Хапват ли децата ви манджи?

• 18 582
  • 356
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Мирама, не говоря за месото, просто останах с впечатление, че дъщеря ти кара само на плодове и зеленчуци.  Peace Което според мен не е основно хранене. Извини ме, ако си обяснила по-напред в темата - не съм изчела всичко.

# 46
Темата е провокирана от това, че свеки иска да не яде крем супи, а боб, зелен фасул и други подобни, а той не обича червените сосове.

Какво означава "свеки иска"? Тя може много неща да иска. Да е искала, когато си е отглеждала децата.

Понеже в момента живеем заедно със свеки, а тя най-обича да готви въпросните манджи със сосове, на всяко хранене търпя коментарите й как детето не е научено да яде такива храни. Та затова ми кипна. И аз не го разбирам това цяла чиния сос и вътре две-три парченца месо или зарзават и много полезно било.

# 47
Извинявай,ама като живеете заедно,да вземе да го нау4и тя!Ох,как ги оби4ам такива разбира4ки,особено що се отнася за яденето! И то пък голямият зор за едни 4ервени сосове и боб!!! А доколкото разбирам,детето ти си хапва по принцип,така 4е не го мисли!Всяко нещо с времето си!
Тя зна4и не си е имала работа със злоядо дете,4е да види  зор тогава.
Мойто  дете манджи не яде.Знаеш ли,какъв "кеф" е-ти му готвиш,то дори не иска да пробва,а когато няколко пъти съм и слагала на устата просто да вкуси,изпада в истерия Sick Ве4е съм се отказала де!Слагам на масата и ако яде,яде.Бавно и славно запо4на доста неща да яде-например от миналата седмица марули,краставици и царевица и така. Сигурна съм,4е и до манджите ще стигнем!

# 48

Ами в супите нали има готвени зеленчуци  Wink От всеки зеленчук може да се направи супа, кажи речи. Под формата на крем супа също така могат да бъдат сервирани и изядени незабелязано някои нелюбими зеленчуци.  Twisted Evil

Крем супи яде с удоволствие, също и червена леща.  Готвя всеки ден и супите ми са перфектни  Simple Smile Темата е провокирана от това, че свеки иска да не яде крем супи, а боб, зелен фасул и други подобни, а той не обича червените сосове. Под " манджа " това разбирам, а не мусака или пиле с ориз.

Не обръщай внимание на забележките, щом си се храни добре детето, няма причина да се тревожиш.
Нали знаеш, че единственият човек, който е успял да убеди баба си, че не е гладен, е Чък Норис.   Wink   

Аз лично под сухоежбина разбирам хляб, лютеница и сирене. Печени или варени картофи и др. зеленчуци като гарнитура или основно, салата, скара, сирене, яйца и разните комбинации между тях не са сухоежбина. В манджите със сосове няма нещо бог знае колко по-различно или по-полезно, според мен.

# 49
За мен сухоежбина е студен сандвич и дотам. Ако е сандвич, запечен на фурна с кашкавал и яйце, поднесен с резени краставица,домат, тогава е ок за мен, но все пак не е супа де Wink.

# 50
Нито пък мисля, че бобовите храни са най-полезното нещо на света

всъщност са много полезни, не че има отношение към теглото...

Всъщност са ужасно полезни и са едно от най-най-полезните растителни хранителни неща  Simple Smile Зашестват изцяло месото, достваят всичко необходимо на оргазнима. За проблемни неща - свалях холестерола, захарта, теглото. Изобщо - незаменими са. Нещо, което не може да се каже за месцето например  Wink

Но за топенето на хлебеца съм съвсем съгласна. Особено масовото тъпчене на бебетата с рядка водица (разбирай супа) сус сухар или хляб вътре  Crazy

Иначе поздравявам Мирама, ако карат не само децата й, но и те предимно на плодове и зеленчуци. Това е най-най-хубавото и ползеното  Blush Като добавим и суровите ядки и стигаме до менюто на онова племе, което се храни само с това и живее до около 130г  Grinning

# 51
  • България/Германия
Много обича крем-супи, в този вид яде всякакви зеленчуци. Напоследък с апетит хапва сурови зеленчуци - моркови, краставички, домати, репички, червени чушки. Обича мусака, ориз с месо, паста. Яхнии и сосове не обича, но това рядко се готви вкъщи, основно, ако баба е на гости. Обожава риба  Shocked Месото е на периоди. Откакто се стопли, хапва и повече плодове, което ме радва, защото доскоро от плодовете признаваше само ябълки, круши и банани.
Като цяло не мога да се оплача, не яде всичко, но има достатъчно разнообразие. Не се готви отделно за нея, яде това, което има за всички, а ако не й харесва, може да си поиска кисело мляко или да откаже да яде  Twisted Evil

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 23:39 от elfie

# 52
Блонди ме обнадежди, че ще се радвам на праправнуци.  Simple Smile

Нашите манджи са супа с топчета- месо или елда, пиле яхния, зелен и зрял фасул и леща. Стига.
Децата обичат простите храни. Гурме вкусовете са поне за след пубертета. При жените често раждането е преломно, що се отнася до вкусове, при мъжете беше казармата, сега е женитбата.  Mr. Green

# 53
Всъщност са ужасно полезни и са едно от най-най-полезните растителни хранителни неща  Simple Smile Зашестват изцяло месото, достваят всичко необходимо на оргазнима. За проблемни неща - свалях холестерола, захарта, теглото. Изобщо - незаменими са. Нещо, което не може да се каже за месцето например  Wink

Бях се засилила да пиша за "добрия" и "лошия" холестерол, както и за някои митове покрай покачването на последния, но няма смисъл, тъй като вероятно има много по-знаещи от мен в областта и ще е глупаво да обяснявам азбучни истини на по-информирани от мен.

