Отговори
# 120
Coucou и от мен ! След 2 седмици съм във вакация, а още не сме се решили къде  Rolling Eyes
Последно, се чудим между La baule и Carnac. Някой ходил ли е на La baule : има ли шансове за къпане ?
Иначе Carnac ми е ясно, но поне има малък басейн в резиденцията.
Такива ми ти ваканционни грижи... За работата не ми се разправя, че обстановката не е от най-веселите Sad Явно имам да привиквам с частната сфера...

# 121
Юлия, според моя скромен опит, условията за къпане на двете места са еднакви. Тази пролет бяхме  близо до Карнак, там е залив и при тихо и слънчево време може и да става за плаж. А прееди три години бяхме във Ванде, малко по-надолу е от La Baule, но не чак толкова и си спомням , че невръстните ми тогава дечица се къпеха в океана, въпреки ниската температура на въздуха. Условията за къпане са по-добри отколкото на ламанша в Нормандия, където водата е много студена Peace аз на твое място все пак бин заложила на басейн в плюс Laughing
Лека ваканция и бързо адаптиране в работата Peace

И аз се опитвам да се адаптирам в момента пред чаша кафе на мисълта, че имам още седмица и половина да се концентрирам  Laughing

# 122
  • Rennes, France
Ехо, привет и от мен Peace
ЗОО-то мина страхотно - супер време, страхотен парк и животни Wink Луи беше повече от доволен, а и ние също. Много беше хубаво.

Юлия, да кажа за La Baule - бяхме там преди две седмици, точно когато беше гадното време, но дядото и бабата бяха там, с две от внучетата, та отидохме за една неделя да ги видим. Грейна слънце, но като цяло си беше хладно. Но пък можете и да уцелите хубаво време, знае ли се Wink Но за водата да ти кажа - ми студена си беше, но това не спираше Луи да се мокри до кости и да пищи като го вадя от водата. Много деца плуваха без никакви проблеми. Явно не им пука на децата, стига да са във водата Whistling Все пак си е Бретан, тук океана по принцип трудно става за къпане. За мен - забрави Crossing Armsстудено ми е. Но плажа е хубав, пясък е. Забавления наоколо има. Има едни Парк сафари до Нант, ако искате може да го посетите. Не съм била, но чух че било интересно. Има и парк тропикал до Редон.  Crossing ArmsИма манеж за по-малките и така...Дано да си прекарате добре ваканцията Hug

# 123
Здравейте, момичета! Имам един въпрос! Къде мога да купя свинска мас? Правя едни бирени сладки с нея и бих искала да ги направя за колегите на съпругът ми. И още нещо....дали имате представа със сол ли е или не, защото на мен ми трябва без сол? По принцип не е болка за умиране ако не намеря, тази рецепта става и с парено тесто,но...вкусът е много различен и не са така пръхкави.  Grinning

# 124
alekca, казва се saindoux и съм виждала и в супермаркета, в района за свинско, в бурканчета или в други опаковки. Не съм ползувала и не знам дали е солена, но сигурно пише на опаковката и би трябвало да има и несолена. А не съм ползувала, защото откакто открих тук гъшата мас щ предпочитам - а и за нашия горещ климат повече върви

Интересно звучат тези твои бирени сладки, ако кажеш рецептата, може да ги пробвам с гъша мас

# 125
Мерси, Чумби!  Hug  И аз се сетих за гъшата мас, но не знаех дали тя няма някакъв по-различен вкус.
Веднага давам рецептата!

Биренки

1 ч.ч. мас
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. бира
1 ч.ч. захар ( кристална )
брашно -  колкото поеме до меко тесто
орехче ( аз леко ги запичам във фурната ) + локумче
пудра захар и ванилия за овалване

Тестото се омесва и се прави на малки топчета в ,които се слагат по едно парченце орехче и локумче. Топчетата се пекът в тава, която не трябва да се маже ( аз пека върху сладкарска хартия ). Още горещи се овалват в пудра захар и ванилия. Хубаво е да престоят поне 12 часа преди да се опитат, покрити с найлон или домакинско фолио.

Последна редакция: пт, 27 юли 2012, 12:39 от alekca

# 126
Алекса, може би вече си намерила мастта, но да си кажа, че аз съм виждала на щанда с маслата, опакована в голям  калъп като масло, с нарисувана свинска глава Laughing. не съм използвала, но предполагам че е добро качество.
Не мога да правя сладки и няма да се възползвам от рецептата, но мога да помоля свекърва ми да направи. Само че съм сигурна, че тя ще припадне при мисълта за мас, искам да те питам дали стават с олио?

