Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 139

• 64 688
  • 725
  •   1
Отговори
# 615
marytza, благодаря за инфото.  newsm51 Беше ми интересно да го прочета.

Не знам колко пъти съм го гледала този клип  newsm78
Толкова много страст имаше в очите на Керим, докато пееше, че не знам как не я изпепели  Grinning

Анджък! Ей затова грабва сериалът. Simple Smile)

# 616

Та... да се опитам и аз да допринеса с нещо към любимия сериал... Търсейки превод на песните, в някакъв форум на английски език попаднах на нещо ценно по повод песента на Керим и Фатмагюл в 32-и епизод.
http://www.youtube.com/watch?v=UnmXzc4xQl8

Искам да го споделя с вас.

Evlerinin önü mersin

Скрит текст:
Evlerinin önü mersin
(пред къщата им има мирта /дърво/)
Ah sular içmem gadınım tersin tersin
(и вода не бих пил, жено, ако ти се мъчиш /теб те мъчи жажда/)
Mevlâm ( Allah) seni bana versin
(дано Бог да те даде на мен)
Al hançerini kadınım vur ben öleyim
(Вземи кама, жено, прободиме, нека да умра)
Ah kapınızda bi danem, kul ben olayım
(или ме остави да бъда роб пред вратата ти)
Evlerinin önü susam
(пред къщата им има сусам /храст/),
Ah su bulsam da gadınım çevremi yuğsam
(Ах, да можех да почистя джеврето си,)
Açsam yüzünü baksam dursam
(щях да разбуля лицето ти и никога повече да не откъсна очи от  него)

Това е народна песен от Испарта (?). В нея има думи, които обикновено се използват само в този район и никъде другаде. Дори и да се преведе всяка дума, ще е трудно да се предаде чувството, което дава песента. В Испарта е популярна под заглавието „Zeybegi”. Открита е през 1940 г. в Gonen, Испарта от Мустафа Sarisozen, монументална фигура в турската народна музика, който е пропътувал цялата територия на страната, за да запише неизвестни песни. Чул я от човек с име Кадир Аджар, по прякор Кадир Cavus (сержант Кадир) и пленен от текста, нотира и записва песента, за да могат и други хора да и се наслаждават. 

За да може да се възприеме в цялост съдържанието на тази песен, трябва да се познава по-задълбочено културата на времето, в което е създадена. Началото –
Evlerinin önü mersin е линия на "пълнеж", която често се среща в турски фолклорни поеми. То подава рима за следващата линия, така че в повечето случаи не носи голямо значение. Но тук го прави. Преди един век в малките села на Турция животът е строго консервативен – там не можеш директно да отидеш да попиташ или да се видиш с неомъжена жена. Това е не само неприемливо, но и се наказва от общността.  Затова човекът, съчинил тази песен, с началото само намеква коя е неговата тайна любима с надежда тя да чуе песента и да разбере за неговите чувства. 
Ah sular içmem gadınım tersin tersin
В този селски район това е намек, че той често я вижда на работата и на полето, знае, че при лятната жега там тя се измъчва от жажда и с тези думи изразява съжаление по повод страданието и. В същото време това е намек, че ако тя има свое несбъднато желание, той няма да си позволи да осъществи своите желания без тя да е удовлетворена.
Mevlâm ( Allah) seni bana versin
това е еднозначно – няма нужда от коментар. Същото се отнася и до припева – остави ме да бъда твой роб, или вземи кинжал и ме убий.
Така че цялата тази част по същество означава: готов съм на всичко, само да си моя. Тази част е фантастична на турски език, носи сълзи в очите ми понякога.
Evlerinin önü susam
Отново намеква за самоличността на любимата, но много деликатно и индиректно. 
Ah su bulsam da gadınım çevremi yuğsam
Джеврето - традиционна везана кърпа за глава. Това, че носи такава, най-вероятно означава, че авторът на песента е бедно момче. Ако не беше така, той просто би изпратил баща си да я иска за негова жена и песента не би се родила. Simple Smile Но той е обикновен селянин, който се срамува да застане пред нея с изцапано джевре. Т.е. – да можех да изчистя лицето си и да застана пред теб гордо, с достойнство.
Açsam yüzünü baksam dursam
Това е с ключово значение. В традиционната селска турска сватба момичето носи було и крие лицето си до първата брачна нощ, когато младите най-накрая остават сами. Тогава младоженецът и дава подарък (златно бижу) и тържествено открива лицето и. Тук той казва, ако това някога се случи, той просто ще се взира в лицето и (равнозначно е на това да прави любов с нея) и това ще е достатъчно за него. „Аз просто искам да се взирам безкрай в лицето ти ...”

marytza, благодаря за това обяснение на песента и нейният произход. Научих нещо ново и интересно, което не съм срещала до сега. Тази песен ме докосва много дълбоко. Подборът й за сериала е толкова точен и силен, че те кара да усещаш текста без да го разбираш. А гласовете им са невероятни. Пеят с особен тип меланхолия, но с дълбока страст.

