"С ЮНСКИ бебета благословени вече и ние сме в родени!"

• 38 246
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, мами! Честити месечинки на всички бебчета! Да са живи и здрави! Добре дошли на всички нови мами! Нека споделя и аз как храня Вики. Кърмим се изцяло, а от скоро тя сама си махна нощните хранения. На мен също ми е много по-лесно ако се събуди през нощта за мляко просто да я придърпам към мен, да й дам цокито и да продължа да си спя! Newmam, това си е твоето решение, но според мен си избързала, трябвало е според мен да изчакаш бебето ти само да се откаже от нощните хранения. Аз ставах по няколко пъти през нощта и въпреки всичко пак добре се грижа за дъщеричката си и на мен няма кой да ми помага. На Вики нито нещо съм налагала, нито съм я ограничавала. 

Съгласна съм с теб! И аз чаках Зара сама да се откаже от нощното хранене. Тази нощ спа от 9 до 6, като аз ставах в 3,4 и в 5, за да видя да не би да има признаци на глад, а аз да ги проспя. Но - всеки решава сам за себе си и своето дете! Кой знае кое е правилно и кое не?!

# 676
Neznam momicheta sega kato vi cheta komentarite moje  bi  sam izbarzala, no taka ili inache toi veche spi do  kam 5.00 chasa Simple Smile

Vashite beboci pochnaha li da se plunchat veche i da si pahat rachichkite da si cheshat vencite ! Opitvam se da mi slagam igrachka za chesane no miliq oshte neznae kak da si q pahne  v ustichkata inache az kato mu q darja e mn dovolen.

# 677
Аз нощем я храня щом тя сама се събуди,понякога само се буди за минутка и пак заспива,аз изчаквам и ако не заспи давам мляко.През нощ мисля че прави паузи от по 4-5 часа .
Да плюнчи се ,но рядко ,лапа си ръчичките често.
Обаче когато се надя ,оригната е ,слагам я да легне и ако ми се радва и рита с крачета връща доста мляко ,аз се тревожа че й се изпразва коремчето,как да спра това връщане на мляко,вие как процедирате?

# 678
Здравейте,момичета.Сега чак се включвам в темета,но ви чета редовно.Да се отчета и аз:вече тежим 6160кг и сме 59см.Само на кърма сме през деня го храня на 2.5, 3 часа, последното хранене му е 21,30 и после се събужда чак към 5,6.Така сме от началото и аз не го будя.Много рядко се е събуждал по-рано и аз естествено съм му давала да суче.За мое огромно щастие колики нямаме,мисля, че е защото пълнеше много често памперса  Laughing .От известно време обаче ходи на 3,4 дни . Лекарката каза, че било нормално, защото кърмените бебета могли да усвояват цялата  кърма и да няма какво да изкарват, мен обаче това не ме успокоява, защото понякога го виждам как се напъва и мрънка, но тя каза да не му давам нищо, освен едно билково чайче Блевит Л, но не виждам ефект от него.Някой има ли подобен проблем?

# 679
Newmam я не се връзвай на такива коментари!!! ВСЯКА МАЙКА ИМА ПРАВО САМА ДА РЕШИ КОЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ЗА ДЕТЕТО Й!!! Мисля че форума тук е да си помагаме и подкрепяме, а не да съдим кой си гледа добре детето и кой не! И коя от коя е по-голяма майка-героиня! Хиляди деца са отгледани по този начин и са здрави и щастливи.

Момичето просто е споделила нейния начин, защото доста хора мрънкат че се опитват да спрат нощното хранене, а вие да изпраскате такива коментари! Ей за това пиша рядко тука ...

Извинявам се за острия пост ама бъдете малко по-толерантни.

# 680
  • София, България
Здравейте мамита  Hug

мадам тиква, на мен доки ми каза че ще ми даде направление след 3-тия месец, та аз си грабнах детето и сама си отидох на ортопед  Simple Smile

Виждам обсъждате нощните хранения- моята мацка е на поискване, което при нас значи през 2 часа ядене. И няма денем, няма нощем, тя си иска манджата Laughing Което не ме тормози толкова, колкото това, че не иска да спи през нощта, люлям я, обикаляме апартамента, ама няма и това си е  Crossing Arms От 2-3 дни почна да поспива по малко между храненията, които са си пак по същото време  Party Та  колко често се храни бебо и дали майка му се наспива са 2 различни неща. Аз нямам нищо против да ставам през 2 часа да я кърмя, само да спи през останалото време  Peace

# 681
  • София, св. Троица
Aidin   neznam moje i da sam sgreshila che predprieh  da napravq tazi krachka tolkova rano za bebcho  , no  vqrvam  che ne sam go tormozila ili pak darjala gladna.  Vse pak   mersi za info-to !
Bubuto   do plach ne sme stigali  prez noshta  ili kreshtene a vinagi do probujdane,  no otnachalo  go vdigah na momenta ! Revem zverski  samo kogato se  pritoplila vodata tvarde mnogo  i mi otnema vreme da q izstudq , chakaneto ni iznervq !
ЛЛЛ помощник за кърмене - toku shto go zabelqzah imam edno vaprosche .Karmeh do do predi  3 sedmici , no razbrah che karmata ne mu stiga i pochvah da go dohranvam  ,  obache toi vidq lesnoto  s beberona i sprq da suche ,  az prisahnah  i sega izcqlo sme na AM, no  ne sam vzimala hapcheta za gardite ili tam nz kak se vodqt , poneje tuk nqmat  tazi praktika a ot bg nqma kak da si vzema , sega imam malki topki v gardite , trqbva li da se pritesnqvam?!?

Здравей Newmam,
Ти винаги ще бъдеш най-прекрасната майка за твоето най-прекрасно дете.  HugКато всяка майка и ти вероятно се стараеш да дадеш най-доброто от себе си и това е прекрасно.

Сега на въпроса ти. Добра идея би било да се консултираш с лекар специалист, вероятно мамолог. До тогава в случай, че имаш бучки, можеш да си направиш компрес от зелеви листа – зелевото листо се надупчва с вилица, а средната твърда част се премахва, след което се постава на гърдата, като се избягва частта на ареолата и зърното. Вариант е и да видиш дали не можеш да се изцедиш и дали от това би се почувствала по-добре.
Надявам се да съм ти била полезна, ако имаш и други въпроси не се колебай да ги зададеш.

bouquet

# 682
  • София
Въпрос към ЛЛЛ:

Ние сме на 2 месеца и почти 2 седмици. Първия месец бяхме наддали 950гр, втория - 750 гр. Днес ходихме пак да се мерим - за 2 седмици сме наддали около 250 гр. На мен ми се струват малко Sad Изцяло на кърма сме. Бебка иначе е добре, изглежда доволна, нощно време не се буди по 5-6-7 часа (различно е), храним се на поискване. Мисля, че нямам проблем с кърмата - редовно сутиените ми са мокри направо и сменям по 2-3 на ден, освен това като пусне зърното и на струйки шурти кърма, докато не захапе пак. Днес сутринта в 9 не поиска да яде (май че много яде в 6...), и се изцедих малко, защото усещах много напрежение в гърдата - и за нула време изцедих доста мляко, пък и аз се цедя, само за да отмине напрежението, т.е. наистина се цедих малко.

Последната седмица Зара обаче не иска много да яде, последните дни особено - ако се е разсънила захапва доста нервно зърното, а на моменти пищи и изобщо не го иска! Опитвам се да я оригвам по време на храненето - но след това не иска повече да цока. Яде средно по 5 минути на хранене. Има и един по-дълъг следобеден сън от около 3 часа, през останалото време горе долу има следния режим - яде, будува около час, спи около час, час и половина и пак й давам да яде.

Но тези 250гр за 2 седмици ме тревожат много! Не са ли малко??? И възможно ли е това нервно сучене, когато не е сънена, да е признак на кърмаческа стачка???

Много благодаря!  bouquet

Здравей, peteto2006!
 Най-важното ти го пишеш  - бебка е добре(предполагам, че такова е и мнението на педиатъра?), изглежда доволна  Simple Smile . Това наддаване може и да е сигнал за недостатъчно мляко, но може и нищо да не значи. Грамчетата могат да бъдат манипулирани, ако не се измерва бебето на един и същи кантар или ако е с дрешки или дори ако е кърмено преди измерването. Може да е и резултат от скокообразното наддаване на бебетата( те не наддават плавно с еднакви стойности всеки ден, а по-скоро на скокове).

Споделяш за появило се нервничене на гърда, възможно е това да влияе на бебето за поемане на по-малко мляко. При типичната кърмаческа стачка бебето напълно отказва да суче, но обичайно решенията са едни и същи, както при нея, така и при разновидностите на нервно сучене и инцидентни откази от сучене.
 Поведението, което описваш, може да се дължи на емоционално претоварване, скок в растежа или да има чисто физическа причина. Понякога причините изобщо не стават ясни, но някои техники помагат за по-лекото преминаване през подобни периоди.

Това държане в определени часове от денонощието ли се забелязва по-силно или може да се случи по всяко време? И на двете гърди или само на едната?
 Можеш да помислиш дали си сменяла козметиката си или парфюма или препарата за пране; дали си започнала прием на някакви лекарства или хранителни добавки или да си направила рязка промяна в менюто си; дали мажеш гърдите си с нещо. Бебето здраво ли е, може ли да я дразни запушено носле например?

Техники, които се оказват ефикасни при много майки и бебета с подобен проблем са:
 - кърмене по-начесто, докато бебето още не е изгладняло, за да има спокойствието да суче, без да е раздразнено и от силен глад.
 - кърмене в полусън. Когато бебето се разбужда, но не е съвсем будно, тогава действа по-инстинктивно.
 - кърмене нощем. Често бебета, който нервничат през деня, сучат спокойно нощем. Може докато отмине проблема да се компенсира с включване на още някое нощно хранене, ако бебето е склонно да суче.
 - кърмене в тиха затъмнена стая, да наподобява нощ, да липсват дразнители, като звук и светлина или други хора в стаята.
 - кърмене кожа до кожа. Допира с гола кожа в майчината кожа освен, че събужда инстинктите на бебето, също успокоява. Можеш да пробваш да си с разкопчана риза или гола до кръста, ако така ще ти е добре, а бебето по памперс.
 -кърмене в слинг. Ако имаш и си го овладяла вече, можеш да се разхождаш из стаята, докато бебето суче, за да се успокоява. Ако не е вариант, но можеш спокойно да държиш стабилно бебето на ръце сучейки, докато се разхождаш, също става.

# 683
  • Варна
Здравейте мами и бебета  Mr. Green,

Обаче когато се надя ,оригната е ,слагам я да легне и ако ми се радва и рита с крачета връща доста мляко ,аз се тревожа че й се изпразва коремчето,как да спра това връщане на мляко,вие как процедирате?

Дам, и ние го имаме този проблем , рита с крачета и маха с ръчички като за световно, много се вълнува миличката когато някой и говори  Heart Eyes и въпреки че е оригната пак си връща по малко , аз също се притеснявам но не виждам решение на проблема , опитах да я държа изправена около 15 минути с цел да се слегне млякото но няма ефект , дори и в шезлонга когато е пак връща по малко от ритането  Crazy

Да плюнчи се ,но рядко ,лапа си ръчичките често.

и ние си лапаме ръчичките , и то предимно лявата , явно тя и е най удобна , така хубаво си засмуква палеца , нямам думи  Crazy , притеснявам се да не привикне , дърпам и ръчичката , залъгвам я с нещо друго , но няма как да съм постоянно над нея, ще видим по нататък как ще е , явно е част от растежа  Heart Eyes

другото интересно при нас е гледането на тавана  Crazy , то от легнала позиция какво да прави миличкото ми , обаче и му се усмихва , гука , като че общува с някой  Crazy , много е смешна  Heart Eyes

на ортопед я записах чаааааак на 26 септември , когато ще сме на 4 месеца , ами много е зает този доцент  Crossing Arms , да се чуди човек уж голям град пък два ортопеда на кръст си имаме Thinking

Лек и спокоен ви ден   bouquet

# 684
Въпрос към ЛЛЛ:

Ние сме на 2 месеца и почти 2 седмици. Първия месец бяхме наддали 950гр, втория - 750 гр. Днес ходихме пак да се мерим - за 2 седмици сме наддали около 250 гр. На мен ми се струват малко Sad Изцяло на кърма сме. Бебка иначе е добре, изглежда доволна, нощно време не се буди по 5-6-7 часа (различно е), храним се на поискване. Мисля, че нямам проблем с кърмата - редовно сутиените ми са мокри направо и сменям по 2-3 на ден, освен това като пусне зърното и на струйки шурти кърма, докато не захапе пак. Днес сутринта в 9 не поиска да яде (май че много яде в 6...), и се изцедих малко, защото усещах много напрежение в гърдата - и за нула време изцедих доста мляко, пък и аз се цедя, само за да отмине напрежението, т.е. наистина се цедих малко.

Последната седмица Зара обаче не иска много да яде, последните дни особено - ако се е разсънила захапва доста нервно зърното, а на моменти пищи и изобщо не го иска! Опитвам се да я оригвам по време на храненето - но след това не иска повече да цока. Яде средно по 5 минути на хранене. Има и един по-дълъг следобеден сън от около 3 часа, през останалото време горе долу има следния режим - яде, будува около час, спи около час, час и половина и пак й давам да яде.

Но тези 250гр за 2 седмици ме тревожат много! Не са ли малко??? И възможно ли е това нервно сучене, когато не е сънена, да е признак на кърмаческа стачка???

Много благодаря!  bouquet

Здравей, peteto2006!
 Най-важното ти го пишеш  - бебка е добре(предполагам, че такова е и мнението на педиатъра?), изглежда доволна  Simple Smile . Това наддаване може и да е сигнал за недостатъчно мляко, но може и нищо да не значи. Грамчетата могат да бъдат манипулирани, ако не се измерва бебето на един и същи кантар или ако е с дрешки или дори ако е кърмено преди измерването. Може да е и резултат от скокообразното наддаване на бебетата( те не наддават плавно с еднакви стойности всеки ден, а по-скоро на скокове).

Споделяш за появило се нервничене на гърда, възможно е това да влияе на бебето за поемане на по-малко мляко. При типичната кърмаческа стачка бебето напълно отказва да суче, но обичайно решенията са едни и същи, както при нея, така и при разновидностите на нервно сучене и инцидентни откази от сучене.
 Поведението, което описваш, може да се дължи на емоционално претоварване, скок в растежа или да има чисто физическа причина. Понякога причините изобщо не стават ясни, но някои техники помагат за по-лекото преминаване през подобни периоди.

Това държане в определени часове от денонощието ли се забелязва по-силно или може да се случи по всяко време? И на двете гърди или само на едната?
 Можеш да помислиш дали си сменяла козметиката си или парфюма или препарата за пране; дали си започнала прием на някакви лекарства или хранителни добавки или да си направила рязка промяна в менюто си; дали мажеш гърдите си с нещо. Бебето здраво ли е, може ли да я дразни запушено носле например?

Техники, които се оказват ефикасни при много майки и бебета с подобен проблем са:
 - кърмене по-начесто, докато бебето още не е изгладняло, за да има спокойствието да суче, без да е раздразнено и от силен глад.
 - кърмене в полусън. Когато бебето се разбужда, но не е съвсем будно, тогава действа по-инстинктивно.
 - кърмене нощем. Често бебета, който нервничат през деня, сучат спокойно нощем. Може докато отмине проблема да се компенсира с включване на още някое нощно хранене, ако бебето е склонно да суче.
 - кърмене в тиха затъмнена стая, да наподобява нощ, да липсват дразнители, като звук и светлина или други хора в стаята.
 - кърмене кожа до кожа. Допира с гола кожа в майчината кожа освен, че събужда инстинктите на бебето, също успокоява. Можеш да пробваш да си с разкопчана риза или гола до кръста, ако така ще ти е добре, а бебето по памперс.
 -кърмене в слинг. Ако имаш и си го овладяла вече, можеш да се разхождаш из стаята, докато бебето суче, за да се успокоява. Ако не е вариант, но можеш спокойно да държиш стабилно бебето на ръце сучейки, докато се разхождаш, също става.

Благодаря ти!

Да, имаме проблеми с нослето от самото раждане - но аз съм наясно с него, и следя винаги да е отпушено преди хранене. Случва се само през деня, независимо от коя гърда й давам да цока. Една седмица пробвах да й давам по-начесто да яде, но някак мисля, че именно там сбърках. Преди това се хранеше нормално, после започнах в моментите, в които е будна - да й предлагам гърда. Тя цоква малко, после решава, че й се прави нещо друго - прекратява храненето и при опит да й дам отново - започва да пищи. Някак все едно още тя самата не е сигурна дали е гладна - а аз вече й давам да яде, тя утолява глада с малко млекце и престава...
Сега опитвам друга "тактика" - тъй като нощно време (докато е сънена, няма дразнители, а и е очевидно гладна)нямаме такъв проблем - ще й давам, когато е сънена, и когато е минал по-голям интервал между храненията (разбира се, ако е гладна дори час след последното хранене - пак ще й дам, но ще се постарая да се убедя, че е гладна - а не направо да й давам гърда). На обяд опитахме този номер и мисля, че този път се нахрани добре - поунесох я към 12,20 - предложих й гърдата (като минути преди да се унесе не искаше да я "померише" даже), тя зацока, и цока доста, след това заспа. Събуди се отново след 15на минути - и веднага пак й предложих гърдата - тя продължи да яде! Пак се унесе, след това обаче по-бързо се разбуди - дадох й от другата гърда (тъй като тази вече я усещах празна) - тя хапна още малко, изака се - и след това сама отказваше да се храни още. Горе долу час отне тази процедура - но няма как. Преди се наяждаше за 10на минути, сега явно бързо се разсейва и... Тя расте, и желанията й се променят. В момента спинка... Като се събуди отново ще пробваме така!

Т.е. благодаря за съветите - опитваме този със сънливото бебе - стискайте палци!

П.С. - нощното хранене не е възможно - опитвала съм се да я разбудя, за да яде - първо, че заспива на гърдата, и като продължа с опитите - резултатът е писъци и нерви. Когато спи - друго не признава!

Последна редакция: пт, 17 авг 2012, 14:25 от peteto2006

# 685
  • София
Благодаря за отговора! Първия месец беше наддала 1300кг, затова малкото наддаване този месец ме притесни. Вода и залъгалка не давам. Ще пробвам да предлагам и двете гърди на хранене, макар че не съм сигурна дали по-слабата струя е проблема. Струва ми се, че откакто струята отслбна, бебето се храни по-добре. Преди кърменето си беше малко борба свободен стил- дърпаше се, давеше се... След кърмене задължително стоеше поне половин час права в мен, иначе я заболяваше коремчето и плачеше. Сега започна да търси гърдата дори за приспиване, което за мен е голямо удобство, иначе трябваше да я нося, за да заспи. Според педиатърката бебка е здрава, но  тя май си обяснява малкото наддаване с факта, че аз съм много слаба и е ген. Мен това обяснение не ме успокоява особено... Но май проблемът си е само в моята глава...

Под "по-слаба струя" имам предвид излизането на млякото, което е по-трудно към края на кърменето, спрямо лесното изтичане в началото, а не сегашната струя спрямо тази в първите седмици. Т.е. както отбелязваш, за бебето е по-комфортно да суче сега на спокойствие, вместо да му шурти в устата, но има вероятност към края на кърменето да се отказва да суче, защото млякото започва вече съвсем бавно да излиза. А може да е склонно да посуче още, ако малко по-лесно му бъде сервирана порцията  Simple Smile .
 Но както за повечето неща, така и за това можеш най-добре да прецениш ти, като опиташ и видиш дали има задоволителен резултат или по-скоро не е вариант за вас  Wink

опитваме този със сънливото бебе - стискайте палци!
Чудесно, че с бебето сте открили "вашия" най-подходящ начин! Стискаме палци  Grinning

# 686
  • Русе
Гледам че обсъждате нощното хранене и се оплаквате от недоспиване. Как ще ви прозвучи, в 21,30 часа ядат и Цвети и Мирко, после Цвети в 2 часа, Мирко в 3 часа, после Цвети в 5 часа, Мирко в 6 часа и после вече в 9 часа и двамата. Толкова съм изморена, че да си призная нощем спя като заклана и се събуждам от техния рев, представям си как са озверили от глад, щом реват. Но няма как, като порастнат няма да е така с нощното хранене, но сега сме още малки, та ние може да сме на 3 месеца, но коригираната възраст е месец и половина и трябва да догонваме. Относно лапането на ръчичките, различно е при нас, Мирко си смуче странично рачичкита или си лапа палеца, а Цвети ако има как да си навре цялото юмруче в устата ще е най-щастлива. В момента тепърва се учим да гукаме, на този етап чувам само "АААААААА" и усмивки.

# 687
Добро утро мами,  bouquet
Как беше тази нощ.Много ли ви будеха мъниците.
Ние трета нощ спим до по късно и пропускаме хранения,но не поредни,а като общо .По принцип си имаме 1 нощно хранене в различни часове.Най-дълго спа до 6,30,а днес до 5,30 кърмихме се и още спинка.
Ръчичките не ги лапаме много ,но как ги мята на едно с крачетата просто като е буден постоянно е в движение.
Днес Валери става на 2 месеца.Съжалявам,но незнам как слагате тортите    party023 party023затова няма да мога да почерпя.
Хубав ден.  bouquet

# 688
Здравейте мами.

Ние сме много послушни. Алекс яде в 21:00 или в 22:00 и се буди в 6 сутрин. Яде по 120 мл Аптамил. Мамитата които давате АМ по колко давате?

# 689
Здравейте и от нас.
Ние пък вечер правим една по дълга пауза от около 4 -5 часа ,но не винаги ,но основно се буди на 3 часа и си търси манджата Laughing.Аз правя винаги по 120г АМ но нали смесено се получава 130,та си го изпапква ,понякога давам и още 10-20г ,понякога пък си хапва 90-100.Ние си лапаме ръчичките понякога,но с крачета рита много .
Четох в априлската тема че на априлските бебта им никнат зъбки Shocked,значи може да очакваме и ние след месец ,луда работа ,раничко ми се видя .

Общи условия

Активация на акаунт