Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 139

• 65 227
  • 725
  •   1
Отговори
# 285
  • В Града на липите
Желязната лейди , добре дошла.  Hug И аз открих сериала и темата преди 5 месеца, но търпението ми трая точно три дни преди да скоча от балкона, направо без парашут  Grinning И на мен не ми се беше случвало подобно нещо, което така да ме разтърси и обсеби. И дано не ми се случва повече, че не мога да се позная. Хубавото е, че срещнах всички вас  Hug и взаимно споделяме емоцията.

Димони, не знам как си прескачала писмото, аз го знаех почти наизуст. Затова и после бях благосклонна към поведението на Керим. Голяма плесница беше това писмо. Предвид всичко, което преживя, то беше капката, която преля търпението му. За подобно писмо, няма подходящ момент, но след тримесечен престой в затвора, където си лежал невинен и всички улики сочат към теб, трябва наистина нервите ти да са от стомана за да не се сринеш.
При мен странното е, че колкото пъти започна да преговарям сериала, винаги го правя от този епизод. Чувствам, че ми е още рано да се връщам на първи сезон.

Дилеми, благодаря ти за прекрасната музика.  Hug Ще си я запазя в колекцията, макар в по-голямата си част да ме натъжава много.

# 286
# 287
Димони,перфектен анализ! Двете с Хриси обрахте точките днес! Дилеми,прекрасна музика! Hug
Желязна лейди,добре дошла! Hug
По въпроса за майката!

Къде си ти да ме прегърнеш
в моята болка и тъга
къде си ти да ме целунеш
когато страда моята душа
една мечта си имах аз
да си до мен във всеки труден час
да си утеха в трудните ми дни
да си надежда за щастие в утрешният ден
така жадувах да казвам:"Мамо!"
и в нощите като дете да заспивам до твоето рамо,
и мечтите ми да са надежда за светло бъдеще и топлина
Но истината била е скрита в лист хартия
и болка черна своята пелена постла над мен
да беше изгоряло това писмо
да не бе омърсило споменът за теб
Ти изгори ме жив със тези думи
накараме да спра,да се замисля
дали любов е това което виждам
дали надежда има в моят ден
как искам да изтрия спомените черни
да залича с размах горката си съдба
че тежък урок ми дава пак-
да си имал майка,
а тя да не те е искала дори...
Сирак съм аз,
и не в смъртта на своята майка
сирак съм бил,дори когато жива е била...
Сълзи се стичат
рана в моето сърце кърви
но ще те преодолея някой ден
а дали ще ти простя-не зная!

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 13:58 от mal4eva1984

# 288
  • В Града на липите
Нелка  Hug, видях те на балкона и се сетих, че исках да ти благодаря за La voz dormida , макар главата да ме заболя от рев. Много тежък филм, страхотна актьорска игра. Друго няма да кажа, тъй като ще е спам.

# 289
44 серия- мейкинг- сцената в банята. Керим си взима душ.

Денят е петък следобяд, екипът е в къщата на Кадир.  Сред екипа се наблюдава необичайно повишено женско присъствие, сякаш всяка от тях си казва- „Днес е денят”. Усеща се някак вълнение от страна на жените, чиито причини напълно се изясняват от думите на Хилял

Хилял- Така, днес първата сцена, която ще снимаме е как Керим се къпе след дълъг престой в затвора. Сцената е много важна, тъй като Керим не е имал удобна баня в затвора( в мислите Ахх, как исках да го съблека Енгин още от първи епизод от сцените на плажа. Малиии откога го чакам този момент, не издържах вече , добре че ми се отвори малка възможност днес. Сега ще им обясня как тази сцена е супер важна за сериала, ама тя е по-важна за мен , така че искам целия екип да се отнесе сериозно към работата. Ще снимаме в банята , където е малко тесничко, така че не очаквайте да се набутаме 100 човека вътре- само аз, оператора и Енгин.”- чува се недоволен възглас- Добре, де ще оставя вратата на банята отворена.  Рзбрахме се.

В този момент пристига Енгин. Хилял се впуска да го целува за Добре шошъл.