# 617
  • В Града на липите
Енгин, щял да снима любовни сцени във видиоклип.

Egyptian singer Amal Maher is preparing for a huge surprise in Eid Al Fitr, and it will be part of the music video she will shoot next month.
The surprise is that the male model in her video, and who will play her love interest, is none other than Turkish actor Engin Akyurek, better known as “Karim” in the hit TV drama series “Fatma”.
The two will meet on set this coming July, where after a long deliberation, they settled on Italy to be the filming location for “Rayih Biyya Fen” video clip.
And the credit for this exciting collaboration has to go to producer Mohsen Jaber, who is also the owner of “Alam El Fan” company.
Mohsen played a huge role in Amal’s widespread success and now he has managed to get Engin to star in her video.
He met with the Turkish heartthrob in Istanbul, where the latter agreed to be in the clip because he would like to get more exposure in the Arab world.
It’s noteworthy that director Mohammad Sami will supervise the whole filming process, and he is currently working on the last scenes of Ghada Abdel Razek’s Ramadan series “Maa Sabq Al Israr”.

# 618
Та... така разяснен подтекста на песента превръща тази част от филма в хитов момент. Ами това си е такова обяснение в любов, дето няма как да го забравиш... Още повече, че изцяло отразява тяхната ситуация -  тя е невъзможната му любима, той не е изчистил още лицето си пред нея, но е готов да и служи завинаги или да умре от нейните ръце, стига тя да му позволи поне веднъж да види лицето и и да се взре в него...
Е те тук на човек му спира сърцето. Няма начин да не зауважаваш сцената и филма като цяло.

Абсолютно си права!  smile3501 newsm51
Това обяснение в любов се отрази и в очите на Кристин.

# 619
  • В Града на липите

Тук явно все още не си е оперирал ушите  Grinning Но госпожицата е чок гюзел. Някой знае ли коя е?

# 620
# 621
Енгин, щял да снима любовни сцени във видиоклип.

Скрит текст:
Egyptian singer Amal Maher is preparing for a huge surprise in Eid Al Fitr, and it will be part of the music video she will shoot next month.
The surprise is that the male model in her video, and who will play her love interest, is none other than Turkish actor Engin Akyurek, better known as “Karim” in the hit TV drama series “Fatma”.
The two will meet on set this coming July, where after a long deliberation, they settled on Italy to be the filming location for “Rayih Biyya Fen” video clip.
And the credit for this exciting collaboration has to go to producer Mohsen Jaber, who is also the owner of “Alam El Fan” company.
Mohsen played a huge role in Amal’s widespread success and now he has managed to get Engin to star in her video.
He met with the Turkish heartthrob in Istanbul, where the latter agreed to be in the clip because he would like to get more exposure in the Arab world.
It’s noteworthy that director Mohammad Sami will supervise the whole filming process, and he is currently working on the last scenes of Ghada Abdel Razek’s Ramadan series “Maa Sabq Al Israr
”.

Страхотно! Хриси, благодаря за инфото!Ех, този клип го чака голямо гледане.
Дали някой може да направи превод?

# 622

Тук явно все още не си е оперирал ушите  Grinning Но госпожицата е чок гюзел. Някой знае ли коя е?
Енгин има нещо на ревера в бяло и червено. Какво ли е ?

# 623
здравейте
и аз да споделя-много хубав финал, нямах време да се включа и да пиша
между другото и аз бях от запалените по Енгин, но откакто изгледах Аси преди два месеца направо забравих за него благодарение на Мурат /Демир в "Аси"/
голям разкош е, има нещо в него, което в Енгин го няма, невероятен е и е номер 1 според мен от всички мъже, които съм виждала в главни роли в турските сериали
гледам от време на време любов и наказание и все съм на същото мнение
браво обаче и на Енгин и на Берен, страхотни бяха, много добра комбинация
и аз нямам търпение да видя с коя ще го нагласят в следващия филм
лека вечер на всички   bouquet страхотни бяхте, благодаря за преводите, коментарите, насоките и въобще за всичко   bouquet

# 624

[
Мацката от снимката не е ли Бегюм Бергюрен,дето играе в ,,Цената на живота,,/quote]

# 625
  • В Града на липите
Fatmagül'ün Suçu Ne - The Most Touching Scenes ~2~

FGSN - The Most Touching Scenes

Извинявам се ако са поствани, просто сега ги открих и много ми харесаха.

# 626

Дами лека нощ от мен - пожелавам ви една хубава седмица.
Който почива - да му е приятна и слънчева почивката , който ще работи - ползотворна и спорна  работа.

# 627
  • Разград
Bir Yağmur Gibisin

# 628
  • Пловдив
Един хубав  Керим.

# 629
  • Пловдив

Колко им се радвахме на промо клипът за сезон 2011/2012. Да видим за новият сезон какво ще ни предложат...Кой с кого....

Общи условия

Активация на акаунт