Съвременната жена- домакиня?

• 29 488
  • 539
  •   1
Отговори
# 180
10 c's като каза за Италия и се сетих, че има един хубав филм със София Лорен и Марчело Мастрояни. София играе домакиня, а Марчело гей-ителектуалец. Тъжната им съдба ги събра за един кратък момент....Във филма, след като е направила закуска и приготвила облеклото и всичко останало на децата и мъжа си, София остава сама с мръсните чинии и чаши, сяда на дивана и казва: "Казват че майката е една, но това не е редно. Трябва поне една майка за да мие чиниите, една да бърше пода и една да готви!"  Tired

Peace

# 181
Както при нас ли  е- минимална пенсия ли вземат, 10c`s?

Да, може би не на минимума /което е по-скоро социална помощ/, но ниски пенсии.
Не можеш да се осигуряваш на сума, която ти харесва /можеш, но частно да правиш застраховки/, нормално според професията и осигуровките. Но не съм се задълбочавала да изследвам тоз въпрос, само знам, че могат да го правят ( колко го правят е друг въпрос). Като имаш предвид, че една минимална пълна осигуровка месечна е около 300 евро, това е разход. Освен, ако не си женена за някой богаташ да не са ти проблем де ( но тогава пък едва ли ще имаш нужда от пенсия:)

# 182
Потриса ме от такива.

И мен. Laughing

# 183
Всеки има своята истина и всеки взима подходящите за него решения. Важно е да се чувства добре.
За себе си - работя от много, много години. Успявам да заделя нещо в банката, а с останалите пари разполагам, както намеря за добре.

В момента сменям компанията и ще бъда на новото си място от началото на септември. До тогава съм свободна. Вече около месец съм си вкъщи и в началото ми беше много странно, но все още карах на автопилот и си организирах деня от сутринта - както съм свикнала. Постепенно ме налегна мързелът - като имам повече време се мотая повече. Като цяло в момента запълвам времето си с активно спортуване, четене на книги и подготовка за вземане на сертификати по английски.
Но взе да ми омръзва и даже почвам да се чудя дали да не започна работа по-рано от септември  newsm78

# 184
И в Ирландия е така. Даже по груби сметки е по-добре да не работиш, отколкото да работиш. Домакинята взима социална пенсия 1300 евро, ако е внасяла осигуровки. Ако е работила й се изчислява % от заплатите последните месеци. Може да се окаже, че пенсията ти от заплата е по-ниска от социалната. Покрай мен са малко работещите жени.

# 185
Историята помни достатъчно случки с изхарчване на парите за пенсии на хората. Само в България в близките години имаше два такива сценария - първият път след 9-ти септември частните пенсионни фондове са били национализирани, и вторият път - след 10-ти ноември, когато просто нямаше пари за пенсии и въведоха т.н. таван. В световен мащаб не знам как стоят нещата, но все повече хора са на хранилка и това неминуемо ще изгърми в един момент. Аз изобщо не знам дали ще има понятие пенсия след 20 години. Peace

# 186
Съвсем възможно е пенсията ми да бъде близка до социалната ( която тук е 450 евро, не 1300, 1300 е една средна заплата / , но тези сметки не са ми мотив да не работя.
Пълно е с арабки, чиито сметки излизат прекрасно, както казаните по-горе за Ирландия - да си висят вкъщи и да са уж на издръжка на мъжете си, а реално да се възползват от 'правата" си получени защото са социално слаби и с 3+прираст .
Мен този живот не би ме устройвал за нищо на света.

# 187
Има и много голяма разлика между домакиня в България и домакиня някъде другаде Peace Като цяло съм на мнение, че жената ако е умна и сръчна, все ще си изкарва по някой лев, независимо от това, че се води домакиня. Но това за останалия свят, не за България. В България и работещите са на прага на мизерията. Не говоря за директори, собственици на нещо си и т.н., а за обикновени работници на средна хубост постове. Имам доста познати тук, които от хобито си вадят пари и то никак лоши пари. Не знам в България как стоят нещата, но ме съмнява да е така. Като си спомня, че съм имала случаи да работя, за да мога да ходя на работа, направо ме втриса. Накрая се оказваше, че работя по 12 часа за никакви пари, прибирам се труп, а къщата ми е като след бомбардировка, няма нищо за ядене, нямам сили и за социални контакти. Почивах в неделя, което не можеше да се нарече почивка, понеже от сутринта започвах да оправям къщата, да готвя, гладя, пазарувам, чистя и т.н., понеже през седмицата не ми оставаше никакво време за тези дейности. И това без мъж и деца, тогава живеех сама.

# 188
ти ако 'изкарваш пари' значи работиш.
домакинята не работи, не изкарва никакви пари.

# 189
ти ако 'изкарваш пари' значи работиш.
домакинята не работи, не изкарва никакви пари.
Под " работа " разбирам друг тип дейности, не толкова приятни да речем. Работно време, определени задължения и т.н. Аз говоря за хоби, което практикуваш, когато си на кеф и от време на време ( не постоянно ) изкарваш някакви пари от него. Аз лично не го приемам като работа.  Peace

# 190
Е, то има хора, на които работата им е приятна, чувстват, че имат призвание и т.н.
Не е нужно да е 12ч дневно освен това Simple Smile

# 191
  • Варна
Има жени в България, които вадят нелоши пари от хобито си, но продават навън, и са все още много малко. Предполагам, че рано или късно на все повече ще им идва акъла.
По темата: Ако заплатата е като моята е просто икономически неизгодно да се ходи на работа. 3-та година си седя в къщи и още не ми е омръзнало. Какъв е смисъла да вадиш едни пари и после да ги даваш за бавачка или частна детска градина, като знаем как стои въпроса с държавните детски градини.

# 192
Брей,къде е тази работа-приятна и лека,2-3 часа дневно и от нея се вадят добри пари?
То излезе,че всички работещи дами от форума са на такива позиции.
Моля ви,светнете и нас!
Пък около мен масово работят от 8 до 18 ,включително и събота в много случаи,и едва получават 400-500-600 лв.

# 193
По принцип изваждането на пари е хванато за ръка с регистриране на компания, плащане на данъци и осигуровки и тн съответно на режима под който работиш. Именно работиш. Иначе става работеща домакиня, оксиморон.
"изкарвам пари от хобито си" на мен поне нищо не ми говори, моето хоби може да е да правя прически например, или уеб сайтове, или да строя къщи Simple Smile
Така че формално, който прави пари - работи. А домакинята по дифолт не работи, няма нужда от тожа, 'може да си позволи'  отдаденост единствено на фамилията.
Тези понятия всъщност не ме учудва, че не са много ясни, сутринта точно черох, че минимум 32 процента е сивата икономика у нас., реално сигурно повече.

# 194
Нито по "онова време", нито сега се гледа с добро око, ако жената не работи. Освен, ако наистина няма 3-4 деца, но такива са изключителна рядкост в БГ.

Случвало ви се е да чуете коментар от рода "Тя тая никога през живота си не е работила". В днешно време пък направо звучи обидно да чуеш за някой, че не работи.

Оправданията, че така имам време за семейството за мен не са достатъчни. Работя, ходя командировки, постоянно покривам сертификати, понякога уча и винаги имам време за семейството си. Къщата ми свети дори повече от на някой домакини.

И колкото и да се смеем на стереотипа за домакиня- неподдържан външен вид аз пък наблюдавам, че малко или много е така. Преди месец една от моите познати домакини се беше повлякла по анцунг в центъра. Другата пък редовно се носи с демодирани дрехи. Как няма, едно си е да знаеш, че имаш конкуренция- сутрин да се наконтиш, да сложиш грима, токчетата, да направиш прическата да имаш стимул да поддържаш външния си вид, друго е да знаеш, че няма пред кой да се правиш чак толкова.

И докато мен ме вълнуват процеси свързани с пазари, клиенти, технологии, икономика и т.н домакинята единственото, за което ми говори е да обсъжда някой, да знае всички оферти от груповото пазаруване и всички промоции в хипермаркетите.

Един зимен, снежен ден затънала до гуша в работа една моя приятелка домакиня ми звъни и започва да ме уговаря каква страхотна промоция за почивка в някой си зимен курорт набарала и направила резервация и да сме тръгвали. Един час не мога да й обясня, че ми е невъзможно да отсъствам от работа не защото няма да ме пуснат, а защото имам интерес да си завърша нещото.  На края ми каза- "ами вземи си болнични". Какво да говорим повече- човек, който няма никаква трудова култура и няма представа как се работи. 

Това, казах че повече няма да пиша. Направо спирам да се занимава с тия форуми, че тотално затъпях. Нямам търпение да се върна на работа.

Общи условия

Активация на акаунт