За колко време ви свършва заплатата?

• 58 428
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Ето, сега поредната простотия на държавата. В най-голямата криза накара бизнеса да инвестира за своя сметка в нови касови апарати, които трябва да са свързани с НАП. И не се спира до тук. Сега ходят на проверки корунпирани данъчни и дори всичко да ти е изрядно ще ти кажат не може да имаш толкова малко оборот. Другата фирма до тебе прави повече. Ай, ся или плащай на ръка няколко хилядарки или ти друсваме акт за още повече хилядарки, а после ще дойдем пак и ще ти затворим фирмичката.

Да не говорим за здравната система.  ooooh!
Плащаш осигуровки, като бесен и ако не дай си Боже, се наложи пак пари на ръка броиш, щото доктора ти казва "аз работя за по-малко от 1000 лв и ако искаш да те излекувам трябва да си платиш".

Надявам се, ти да си много черногледа и сега да дойде някой да напише,
че не си права или най-малкото не е всичко толкова в черни тонове в България

За тези, които вече имат натрупан капитал и въртят бизнес поне от 10-15 години средата в ОК. особено в момента се възползват от кризата и си вдигнаха печалбите с пъти. Съкратиха служители, намалиха заплати, разходите за услуги и наеми паднаха. К'во ще му е.

Основно, че имат осигурено лоби, защото са на пред с парата. Само да не се набиват много на очи.

Явно е готино да си мутра в България.
тук при мен - който е по-умен, по-идеен въобще по-добър той има повече.
Престъпниците и мутрите - карат скапани коли, гонени са от полицията и т.н

Е сигурно има и в Америка огромни престъпници сраснали се с политиката не ги знам, но просто нямаш допир до тях нито на улицата нито никъде.

Като видиш някой с готина къща и кола - богат то това е или много добър инженер във Гугъл, Фейсбук, и т.н или пък мениджър или директор някои но не е престъпник.

# 541
10% не са със сигурност, защото това са 650 000 човека, грубо. Все едно да кажеш, че цялото население на Варна, Бургас и Велико Търново само с яхти се придвижва. Според мен са точно колкото каза и Alexandria37 - около 6000-7000 човека.

"Ако трябва да обобщим данните на БНБ, то делът на заможните българи е 11 процента от общата депозитна маса на населението в България, която се изчислява на 31 млрд. лв."

Това е към  22 март 2012 , Рекордно нарастване на милионерите в България

Ние говорим за милионери, те- за заможни. За тях може семейство с месечен доход над 3000лв да е заможно. За мен това трябва да са нормалните средства, с които да разполага едно семейство. За всеки, обаче е различно. Както казах, ако беше така щяхме да имаме три големи града само с милионери. Щяхме да задминем Москва. Grinning

# 542
10% не са със сигурност, защото това са 650 000 човека, грубо. Все едно да кажеш, че цялото население на Варна, Бургас и Велико Търново само с яхти се придвижва. Според мен са точно колкото каза и Alexandria37 - около 6000-7000 човека.

Зависи какво разбирате под олигарси. Аз лично се сещам поне за 20-ет човека, които познавам и знам, че са милионери. Не казвам , че всички имат яхти, но имат по няколко милиона в пари в банки без да смятам движимото и недвижимо имущество.

Че милионер и олигарх същото ли е? Милионерите не могат да си позволят огромни яхти, миличка. Огромните яхти струват от 10 милиона евро на горе, да не говорим за поддръжката им. Само годишните разходи на истинските олигарси са повече от състоянията на споменатите от теб милионери.

# 543

Зависи какво разбирате под олигарси. Аз лично се сещам поне за 20-ет човека, които познавам и знам, че са милионери. Не казвам , че всички имат яхти, но имат по няколко милиона в пари в банки без да смятам движимото и недвижимо имущество.

Че милионер и олигарх същото ли е? Милионерите не могат да си позволят огромни яхти, миличка. Огромните яхти струват от 10 милиона евро на горе, да не говорим за поддръжката им. Само годишните разходи на истинските олигарси са повече от състоянията на споменатите от теб милионери.

Oх, да цитирам и аз от статията и стига сме си говорили глупости: "Или казано с други думи, 533-ма души у нас разполагат с повече парични средства от всички дребни спестявания на домакинствата. Защо финансовото богатство се съсредоточава в прекалено малък брой хора?". Сигурно като извадим и тези с тъмния биснес ще станат повече, но не 10-11%.
Вие наистина ли мислите, че има стотици хиляди богаташи в България? Колко пари трябва да има някой според вас за да отговаря на изискванията?

# 544
Ето, сега поредната простотия на държавата. В най-голямата криза накара бизнеса да инвестира за своя сметка в нови касови апарати, които трябва да са свързани с НАП. И не се спира до тук. Сега ходят на проверки корунпирани данъчни и дори всичко да ти е изрядно ще ти кажат не може да имаш толкова малко оборот. Другата фирма до тебе прави повече. Ай, ся или плащай на ръка няколко хилядарки или ти друсваме акт за още повече хилядарки, а после ще дойдем пак и ще ти затворим фирмичката.

Да не говорим за здравната система.  ooooh!
Плащаш осигуровки, като бесен и ако не дай си Боже, се наложи пак пари на ръка броиш, щото доктора ти казва "аз работя за по-малко от 1000 лв и ако искаш да те излекувам трябва да си платиш".

Надявам се, ти да си много черногледа и сега да дойде някой да напише,
че не си права или най-малкото не е всичко толкова в черни тонове в България

Специално този случай с данъчните днес беше в новините. А, и все пак имам познати в бизнеса и съм наясно как дори държавата те изнудва.

Това са т.нар 'проучвания на сектора' ( така се наричат при нас), което не е нещо ново за Европа.
Проучванията на сектора казват, че например, ако имаш сергия за пирони, всички останали сергии за пирони в радиус  правят Х евро оборот и има нещо гнило, ако си декларирал  Х - У в  някакви граници на отклонение. 
Затова данъчните казват така " декларирал си Z , което излиза от проучването с еди колко си - какво правим - плащаш глоба,  или идваме да проверим всеки пирон и документ на сергията ти"?
И ти се договаряш.
Данните за проучванията ги даваш по време на данъчната декларация. Например, в моят случай, аз предоставям услуга, която зависи от похарчения ток и консумативи, и те правят някакви сметки съответно колко продукт би трябвало да съм произвела и какъв оборот.

Тези изследвнаия допреди няколко години не бяха кооой знае какъв проблем.
Само че в момента кризата е уникална, пазарът е много променен и това е поредната тесла с която трябва да се съобразяваш.  Confused

Никой обаче не е казал, че да си част от Европа с нейните права и задължения съответно е лесна работа Rolling Eyes. решихме, че влизайки в ЕС ще потекат реки от 'фондове '-, ще стане чисто и подредено... но както винаги подценихме, че правата вървят със строги задължения. Тези пари не текат по водопровода - за всичко плащаме високи данъци и какви ли не безумни такси. Дребните де, и честните. Едрите и мошениците си имат начини да си улесняват живота..

# 545
  • София

Oх, да цитирам и аз от статията и стига сме си говорили глупости: "Или казано с други думи, 533-ма души у нас разполагат с повече парични средства от всички дребни спестявания на домакинствата. Защо финансовото богатство се съсредоточава в прекалено малък брой хора?". Сигурно като извадим и тези с тъмния биснес ще станат повече, но не 10-11%.
Вие наистина ли мислите, че има стотици хиляди богаташи в България? Колко пари трябва да има някой според вас за да отговаря на изискванията?

Мисля, че голяма част от спестяванията съвсем не са на богаташи, а са дребни суми - 5-10 хиляди лева примерно. Май имаше някъде информация за това.
Това исках да кажа и с моите изказвания - веднъж се живее и пр.

Видях една леля в банката, ужасни дрехи, ужасна коса, абе въобще - не е за пред хора. А се тревожеше за депозита си.
Е, струва ли си да живееш като скот, за да спестяваш?
Мисля, че в БГ са много повече хората, които се лишават, за да спестяват, отколкото такива, на които им стига заплатата, че и остава да си я спестяват.

# 546
Мисля, че голяма част от спестяванията съвсем не са на богаташи, а са дребни суми - 5-10 хиляди лева примерно. Май имаше някъде информация за това.
Статистиката се публикува от БНБ като обеми по нов бизнес по срочни депозити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства Peace.

Хората започваха последните години да спестяват повече първо, защото не са сигурни за бъдещите си доходи, и второ, защото банките се бориха да привлекат повече средства от предприятия и домакинства, което доведе до по-добри условия и по-високи лихвени проценти.

Хищник, информацията за започване на нов бизнес, която търсиш, най-добре е обобщена в индекса на икономическа свобода. Можеш да разгледаш на кое място е България и какво се е променило последните години.

А по темата- заплатата ми стига до следващия месец, макар и с цената на някои ограничения. Успокоявам се, че тепърва има да расте.

# 547
Ей, това е че правителството постоянно тръби 10% данък- ние сме с най-ниския. Да, ама не. Айде, отиди да си извадиш едно тъпо разрешително примерно от ХЕИ- то или от някой друг държавен орган, защото за повечето видове бизнес се минава комисия от Пожарна, общинински комисии, енерго и какво ли още не. И тогава ще видиш, че данъка никак не е 10%. Защото за да минеш такаъв контрол в срок от 1-2 месеца и за да не те разиграват като маймуна ще трябва да си платиш няколко хилядарки, съобразно как те преценят.  Ако си обаче някой намазан пехливан нещата стоя по друг начин.

# 548
Ей, това е че правителството постоянно тръби 10% данък- ние сме с най-ниския. Да, ама не. Айде, отиди да си извадиш едно тъпо разрешително примерно от ХЕИ- то или от някой друг държавен орган, защото за повечето видове бизнес се минава комисия от Пожарна, общинински комисии, енерго и какво ли още не. И тогава ще видиш, че данъка никак не е 10%. Защото за да минеш такаъв контрол в срок от 1-2 месеца и за да не те разиграват като маймуна ще трябва да си платиш няколко хилядарки, съобразно как те преценят.  Ако си обаче някой намазан пехливан нещата стоя по друг начин.

това за което говориш не са данъци, но представляват сериозно перо в разходите вкл. например и застраховки най-различни, някои задължителни.
самите данъци са ниски, да.
имаше една хубава статия сравнителна в капитал мога да я намеря.
у нас все още много правила не са навлязли или тепърва ще навлизат, или се подминават директно с/у цени  почти равни с останалата част на ЕС. От моята камбанария би трявбало
добре да печалят.

# 549
Мисля, че ме разбраха какво искам да кажа. То е ясно, че не са данъци, но са скрити разходи и то сериозни.

# 550
  • София

Дори и тия с яхтите не са олигарси. Олигархът освен, че има пари, е пряко свързан с властта и определя политиката на държавата. ЕлиМери да си направи справка в гугъл какво значи олигархия. 0, 001 % даже е прекалено голям процент. Олигарсите в България се броят на пръстите на двете ръце.

# 551
  • България-Швейцария
Гражданските депозити са нараснали и по-друга причина.
Голяма част от средния и дребния бизнес е замразил дейност, а каквото е оцеляло като свободни средства влиза в банките точно като депозит на физическо лице.
Ясно е, че не точно олигарсите ги помпат.

# 552
  • София
Така си е.
Даже и аз имам познати, които започнаха да разпродават всичко - машини, помещения,коли и каквото изкарат, го кътат.
Е, пак не са спестявания от заплати - това е ясно.

# 553
  • София
В криза се трупат парички "за всеки случай', както животните трупат сланинка/запаси за да изкарат зимата, т.е. увеличение на депозитите за определен период не означава, че тези хора са забогатели. Peace

# 554
За сега ни стигат парите. Успяваме и да заделяме месечно една прилична за нас сума настрани. 

Общи условия

Активация на акаунт