Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 139

• 64 701
  • 725
  •   1
Отговори
# 600

[/quote]

Споко! Ще се научиш!Започни първо с форума, пък после и постването на съкратените серии.
Да не смяташ, че всички могат да прикачват кадри? Аз съм една от тези, които не могат, но не ми пречи да си чета, да гледам и да си пиша отвреме навреме. Но съм си поставила за цел при повече свободно време и то най-вече при предстоящата ми отпуска да се науча.
Момичетата в темата притежават страхотни таланти  в създаването на клипчета, гифчета, колажи и постването на много снимков материал от сериала, както и на много клипчета от фенклубове и много информация за сериала, героите и актьорите. Аз лично им се възхищавам за тези умения и за времето, което отделят да ги правят.

[/quote]

Аз пък търся преводите на песните от филма. Понеже е много пипнат, всеки специален момент е озвучен със специална мелодия или песен, които подсилват въздействието му, но само някои от тях намирам преведени в клипчета... та се ровичкам с надежда тук, на страниците на форума... и се кефя на старите теми. Simple Smile

# 601
  • Пловдив

Един колаж - тъмнокос, кафявоок Енгин - поздрав за всички фенки.

# 602
help  Привет. marytza, добре дошла.  Hug Изпусна големия купон, с тръпките по очакването на поредната серия, превод, слухове, трейлъри... нищене, гадаене, анализи... но при нас все още е весело и приятно въпреки, че летните жеги и финала ни поразпръснаха.

Веднага са го клонирали.  Grinning

Из пуснала съм, но сега ги съпреживявам на страниците на форума. Simple Smile)) Най-забележителното у тези млади актьори е, че им вярвам НАПЪЛНО. Просто това са истински, реални хора, не филмови герои... Вероятно героите от филма са им блиски по душевност, за да успеят да гипресъздадат по този начин. Не усещам грам фалш в образите. Не съм ентусиастка, нито наивна... така разказана, историята си е добре обоснована, а играта е перфектна. Тя - икона на невинността на младостта, той - самата чиста всеотдайна любов. И не изглеждат сиропирани при това! Simple Smile))

# 603
  • София
Абсолютно съм луднала, ахъм... Simple Smile Направих си изрязана версия на филма - трудно понасям яшараните и мукадеската, та за да не губя време в прескачане на кадри... Simple Smile комшиите ни изпиха акъла с тая трагедия, превърнала се в социално явление... а за любовта - просто нямам думи.

Съкратената версия, която си направила, е всичко друго, но не и Каква е вината на Фатмагюл?   smile3555 Без Яшараните, Мукадес, гледаш друг филм!  yes Това е моето мнение! thumbsup

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 18:10 от Dilemi

# 604
  • В Града на липите
http://tvarsivi.com/player.php?y=451&z=2012-07-08%2012:19:00

Една класация на турски актьори, чиито сериали или сезони на сериали са прикличили наскоро.
На първо място е Къванч Татлъту, на второ Халит Ергенч, на трето Енгин, останалите не ги познавам сякаш, дали на десето не беше Бура Гюлсой.  newsm78
Страниците се зареждат автоматично. Класацията започва отзад напред.

marytza, не знам как гледаш без Мукаддес  newsm78 Тук ни е всеобща любимка.  Joy  Joy  Joy
Има си и фен клуб. Книга издаде, съседката й често ни посещава в темата... въобще много е популярна Мука  Grinning Яшараните и на мен вече не са ми интересни и ги прескачам на преговорите, но аз все пак го гледам за четвърти път, и почти го знам наизуст сериала.

# 605

Съкратената версия, която си направила, е всичко друго, но не и Каква е вината на Фатмагюл?   smile3555 Без Яшараните, Мукадес, гледаш друг филм!  yes Това е моето мнение! thumbsup

Определено е друг! Simple Smile) Но тази версия е по-скоро "любовен албум". Simple Smile)) Инак пълните серии си ги съхранявам и съм ги изгледала.

# 606
http://tvarsivi.com/player.php?y=451&z=2012-07-08%2012:19:00

marytza, не знам как гледаш без Мукаддес  newsm78 Тук ни е всеобща любимка.  Joy  Joy  Joy
Има си и фен клуб. Книга издаде, съседката й често ни посещава в темата... въобще много е популярна Мука  Grinning Яшараните и на мен вече не са ми интересни и ги прескачам на преговорите, но аз все пак го гледам за четвърти път, и почти го знам наизуст сериала.

А, не! Тази напаст божия ми е достатъчно да я изгледам само по веднъж. Ако трябва да повторя, ще се самоубия. Simple Smile))

# 607
marytza ,добре дошла!
И аз като Хриси и Дилеми смятам че гледаш друг филм! Мукадес е невероятен субект във филма,а аз съм от нейният фенклуб(то кой ли не е)! Колко сценарии сме написали за нея,колко сме се смели с нейните изцепки,с походката й тип"ляв крак,хоп ц*ца,кръшен ханш,хайде пак с друг крак",ами жълтите й токчета и спринта дето му удари на излизане от полицията! Няма такъв уникат като нея! Когато прочетеш повечето теми,където сме се смели с нея и Яшаран ще ти стане ясно колко ги обичаме!
А и все пак всеки един герои внася колорит във филма!
Хайде,аз изчезвам!
П.П. Хриси,как е морето?
Дилеми, Hug не си мисли че не те наглеждам! Благодаря ти за резумето и музиката! Hug

# 608
  • Пловдив

Привет от Керим. Коя ли дама ще е партньорка на Енгин в бъдещият му проект? По форумите желанията са за Туба, Джансу или Мерием.....За сега пълна неяснота за проекти, за партньори. Почиват си....

# 609
Здравейте  wavey wavey wavey

# 610
  • Пловдив

http://www.haberprogrami.com/Haber/230323/2012/07/08-kenan-ve-be … -sinema-keyfi.php

Берен и Кенан, смело ръка за ръка се разхождали вчера....Щастливи са....ама от мен оф яяяя....Отивам да пия студен чай.

# 611

Та... да се опитам и аз да допринеса с нещо към любимия сериал... Търсейки превод на песните, в някакъв форум на английски език попаднах на нещо ценно по повод песента на Керим и Фатмагюл в 32-и епизод.
http://www.youtube.com/watch?v=UnmXzc4xQl8

Искам да го споделя с вас.

Evlerinin önü mersin

Evlerinin önü mersin
(пред къщата им има мирта /дърво/)
Ah sular içmem gadınım tersin tersin
(и вода не бих пил, жено, ако ти се мъчиш /теб те мъчи жажда/)
Mevlâm ( Allah) seni bana versin
(дано Бог да те даде на мен)
Al hançerini kadınım vur ben öleyim
(Вземи кама, жено, прободиме, нека да умра)
Ah kapınızda bi danem, kul ben olayım
(или ме остави да бъда роб пред вратата ти)
Evlerinin önü susam
(пред къщата им има сусам /храст/),
Ah su bulsam da gadınım çevremi yuğsam
(Ах, да можех да почистя джеврето си,)
Açsam yüzünü baksam dursam
(щях да разбуля лицето ти и никога повече да не откъсна очи от  него)

Това е народна песен от Испарта (?). В нея има думи, които обикновено се използват само в този район и никъде другаде. Дори и да се преведе всяка дума, ще е трудно да се предаде чувството, което дава песента. В Испарта е популярна под заглавието „Zeybegi”. Открита е през 1940 г. в Gonen, Испарта от Мустафа Sarisozen, монументална фигура в турската народна музика, който е пропътувал цялата територия на страната, за да запише неизвестни песни. Чул я от човек с име Кадир Аджар, по прякор Кадир Cavus (сержант Кадир) и пленен от текста, нотира и записва песента, за да могат и други хора да и се наслаждават.  

За да може да се възприеме в цялост съдържанието на тази песен, трябва да се познава по-задълбочено културата на времето, в което е създадена. Началото –
Evlerinin önü mersin е линия на "пълнеж", която често се среща в турски фолклорни поеми. То подава рима за следващата линия, така че в повечето случаи не носи голямо значение. Но тук го прави. Преди един век в малките села на Турция животът е строго консервативен – там не можеш директно да отидеш да попиташ или да се видиш с неомъжена жена. Това е не само неприемливо, но и се наказва от общността.  Затова човекът, съчинил тази песен, с началото само намеква коя е неговата тайна любима с надежда тя да чуе песента и да разбере за неговите чувства.  
Ah sular içmem gadınım tersin tersin
В този селски район това е намек, че той често я вижда на работата и на полето, знае, че при лятната жега там тя се измъчва от жажда и с тези думи изразява съжаление по повод страданието и. В същото време това е намек, че ако тя има свое несбъднато желание, той няма да си позволи да осъществи своите желания без тя да е удовлетворена.
Mevlâm ( Allah) seni bana versin
това е еднозначно – няма нужда от коментар. Същото се отнася и до припева – остави ме да бъда твой роб, или вземи кинжал и ме убий.
Така че цялата тази част по същество означава: готов съм на всичко, само да си моя. Тази част е фантастична на турски език, носи сълзи в очите ми понякога.
Evlerinin önü susam
Отново намеква за самоличността на любимата, но много деликатно и индиректно.  
Ah su bulsam da gadınım çevremi yuğsam
Джеврето - традиционна везана кърпа за глава. Това, че носи такава, най-вероятно означава, че авторът на песента е бедно момче. Ако не беше така, той просто би изпратил баща си да я иска за негова жена и песента не би се родила. Simple Smile Но той е обикновен селянин, който се срамува да застане пред нея с изцапано джевре. Т.е. – да можех да изчистя лицето си и да застана пред теб гордо, с достойнство.
Açsam yüzünü baksam dursam
Това е с ключово значение. В традиционната селска турска сватба момичето носи було и крие лицето си до първата брачна нощ, когато младите най-накрая остават сами. Тогава младоженецът и дава подарък (златно бижу) и тържествено открива лицето и. Тук той казва, ако това някога се случи, той просто ще се взира в лицето и (равнозначно е на това да прави любов с нея) и това ще е достатъчно за него. „Аз просто искам да се взирам безкрай в лицето ти ...”

# 612
Марианка,моля ти се Crossing Arms! Аз съм за "НЕ на студеният чай!!!!"
Ако ще и да ме замеряте с домати,като чуя Кенан и вадя ноктите!

# 613
  • В Града на липите
marytza, благодаря за инфото.  newsm51 Беше ми интересно да го прочета.

Не знам колко пъти съм го гледала този клип  newsm78
Толкова много страст имаше в очите на Керим, докато пееше, че не знам как не я изпепели  Grinning

# 614
Та... така разяснен подтекста на песента превръща тази част от филма в хитов момент. Ами това си е такова обяснение в любов, дето няма как да го забравиш... Още повече, че изцяло отразява тяхната ситуация -  тя е невъзможната му любима, той не е изчистил още лицето си пред нея, но е готов да и служи завинаги или да умре от нейните ръце, стига тя да му позволи поне веднъж да види лицето и и да се взре в него...
Е те тук на човек му спира сърцето. Няма начин да не зауважаваш сцената и филма като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт