Февруарче на море без памперс дупето си ще пече! (46)

• 35 530
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Пухич, по-голямата част от февруарчетата ще са в ясла до септември другата година, хич не се коси точно за това.  Hug Мисля Мики беше споделила, че Явката са го приели в градина от тази година, както и Мии беше казала, че в момента, в който Пепе стане на 3 години, го включват в градинска група. Май и Слънчи беше казала, че в яслата са предложили Калинчита да върви с набор 2009. Останалите ще са бебета до 3 г. и половина, няма лошо.  Crazy

Имам приятелка, на която момиченцето е февруарче, набор 2008. Тя е в ОДЗ и лелките са предложили на приятелката ми момиченцето да е предучилищна група от тази година (с предишния набор демек), тъй като си е голяма и явно са преценили, че може да "прескочи" набора си (то какво прескачане, като тя си е в началото на годината). Тя пък им е отказала и така малката ще тръгне на училище на 7 и половина години. Т.е. искам да кажа, че упражнението със скачането в по-горен набор е възможно.  Peace Според мен обаче засега няма нужда да се бърза, та те едва свикват с ходенето на друго място въобще, с махането на памперса. По-добре това да става в ясла, а не при големитеThinking

# 646
  • До Балкана
Аник, честита да ти е новата работа. Добра реализация ти пожелавам и с кеф да си я работиш!
Пухе, аз Бо го пускам на детска градина в началото на 2013, ако не ми мине котка път! Попитах в детската градина и казаха, че няма проблеми, дори да не е навършил 3 години!

# 647
  • София
Да, Юху е права, Калина ще върви с набор 2009.
Аз лично това приемам със смесени чувства, защото за какво й е да тръгва по-рано на училище? Чувствам се все едно й крада една година от детсвото. В класа на Софи има дечица, които вървят с по-голям набор, но определено им е трудно на дечицата. Програмата в училище е толкова малоумна (да ме прощват учителите, нищо лично - те са подложени на същия кошмар - да учат дете, което не е научило азбуката да пренася думи, или дете, което не е взело цялата азбука да чете и да решава задачи с межднинна сметка  ooooh!), така че колкото са по-улегнали, толкова по-добре.
А Калина ще върви с набор 2009 не защото аз искам, а защото миналата година на практика ние пропуснахме 1 яслена, защото там няма такава, просто. Заниманията са предвидени за 2 яслена група и после продължават. Моята уговорка с тях беше, ако не се справя детето да я повторим тази втора яслена група и така... миналата година обаче, не само че навакса, ами и спвечели награда за изискано поведение - за чудесно представяне през цялата учебна година, та казаха - Калина е твърдо за 1 градинска група... еми съгласих се, ще ми спести това доста сериозна сума пари...

# 648
  • Burgas
Здравей те момичета, благодаря за хубавите пожелания, дано всичко е наред и се справя с отговорностите на тази не така лека професия, започвам работа като детски учител и най хубавото е, че работата ще ми бъде на 5мин път от вкъщи  Hug

Ради силно стискам палци  Hug айде дано този път изкарате късмет  Peace

И аз съм си мислела това, че нашите дечица ще изкарат доста дълго в яслата, но има си и предимства и недостатъци, само да са здрави и да ходят с желание.

# 649
  • София
За мен е абсолютно нормално специално за нашите дечица, които са родени в началото на годината, да изкарат две години в яслата. Те групите са смесени така или иначе и нищо, че заниманията (с помагала и т.н.) наистина бяха миналата година за по-големия набор, никой не изолира по-малките дечица.

Даже през студените месеци, когато имаше повече болни дечица, ми казаха, че дребната изявявала желание да рисува с големите върху помагалата. Получих 5-6 творби по тоя повод. Crazy Малко ми беше неудобно, че сме ползвали материалите на други дечица, но ме увериха, че не е необичайно.  Peace Песни, танци, заниманията по програмата иначе всички дечица накуп изпълняват.  Peace Нямам нищо против Диди да повтори програмата от миналата година. Те обръщат много внимание на уменията за лична хигиена, обличане и събличане и други подобни, страшно полезни неща, според мен.  Peace

Ся някой да не се засегне Blush, ама ако ме удари амбицията или някаква лудост  Crazy да пускам Диди на училище на 6 и половина, вместо на 7 и половина години, както и ако ми предложат от самата градина, е възможно да се прескочи например втора група в градината. Засега не бързам, а и малката не е показала свръхспособности за възрастта си - та тя едва се научи да ходи на гърне и да говори.  hahaha За сегашното семейно положение, за условията в градината и яслата и за самата Диди, мисля, че е перфектно да остане до 3 г. и половина в яслата.  Peace

# 650
  • offshore & overseas
 Twisted Evil

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 11:01 от Мяуче

# 651
  • До Балкана
Оффф, бе! Защо сега така! Искам Бо да се премести в ДГ, защото е до блока ни - ясла наблизо нямаме, никаква амбиция друга нямам - той е достатъчно назад с материала и доста бавно стопля, на мама глупачето. Но сега всяка сутрин го водя с колата, което изобщо нито ми е изгодно, нито ми е удобно - ползата, че се понаучих да шофирам! Ама сега като ви слушам и ме налягат едни мисли!  Confused

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 13:20 от Dallcheto

# 652
  • София
Далче, не се засягай, де!  Hug Аз неслучайно написах за семейното положение, което оказва влияние. И тук имам предвид в най-широк смисъл - удобство, други ангажименти и въобще каквото се сетиш. Ако бях на твое място също може би щях да използвам възможността да преместя отрочето по-близо.  Peace Но мен местоположението на яслата ме устройва перфектно. Освен това Бо е оправен, не го мисли.

Мяуче, едно е двегодишно при тригодишните, друго е петгодишно при шестгодишните, според мен. Ако ще се прескача набор, предпочитам да е по-късно.

Ама вижте ся, примерно Калина на Слънчи има кой да ѝ обърне внимание, от една страна (ся, частната ясла си е частна ясла, особено тази, дето Слънчи е много доволна от нея  Peace ), а от друга тя говори много добре, от миналата година още рецитира разни стихчета.  Flutter Да не говорим и за наличието на кака, което дърпа дребните в развитието, каквото и да си говорим (особено на тази възраст). Явката и той беше много социален и разговорлив, доколкото си спомням от последните писания на Мики. Диди пък, например, говори вече доста добре, нооо ако има кой да я слуша. Ако не ѝ обръщат внимание или пък ѝ се говори по-строго - мълчи и се изолира, или направо ревва. Баш като бебе.  Crazy А и не може да ходи до тоалетна ако не е в гърне.  Rolling Eyes  Откровено няма да оцелее в момента в 1 група в детска градина - те са големи групи, големи деца, нямат гърнета вече, не ги чакат да се накумят при храненията, никой няма да се държи деликатно с дребното...  Crazy

# 653
  • offshore & overseas
Далче, май само те смутих с моята история. Rolling Eyes

Аз я разказвам само като куриоз (за стотен път, хохо), за да се види, че до голяма степен зависи от нагласата на учителките.

Оказва се, че в повечето случаи постъпването в ДГ преди 3 г. е по-скоро позитивент експериенц, да си го рекнем на чист бг език, но в нашия, за зла беда, се случи точно обратното.

И Юхуу чудесно ме допълни за удобството - ей го, удобна ми беше точно тази ЦДГ (имаше още една по-наблизо, но там пък по-трудно се влиза), защото свекърите живеят наблизо (не че това има значение, оказа се в последствие), трябваше да работя и исках някой да ми помага в отглеждането на детето (и този някой да не е баща ми)... и пр.

За себе си направих най-добрия избор, но.. нали знаете, както обикновено се случва при мен, съгласно поговорката „Човек предполага, Господ разполага”, така и в този случай.

И пак да повторя - не знам защо го споделям, но не е, за да си вземеш точно ти и то точно тая поука (иди че разбери ся кво искам да кажа) hahaha.

Може би искам да кажа, че не е толкова страшно детето да тръгне на ДГ, ако се приеме добре от учителките, както и обратното - че никва драма не е наще да кибичат още 1 година в яслата.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 13:33 от Мяуче

# 654
  • София
Мяу, говорили сме го това и с теб ... ама  Hug
Вярвам, че скоро ще се отървеш от това чувство за вина спрямо Калина. Но пък, истината е, че всичко си зависи от учителите. Ама на 100%.
В групата на Софи имаше едно детенце от предния набор, родителите бяха смесен брак и май таткото беше дипломат или нещо от сорта и за тях беше чисто политическа причина детето да е в държавна ДГ и така... в яслената група нямаше места за него, та в групата на Софи. Боже, госпожите толкова внимание му отделяха на това дете... предвид размера си беше най-гушканото и вдиганото. Госпожите го хранеха и го казаха и на родителксата среща - тя не може самичка, по-малка е, не може да стои гладно защото е по-бавничко и само се накапва. Това детенце го приспиваха... в крайна сметка, изкара си годината, бащата си замина за родната страна и така...
Никой не е ревнувал, не е наричано бебе, а само малка феичка, малкото ни талисманче  и т.н.
Имаше и едно дете на 4 години, попадало в предучилищна група с деца на 6. Не знам дали не беше попаднало през Работната група или нещо такова. Еми госпожите там бяха мобилизирали всички дечица да му помагат - с хранене, да се облече, да го водят до тоалетна (ако са навън, просто да го заведат до др. страна на сградата). То обожаваше всичките каки и батковци, на тържества му даваха специално по-лесничко стихче, за да се представи не по-зле от тях... може, ако има желание...
Просто Мяу... при вас проблемът е бил, чисто кадрови.  Peace
Лошото е, че какво чух от моя приятелка, която нбеше госпожа на 1 група в едно ОДЗ... изправи ми се косата, честно! Тя също беше доста скандализирана, не издържа и напусна....

# 655
  • offshore & overseas
Mr. Green

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 11:02 от Мяуче

# 656
  • До Балкана
Ааааа, Юхе, как ще се засягам, няма такова нещо! Просто какви сметки си правих, а то какво може да излезе! Общо взето ме притесни това, което каза Мяу, а си казах каква е моята причина да искам да се премести. Аз така или иначе си мислех да си направи рождения ден в яслата и след това да го преместим. Но сега се замислям дали заради едното удобство няма да си прецакам детИто! Thinking Което за мен не е малко, но .... Имам някакви надежди, че етърва ми ще даде едно рамо, защото познава 1-2 учителки от ДГ, ама то на това не е редно човек да разчита! Брех, брех, сложих си дерт! Mr. Green
Освен това, разсъждавам си, Бо може и да се оправи, въпреки ужасния му говор, все пак му се разбира едно 70% от мен, може би 60% от другите, но той би го ударил на агресия ако не е ял или спал, примерно ако не му обърнат внимание, което си е в реда на нещата, нали. Ще го видим тука следващите месеци как ще кънти! newsm78

# 657
  • offshore & overseas
Далче, има начин да се реши дилемата, бре, душа!

Просто ходи, говори с проектоучителките, виж ги що за хора са и дали ще ти харесат. Как ще приемат детето... и пр. На теб даже биха ти хрумнали и още по-практични неща вероятно.

Но задължително - ай ту ай контакт да има априори. Mr. Green

# 658
  • До Балкана
М, да, тъй ще да я направя - спор няма в това! Декември месец първата ми работа ще е това!  Grinning

# 659
  • София
Абсолютно! На тази възраст децата са страшно приспособими и ако има лееека помощ от съответните хора, няма да има никакъв проблем за адаптацията им.  Peace Аз имам бегла представа за персонала в нашето ОДЗ и хич не ми се рискува. Те не че са лоши, ама много големи групи, беее. А и то моЙто много чувствително и крехко се оказва, зася май ѝ е добре в яслата.  Crazy Те и сега са си направо огромни групите (понякога се чудя къде спят всички деца  Thinking ), но са предимно бебета.  Crazy

Аз съм била така едно време - две и нещо при три и нещо годишните. Имам няколко бегли, но невероятни спомени - общо взето ме носеха от ръце на ръце лелките и се занимаваха мнооого с мен. После пък, вече голяма, на 4 примерно  Crazy , отидох в друга градина, с набора си. Е цяла година се адаптирВах, предимно с рев.  ooooh! А през следващите години нямам особено хубави спомени, да не кажа, че са си откровено кофти.  Tired Всичко зарад' лелките. Направо се родих в 1 клас, честно!  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт