането, т.е. масово хората работят, за да хранят монополистите, там не е така. Жилището ми в тук в частта сметки ми струва доста повече от това, което обитавам там, а като квадратура са еднакви.
По-скъпи в Швейцария са заведенията, алкохолът, цигарите, зеленчуците и някои храни, като за последните 2 не съм сигурна, може и да са се изравнили вече. Цените в швейцарската ИКЕА, която даваш като пример за благоденствие дори сега при скъпия франк са по-ниски, отколкото в българската. В частта данъци, здравни и прочее осигуровки няма да правя сравнение, защото дори и по-високи срещу тях реално получаваш нещо, докато в БГ пълниш кацата без дъно и плащаш допълнително.
Примери мога да давам до утре, при това с уговорката, че до преди няма и 2 години съм била твърдо против емиграцията и сигурно щях да съм онзи последният, останал да дръпне шалтера на държавата. В момента все още снова между двата бряга единствено заради бизнеса на мъжа ми, моята работа с малко зор и добра логистика може да се върши и дистанционно, при неговата обаче няма как. Това, контактите, изграденото до момента на местна почва, клиентите и не на последно място най-близките ми роднини - ако имаше как да ги телепортирам, отдавна щях да съм спряла и да си късам нервите, и да навъртам хиляди километри през няколко месеца.

# 399
 Истински респект към всичси, които си изкарват парите извън България. Трудно е , струва си , важното е човек да не се възприема като случаен минувач в страната , в която се намира , а като пълноправен гражданин със съответните права , но и задължения.

# 400

Защо съм в чужбина ли - по случайност - можеше и да не съм чужбина ако не бях спечелил от тото-то......... 
И ако трябва да съм наистина ама наистина откровен - навремето 2008-2009та ме беше много срам, а и преди това 2005-2006та като ходех на командировка, че съм Българин и много
исках да имам син паспорт - разбирай на голяма нация - Америка, Канада и т.н.......

Е сега пораснах, и разбрах че не е толкова зле да си Българин, на паспорта си ми пише Европейски съюз, драгите Американци дето пътуваме заедно си им трябват визи на повече страни отколкото на мен като Българин - Бразилия, Чили и т.н - та съм си съвсем вече горд Българин.

И да имам планове да се връщам в България - както и повечето ми приятели тук в долината - един ще се връща края на тая година, другия другата година, ще остана без добри приятели ужаст.....

Не съм съгласна с :"тези 80-90процента от хората за които им е зле - навсякъде ще са зле."

Мои познати преди години заминаха за Канада , хората си бяха тука добре  , но човек трябва да се развива , а и заради синия паспорт  Simple Smile. Е , получиха го паспорта ,годините в странство им повиши още повече стандарта и миналата година решиха да се върнат ..... Какво да ти кажа , няма и една година и ... отново се върнаха в Канада. Wink

А иначе аз съм "за" българите от чужбина да се върнат в България и да помогнат за промяната й към добро  Peace .... но на този етап - едва ли.

# 401
Хищник или Калифорниан, напротив - съвсем наясно съм с разходите.
И изненадата е, че в България битовите такива са много по-високи на фона на заплащането, т.е. масово хората работят, за да хранят монополистите, там не е така. Жилището ми в тук в частта сметки ми струва доста повече от това, което обитавам там, а като квадратура са еднакви.
По-скъпи в Швейцария са заведенията, алкохолът, цигарите, зеленчуците и някои храни, като за последните 2 не съм сигурна, може и да са се изравнили вече. Цените в швейцарската ИКЕА, която даваш като пример за благоденствие дори сега при скъпия франк са по-ниски, отколкото в българската. В частта данъци, здравни и прочее осигуровки няма да правя сравнение, защото дори и по-високи срещу тях реално получаваш нещо, докато в БГ пълниш кацата без дъно и плащаш допълнително.
Примери мога да давам до утре, при това с уговорката, че до преди няма и 2 години съм била твърдо против емиграцията и сигурно щях да съм онзи последният, останал да дръпне шалтера на държавата. В момента все още снова между двата бряга единствено заради бизнеса на мъжа ми, моята работа с малко зор и добра логистика може да се върши и дистанционно, при неговата обаче няма как. Това, контактите, изграденото до момента на местна почва, клиентите и не на последно място най-близките ми роднини - ако имаше как да ги телепортирам, отдавна щях да съм спряла и да си късам нервите, и да навъртам хиляди километри през няколко месеца.

Нямам идея направи това което ти носи щастие - отиди в Швейцария тогава.
Лично аз незнам, навсякъде виждам и негативи и позитиви във всяка страна, каквото с жените, такъв съм и със страните.
Все пробвам и все намирам нещо дето ме дразни и не ме кефи.
А щом и Калифорния не ми хареса, дето са едва ли не, най-богатите хора на света тук.
Надали проблема е в жените......или пък в страните.
Проблема си е в мене, ахахахах  bouquet

За Швейцария - примерно ми е негатива, че няма Калифорнийски климат - не харесвам да ми е студено лично аз

# 402

Не съм съгласна с :"тези 80-90процента от хората за които им е зле - навсякъде ще са зле."

Мои познати преди години заминаха за Канада , хората си бяха тука добре  , но човек трябва да се развива , а и заради синия паспорт  Simple Smile. Е , получиха го паспорта ,годините в странство им повиши още повече стандарта и миналата година решиха да се върнат ..... Какво да ти кажа , няма и една година и ... отново се върнаха в Канада. Wink

А иначе аз съм "за" българите от чужбина да се върнат в България и да помогнат за промяната й към добро  Peace .... но на този етап - едва ли.

Ами виж до отделен индивид си е......
има хора на които в чужбина им харесва има хора на които не им харесва.
А има и трети - такива като мен дето не знаят какво искат Хахахха. Както и да е.

Според зависи какво търсиш - може да ти хареса в чужбина, може и да не ти хареса.
Може да успееш може да не успееш, съдби много и все различни на българите в чужбина.

Лично на мен, нещата които ми липсват от България са - многото приятели, многото излизания и социален живот, да има като нещо ти е на сърцето добри приятели да си лафиш с тях на биричка или кафе. Да ти говорят на родния ти език - да има много Българи около теб.
Май всичко дето ми липсва от България се върти около Българите, хората и социалното общуване и забавления.

# 403
  • България-Швейцария
Off topic - студено може да се каже, че е в немската част през зимния сезон Wink, във френската (като се изключи силният вятър понякога и влагата) си е екстра.
А и климатът се променя, аз лично не помня чак такива бесни амплитуди на температурата преди години - по 20-25° разлика между дневна и нощна.

# 404
Off topic - студено може да се каже, че е в немската част през зимния сезон Wink, във френската (като се изключи силният вятър понякога и влагата) си е екстра.
А и климатът се променя, аз лично не помня чак такива бесни амплитуди на температурата преди години - по 20-25° разлика между дневна и нощна.

И най-голямия и плюс, че е толковаааааааааааааа близко до България.
Не е истина. Hug Hug Hug

Мен аз като си ходя в къщи в Канада при нашите пътувам 5 часа със самолет и ми се струва някво супер яко защото е близо.

До България са си 12 часа презокеански и още 3 часа европейски примерно, 15 часа.

Пък Швейцария България 2 часа.....и билети сигурно по за 100-150 евро

Аз щях съвсем спокойно да си работя в Швейцария и да си живея уикендите в България.

Та донякъде ти завиждам.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт