Хапват ли децата ви манджи?

• 18 632
  • 356
  •   1
Отговори
# 75
От стар лекар, наш роднина ми е останала като мантра репликата: "Яж всеки обед по една не много топла супа за здрав стомах!".
Не зная вие какво разбирате под яхния, но онези, които правя аз нито са тежки, нито са бедни на месо и зеленчуци- напротив. Явно обаче е до кухня, както се казва.
Ето, Нана ме е изпреварила.  Simple Smile

# 76
Пропуснах да напиша, че съм сигурна в уменията на бг-мамите да готвят вкусна и питателна яхния, за да няма нужда от уточнения Wink

# 77
  • София
За бг-мамите не знам, но знам аз как готвя и съответно не мога да се съглася, че яхния е мазно, лепкащо сосче с блудкав вкус.

# 78
Пропуснах да напиша, че съм сигурна в уменията на бг-мамите да готвят вкусна и питателна яхния, за да няма нужда от уточнения Wink

Е, не всички. Някои деца имат късмет с татковците си по-скоро. Но и мамите се учат, никога не е късно  Wink

# 79
  • София
За бг-мамите не знам, но знам аз как готвя и съответно не мога да се съглася, че яхния е мазно, лепкащо сосче с блудкав вкус.
именно...и знам мн добре за какви яхнии говори  Янечек, яла съм ги като дете, ненавиждах ги...за това и тези, които аз съм правила нарочно не са били такива, тип гадна,мазна, лепкава, тежка столова храна...Wink и не, това което правя никак не са задушени зеленчуци и месо, но така или иначе рядко правя, по-често в гювеча и във фурната...като пак обаче пак обаче гледам да е леко, не мазно и т.н....

за бобовете и лещите и татко му научих да ги прави без запръжки, ми мн по-вкусни са така  Wink

# 80
О, и аз не съм се съмнявала, че могат да намажат филия или нарежат салата.

# 81
В резултат на което в годините си чак след 25 взех да прояждам с желание разни неща, които ненавиждах като дете.. заради прекаленото им изобилие, а някои не ям и до сега Wink

От всички гадни храни в детството, най-омразни са ми били пържените закуски в събота и неделя. Мекици, бухти, пържени филии, тутманик, милинки, кус-кус. Обаче пък млечната баница, палачинките и бисквитената торта никога не са ми идвали в повече и още много ги обичам. Слдкишите тип негърче и пияна монахиня, които видях да се споменават, също много ги обичам.

Оо, тези до едно ги обожавах, така си е и до днес  Blush Аз не правя обаче, или мноооого рядко - палачинки, пържени филии.. Ама ако имаше кой да прави около мен, леле... нямаше да се сдържа, сигурно никога не биха ми омръзнали Crazy
Мразех, всичко ще е манджа (такива, описаните от теб мойте майка и баби не са готвили дори и тогава - мазни лепкави, така че тях съм виждала само на гостита и т.н., но аз просто.. нищо не обичах), супа и т.н. както и всички вариации на кремове и особено мляко с ориз - ето тях не ям и до сега Simple Smile. С годините проядох въпросната бисквитена торта, преди и нея не понасях заради крема...

Ама много се отнесохме във вкусовете си май Wink

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 15:30 от Сова

# 82
  • България/Германия
За мен яхнията е нещо като много гъста супа с месо, много зеленчуци и лек сос. Вярно, че според баба ми не може да стане вкусна без МНОГО мазнина, но аз лично готвя с малко мазнина и ми е много по-вкусно така.

# 83
О, и аз не съм се съмнявала, че могат да намажат филия или нарежат салата.

Toва го може всеки, но е завидно умение да направиш яхния, която да засища без хляб, да няма сос и да не я сгъстяваш с брашно. Почти като да направиш супа без вода. Не изреждайте рецепти - знам, че и това умеете Simple Smile

# 84
А защо да е без брашно? 1 лъжичка е достатъчна да придаде истинския вкус на яхнията, и в същото време, 1 лъжичка за 1 голяма тенджера не би ме притеснила по никакъв начин.

За хляба, това е по-скоро психологически ефект, и лично мен ме разяжда. Т.е. ако ям яхнията с хляб, ще измета няколко чинии, повишава ми апетита.
Детето дори не подозираше, че хлябът може да се яде с храната, и си е така до днес.

# 85
  • София
мен не ме притеснява брашното в яхнията, просто ми е по-вкусна без и предпочитам гъстотата да дойде от зеленчуците, не от брашно.
единственото, което правя с брашно е пилешка каша, но това е не повече от 2 пъти годишно....
застройка пък правя единствено на супа топчета....

въпрос на вкусове.

# 86
Имам усещането, че някои от вас просто не говорят за яхнии, а за други ястия. Имам една стара книга, издание 1977 година, когато са се яли много яхнии. Всяка една рецепта, без изключение, започва с "лукът се запържва до златисто, добавя се брашното ... накрая се долива с вода, оставя се да къкри". Яде се с хляб, защото просто няма как такова ядене да те засити. От немотия са си правили яхнии, не от нещо друго.
пп: мирисът в почивните дни, който изпълва кварталите, е точно като на яхния от '77-ма.

# 87
Имам усещането, че някои от вас просто не говорят за яхнии, а за други ястия. Имам една стара книга, издание 1977 година, когато са се яли много яхнии. Всяка една рецепта, без изключение, започва с "лукът се запържва до златисто, добавя се брашното ... накрая се долива с вода, оставя се да къкри". Яде се с хляб, защото просто няма как такова ядене да те засити. От немотия са си правили яхнии, не от нещо друго.
пп: мирисът в почивните дни, който изпълва кварталите, е точно като на яхния от '77-ма.

Така. Моята книга е от `24-та, притежание на прабаба ми. Има и преводни рецепти. "Лукът, морковите и кервизът се задушават в масло /зимата може и в мас/ и малко вода" и т.н.
Аз не пържа. Сгъстявам с брашно, размито в шейкър със студена вода- 1 чаена лъжица стига за 4 стандартни порции. Когато ястието изобилства от зеленчуци, ако има и елда, киноа, амарант, става доста гъсто и най-вече питателно.

# 88
  • София
ок,  може би това е изначале да кажем е било яхния, не че не може да си я направиш по друг начин...

така или иначе темата беше точно за  манджи, не за яхнии...

и като цитираме авторката
"Хапват ли децата ви  храни от рода на зелен фасул, боб, леща, грах, зеле, спаначена яхния и др. подобни"

зелен фасул, грах няма защо да е с подобен червен, брашнян сос, боб и леща нямат общо с яхния, зеле съвсем не си го представям плувнало в  червен сос, на фурна запечено(със или без месо, ориз и т.н.), в супа(борж), зелева салата, залави сърми...да детето ми яде зеле, спаначена яхния нямам идея какво точно е, но спанак с ориз, супи със спанак, огретен със спанак, спанак с яйца на фурна и т.н. обожава синът ми, изобщо спанакът е тачен...и други подобни....
и все пак и детето на авторката си яде и манджи, просто явно не тези, които свеки иска или поне не приготвени по начина, по който тя си представя, че би трябвало...така че проблем не виждам да има детето всъщност...

# 89
Добре, Янечек, разбрах - ТИ не харесваш яхнии, заради което си твърдо убедена, че яхния, която да е гадна никой на света не може да направи. Добре. Ако поне някой се съгласи с теб, иронията към готварските способности (межди другото, изобщо не е нужно да си готвач-виртуоз, за да направиш една яхния без запръжка и половин кило олио - лесничко е) на непознатите в този форум ще продължи ли да ти носи наслада?  Laughing

П.П. Такива книги не съм чела, а и не възнамерявам, лукът с моркови го задушавам във вода, накрая пък сгъстявам с малко брашно, доматено пюре и вода... когато ще сгъстявам..

(Леле, току що почти направих едно от нещата, които са ми ужасно омразни - включих се в женски разговор за рецепти  Crazy..)

Общи условия

Активация на акаунт