ЗОНАТА и ние - 10 Тема

  • 69 734
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 41
Здравейте дами,   bouquet

мисля и аз да вляза в зоната, засега чета и се опитвам да пресметна какво и по колко трябва да хапвам, но ми е адски трудно. Изчислих, че са ми необходими 9блока и 1.8л вода. Дотук добре, но напасването на дневното меню ми е малко мъгла, а трябва и да го съобразя с 9часов раб.ден...
Дотук съставих следното:
закуска: 2блока
1ч.ч прясно мляко +нес = 1БВ+1БП
1филийка ръжен хляб = 1БВ
1пуешка шунка филе 40гр=1БП
масло - 2/3 ч.л. = 2БМ

обяд: 3блока
240гр краставица - 1/2БВ
240 гр домат - 1 БВ
120гр чушка - 1/2 БВ
1/3 чаша царевица от консерва - 1БВ
120гр сирене - 3БП
9бр.маслини- 2БМ

следобедна закуска: 1блок
1ч.ч. мляко с нес = 1БВ+1БП
6бр. фъстъци = 1БМ

вечеря: 2блока
?

късна закуска: 1блок
кисело мляко = 1БВ+1БП
6бр фъстъци =1БМ

Моля споделете вашите менюта да почерпя идеи Simple Smile

# 316
  • Мнения: 5 405
Meli5a, много по-лесно е да си сготвиш нещо по Зоната, отколкото да караш на сухи храни. В началото и аз бях така, но после ми стана много по-лесно да имам нещо наготвено и да сметна само една салата в допълнение или да добавя плод.
Виж в тази тема има доста вкусотийки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=646439.0 Както и в блога: http://www.bg-zonata.com/recepti/

# 317
  • Мнения: 19
Здравейте мами, бях малко извън зоната напоследък :-С но се завръщам с пълна сила, накупих си чиа, киноа, тахан, лимец... разбрах, че първите 3 ги смятате за мазнини, я споделете как ги ядете, чията готви ли се, или така се слага на зърна по салати и яденета, а киноата?
Добре дошли на всички нови момичета, слагам в кюпа и мен :0)

# 318
  • Мнения: 5 405
Poliville, киноата я готвиш като елда/ориз. 14гр са 1В. Чиата може направо така да я слагаш в закуската си (примерно кисело мляко), в салати, в каквото си избереш. Simple Smile

# 319
  • Мнения: 41
MeRiTo` на мен готвените ястия са ми проблем, по принцип много рядко ям такива неща и като ги гледам тези рецепти трудно ще започна да ям манджи.....явно трябва да мисля варианти частично да включа нещо от тях в менюто Sad  newsm78

# 320
  • Chicago/Varna
  • Мнения: 130
от табличката с блоковете - пише, че един блок краставици е 480 /4*120/. Това как трябва да го разбирам? Един блок краставици ли? Това ми изглежда много като количество? Ако трябва да хапнеш 3 блока краставици 3*480гр ли трябва да изядеш? Това е огромно количество храна!  Confused
sstefy един блок краставици e 480 гр или 4 чаши по 120 гр.  (за тези, които мерят в чаши )
(4 х 120) сме го сложили за улеснение, когато искаш да изядеш половин блок или четвърт блок от дадения продукт. Ако искаш например една четвърт блок краставици, означава че ти трябва само една чаша, или 120 гр. Ако искаш половин блок, означава 2 чаши или 240 гр. За повечето такива продукти, които са в по голямо количество, и от които почти никой не изяжда по цял блок, се налага да се делят блоковете на четвъртинки или половинки Simple Smile И ми се стори, че това в скобичките ще е улеснение Simple Smile

# 321
  • Chicago/Varna
  • Мнения: 130
Ако искам обаче да храня всички зонирано как да стане според вас-детето, мъжа и аз сме с различни блокове и как да делим? Ако някой прави това моля да сподели. Пожелавам усмихнат ден на свички! Hug
chibka И в нашето семейство ядем различен брой блокове Simple Smile Аз съм на 11, а мъжо 18 блока.  Готвя едно и също с две тенджерки на котлона, едната за него, другата за мен Simple Smile Например за  закуска,обед и вечеря  аз хапвам по 3 блока , мъжо по 5.  В манджите (готови изчислени рецепти) слагам по 3 блока въглехидрат, като добавям само по 2 блока протеин екстра за мъжо. И той после си добавя по 2 блока някакъв плод за десерт Simple Smile И така, лесно е, за всичко се намира чалъм Simple Smile  Просто е нужно време. 
Иначе за децата..пълен абсурд е да вкараш някое дете в зоната. Да речем че хапне зоново, да си изяде всичко което му се полага в чинията, и след 20 минути като ти каже "Мамо, искам сладолед, или вафла" ... и ко прайм Simple Smile) Не става. Аз поне залъгвах дъщеря ми, като и добавях протеин на прах в повечето сладоледи и зърнени закуски с мляко Simple Smile

# 322
  • Мнения: 30
Emigrantка, разбрах го това с краставицата и разбира се, че сте ни улеснили със скобките...просто ми беше чудно, че толкова голямо количество е един блок - и затова да питам - да не съм объркала нещо и да ям повече отколкото трябва Simple Smile


# 323
  • Мнения: 496
Meli5a , щом предпочиташ по-сухите храни, а не готвените поне се старай протеина ти да идва от по-чисти източници (поне в началото, за да видиш по-добри и бързи резултати) - чисто месо, яйца и извара. Иначе млякото и сиренето са доста смесени продукти и дори нашенското сирене може да се брои като мазнина, но от лошите, ако гледаме садържанието му оттук.За съжаление и шунката ни е под всякаква критика . За улеснение може да си свариш няколко яйца и да имаш винаги подръка за няколко дни напред или да си купиш пилешко филе, да си го нарежеш предварително на жулиени по 28 гр всеки (например едно филе ако е около 300 гр сурово разделяш на 10 равни парчета )и да си ги свариш с малко подправки или запечеш на скарата и така може да си вземаш според броя на блоковете, които имаш на хранене. А с изварата е още по-лесно и може да се комбинира и със зеленчуци и с плодове за сладък вариант.

natali_80 , шоколада си го смяташ според садържанието написано на опаковката. Виж кое е преобладаващо и си сметни за 1 блок колко грама ти се полагат. Има шоколади с преобладаващи В , а има и с М, така че според случая. Най-добре е с колкото се може по-голям процент какао, а не млечни (а най-добре е с чили  Wink Joy ). Задължително е ядките и семките да бъдат сурови, а още по-добре е да бъдат предварително накиснати в студена вода за няколко часа. А за баровете по-назад имаше и линк как изглеждат и от къде се поръчват. Това са десерти, които са балансирани по Зоната и когато ти се дояде сладко може да си ги позволиш без притеснение и без добавка на други неща.

# 324
  • София
  • Мнения: 783
Moharet Вече умирам от любопитство кой е този пробиотик?  Simple Smile Напиши го  newsm17
Пробиотика, за който говоря е Protexin Balance. Спрях се на него от мнения тук във форума и засега съм много доволна. В аптеки Ремедиум съм го намерила на най-изгодна цена. Моите колежки пият друг пробиотик, който излиза по-евтино, но така и не помня името му и не съм го проучила все още, но ще ги питам др.седмица.

chibka, моля те, сподели от къде купуваш добавки на тази марка NUTRILITE; ще ми е любопитно да ги пробвам  Hug

Meli5a добре си изчислила менютата, само една забележка - ако сиренето не е напълно обезмаслено, се смята по 28гр за блок. А за идеи за менюта може да видиш в предните теми си правехме две състезания по 15 дни и тогава всяка една от нас си пишеше дневните менюта. Мисля, че биха ти били от полза Simple Smile

natali_80 ако пиеш 1блок мляко с нес кафе, задължително трябва да добавиш мазнини, за да си в зоната - някакви ядки например. Ядките не е задължително да са сурови, но е препоръчително Simple Smile За шоколада не мога да ти отговоря, защото се старая да не го ям и не съм се интересувала, но както попита, барчетата са много добър заместител на шоколад. Поръчваме ги от iHerb и едно барче е 2 блока:
http://www.iherb.com/ZonePerfect

Докато напиша и Дани ме е изпреварила  Hug

# 325
  • София
  • Мнения: 783
Мила Дани, няма ли скоро да ни зарадваш с някоя нова неустоима рецепта  Hug
Твоите кюфтета от печени чушки съм ги прославила сред всичките си познати, дори и тези, които не спазват Зоната ги готвят и хапват с кеф  Hug

# 326
  • Мнения: 73
Благодаря, Moharet  Hug

А вчера в супера случайно погледът ми попадна на квасен хляб. И се сетих, че тия дни MeRiTo` ни подсети за вредата от фабричната хлебна мая (термофилните дрожди). Досега изобщо не бях нито търсила, нито знаех, че може да го има в нашия супер (в други го нямало, разбрах). Нито някога бях яла такъв хляб. Белия беше свършил, а от малцовия имаше останали само два. Взех си малцов, с микс от семена. Е супер е! Мисля, че отсега нататък ще ям все такъв хляб, много ми е вкусен, а като го препека в тостера е направо чудо. В този хляб има 3 вида малцово брашно, царевично кафяво брашно, квас, житно пълнозърнесто брашно, плюс слънчогледови, ленени, сусамови и тиквени семена. Сметнах го по етикет, 25 грамова филийка дава 1В + 1/4М. Понеже не съм опитвала да изкарам хляба от менюто си (консумирам го основно на закуска), мисля засега да продължавам с този. Надявам се да няма термофилни дрожди  Rolling Eyes

# 327
  • Мнения: 56
Момичета как да смятам кашкавалената извара Hug Hug Hug
Слънчев ден на всички!!!!

# 328
  • Мнения: 496
Аз използвам само кашкавалена извара и я броя по 56 гр за 1 ПБ и си добавям и полезните мазнини независимо, че тя е по-мазна. Просто тя ми е по-вкусна  Embarassed, а и има значение, че за кашкавала не се пастьоризира млякото, както коментирахме назад в темата.

# 329
  • Мнения: 41
dani1712 и Moharet благодаря много за съветите ще се възползвам от тях. Сега отварям старите теми да открадна по някоя идея   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт