Хапват ли децата ви манджи?

• 18 611
  • 356
  •   1
Отговори
# 60
Еее, аз нямам предвид филиите с маргарин, намазан върху най-евтиния хляб, които се предлагат в градината. Сандвичите на моите деца са от домашен хляб, намазан с пастет от нахут, отгоре маслини и краставици или печен с яйце и кашкавал и салатката отстрани, може само с масло и домат, въобще филийките не са за пренебрегване, стига да не са основно. И любимите на всички - принцеси с кайма. Моите деца изяждат по 1-2 филии на ден.
У дома нямаме единна хранителна традиция, ами всеки яде каквото обича. Мен никой не може да накара да вкуся риба, но това не значи да лишавам другите от нея - поне 2 пъти седмично има - малкото дете яде, голямото - не. Броколи, царевица и спанак мъжът ми пък не понася, но и двете деца много харесват. Има ли разнообразие, децата си намират какво да ядат.

# 61
  • Някъде на път....
...."Паркирането" на детето на масата с репликата "Изяж си супата!" или "Докато не си изядеш супата, няма да .... (ставаш, играеш, гледаш телевизия, играеш на компютър)!", гарантирано ще отблъснат всяко дете от супите....
Това изобщо не е гарантирано.

......Има ли разнообразие, децата си намират какво да ядат.
Абсолютно!  Peace

# 62
Най-малкото и ний сме чели, и ний сме пробвали върху себе си.  Wink

Аз просто си казвам моето мнение. Защо трябва след това винаги някой да започва да ми обяснява как е чел и знае? Разбира се, никъде не твърдя обратното, нито, че моето изказване е закон. Това е просто моето мнение и виждане за нещата и нищо повече  Blush

Ти имаш друго, казваш го. Всичко е ок. Но разни ехидни забележчици са ми излишни  Tired

# 63
Разбира се, никъде не твърдя обратното, нито, че моето изказване е закон. Това е просто моето мнение и виждане за нещата и нищо повече  Blush

Понеже твоите думи не бяха "не обичам месо и боба ми е напълно достатъчен", а направо написа, че месото е заменимо, а боба - жизненонеобходим, което си прозвуча баш като някакво правило, затова направих и своето уточнение.  Peace

Не съм влагала ехидност, Блонди, опитах се просто да прозвучи по-лековато, именно за да няма задълбочаване в спор за вегетарианството. Ако не се е получило - съжалявам, другия път ще се постарая повече.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 10:45 от Ранча Мария Пън

# 64
Аз ям месо  Mr. Green
Но определено не го смятам за нещо ценно и необходимо, но не сме вегетарианци  Simple Smile

Hug

# 65
Храним се основно със:
- супи - бистри, леки, с много и разнообразни зеленчуци, без никакви застройки, запръжки, и т.н. А, и крем супи.
- бързи запеканки, които се приготвят за не повече от 30-40 минути
- зеленчуци - леко задушени или на грил
- свежи салати в промишлено количество

Това е и нашата кухня, без месото (но пък един-два пъти в седмицата ядем риба).

Дано не прозвучи иронично, но винаги съм се чудила какви са предимствата например на картофена яхния пред печен картоф, комбиниран със салата от домати? Въпросът ми е съвсем реален, ако може някой да обясни  Thinking

# 66
  • Някъде на път....
.....
Дано не прозвучи иронично, но винаги съм се чудила какви са предимствата например на картофена яхния пред печен картоф, комбиниран със салата от домати? Въпросът ми е съвсем реален, ако може някой да обясни  Thinking
Според мен няма предимства яхнията - еднакво полезни са.  Peace

# 67
Eдинственото предимство на яхнията е голямо количество за малко пари. Няколко зеленчука в тенджера с вода и брашно за сгъстяване. Може да напълниш стомасите на цяло прегладняло домакинство.

# 68
Ранча Мария Пън, напълно права си.  Peace
Почват вече да се появяват все повече логични и опровержения на тази поостаряваща теория със заменимостта на месото (отделно, никога не бих се радвала, ако специлано едно дете кара почти само на плодове, зеленчуци и бобови - които са наистина супер полезни, но това не значи че заменят всичко - и почти не яде месо, нито бих поощрявала това!). Това е.. ама хайде и аз, няма да се впускам в обяснения, като не ми е силата. Има и доста по-компетентни от мен, информация навсякъде - също  Peace
А аз не съм някой особен любител на месото, просто..

Но да не обръщаме темата в за и против неяденето на месо, де Wink

BirdsFlu, хихи, все едно си описала моето детство, режим и нашата кухня в къщи ежедневно. В резултат на което в годините си чак след 25 взех да прояждам с желание разни неща, които ненавиждах като дете.. заради прекаленото им изобилие, а някои не ям и до сега Wink

Като се замисля, за яхниите също сте прави. Това си е било тъкмо ядене за много хора с малко продукти Simple Smile Но има и хубави, де, както и по-богато направени, без запръжка - каквато аз на нищо не правя, така и така... Но все пак, течната/топла храна е незаменима, абсурд е да се живее  - особено дете - само на сухо, независимо, че може да съдържа всичко (не като филия с маргарин) и да е вкусно и полезно.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 13:23 от Сова

# 69
  • София
Янечек - няма лошо филийки да се хапват, просто казвам, че моето дете яде филии на закуска, защото е свикнало от детската и малко повече ми идва да яде и на обяд и вечеря филия вместо готвено и да пак си яде по 1-2 филии на ден...
между картофи и зеленчуци в тенджера(нали това е яхния, всъщност никак не е задължително да се прави смного сос и брашно за сгъстяване) и печен картоф и зеленчуци, не виждам безумна разлика...

иначе ако ще говорим за количество и изразходвани продукти, то супата със сигурност бие яхнията.... да я изхвърлим ли и нея от менюто Wink

# 70
Съчетанието от салати, супи и яхнии дава възможност на организма да функционира нормално, при хранене с по-сухи храни се стига до запек и др. подобни проблеми.

...Споделете как карате детето да яде манджи...

От захранването още яде манджи и супи. Друго вкъщи рядко се прави, най-много скара. Не съм я карала никога, това се готви, това се сервира, ако иска - яде, ако не - гладува. Всъщност само веднъж се е случвало, след едно гостуване и хранене със сандвичи и др. суха храна. Но не мина номера, просто беше 10 дни на мляко и банани, след което седна на масата.

Въпросът е по-скоро ти какво смяташ за правилно. Ако не виждаш грешка в себе си и намираш менюто му за добро, няма значение какво казват другите. А как да го накараш да яде каквото искаш? При пораснало вече дете е малко по-трудно, защото може да не осъзнае как нещо достъпно до снощи, днес вече не е, но в общи линии в хладилника зареди само, каквото одобряваш. Ще се наложи и вие големите да се придържате към менюто, т.е. личен пример. И никога не насилвай, покани го на обяд/вечеря, ако не му харесва, да не яде  Peace

# 71
Angel_Dust, разбира се, права си. Не може по цял ден сандвичи. И май имаме различни представи за яхния, защото това, което пишеш ти, за мен са задушени зеленчуци, които служат за гарнитура обаче, не за самостоятелно ядене.
В моите спомени яхнията е оранжев сос, сгъстен с брашно и в него плуват парчета зеленчуци и месо. Преобладаващото е сосът. Яде се с хляб, за да се топи. В зависимост от бабата, която я готвила, може да има 1 пръст олио най-отгоре, само мазни петна от олио, а може да няма дори петна. И гнусен, посварен магданоз, който първо ти се лепи по лъжицата, а после - по гърлото. Същият ефект може да се постигне с преварени чушки.

# 72
Не е само зъпекът, имаше нещо - научно обяснено, затова аз няма да се опитвам - за преработването на топлата, течна храна и какво дава/печели организмът от самата и преработка, което преработване е съвсем различно, от преработването когато храната е суха/студена... Не че второто е задължително лошо, но в никой случай не трябва да се случва постоянно, без да има от първото.
Ама не се сещам къде, какво последно четох..  Thinking

Е, Янечек, не са задължително яхниите такива. Моите не са. Иначе аз магданоз обичам и много слагам, почти навсякъде, но за момента престанах с него, тъкмо защото явно е противен на дребната, която го гледа лошо и му вика "боклуци има" Wink. Та така, малко пауза с него, че не искам да й помогна да се отврати...

# 73
В резултат на което в годините си чак след 25 взех да прояждам с желание разни неща, които ненавиждах като дете.. заради прекаленото им изобилие, а някои не ям и до сега Wink

От всички гадни храни в детството, най-омразни са ми били пържените закуски в събота и неделя. Мекици, бухти, пържени филии, тутманик, милинки, кус-кус. Обаче пък млечната баница, палачинките и бисквитената торта никога не са ми идвали в повече и още много ги обичам. Слдкишите тип негърче и пияна монахиня, които видях да се споменават, също много ги обичам.

# 74
  • София
Ама, Янечек, това че някоя баба не може да готви, не означава, че по принцип яхниите са това  Wink

Общи условия

Активация на акаунт