Хилял- Здравей Енгин. Чакахме те. Всичко съм подготвила вече.

Енгин- Здравей Хилял . Значи аз снощи си четох сценария и често да ти кажа, не виждам смисъл от тази подробна сцена в банята. Може просто да снимаме Как керим влиза в банята, с една хавлия на врата  И пак всиччки ще раберат, че си е взел така дъгоочавания топъл душ, след затвора, нали??

Хилял- Не, Енгин бъркаш. Значи много е важно да покажем как Керим се къпе,  важно е да се покаже как се наслаждава на топлата  баня, защото в затвора по сценарий се е къпал само със студена вода.  Освен това Керим има много дълга и гъста коса, която е трудна за поддържане. Значи много е важно да покажем на зрителите как се поддържа такава гъста коса, как се втрива шампоанът в корените. Адски е важно, не разбираш ли????

Енгин все още хич не изглежда убеден за важността на сцената, но подобно на своя герой казва „Тамам.”

Хилял- Значи за всичко съм се погрижила аз, Енгин. Лично излъсках всеки сантиметър от банята, пуснах парното и две печки, за да е топло. Включих бойлера още снощи, за да имаме много топла вода. Сложих ароматизатор- Лавандула. От екипа ми казаха, че това ти е любимия аромат. Така че всичко е готово, от теб искам само да се съблечеш и да започваме снимки- усмихва се широко Хилял

Енгин- Тамам Хилял. Къде ми е сценичния тоалет за сцената, всмисъл ъъъ банския???

Хилял- ЪЪ, Енгин, джанъм, момичето, което отговаря за костюмите Денис не е разбрало, че ще снимаме тази сцена  днес и не е донесло бански. Два часа й крещях как може такова нехайство , отнесе глоба даже. Казвам ти много ме вбеси.

Мислите на Хилял
‘ Охх и тая Денис, така щеше да ми обърка плановете. Идва сутринта бански да ми предлага за сцената, че даже и различни разцветки донесла, да си избере Енгин . Аз тая сцена я чакам 40 епизода бански ще му слагам на Енгин, да бе да. Никакъв бански. Добре, че я пратих да търси нови рокли на Фатма по магазините, та да не ми се пречка днес тука. Банските са заключени  в моето шкафче.” – доволно се усмихва Хилял.

Обръща се към Енгин- Така че за съжаление нямаме бански в наличност. Ама то не ни е нужен. На екрана ще се вижда тялото ти само от кръста нагоре, не се притеснявай.  Само аз и оператора ще сме в банята Аз ако трябва само с едно око ще гледам и ще режисирам. Другото ще е затворено, обещавам. – и се усмихва на Енгин

Енгин- Ооо, Хилял няма нужда да мижиш, мехмет, я отиди до колата ми да ми донесеш раницата, вчера бях на плаж и ми останал банския в чантата ми. – широко се усмихва Енгин на Хилял. Мисли си- Знаех си аз, какви са номерата на Хилял, добре че се запасих с резервен бански. Искаше да ме съблече целия и да се радва на гледката, ама йок. Имам си бански, Хилял.”  Mr. Green Mr. Green

Последната гледа като дете, което са го лишили от Коледна играчка.

Донасят банския на Енгин, той се облича и е готов за снимки.

Започват снимките на сцената, а Хилял гледа лошо” Тццц, язък. Отиде ми подготовката и мерака. Този бански много дълъг бе, поне боксерки да бяха. Ах, Енгин, ах, защо ми обърка хубавите планове???  - кахъри се Хилял

Правят 3-4 дубъла и приключват

Енгин- Мерси, Хилял за старанието, наистина много топла баня,  хубав аромат, всичко беше идеално. Много добре ми дойде банята. Отивам да говоря с Едже по един въпрос.

Облича се и тръгва към Едже, мислейки си- Сега ще я видим тая работа,  ще искам следващия път  обща сцена с Берен в банята, поне да си струва събличането. Тогава може и тактично да си забравя  дори резервния бански.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 290
Може би не трябва да сме толкова сурови с майката на Керим?! По нататък във филма Кадир каза на Керим, че тя е била болна. В епизода когато Керим беше пиян и си изливаше душата по телефона на Кадир.  Peace

# 291
Малчева -много  тежко стихотворение ,ама точно в контекса на 44 серия
Дейзи май не само Кенан е виновен Wink
1-в исезон съм повтаряла сам отд серии ,но се надявам след преговора на 2-ри да го започна  заедно с Вас.
Ще използвам почивката /30 мин /да ви изчета по -подробно/

# 292
Хриси,чудесно си описала всички хубави моменти от 44 епизод.Това са допускам и моментите, които всички сме гледали с наслада.Тази любов ни зариби,а не нещо друго   smile3521
Точно в тази серия Фатмагюл направи индиректно любовно обяснение на Керим.Това става на улицата,когато у него вече се е родило съмнението,че и той постъпва като баща си,защото обича жена,която не споделя чувствата му,защото насила се е оженила за него.Е,трудно и беше да му признае любовта си,но по свой си начин го направи.

Обаче в същата тази серия Фатмагюл  за пореден път,защитавайки Мустафа допринесе за натрупване  у Керим на чувството за ревност.Когато той изказва съмнения,че може и Мустафа да е убил Вурал,тя казва следните неща: Керим,моля те недей...Не мога да повярвам,че го обвиняваш заради ненавистта си...Щеше ли да ти помага,ако беше така?...Никого не защитавам,но си несправедлив...Правиш същото,което те направиха с теб.Обвиняваш друг без да имаш доказателства.
И този разговор завършва така

Ние знаем,че Керим е прав,но тя не знае.Намирам,че реакцията и целеше да успокои Керим,да не се поддава на негативното си чувство към Мустафа.
По-късно,когато истината се разбра,навярно Фатмагюл си е направила равносметка за себе си,какво участие има в подклаждането на Керимовата ревност и точно поради тази причина смятам,че тя не направи необходимото,за да я потуши навреме.Обаче ако тя беше направила това и някои други неща,нямаше сценарият да бъде същия,затова пък тя щеше да ми е  по-симпатична.
Приемам критиките на Хриси по отношение на сценката под  душа,но не мога да се сдържа и ще постна 2 снимки.

ПП Хриси,и аз незнам как стана при мен това с писмото.  Embarassed Когато гледах серията навремето беше друго.Чета субтитри,гледам кадри.И тогава остави у мен горчилка,но го запомних предимно с това,че тя се е самоубила,заради любовта си към един друг мъж,който пък от своя страна също е посегнал на живота си,заради това,че не е понесъл факта,че тя се е омъжила за друг и е родила  дете от него.И тогава се възмущавах от постъпката на тази жена,но никога повече не се върнах да гледам точно тази част от серията.Сега обаче си преписах писмото и го прочетох без кадри.Вникнах във всяка една  дума и мога да кажа,че съвсем се отвратих.Определено с този прочит негативното ми чувство към тази жена се засили още повече.Ето затова не е лошо,че има преговор.
Малчева,Дейзи,   smile3501 smile3501
Деляна,прилича ли ти на болна тази жена като четеш писмото и?Ние можем да я наречем болна,защото постъпката и не е нормална,но нека да не се лъжем-има майки егоистки,не всички се самоубиват,но това не ги прави по-малко лоши.Не можем непрекъснато да оправдаваме такива хора с някакви недоказани болести.Да не говорим какво е количеството на бащите егоисти-и те ли са болни?Не приемай тона ми като заяждане,ти нямаш никаква вина,просто още съм под въздействието на писмото.Прости ми.

# 293
Малко офф топик . Една много важна новина.

Скрит текст:
Учените от ЦЕРН са открили нова субатомна частица, която може да е бозонът на Хигс или Божествената частица, съобщиха световните агенции като извънредна новина, потвърждавайки слуховете от последните дни.

Ройтерс цитира Джо Инкандела, говорител на един от двата екипа (CMS), търсещи елементарната частица, който казва на форум в ЦЕРН: "Това са предварителни резултати, но ние смятаме, че са солидни". Съобщението бе посрещнато с аплодисменти.

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обяви днес многоочакваното съобщение за последните резултати от анализа на данните, получени при стотиците милиони сблъсъци на протони в Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света – в търсене на фамозния бозон.

Представените доказателства на CMS са силни, но все още не се казва със сигурност, че това е бозонът на Хигс. Учените твърдят, че са открили частица, тежаща 125.3 гигаелектронволта или около 133 пъти по-тежка от протона в сърцето на всеки атом.
Дали откритата частица е Хигс бозонът, описван като Стандартния модел на физиката, вариант на Хигс бозона или изцяло нова субатомна частица, която ще наложи преосмисляне на структурата на материята, все още не е ясно.
Това наистина е нова частица. Знаем, че трябва да е бозон и това е най-новият откриван досега бозон, каза Джо Инкандела.
 Възможността това да не е бозонът е между едно на 2 милиона (ако се отчете цялата информация) и почти едно на 3.5 милиона, според данните на CMS. Определението за научно откритие обаче е строго и изисква поне едно на 3.5 милиона (5 сигма).

Фабиола Джаноти, говорителка за експеримента "Атлас", обяви още по-безспорни резултати. "Ние наблюдаваме в нашите данни ясни признаци за нова частица, на нивона сигурност от 5 сигма, в района около масите 126 гигаелектронволта," каза тя.

На форума в Женева участват водещи физици, сред които и 82-годишният Питър Хигс, на когото е наречена частицата. Смята се, че неуловимият досега бозон е в основата на сформирането на галактики, звезди и планети след Големия взрив.

Видео, публикувано погрешка по-рано на сайта на ЦЕРН, съобщи, че е била наблюдавана нова частица с маса, близка до тази, която би трябвало да има бозонът на Хигс - липсващо звено на модерната физика.

Видеото, открито от американското списание "Сайънс Нюз" и сложено на неговия интернет сайт (вижте по-долу), показва Инкандела, който заявява: "Наблюдавахме нова частица и имаме достатъчно силни индикации, че има нещо".

Джо Инкандела обяснява, че въпросната частица бързо се разпада на два фотона по начин, съответстващ на бозона на Хигс. Ученият добавя, че масата му е 130 пъти по-голяма от тази на протона, или малко по-голяма от предишните наблюдения в ЦЕРН, които говореха за маса от 125 гигаелектронволта.

"Това е много показателно... Това е частицата с най-голяма маса и ако потвърдим всичко това, а аз мисля, че ние го правим, това може да бъде едно от най-големите открития или наблюдения на нови явления в нашата изследователска област от 30 или 40 години насам", казва с ентусиазъм Джо Инкандела. Ако характеристиките на тази частица съответстват на предвижданията на някои теории на границите на физиката, "тогава бихме били наистина свидетели на нещо тясно свързано с произвеждането на пространство-време, което е фундаментално за вселената и което би представлявало голямо откритие, важно колкото откриването на кварките, дори може би на антиматерията", заключава ученият.

Значението на евентуалното откритие обяснява и проф. Джим Ал Халили в интервю за Би Би Си:  "Откриването на бозона на Хигс би означавало, че сме на прав път и че нашите знания за материята са верни. Същевременно това би било само първата стъпка към бъдещи открития. Има много въпроси, които чакат отговор. Има други частици, които чакат да бъдат открити. Ако сме убедени в съществуването на Хигс, това ще ни позволи да преодолеем много спорни въпроси и да гледаме в правилната посока за нови частици, давайки ни по-задълбочено разбиране за Вселената. Може би, чрез андронния колайдер ще бъде открита и частицата, от която се състои съставляващата голяма част от вселената "тъмна" материя."

откриването на бозона, потвърждава теорията за съществуването на други пространствени измерения

# 294
Може би не трябва да сме толкова сурови с майката на Керим?! По нататък във филма Кадир каза на Керим, че тя е била болна. В епизода когато Керим беше пиян и си изливаше душата по телефона на Кадир.  Peace
Деляна,разбирам,че е била болна,но това не оправдава обричането на едно малко дете на самота! Ако не е била Мерием,какво щеше да стане с него-сигурно щеше да израстне в някой дом и да не познава майчината ласка и нежност дори и в най-лека форма! Това за мен не е решение-да се самоубиеш! Дори и в  християнската религия е като грях! Не приемам за майка тази,която оставя детето си да страда,а тя се отървава от мъките! Колкото и да си обичал някой,ти си длъжен да дадеш надежда на своето дете,да го обичаш и пазиш като зеницата на окото си!
Аз лично в този момент осъзнах,че Керим е бил сирак при живи родители,а това е много голям удар за психиката на млад човек! Тежка болка е да си оставен на произвола на съдбата! И докато баща му можеше да изкупи своята вина,то как майката може да го направи?

Дейзи,супер е! Hug

# 295
  • София

Скрит текст:
клипчето е по песента на Shayne Ward - Stand by me

# 296
Не приемам нищо лично. Приемам различната гледна точка. И на мен ми се видя много жестоко това писмо, но търся за себе си оправдание за тази жена. Както и за другите майки във филма. В този филм характери на майки колкото си искаш. Всяка е различна. Лично за мен, макар да не е такава в биологичния смисъл на думата най-добрата майка е Мерием. Разбирам и съчувствам и на другите майки. На всички - Леман, Перихан, Хилмие, Халиде, Ендер, Мукадес, Енисе, майката на Емре, че и бъдещата майка Хаджер. Народът е казал - майка да имаш, но майка да не си!

# 297
Dimony  Hug страхотен пост за писмото ,и точно защото не мога да възприема тази жена като майка,още по-трудно ми е да приема Фахретин като баща(човек ,който е живял с тази жена дълго време ,опознал я ,видял и слабостта ,осъзнал ,че тя няма да се промени и да го заобича ,а не прозря ,че детето им само би страдало от тази напълно объркана жена.)И как му даде сърце и съвест да замине без него и да не си го вземе,а да го остави ей така в нищото на един толкова нестабилен и лабилен човек!

# 298
  • София
За Керим шока от писмото на майка му се допълни с прозрението, че той и Фати повтарят историята на неговите родители, че той прилича на баща си, човек, който той се бе научил да мрази, обвинявайки го за смъртта на майка си.  Въпреки голямата си любов кам Фати, въпреки, че обрече живота си на нея, себе си той видя като натраптик в живота й, насилник на чувствата й.   Така в няколко часа, той изгуби и майка си, изгуби  и вярата, че  заслужава любовта на Фати и че тя наистина започва да го обича. Знаем че тази мисъл продължи да го тормози почти до края на филма.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 14:10 от Dilemi

# 299
lusia, очевидно те и двамата не са се познавали.Никой не е бил в състояние да прецени реакциите на другия.Всеки си търси оправдания и си прехвърлят взаимно отговорността.И той каза,че като заминал се надявал,че и тя ще го последва.Така и не стана ясно защо не се е върнал веднага,след като е разбрал за смъртта и.Това,че е бил смазан от новината,не е оправдание.Обаче колкото и да е грешен един човек,ако той се постарае в следващия момент да даде всичко от себе си,за да постъпва правилно и отговорно,би трябвало да му се даде шанс да докаже,че носи в себе си положителен заряд и че е решен да не повтаря допуснатите грешки.Случаят с Керим е същия.Тези въпроси са много деликатни и по същество трудно осъществими.Реално само хора,които са се докоснали по един или друг начин до подобни ситуации,знаят колко тежко се прощава особено голяма вина.С Фахретин нещата бързо се уредиха,като на филм.Имаше разбира се и добро стечение на обстоятелствата за него.Той се появява в един труден период от живота на сина си.В негов интерес работи цялото обкръжение на Керим,но най-важното Фатмагюл.Известна роля изигра и Денис,но пак благодарение на Фатмагюл.Без нейна помощ,Денис нямаше да пробие защитната броня на брат си.А народната приказка „майка да имаш,майка да не си“ не важи за Енисе,а за майки,които обичат децата си и живеят до последния миг от живота си с техните болки и радости.Енисе е майка само на хартия.
Дилеми, newsm10 И аз да бях на негово място,същото бих си помислила.

Общи условия

Активация на акаунт