Хапват ли децата ви манджи?

• 18 642
  • 356
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Е за мен чушка с ориз не спада към "манджа".)
Както и чушка със сирене.
Освен ако няма от онзи гаден бял сос. )
Явно трябва да си изясним кой какво разбира под "манджа".
Аз всичко готвено слагам под общото наименование "манджа".  Grinning
Само аламинутките не.

# 106
Те са понякога по-полезни и вкусни от манджите. А са и готвено, затова ги предпочитам.

# 107
  • Някъде на път....
.....Явно трябва да си изясним кой какво разбира под "манджа".
Само аламинутките не.
И моето определение за "манджа" е същото.  Peace

# 108
А за мен е нещо което ям когато ми посвършат парите Joy Joy Joy

# 109
  • София
2pac - всичко което знаеш като рецепти за спагети, става идеално с къса, дребна паста, която тя лесно ще може да лапва и дъвче Wink спагети и до сега малкият  не иска мн, мн да яде, че не се оправя добре с навиването, а и стават прекалено големи за него хапки, но пасти си хапва.
Сладко кисел сос и синът ми никак не харесва, въпрос на вкус...

# 110
Обожавам готвенето и преди готвех, а сега дори работя като готвач вече. Искам да превърна хобито си в професия. Не се замислих за пастата. А и преди знаех рецепти, ама сега научих доста нови и искам да и ги правя на нея. Ще си правим вечери, като в ресторант. Ще я пробвам с една със спанак и сирена, поне ще е полезно и вкусно.

# 111
Да, яде манджи, но от изброените леща и боб готвя 2-3 пъти в годината и не съм й давала още. Иначе всякакви манджи яде. Не я карам да яде. Нещо ако не иска, никога не настоявам. Ние се храним заедно, тя вижда какво ядем ние, обикновено за нея има същото и даже нещо да не е искала първоначално, след време сама си пожелава.

# 112
Хубава темичка сте заформили  Simple Smile Може би трябваше да задам въпроса по-ясно от началото. Под "манджа" разбирайте всичко съдържащо лук, домати, червен пипер... рецепти по старите готварски книги, не че в детската градина днес готвят по-различно  Confused.  Не говоря за печено пиле, пълнени чушки,  спагети и запеканки. Но сред вашите коментари видях подкрепа на тезата ми, че детето може да се храни здравословно и без така набедените яхнии. Ако яде кремсупа от грах или тиквички, важно ли е че те не плуват в червен сос и по-нездравословни ли са. Просто трябва да се разчупят стереотипите. Още са ми пред очите мазнотиите на баба ми, затова и не ги готвя и не държа детето да ги яде.

# 113
"Манджите" пак могат да съдържат домати, червен пипер и лук, но у дома пърженето и запържванто е нещо непознато, както и добавянето на допълнителни мазнини, когато е месно.

Разбира се манджи от тип месо с картофи в тенджера с домати, лук и т.н не само децата, ами и възрастните не я ядът. Мъжът ми иска месото да си е месо, а картофите да са си отделно.

Единствената манджа то този тип, която се яде е картофи със зелен фасул и яхния от грах със/без картофи. Разбира се пак без да запържвам- или задушена в тенджера под налягане или във фурната.

# 114
Хубава темичка сте заформили  Simple Smile Може би трябваше да задам въпроса по-ясно от началото. Под "манджа" разбирайте всичко съдържащо лук, домати, червен пипер... рецепти по старите готварски книги, не че в детската градина днес готвят по-различно  Confused.  Не говоря за печено пиле, пълнени чушки,  спагети и запеканки. Но сред вашите коментари видях подкрепа на тезата ми, че детето може да се храни здравословно и без така набедените яхнии. Ако яде кремсупа от грах или тиквички, важно ли е че те не плуват в червен сос и по-нездравословни ли са. Просто трябва да се разчупят стереотипите. Още са ми пред очите мазнотиите на баба ми, затова и не ги готвя и не държа детето да ги яде.

Например задушаваш микс от зеленчуци в малко масло, добавяш сметана около 50 грама за порция и 200 грама сварен ориз, малко соев сос и после гарнираш с кашкавал. Става за 5 минути, ако не броим сваряването на ориза, но е полезно и вкусно. Давам го като пример за бързо и полезно. Няма да превръщам темата в рецептурник.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 23:54 от 2pac

# 115
  • Някъде на път....
..... Под "манджа" разбирайте всичко съдържащо лук, домати, червен пипер... рецепти по старите готварски книги, не че в детската градина днес готвят по-различно  Confused.  ....
Че то и в пълнените чушки се съдържат тия продукти....
Според мен, за теб "манджа" е всичко, дето съдържа лук, домати и червен пипер под формата на сос в ястието, бъркам ли?  Rolling Eyes

# 116
тонкабонка, е аз на манджа викам нещо с повечко сос за отапяне, както казва баба ми. )

Примерно пиле с картофи, чушки със сирене, ориз с месо не са ми манджи. Но и защото аз не слагам нищо друго освен въпросните продукти. Най-много подправка за овкусяване.

2pac, продават ориз в пакетчета от по 250гр. Слагаш го заедно с пакетчето да се вари в предварително завряла и подсолена вода. След 10мин е готов. ) Докато си задушаваш зеленчуците, после само отваряш пакетчето и изсипваш.
Идеален е за гарнитури. Мисля го има в Кауфланд, аз си го купувам от Германия.

# 117
Е за мен чушка с ориз не спада към "манджа".)
Както и чушка със сирене.
Освен ако няма от онзи гаден бял сос. )
Явно трябва да си изясним кой какво разбира под "манджа".
Само аламинутките не.
И аз  така. Не правя типичните стари манджи често,но понякога мъжа ми проявява желание за кюфтета в доматен сос или пиле фрикасе ,но сме предимно на печено месо, салати, таратор, супи (крем супи) , плодове ,ядки ,салати с бобови, червена леща супа с домати и джоджен и много зеленчуци на грил,на пара ,а на скара... Правя и принцеси, и запеканки, и мусака , руло "Стефани", мекици, палачинки , овесена каша и сандвичи. Децата ядат всичко ,мъжа ми е капризен ,но сме се нагодили .Не обръщай внимание на други мнения, важните сте вие и какво ви е удобно и приятно да приготвяте.

# 118
Вкуса на децата се променя с годините, това обясни на баба си. В първата година са лакоми обикновено, след това стават избирателни. Така се случи и с двете ми деца. Оставих каката да яде каквото пожелае без да насилвам. резултата не закъсня. Болки в стомаха, лош дъх, прекалено слаба, капеща коса и т.н. Започнах да я храня в устата и заплашвах, че няма да отиде да ифрае до като не се нахрани. Отне ми година. Сега се храни с почти всичко и сама си иска. По някога разправя, че не обича нещо, но не търпя възражения. знае че трябва да се изяде и го прави. Със сина ми други методи и така.
Но според мен, ако детето яде достатъчно плодове, зеленчуци и ядки когато възрастта позволява поводи за притеснения не намирам. Моето просто освен пържени картофи и сладкиши не вкусваше.

Май се олях и не казах нищо свястно по темата  Mr. Green

# 119
тонкабонка, е аз на манджа викам нещо с повечко сос за отапяне, както казва баба ми. )
Примерно пиле с картофи, чушки със сирене, ориз с месо не са ми манджи. Но и защото аз не слагам нищо друго освен въпросните продукти. Най-много подправка за овкусяване.
И аз така си мислех и бях изненадана на работа като чух, че им се обядва манджа и си поръчват мусака, чушки с ориз (на които казват пиперки с ориз) и други подобни ястия без сос. Помислих, че е варненски диалект, попитах в клюкарника, където би трябвало да пишат хора от различни краища, там всички единодушно отговориха, че манджа било основното, независимо, че няма сос и сега като казвам аз манджа, имам предвид ядене със сос (яхния от бамя, грах, зелен фасул с картофи, картофена манджа, т.е. яхния...), а някой друг като каже манджа, разбирам, че е всичко готвено. Риба на пара и кюфте на скара ме съмнява да минават към манджата, но вече и за това няма да се учудя.

Общи условия

Активация на акаунт