Затова само ще споделя, че бях вегетарианка около 7-8 години  и наваксвах протеини с боб и леща, не съм си мерила холестерола колко е бил точно, но бях с около 10кг. по-тежка, по-отпусната, хем не ми е липсвало движение, а и бях по-млада от сега. Да не споменавам нередовност на цикъл и проблеми с кожа, коса...

Не искам да споря с никой, избрал вегетарианството или веганството за себе си и детето си. Приемем, че на различните хора различни неща им се отразяват добре, и именно затова е по-добре без общовалидни формули  кое е заменимо и кое не. Peace
Най-малкото и ний сме чели, и ний сме пробвали върху себе си.  Wink
Извинете за отклонението.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 00:14 от Ранча Мария Пън

# 54
Ако под манджи се разбира нещо, което плава в оранжев или бял сос - не, както и всички други деца по земята. Боб и леща хапват, не мога да кажа, че с охота, но не отказват.
Готвено обичат. Най-много кюфтета с картофено пюре, крем-супи, задушени зеленчуци, ориз, нахут, спагети. Малкото обича мръвки и риба. През лятото наблягат на сезонните плодове и дажбите им са по-малки.
Според мен е по-добре детето да си вземе една филия, намазана с масло и нещо отгоре, отколкото да яде картофена яхния или постно зеле.

# 55
Манджите са 70% от храната която синът ми консумира щерката е много малка още и все още се захранваме но и тя ще е на същото дередже като порасне.Всеки ден се готвят три неща и се ядът и на обяд и на вечеря. Рядко се случва да вечеря/обядва пици, сандвичи, по често му се случва да яде месо с пържени картофи ( 4-5 пъти месечно) но определено наблягам на манджите.

# 56
  • София
Според мен е по-добре детето да си вземе една филия, намазана с масло и нещо отгоре, отколкото да яде картофена яхния или постно зеле.
Ха, ти сериозно ли?
Винаги избягвам намазаните с нещо филии. Не ги предпочитам пред каквото и да било друго. По-добре картофена яхния без хляб, както и зеле без хляб. Поне това е моят начин на хранене.

# 57
Да, съвсем сериозно, защото с някои манджи тип яхнии детето всъщност си гладува, нищо че коремът му е пълен. Сигурно има хора, които се засищат с една чиния постна яхния и после не освирепяват за захар, но аз такива не познавам.

# 58
  • София
Бобовите не само заради единият холестерол са полезни, съдържат полезни в-ва, витамини, фосфор, желязо и т.н., за мен обаче месото, рибата и т.н. също са си полезни, така че не бих казала - яжте само плодове, зеленчуци и боб Wink
просто смятам, че е хубаво човек да яде от всички групи храни....

За филиите - да за обяд винаги бих предпочела да яде зеле или яхния без хляб, пред филия с нещо си.... но той така или иначе от градината е научен на филии за закуски, стига му това, че да замествам и обяда и вечерята отново с филии....
и да прекрасно се нахранваме и аз и детето с постни храни и не освирепяваме за нищо часове след това...(в малкото пъти, когато правя подобие на яхния то всъщност е почти без сос, не виждам защо да не се засити чудесно човек, от зеле готвено пък да не говорим)

# 59
От самите думи "манджа" и "яхния" на мен лично ми става тежко  Confused... Не обичам, съответно не готвя такива неща. Синът ми е на 9 и отдавна вече е възприел семейният ни маниер на хранене.
Храним се основно със:
- супи - бистри, леки, с много и разнообразни зеленчуци, без никакви застройки, запръжки, и т.н. А, и крем супи.
- бързи запеканки, които се приготвят за не повече от 30-40 минути
- зеленчуци - леко задушени или на грил
- свежи салати в промишлено количество
- месо във всякакви видове и форми - печено, на грил, варено, желирано, най-много един-два пъти в месеца може и пържено.
- десертите ни са плодове и сладолед

Като цяло аз съм "жертва" на невероятно добре готвещата ми баба. За нея "нормален" обяд или вечеря задължително включваше например застроена пилешка супа с фиде или ориз, яхния с месо и много сос, съответно някакви добавки от картофи или картофено пюре, тестен десерт - кекс, торта, крем карамел, мляко с ориз, или някакъв сиропиран сладкиш от сорта на "жадната монахиня", "негърче", сладки баници и т.н. и т.н. Всичкото това със задължителната една филия хляб (минимум)...
Резултатът от този тип хранене е видим за всички от моето поколение.

Затова си мисля, че точно ние сме тези, които трябва да разчупим модела и да приучим децата си да се хранят по-балансирано и по-здравословно  Peace

А харесването/нехаресването на зеленчукови производни е въпрос на навик и изобретателност от страна на родителя. И най-вече на семеен пример. Ако таткото се мръщи на нахута и броколите, и хапва нещо друго, докато мама обяснява колко полезни са тези храни, естествено, че детето ще има колебания относно модела. Но ако семейството има единна хранителна традиция, без колебания и двойственост (например майката да изпива по литър кока-кола и да обяснява колко е вредна и как не е за деца), то тогава нещата се получават.
Естествено, личният вкус на детето не е никак за пренебрегване, но ако на детето са представени 10 полезни вкуса, дори да отхвърли 3-4, пак ще му останат достатъчно.
Също така "трик" е детето да бъде включвано в приготвянето и декорацията на храната, да има обособено време за храна, през което да се разговаря и да е приятно...

"Паркирането" на детето на масата с репликата "Изяж си супата!" или "Докато не си изядеш супата, няма да .... (ставаш, играеш, гледаш телевизия, играеш на компютър)!", гарантирано ще отблъснат всяко дете от супите.

Общи условия

Активация на акаунт