# 127
Мария К., утре ще пазаруваме, но благодарение на теб и Чумби няма повече да се лутам по щандовете! Важното е ,че вече знам и как се казва. Аз много обичам да правя торти, дребни сладки, еклери, баници, дърпам кори, ама...откакто съм тук...нещо нямам душа за това. Но съпругът ми на няколко пъти подметна , че неговите колеги са го питали дали няма да им направя нещо от нашата кухня и виждам , че се притеснява от този факт, та...реших да  спретна нещо по-непретенциозно. Другите две неща ще са сладкиш "Дамски каприз" и баница.  Топчетата се приготвят  и с олио, но рецептата е друга и се прави с парено тесто.  Лошото е ,че много бързо стават едни кафеничкави ако им се изпусне печенето, а и се усеща малко содата , за това предпочитам тези с мастта.

Рецептата е следната:

Арменски сладки

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 малка щипка сол
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
орехови ядки
локум

пудра захар + ванилия за овалване

Водата и олиото се слагат да заврат. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която  трябва да се отлепя от дъното на тенджерата и се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180-200 градуса, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар и ванилията.
Аз слагам две ванилии и в самото тесто, но това е само по желание на домакинята!

# 128
Благодаря , алекса, за подробните обяснения!
Успех в представянето на нашата кухня пред колегите Peace
Гледахте ли откриването на олимпийските игри? Много оригинално и интересно, но и ужасно дълго Grinning

# 129
Здравейте на всички:)) Записвам се в темичката, тъй като след един месец заминавам в Париж за магистратура:) И се налага да започна с въпрос, защото от около един месец си търся апартамент/студио в Париж и все попадам на разни лъжливи обяви, при които 'собствениците' искат да им се преведат пари по Western Union, което няма да стане:) Та, ако някой може да ми препоръча как мога да си намеря най-сигурно апартамент, моля да ми сподели.

А ако някой е чул познат да предлага апартамент в Париж до 1000 евро, ще бъде повече от прекрасно=))

# 130
В крайна сметка ще отидем в Карнак.
Като няма да можем да се къпем в морето, поне басеин да има !
Една седмица преди трагването програмата ми в доста запълнена - затова и не ми остава много време за писане...
Мерси на всички за съветите и весела ваканция  Simple Smile

# 131
  • пак на Рив Гош
Привет и от мен!

Юлия, приятно изкарване в Карнак. После ще разказваш как е било Simple Smile
Аз си го спомням от уроците по френски навремето - в едно от нивата уроците следяха пътуването на една група на обиколка из Франция, с едни млади дето се залюбиха накрая. Та в един момент се отбиха и до Карнак  Grinning

Алекса, като спомена за мас се сетих за маслените гъбки, дето баба ми ги правеше навремето... така ми се приядоха Simple Smile. И за едни локумки се сетих... ама ще съм силна и ще устоя на изкушението (пък и нямам мас Simple Smile). Ако имаш Auchan наблизо - при тях маста е на щанда с колбасите, до rillettes.

Mondelа, през кои сайтове търсиш жилище?
Двата най-популярни са:
- se loger - http://www.seloger.com/ - има обяви от собственици и от агенции
- du particulier à particulier - http://www.pap.fr/ - обяви от собственици

Ето и няколко агенции, през които може да минеш:
http://www.guy-hoquet.com/
http://www.fnaim.fr/
http://www.orpi.com/

Аз бих ти препоръчала да се обърнеш към някоя агенция.
А за collocation замисляла ли си се? Не знам дали познаваш принципа - събират се няколко млади хора (обикновено студенти) и наемат заедно един по-голям апартамент, така че всеки да си има стая, а имат общи хол, кухня и баня.
Предимството е, че така цената излиза по-евтино, отколкото ако наемеш сам жилище. Неудобството е, че все пак има и други хора и трябва да се съобразяваш със съвместното съжителство. Но може да е възможно решение. Ето един сайт с информация:
http://www.colocation.fr/homepage.php

Друго, което ми хрумва, е да пишеш на университета, в който ще си караш магистратурата  (ако вече не си го направила  Peace). Обикновено по международните студентски програми университетите могат да помогнат при търсенето на жилище за чуждестранните студенти.

Аз гледах снощи откриването на Олимпиадата, зоедно с Камбанката, ама не докрая - откапахме горе-долу на либийската делегация и ме е яд, понеже не видях кой запали огъня и дали имаше фойерверки. Ще трябва да потърся клипче в югтуб. Но пък спектакълът ми хареса страшно много. Мъжът ми каза, че съм пристрастна (и е прав  Mr. Green), понеже си падам по Англия и англичаните, пък и съм отдавнашен почитател на Дани Бойл...

# 132
Роц, аз издържах до края Simple Smile
Много беше добре запалването. Намери го и го гледай.

Изобщо страшно ми хареса всичко. Доста по-близко ми беше като култура и музика от Пекин Wink

# 133
  • пак на Рив Гош
Иве, намерено и видяно Simple Smile Красиво!

# 134
Роца, ако пазиш рецептата няма да ти се разсърдя ако ми я дадеш!  Grinning Събирам такива рецепти, които са обичани от няколко поколения,защото явно си заслужават!
Аз удържах до края на откриването на олимпиадата! Беше прекрасно! Ама...днес едвам се "излюпихме" към 11 часа. Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт