"С ЮНСКИ бебета благословени вече и ние сме в родени!"

• 38 251
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Да ви споделя и аз за нощното хранене. До към 40-ти ден беба се събуждаше към 1.30 да хапне, после към 5,30, никога не съм и давала вода или биберон вместо храна, след 40-тия ден реши сама, че ще спинка от 9 ч. вечерта до 6 сутринта, което мен си ме устройва и се наспивам. Не искам да обидя никого, но ми изглежда много жестоко да е гладно детето и да му се дава само биберон...

# 661
Newmam, позволявам си да пиша като юнска майка, тъй като съм част от темата, а не като помоюник по кърмене. Хрумвало ли ти е, че толкова малки бебета може да имат нужда от храна и през нощта. Стомахчето им е много малко и независимо дали е на АМ или кърма бебетата сега имат нужда от калории, за да растат. Никак не споделям мнението, че едно толкова малко бебе трябва да се принуждава да гладува часове наред.

Mersi  za mnenieto koeeto mi davate , no  v nikakav sluchai ne prinujdavam malkiq da gladuva ,  ne bih i go napravila . Toi se probujda prez noshta i spi   (speiki mranka ) , ne reve  ot glad ili neshto takova , razbira se kogato vidq che namq pak da zaspi dalboko i kato pisne malko poveche go hranq , ne iskam da me razbirate pogreshno ! Otkolkoto za stomahcheto  i  kaloriite ,  toi si naddava mnogo  dobre ,   otkakto spi noshtem , prez denq mu e po spokoino i se hrani  perfektno .

Ima i drugo malkiq nikoga ne se e hranil  v 12.00  , dori ot rajdaneto mi praveche pochivki ot 21.00 do 3.00  i ot 3.00  do 9.00   propuskashe dve hraneniq ! Za nego i za men varianta da spi s 3 chasa poveche noshtem e po dobar    , shtom toi samiq svikna s tova  ot vtoriq pat !  Obedena sam  che ako ostavashe gladen i nedohranen shteshe  da si  << kaje >> ! Naproti moga da tvardq che deteto mi e mn spokoino , zasmqno , hrani se dobre !  Ne iskam da zvuchi kato opravdanie a po -skoro se argumentiram  za noshtnoto spane . Vsqko bebence e strogo individualno i ne mislq che mojem da slagame vsichki  pod edin znamenatel ! Dadoh go kato  primer za sebe si ,  ako  nqkoi iska da opita izbora e negov ! Nali za tova go ima tozi forum Simple Smile

# 662
Bubuto     qvno  ne sam se izrazila  tochno , az ne go ostavqm da gladuva v nikakav sluchai ! Prosto ne go sabujdam v momenta koito pochne da se probujda i da mranka ( kakto  pravqt mnogo maiki ). Ne mislq che ako se sabujdashe  umrqlo  ot glad  shteshe da mi se smee i radva ! Prosto ne go sabujdam na momenta a zadarjam sanq mu !  Ima golqma razlika ot tova da go darja gladno .

Sajalqvam che ne sam se izrazila kakto trqbva ili pak ste me razbrali pogreshno !

# 663
Anitka   az  za radost ne sam imala problemi s koliki, bqh chela nqkade che kogato decata sa po koremche ili se luleqt na lulka  sashto  im se oblekchava bolkata ! Nie sme na lulka po cql den moje bi i za tova ne sam imala problemi, neznam .Oshte ot vtorata sedmica  go slagam i po koremche !Do kolkoto za zvucite, toi ot rajdaneto  slusha decki melodiiki , zaspiva na muzika, stoi po cql den na muzika veche dori  se optva i da  tancuva Simple Smile Simple Smile Simple Smile  Specialno v Angliq metodite za otglejdane na deca sa dosta po razlichni i az kombiniram   , tuk sam chuvala i vijdala takiva neshta koito   prosto me izumqvaha , no deistvat !

# 664
Въпрос към ЛЛЛ:

Ние сме на 2 месеца и почти 2 седмици. Първия месец бяхме наддали 950гр, втория - 750 гр. Днес ходихме пак да се мерим - за 2 седмици сме наддали около 250 гр. На мен ми се струват малко Sad Изцяло на кърма сме. Бебка иначе е добре, изглежда доволна, нощно време не се буди по 5-6-7 часа (различно е), храним се на поискване. Мисля, че нямам проблем с кърмата - редовно сутиените ми са мокри направо и сменям по 2-3 на ден, освен това като пусне зърното и на струйки шурти кърма, докато не захапе пак. Днес сутринта в 9 не поиска да яде (май че много яде в 6...), и се изцедих малко, защото усещах много напрежение в гърдата - и за нула време изцедих доста мляко, пък и аз се цедя, само за да отмине напрежението, т.е. наистина се цедих малко.

Последната седмица Зара обаче не иска много да яде, последните дни особено - ако се е разсънила захапва доста нервно зърното, а на моменти пищи и изобщо не го иска! Опитвам се да я оригвам по време на храненето - но след това не иска повече да цока. Яде средно по 5 минути на хранене. Има и един по-дълъг следобеден сън от около 3 часа, през останалото време горе долу има следния режим - яде, будува около час, спи около час, час и половина и пак й давам да яде.

Но тези 250гр за 2 седмици ме тревожат много! Не са ли малко??? И възможно ли е това нервно сучене, когато не е сънена, да е признак на кърмаческа стачка???

Много благодаря!  bouquet

# 665
  • Варна
Здравейте мами,относно храненето нощем и недоспиването...бебетата ни са едва на 2 месеца и вече искате да се наспиваме да не се будят ,ние трябвало да ги научим кога да ядат...?МОЛЯ ?със първото ми дете никога не съм му отказвала мляко по никое време до 1г и 9месеца си му давах АМ ,повечето майки около мен отдавна заместиха с кисело мляко хвалейки се колко идвало на сметка(аз смятах смятах и такава не виждах),в ден днешен пък се чудя как да го накарам да яде,ами децата си имат свое мнение и нужди от както се раждат и е доста рано да си налагаме свои идеи или пък прочетени от някъде.А и да ви кажа(на тези които смятат че с прекъсване на нощното хранене сънят им е сигурен) от както съм станала майка нямам нощ в която не съм се будила,да завия детето,да го нагледам защо се върти,да донеса гърне и т.н. И друго се сетих, държавата ни дава 2 г. за да си гледаме децата не да се наспиваме.
 Ще изтърпя критики ,но така смятам аз  Mr. Green
Хубав ден   bouquet

# 666
migla_    Uvajavam  mnenieto na vseki  edin ,  kato gledam dosta hora ne sa saglasni s men i mnenieto mi , no bebcho mi e dobre i e dovolen.  Ne namiram mqsto za bezpokoistvo ot moq strana , vseki sam reshava za sebe si . Az lichno  imam  nujda ot san  za da gledam deteto si  palnocenno i prez denq kogato toi e aktiven i buden , predi  bqh kato drugirana . Gledam  go samo ot parvata minuta na rajdaneto mu   nikoi ne mi pomaga za tova se radvam na pochivkata. Toi sashto e shtastlivo bebe , ako ne mu se otrazqvashe dobre nqmashe da go napravq ,  prochetoh , probvah  proraboti , tova e moeto reshenie.

Nai -vajnoto e  bebo da e dobre , ako reshi pak da se bude noshtem shte stavam , no za sega sme happy  i dvamata i tova e nai-vajno !  Tova  che mn hora ne priemat tova kak sam go nakarala da spi poveche si e lichen izbor kakto kazah , sama za sebe si moga da pricenq koe e nai-dobre za nego  kakto i vsqka maika za svoeto dete ! 
Nie sme na rejim ot parviq den, zapochnahme da izlizame ot 3-tiq po razhodki  i sme jivi i zdravi !

# 667
  • Варна
Newmam, няма нужда да се оправдаваш, детето си е твое и ти преценяш как е най добре да се грижиш за него  Hug
Иначе и аз моята не я будя за храна, ти явно говориш за мрънкането понякога вечер, и при нас се случва от време на време, но аз не мисля, че е поради липса на храна, защото ако е така целия квартал ще разбере за това....каквито сме гръмогласни  Mr. Green
Също не съм и привърженик на идеята детето да се размрънца леко и веднага да му се дава храна че да се успокои.

# 668
  • София, св. Троица
Newmam, разбира се, че всяко бебе е само за себе си. Именно заради това е чудесно, когато майката следва нуждите на бебето повече, от колкото графика или часовника. Може би ще ти е интересно да провериш за своето бебе кои са ранните признаци на глад. Това може да са: въртене на главичката, премляскване, смучене на юмручета, плачат е много закъснял признак за глад. Ето и повече подробности тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73982.0
Цитат
Kogato se probujda prez noshta predi da zapochnete da go hranite  probvaite da mu slojite beberona  nqkolko pati dori da q izpluva vie  badete uporiti , dori da vi otneme chas  ili dva .
Дали това не са ранните признаци на глад? Дали бебето не изплюва нищо не даващия биберон именно, защото иска храна? Сама споделяш, че на теб това ти е отнело часове и че майките трябва са упорити. Повечето майки споделят, че когато детето вече няма необходимост от нощно хранене само спира да се буди или да мрънка. Така не се налага да бъдат упорити.

През първите месеци бебето се развива най-интензивно, тъй като за разлика от другите бозайници човешкото бебе се ражда не съвсем развито – например мозъка на едно новородено е едва 25% от крайния си размер. Шимпанзето или горилата на пример, се раждат с наполовина развит мозък. Ето защо новородените бебета имат нужда от много калории. Обичайно малките бебета искат да се хранят често и различни порции. Те не могат да направят разлика между ден и нощ и също така не могат да осъзнаят времето, както ние го осъзнаваме благодарение на часовника. Те просто следват инстинкта си за оцеляване, който освен храна ги подтиква да търсят утеха и закрила от мама.
Чудесно е, когато споделяме опита си или прочетена някъде информация. Добре би било източниците на информация да бъдат адекватни на препоръките на водещите педиатрични организации в света, на СЗО или Министерство на здравеопазването на РБ 

# 669
Aidin   neznam moje i da sam sgreshila che predprieh  da napravq tazi krachka tolkova rano za bebcho  , no  vqrvam  che ne sam go tormozila ili pak darjala gladna.  Vse pak   mersi za info-to !

Bubuto   do plach ne sme stigali  prez noshta  ili kreshtene a vinagi do probujdane,  no otnachalo  go vdigah na momenta ! Revem zverski  samo kogato se  pritoplila vodata tvarde mnogo  i mi otnema vreme da q izstudq , chakaneto ni iznervq !

ЛЛЛ помощник за кърмене - toku shto go zabelqzah imam edno vaprosche .Karmeh do do predi  3 sedmici , no razbrah che karmata ne mu stiga i pochvah da go dohranvam  ,  obache toi vidq lesnoto  s beberona i sprq da suche ,  az prisahnah  i sega izcqlo sme na AM, no  ne sam vzimala hapcheta za gardite ili tam nz kak se vodqt , poneje tuk nqmat  tazi praktika a ot bg nqma kak da si vzema , sega imam malki topki v gardite , trqbva li da se pritesnqvam?!?

# 670
. В този момент бебетата имат силна нужда от това.

ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ:

Този месец дъщеря ми е наддала едва 700гр. Педиатърката ни го намира за нормално, но аз леко се притесних и се чудя дали не трябва да направя някаква реорганизация на кърменето. Значи, кърмим се на поискване, наистина не мога да кажа по колко пъти на ден, но ми се струва, че често суче. Нощем има поне едно кърмене, понякога две. Първия месец я будех, ако е спала повече от три часа през деня, но от втория съм я оставила сама да решава кога да се храни. Преди сучеше по 5-6 минути, сега струята е по-слаба и се храни десетина, до петнайсет минути. Храни се от едната гърда, след като откаже да суче повече или заспи има още кърма, тоест смятам, че и стига. Има ли още нещо, което е добре да направя, за да качи повече другия месец или да си караме както досега- пък колкото-толкова?

Simple Smile Макар понякога да се радваме на уникалността на бебетата ни, друг път ни се иска да е "като другите", за да се чувстваме спокойни, че всичко е наред. Това е съвсем обичайно. 700гр е в "граници" по таблиците за "нормалност", голяма ли е разликата спрямо надаването от първия месец? Понякога съществени разлики в измерването се забелязват,ако не е отбелязано наддаването на един и същи кантар или ако е мерено с дрешки бебето или примерно не е минал цял месец.
 А има и други показатели дали бебето се храни добре. То трябва да наддава на обиколка и ръст, също да пълни редовно памерсите с бистра почти безцветна урина, без неприятна миризма, акото да е кашесто и обилно, без неприятна миризма. Да е хидратирано и на вид(с влажни лигавици в очите и устата; с добър тургур на кожата - след притискане или пощипване се опъва веднага, не остава прищипана); да е жизнено и енергично, когато е будно, а не апатично и летаргично; лекаря да намира за добро общото състояние на бебето. След хранене бебето да е спокойно и да има доволен вид.
 Щом имаш притеснения, можеш да си направиш една ревизия дали може нещо да се промени. Например дали бебето приема твърде големи количества вода, чай или друго различно от кърма; дали ползва залъгалка; дали се разсейва твърде много и подобни.
 Можеш да пробваш да правиш компресия, ако мислиш, че отслабналата струя може да е проблем (обичайно бебетата с порастването стават по-силни и отслабналата струя не ги притеснява, справят си се чудесно, но не винаги е така). Ако има нужда, ще обясня как се прави компресията. Също можеш да направиш експеримент да предлагаш и другата гърда. Ако бебето се е отказало да суче или заспало заради съвсем бавна струя, то най-вероятно ще е склонно да суче от пълната гърда. Ако я отказва, явно стомахчето е сито  Simple Smile

Благодаря за отговора! Първия месец беше наддала 1300кг, затова малкото наддаване този месец ме притесни. Вода и залъгалка не давам. Ще пробвам да предлагам и двете гърди на хранене, макар че не съм сигурна дали по-слабата струя е проблема. Струва ми се, че откакто струята отслбна, бебето се храни по-добре. Преди кърменето си беше малко борба свободен стил- дърпаше се, давеше се... След кърмене задължително стоеше поне половин час права в мен, иначе я заболяваше коремчето и плачеше. Сега започна да търси гърдата дори за приспиване, което за мен е голямо удобство, иначе трябваше да я нося, за да заспи. Според педиатърката бебка е здрава, но  тя май си обяснява малкото наддаване с факта, че аз съм много слаба и е ген. Мен това обяснение не ме успокоява особено... Но май проблемът си е само в моята глава...

# 671
  • Burgas, Bulgaria
От кога не съм писалаааа  Hug
Всяко бебе е различно и аз мисля ,чв ако е гладно ако ще и 200мл. вода да му дадеш ,то пак ще плаче.

Newmam  защо пишеш на маймуница ,аз не мога да чета и не се и мъча  Tired  Скоро ще ти направят забележка и модераторите, защото това е правило на форума ,което нарушаваш  Peace

# 672
Za sajalenie nqmam opciq da pisha na kirilica , a i nqma kak da q svalq Sad     Za koeto mnogo se izvinqvam !

# 673
  • Burgas, Bulgaria
 Peace  радвам се ,че не прие написаното от мен за заяждане  Hug

Момичета ходихте ли на ортопед с бебоците ?

# 674
  • София
Здравейте, мами! Честити месечинки на всички бебчета! Да са живи и здрави! Добре дошли на всички нови мами! Нека споделя и аз как храня Вики. Кърмим се изцяло, а от скоро тя сама си махна нощните хранения. На мен също ми е много по-лесно ако се събуди през нощта за мляко просто да я придърпам към мен, да й дам цокито и да продължа да си спя! Newmam, това си е твоето решение, но според мен си избързала, трябвало е според мен да изчакаш бебето ти само да се откаже от нощните хранения. Аз ставах по няколко пъти през нощта и въпреки всичко пак добре се грижа за дъщеричката си и на мен няма кой да ми помага. На Вики нито нещо съм налагала, нито съм я ограничавала. 

Общи условия

Активация на акаунт