Да си тръгна или не...?

• 24 588
  • 280
  •   1
Отговори
  • в сърцата на децата <3
Здравейте момичета... Бременна съм в началото на 3 месец. С таткото на бебето сме заедно от почти 4 години, живеем заедно от 3 години. В началото на годината по негово настояване спрях да пия противозачатъчни, започна да се оглежда за апартамент. Да, ТОЙ търсеше апартамент за НАС. Подмяташе ми, че вече иска да сме истинско семейство, да си имаме дом, дете... Забременях не умишлено, просто се случи... Не, че сме се пазили особено, но пък и не е нежелано бебе. Разбрах още на 2 г.с. съвсем случайно, като си направих един тест на шега. Както и да е, той беше много щастлив... Апартамента ни още не е обзаведен и все още сме на квартира. От месец и нещо насам обаче скандалите не спират... И вече незнам дали си заслужава да съм с този човек. Караме се за пари... Банално, нали? И то при месечен доход малко под 2 хил лева... Смешно, нали? Защо се караме ли? Защото като купувахме апартамента неговите родители ни дадоха почти половината пари, а моите родители нямаха финансовата възможност да ни помогнат. Имат кредит, татко беше зле със здравето... Но все пак и ние имахме събрани не малко пари, изтеглих и кредит (да, аз изтеглих кредита...) и платихме апартамента. Сега обаче той не иска да допуска родителите ми до мен... Не иска нито да идват да ни виждат, нито да дойдат да ни видят апартамента... Само дето не ми е забранил да се чувам с тях по телефона. Родом съм от друг град, на почти 300 километра и без друго се виждаме 2-3-4 пъти годишно за по 2-3 дена. Но той е категоричен, че след като те не са ни дали пари за жилището няма да стъпят в него. Родителите ми все още не знаят за тези негови закани, просто незнам как да им го кажа... И те не са съвсем невинни, в интерес на истината, купиха си нов телевизор, сега ще ходят за 5 дена на море. И то като знаят, че имаме нужда от всякаква финансова помощ, защото след като дадохме всичките си спестявания за апартамента, сега нямаме никакви пари за обзавеждане... А и моята бременност не е лека, вече два пъти влизам в болница с кръвоизливи. Пари за болници, за лекарства, за кредит, за наем, за сметки... И се оказва, че почти нищо не може да се задели за обзавеждане.

Вече пореден път се караме за това... Той работи тежка работа и се прибира много уморен. Аз съм в болнични и съм си вкъщи по цял ден и до колкото мога гледам да му угаждам. Но това, че аз "се излежавам", а той "блъска" му е трън в очите. Винаги започва скандала по един и същи начин "Какво прави днес цял ден? Аха, лежа си... А вашите няма ли да ни ПОМОГНАТ за кредита?..." и т.н.т... Как неговите родители от всичко се лишавали, за да ни помогнат, а моите не си мърдали задниците за нищо... Знам, че е прав, но какво да направя аз? Да им кажа, че тъй като брат ми е кандидат студент и освен всичко друго трябва да дават пари и за него, аз не искам да ги виждам и не искам да идват докато не се оправят финансово? Това ли да им кажа?

Вече го предупредих, че добри или лоши родителите не се избират. Още повече, че той знаеше за отношенията ми с тях, още от самото начало на връзката ни. Вчера ми каза, че било грешка и че нямало да се получи между нас, ако аз не се откажа от тях... Моето виждане за света винаги е било "мъжете идват и си отиват, родителите остават за цял живот"... Но въпреки това ми е много трудно да взема това решение... Не ме е страх да бъда самотен родител, няма да направя аборт. Това дете е мое и няма да го убия или да го изоставя. Както някой беше казал в една друга тема - не се гледат лесно деца, но няма останало неотгледано дете. Щом циганките могат да гледат по 10 само с майчински, значи и аз с едни много добри доходи също ще се справя.
Но трябва да реша... Дали да съм с мъжа до мен и ще позволя цял живот да ми нарежда какво да правя и с кой да контактувам... Или да си тръгна, колкото и да го обичам и колкото и да ми тежи... Дайте ми някакъв съвет... В задънена улица съм... Сигурно звуча много объркано, но това е защото в главата ми е каша...

# 1
Първо, трябва да се успокоиш заради себе си и бебето.
Второ, апартамента на двамата ли е закупен?
Трето, ще трябва да си изясните материалния въпрос. и въобще материалните въпроси. Мисля, че там възгледите ви твърде се различават. Както и "женска" и " мъжка" работа и отношението ви към семейството, а и дори децата.
За едно семейство не е необходимо само желание и не е просто съвместно съществуване.

