Съвременната жена- домакиня?

• 29 512
  • 539
  •   1
Отговори
# 165
Да се запиша и аз.
Понеделник - фризьор, маникюр, педикюр
Вторник - каре бридж
Сряда - кафе с приятелки
Четвъртък - плуване
Петък - основно почистване и после на някъде
Няма повече да работя и много ми е добре по този начин. Кариерата я оставям на другите, аз не съм чак толкова амбициозна.  От работа не се хубавее , а се гърбавее. Нека да съм домакиня, а и да ви кажа, че хич не е лошо.
ПП Обстоятелствата са такива, че трябваше да си остана вкъщи и все пак си подредих живота по мой си начин.
ma14,страхотна си.  bouquet Постовете ти винаги ми доставят удоволствие.  Съгласна със всяка твоя дума.

# 166
  • София
Анди, не съм схванала фабулата явно. Права си, разбира се. Не искам дори да допусна мисълта, ако и двамата останем без работа по едно и също време. Но надали пък и ще си позволим да се помайваме, без да започнем трескаво търсене на нова работа. Поне съм спокойна, че нямаме ипотека, кредити, лизинги и подобни заробващи елементи.

Сряда - кафе с приятелки
Няма ли да ти стане лошо от толкова кофеин??? Цял ден на кафе...

# 167
  • Насред хаоса
Е убуу де, ми ако тоя мъж вземат, че го съкратят, или реши да си намери по-нов модел булка, от кой ще взимам за тоалетна хартия?

То, всичко може да се случи - и двамата да ги съкратят или и единия, и пак да увиснат! Колко семейства така изгубиха жилищата си! Това с "ами ако" малко ми звучи като от застрахователен агент, който играе на струната на несигурността -  да направя застраховка, защото евентуално може би някой ден може да се случи някакво събитие. А аз, ако взема че се разболея или се гътна какво ще прави, да не мислиш, че на него няма да му се съборят семейните дела! Хайде сега, то ако ви слушам вас, съм едно квадратче във фирмената йерархия и едва ли не по милост живея! Неприятностите като дойдат, хич не питат какъв си и що си, а са трагедия за всяко семейство и за всеки човек. Рядко някой ляга да мре, а все му се задействат инстинктите и се оправя. А защо аз да не си намеря нов модел мъж, например! Или си мислиш, че мен ме е газил валяк и на челото ми е изписано "асексуален кон с капаци"? Или нещо намирането на нов модел е свързано с ходенето на работа?
Не отричам казаното от теб. Но смятам и че точно поради тези причини човек трябва да намери начин да разчита на себе си за финансите. Всичко става. И при новия модел мъж може да стане същото и ако нямаш собствен източник на финанси, пак изпадаш в същото положение. На вълка затова му е дебел вратът - щото сам си носи товара.

# 168
  • София
Аз не виждам каква е разликата дали ще висите във фейсбук и форума от домашния, или от служебния компютър, ама...
Мерете си ги, щом ви влече.   Peace

Е, как не виждаш разликата? Според стереотипа едното означава независима жена, а другото зависима и мързелива. Явно никой не е виждал работеща жена, която печели значително по- малко от мъжа си или неработеща, която си има свои пари. Но и това не е важно, важното е да си избием нервите някъде. За толкова години тук признавам, че това е взаимопомощ, много хора имат нужда да изпуснат парата, жалко, че на малцина помага в глобален мащаб.

Споделям мнението на La Sombra.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 12:15 от Little Evil

# 169
.. и в един момент буквално останаха на милостта на децата си /които, хаха, работят/. Това сочи моят опит, че има жени, които по давление на мъжете си остават у дома, без да осигурени и без мъжете им в крайна сметка да са заможни, а просто защото така трябва...и в един момент започват приказките и намеците и т.н.
По принцип е добре всеки да си опича акъла и да се застрахова ( в преносен смисъл) максимално. Естествено, гаранции няма за нищо, всеки се вижда млад, прав и красив докато умре, но в живота се случват всякакви страшни неща.
Забелязала съм обаче, че много малко хора мислят за това, пАрата отива в свирката и се изписват хиляди страници работещи вс неработещи, или с подпис или без. А по истинския казус никой не разсъждава.
Понякога съм чела и абсурдни мнения тук, никога няма да забравя един отговор по темата 'Как ви е разделена собствеността'. Една кукла беше написала- по равно- апартамента и колата на негово име, сметките на мое  Joy

# 170
Съжалявам, Бояна, майка ми и баба ми по бащина линия са домакини /майки ми не домакинстваше де/ и в един момент буквално останаха на милостта на децата си /които, хаха, работят/. Това сочи моят опит, ...........

Аз познавам и такива с по 40 години стаж, като труженички и пак са на милостта на децата си. Няма формула, по която човек може да се застрахова за всичко.

# 171
  • София
Всички жени-домакини, които познавам, са много готини Simple Smile
Но и всички работещи жени, които познавам, са много готини Simple Smile
Та нищо не ме потриса мен, много съм си дзен  Sunglasses

# 172
Колко хора имат спестявания, които да им покрият повече от два месеца безработица?

Аз имам такива спестявания. Това е първото нещо, което научих след като станах самостоятелна. Санитарният минимум е да държиш спестени пари за 6 месеца, а не за 3. Това е отделно от спестявания за почивки, за старини, за това или онова. Когато работиш и си правиш сметката, това е напълно по силите на работещата жена. Обикновена финансова дисциплина и здраво стъпване по земята е това. Няма как да залитна в скъпи ипотеки и снобски училища именно защото знам от къде идват парите!  Peace

И още нещо. Все още си спомням как като бях малка и в училище ме питаха какво работи мама, аз отговарях с огромна гордост. Никога няма да забравя онова усещане, детската ми гордост. Аз искам да съм смислен човек за да дам на децата си модел и път в живота. А не децата ми да имат образ за мен като пиеща кафе и правеща мусака жена. Ясно е че ще правя и мусака, но трябва да има и нещо над това.

Вярвам на дамата с трите деца, която каза че преди това е била финансист и сега се е отдала на отглеждането им. Това е нещо съвсем различно от жена, която не е имала кариера и занимания преди децата и домакинстването. Най-малкото заради художеството, заради идеята да направш нещо в този живот, една жена трябва да се е опитала поне!

Лично мнение! Уважавам избора на всеки човек!

Peace

# 173
Според мен има разлика м/у период без работа ( който всеки жадува на моменти) и траен избор да бъдеш домакиня ( цял живот). Така че тук важи мъдростта за имиграцията и туризма.
Много малко жени 'на днешно време' избират своето поприще в живота да бъде домакинството.
Но преди само 1-2 поколения това е било по-скоро норма. В Италия все още има истински домакини ( 60+) , имам такива съседки - никога не са работили. Но условията са били различни, след войната с една заплата хората са отглеждали спокойно фамилия, строили са къщи и тн. Манталитетът ( мъжкия) също е бил от по-голямо значение. Достъпът не е бил равен ( в обществото)
Омъжвали са ги рано на 19-20г. Веднага раждания на 2-3 деца и от там насетне животът е м/у усъвършенстване на идеалния сос за паста, чистотата, здравето, и всяакъв тип обгрижване в семейството. Не са неподдържани жени в никакъв случай, дори ги наричам "отчаяни съпруги", защото са като от картинка - прическите, прането простряно по цвят, белите столчета, цветята, метлата... размишления как да отгледат идеалните рози и тн:) Всъщност едни много топли и хубави неща, като се замисли човек. Далеч са от обществото, незнанието им е благословия, и си живеят добре, не бих казала, че са нещастни в никакъв случай

# 174
  • Варна
Колко хора имат спестявания, които да им покрият повече от два месеца безработица?

Абе ние имаме, но винаги много ме е плашила мисълта за оставане без работа. Не аз, а мъжът ми. То в последната година, аз дали ще съм на работа или в къщи много  голяма разлика няма. Tired

# 175
Забравих да допълня, че в Италия домакините могат да се осигуряват, като домакини ( не като нещо друго) пенсионно и накрая да имат пенсия. Достатъчно е да се внасят осигуровките.

# 176
  • Варна
Както при нас ли  е- минимална пенсия ли вземат, 10c`s?

# 177
  • София
 Никога не съм искала да бъда само домакиня, тук не е запада. Така се случи, че от 2004-та и аз станах домакиня.Болести, не ме искат на работа заради възрастта, внука да гледам и само съпругът ми работеше.И сега като стана това с него, Бог да го прости, се намерихме в небрано лозе.По-хубаво си е жената да си работи и да е независима.

# 178
Забравих да допълня, че в Италия домакините могат да се осигуряват, като домакини ( не като нещо друго) пенсионно и накрая да имат пенсия. Достатъчно е да се внасят осигуровките.
Това звучи добре, но за жалост не сме Италия а сме България!

# 179
Нямаше ли някакви планове за законодателно решение точно за жените-домакини? Нещо подобно сами да си внадят някакви осигуровки както пишеше в поста за Италия.

Общи условия

Активация на акаунт