# 2
  • в сърцата на децата <3
А, да, забравих да кажа за разпределението на парите... През последната година и нещо винаги само аз плащам сметките, наема, храната... Неговата заплата я спестявахме (за апартамента). Понеже от средата на юни съм в болнични този месец заплатата ми е половинка, болничния още не са ми го платили, а парите, които взех като заплата не стигаха за вноската по кредита. Когато го помолих за 50 лева, защото толкова още ми трябваха за вноската, той ми заяви, да искам от родителите ми... След това ми даде все пак, но ми стана много обидно... Аз го издържам вече толкова време, а той си събира парите, а когато аз имам нужда да ми помогне малко... Иначе и преди сме имали периоди, когато или аз или той сме били без работа. В началото работех само аз, той записа магистратура. Когато аз вадех парите всичко беше чудесно. След това се наложи да напусна работа, за да си взема държавните изпити в университета и работеше само той. Беше АД! Непрекъснато ми натякваше, че ме издържа, че нашите не ги интересува, че едва ли не ако не е той ще умра от глад на улицата... Но мислех, че сега ще е различно, защото все пак сега не ме издържа той! Просто този месец така се получи, че имах нужда от малко помощ... Като започна да си получавам парите от болничните, ще взимам доста, повечето хора в България сега работят за половината от тези пари...

Иначе апартамента е и на двамата на името. Но все пак 1/5 от парите ни бяха "общи", половината теглих като кредит и останалите дадоха неговите родители. Сега се оказва, че аз съм дала почти 2/3 от парите за апартамента и не мога да поканя родителите си в него...

# 3
  • София
Оххх, не ти е лесно, ама никак не ти е лесно!  HugОтстрани този мъж ми звучи ужасен психо-терорист. Натякванията, че лежиш, са отвратителни, дори не ми се коментира колко са противни, това първо. Второ, да забранява да посрещаш родителите си в дома си е върховна простотия, която дори не мога да измисля как да окачествя. По неговата логика, можем да ходим на гости само в домове, за които сме помогнали да се платят.
Трето и най-важно - не е лошо някой да го светне този "мъж", че ничии родители не са длъжни да ви плащат кредита! Щом някой решава да си купи нещо, негов ангажимент е да си го плати, не на мама, не на тате, бате, вуйчо и свако. Ако не можеш да си позволиш жилище, живееш под наем.
Толкова е противно пораснал, здрав, прав мъж да се цупи като бебе, че баба и дядо не са му дали парички, направо е отвратително  Sick Той мъж ли е, или лукова глава?
Не знам какво да направиш и не знам как ще я карате, наистина. Но този човек трябва някакси да осъзнае, че НИКОЙ на света не му е длъжен с пари за нищо. За мен това е в основата на проблема, той е научен да чака наготово. И когато някой не му играе по свирката, го обявява за персона нон грата. Колко е голям този човек, че смята, че човек трябва да е близък с родителите си единствено и само ако му дават пари??? Ако чуя такова нещо от моето дете, ще му скъсам задника от бой (образно казано де, аз не бия деца), а след това ще скъсам и своя задник от бой, че съм допуснала да отгледам такова мамино синче, дето се държи като директорче недорасло.
Спирам, че се ядосах.

# 4
На този човек трябва да му обясниш, че в едно семейство / каквото сте вие/ няма мое и твое и, че единия трябва да издържа другия при различни положения.
В случая в момента си ти и дълго време ще бъдеш след като се роди детето.
Родителите са задължени да издържат децата си до пълнолетие и ако продължават да учат. Останалото е въпрос на възможности и желание.
Обясни му също, че той е мъж и трябва да издържа семейството си от паричната страна на нещата.

# 5
Да , явно доста ви се разминават възгледите по финансовите въпроси .
С родителите е малко сложно .
Аз съм на мнение , че родителите не са длъжни по принцип да осигуряват децата си , които вече са самостоятелни и работят . Ако неговите родители са имали желание и възможности да помогнат , това не задължава автоматично и твоите, да направят същото .
Но да забранява да идват - не е прав и не е редно , изобщо ! Naughty

Говорете , опитай се да му обясниш , че не е прав , дай пример как ти си го издържала без да мърмориш и как той постъпва , сигурно ще се разберете ! Hug Hug Hug

# 6
  • BG

Ох, наистина много неприятно! Напълно те разбирам, защото имах подобен проблем в първите години на брака си ( този с парите - кой колко дал, за какво и т.н.). Съпругът ми и майка ми никога не са се харесвали и до ден днешен търпя последствията от това и от двете страни. Ужасно е! Това никога няма да се промени и ти, ако искаш да си с този мъж, бъди готова да понасяш репликите му дълги години напред. А когато и вашите разберат за ситуацията - и техните. Разликата при нас е, че мъжът ми никога не ми е говорил чак така - да искам пари от тях, да забранява да идват, макар че трудно овладява неприязънта си, като са заедно. Те също, де! И аз съм омъжена надалече и се виждам с нашите рядко и слава богу! Не знам какво да те посъветвам! Сега си и в положение, в което трябва да си спокойна и щастлива, а то...Разбери, че каквито и оправдания да му посочваш, за да оневиниш вашите ( макар че си знаеш, че е прав), няма да помогнат. В една дълга връзка със съжителство винаги има тежки моменти, свързани с парите и тяхното разпределение. Ако не е сега, може да е след 5 години. Всеки трябва да е готов да ги посрещне. За съжаление не всеки реагира хладнокръвно! Сега това е твоят дом и твоето семейство, чакаш бебе и май ще трябва да се снижиш, да поемаш думите му някак, после си пореваваш, а на вашите правиш тактични намеци, че някак трябва да направят жест ( малък финансов, или с друга помощ - работа по апартамента, отглеждане на детето или каквото може, ти си знаеш), за да се поуспокои момчето.

# 7
     snow_angel, не прочетох другите отговори и може да повторя някой. Може мъжът ти да е в труден период, трудно да приема промяната, но поведението му е грубо, неадекватно и нахално. Родителите не са длъжни на вече порасналите си деца. Ако имат възможност и желание да помогнат и го направят - чудесно, ако не - оправяме се сами.
     А твоето "угаждане" не ти помага, само го кара да се мисли за все по-прав. Защо не поставиш ребром въпроса - продавате жилището, погасявате кредита и връщате на родителите му парите. От там нататък се оправяте само двамата сами. Ако не го устройва, му заявяваш, че не си в състояние да издържаш домакинството и да плащаш вноските, нека банката продава жилището. Без скандали, но твърдо. Смятам, че си напълно права да се тормозиш, но ако ще правиш опити да променяш отношенията, не трябва да се чудиш как да му угодиш, а да се опиташ да предизвикаш конструктивен разговор. Ако не желае такъв, нека е наясно, че не желаеш такъв живот. Но в никакъв случай не го заплашвай с това, ако не си готова наистина да го напуснеш. И не оправдавай родителите си пред него, те не се нуждаят от оправдание, затова че нямат възможност да помагат.
    И можеш да му припомниш на този твой съпруг, че родителите ни са хора, имат право на личен живот, почивка и глътка въздух във финансово отношение, когато децата им поемат по пътя си.   

# 8
  • ...на безопасно
Мъжът ти не е прав, а ти си можела да му спестиш фактите, че вашите ще ходят на море и т.н. Като се дразни от тях, ти пък не му ги навирай. Но да не могат да ти дойдат на гости!!! NaughtyМи той утре и вериги ще ти сложи.
На мен не ми харесва, че той още от сега те чувства като тежко бреме. Тежиш му, тежи му отговорността. Ами като се роди детето? Ще го хване кризата на неизживяната младост и ще станеш редовна в този подфорум. Просто мъжът ти е поредния недорасляк, който срещам реално или виртуално. Допикало му се, пък той си помислил , че дете му се ще. Имах си  и аз такъв.
Иначе съвет от мен. Знам, че ти е трудно, но ти разум няма да можеш да му налееш, то е ясно. Ами гледай да се поуспокоиш, да не го дразниш излишно....абе, гледай себе си, докато детето се роди и станеш що-годе финансово независима от него. Тогава ще ти е по-лесно да бъдеш ултимативна и категорична.

# 9
Офф,момиче,хич не ти е лесно,ама хич.
Първо-както са казали другите момичета-никой не ви е длъжен финансово-отгледали са ви,вие сте поели по своя път-създали сте семейство,ще имате дете,имате си апартамент.Който иска и може-помага,който не желае и не може-не помага.
какво значи-щом не са дали пари за апартамента-няма да идват.Ми по тая логика и аз да не пускам семейството на моя мъж вкъщи,щото живеем в апартамент на баща ми.
От както сме заедно все сме били с кредити и сме се оправяли-винаги двамата ЗАЕДНО-без да искаме и без да ни дават/за кредитите/-никой не ни е опрял нож в гърлото и да ни каже-дръпни кредит.Бяхме на квартира,решихме да си вземем жилище-точно преди 4 г,когато една кутийка от 36 кв м вървеше около 40000-45000Е,но поради ред лоши и добри обстоятелства не се нахендрихме,ами дойдохме в апартамента,където сме сега.Но и да бяхме изтеглили кредит-НИЕ ДВАМАТА щяхме да си го плащаме-ако помогне някой-добре ни дошло.
Вие вече сте едно цяло-кой има повече и кой по-малко,кой платил тока,кой водата или сметката в магазина-няма значение.Доходите ,които казваш,че имате,в днешно време са супер добри и въпреки това се карате.Трудничко е,но трябва да се разберете,най-вече заради бебчето,което се нуждае от много спокойствие и сигурност,които ТИ трябва да му осигуриш-по един или друг начин.Говори спокойно с мъж ти,обсъдете нещата ,припомни факти от твоята финансова подкрепа и факти от негово натякване и дано разбере,че не постъпва правилно ,а много егоистично и тиранично.Успех  Simple Smile

# 10
Тръгни си!
Аз пък бих го зарязала този мъж.
За първи път давам такъв съвет, винаги съм смятала, че щом двама са заедно и се обичат, трябва да търсят компромис, но просто в случая друго решение няма. Щом и преди купуването на апартамента и "великата" помощ на неговите родители се е държал по същия начин, когато си зависела от неговите пари, ти добро няма да видиш с този човек. Махай се докато е време. Продавайте апартамента или му прехвърляй кредита на него, да си го плаща и да си живурка там. Може и мама и татко да си вземе за разкош.

.

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 12:02 от птица

# 11
  • София
Не се въздържах и ще коментирам. Направо сте ми смешни и двамата. Ще правите семейство, ще имате дете, докарвате добри доходи, а се чудите кой повече да издои родителите си, щото са длъжни да ви гледат. Те не са хора, защото имат деца ли. Сега гледат вас, после внуците и така до гроб май. Горките хора, много са прегрешили, че са си купили телевизор и са отишли за целииии пет дни на почивка. Чукам на дърво синът ми да не се държи така към мен след години. А на поставения въпрос давам конкретен отговор - по лични наблюдения такъв тип хора не се променят, доживот другите все са им длъжни за нещо. Така че с оглед опита си до момента не бих правила планове за общо бъдеще с този човек.

# 12
  • в сърцата на децата <3
Аз също съм на мнение, че родителите ми не са ми длъжни с нищо, още повече, да ми плащат кредита! Откакто завърших училище и влязох в университета почти изцяло съм се издържала сама, само от време на време в първи-втори курс нашите ми помагаха финансово - знаете как е, студент пари държи ли Simple Smile А за това, че са си взели нещо нашите, или ще отидат на море - нека имат, нека идат... Не бих му казала, че ще ходят на море, но ще минат да ни видят като отиват нататък и той така или иначе ще разбере. На мен ми е неудобно да им искам каквото и да било.
Но сте много прави за едно - той е мамино синче. По-точно татково синче... Защото баща му му казва, че "ако трябва хляб и сол ще яде, но ще му дава колкото пари има, за да не дължим пари на банката" Ето от къде идва проблема. Той така е научен, че родителите не са хора, че са машини за пари... Аз му казах снощи, че аз имам нещо, което той никога няма да има - не ми се налага родителите ми да си плащат, за да ги обичам.

# 13
Но сте много прави за едно - той е мамино синче. По-точно татково синче... Защото баща му му казва, че "ако трябва хляб и сол ще яде, но ще му дава колкото пари има, за да не дължим пари на банката" Ето от къде идва проблема. Той така е научен, че родителите не са хора, че са машини за пари... Аз му казах снощи, че аз имам нещо, което той никога няма да има - не ми се налага родителите ми да си плащат, за да ги обичам.
     Любопитна съм дали и какво ти отговори на последното изречение.
     Прощавай ако ти прозвучи грубо, но такива хора очакват един ден съпругът/гата да заеме мястото на мама и тати, когато последните се са във възможност да обгрижват чадото.

# 14
  • в сърцата на децата <3
     Любопитна съм дали и какво ти отговори на последното изречение.
     Прощавай ако ти прозвучи грубо, но такива хора очакват един ден съпругът/гата да заеме мястото на мама и тати, когато последните се са във възможност да обгрижват чадото.
Той когато знае, че не е прав, а не иска да си го признае винаги казва само "Не е така" А как е? ЕГЗ... (Един Господ Знае)

Общи условия

Активация на акаунт