МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 103 925
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Кукла, ще ти кажа как бих постъпила аз. Бих се поинтересувала кой е приел тази екскурзия( учител , директор), защо. След това бих организирала запитване сред останалите родители относно тяхното виждане и в случай,че повечето са на моето мниние, бихме отишли при директор ( учител) с искане екскурзията да бъде променена по т 2. ( заменена с пикник в парка примерно) или изобщо да бъде отменена екскурзията. В случай,че останалите родители нямат против "яж , бързо и умри млад" , бих си оставила детето у дома с интересна програма с мен , дори ако се наложи да е част от служебния ми ден.  Peace

# 601

2. Трябва да се донесат на празника следните неща, за които търсим доброволци:
- пластмасови чинийки ~ 100 бр.;
- пластмасови вилички ~ 100 бр.;
- салфетки ~ 200 бр.;
- чували за боклук ~ 10 бр.;
- течен сапун - 1 бр.;
- тоалетна хартия ~ 4 бр.

Това си е моят списък!

# 602
Здравейте, момичета!
Минавам набързо да дам кратък рапорт  Wink Чета ви редовно. От края на юли вече сме си и в нашето ново жилище. Голяма лудница за пореден път с пренасянето, но още по-голяма беше тази с ремонта. Тук е моментът да ви кажа: Не наемайте колеги или приятели за ремонтиране (освен мноооого проверени хора  Wink ), защото след завършека на нашия,  меко-казано нямах особено желание да се срещам с моя колега .  Sad И все още ме държи, вярно че вече по-слабичко, но все още си задавам въпроса как ще се разминаваме из коридорите на нашата мила работа, когато се завърна там. Е, има още доста време дотогава, а времето както казват всички - лекува!  Wink
Радвам се че има и много нови мамчета - кандидатки за титлата "многодетни".  Hug  Аз от своя страна страшно много искам да се сдобия с още едно отроче ( Ей, тези бебета наистина водят до пристрастяване!  Wink ) и даже го обмислих как, кога и защо  Laughing Но по всяка вероятност само мечтите ще ми останат.  Sad  То за трето колко много мислих, а за четвърто...
Що се касае за интересните реакции - на колко ли още ще се нагледаме и наслушаме до края на живота си?! Последната най-интересна преди около месец и половина (брей, колко много време е минало откакто някой нещо се е изказвал !  Rolling Eyes  Simple Smile ) беше на един служител от куриерска фирма. Та стоеше си човечеца пред входната врата на блока и докато пишеше някаква бележка за съответния липсващ получател, вдигна очи към мене и ме попита :"И трите ли?" Много е странно, но в първия момент не разбрах какво има предвид.  Rolling Eyes  След кратък озадачаващ поглед от моя страна и съответното прозрение, отговорих утвърдително.  Момчето каза : "Браво! И трудно ли е?" Е тук вече ме хвана веселото настроение, та отговорих, че не е, защото големите гледат малкото.  Joy Лесно е когато човек е в нужното настроение!
А сега да попитам мамите с малко по-напредничави младежи (т.е. по-големи) от нас. Имате ли наблюдения кога ориентировъчно започва пубертета при момчетата? Дали може по някакъв начин да разберем? Въпросът ми е много профански, признавам, но напоследък са ме загризали едни подозрения, а отговор от нийде не иде. Ами така е, аз навремето като не съм карала такова нещо като пубертет.  Laughing  Томито чете от учебника по Човекът и природата за 4 клас, че пубертетът настъпва някъде към 10 -годишна възраст. Не знам, може просто някои неща да ми се струват по един начин,а проблемът да е някъде в... моята глава.  Embarassed
За първо включване от ново местожителство вече прекалих, така че ще оставя следващото писане за друг път.  Grinning

# 603
Ей, морето вече достигнало до Шумен, щом го заливат Приливни вълни!  Hug Честит нов дом, Вълничке. Да ви върви по вода в него.
За пубертета при момчетата мога да ти кажа, че с големия почти не разбрах как дойде. Гого беше сравнително по-кротък и спокоен, не е имал някакви резки промени в настроенията, буйстване, сръдни, обидено държание... Промени се видимо, порасна на височина, мутирането на гласа му мина някак незабележимо, но всичко беше много плавно и неусетно.
Но сега си мисля, че Коко май вече навлиза на свой ред в тая възраст. Той току-що навърши 10 години, но още от пролетта е започнал да се държи коренно различно, реагира бурно и остро на всичко, което не му харесва, дразнят го брат му и сестра му, сърди се, когато някой му направи забележка, много е разсеян, започна да влошава успеха си в училище.... Ако аз седна до него да учим, нещата стават много бързо и лесно - научава уроците, написва си домашните. Но ако го оставя сам, нещата са много зле.... Освен това започна да послъгва и то все за глупости и по още по-глупав начин. Оня ден ми носи бележник за подпис на някаква оценка и аз изумено виждам някаква забележка (ама от най-тривиалните "Не спазва дисциплина в час" или нещо подобно), която ... той опитал да подпише като преправил подписа ми!!!!!  Shocked И то при положение, че никога не сме го наказвали, не сме му се карали много за подобни забележки. Винаги сме говорили спокойно и сме се старали да му обясним как да се държи, за да не получава повече такива забележки. А той решил, че ще я подпише, няма да ми я показва и никой нищо няма да разбере...  ooooh! Явно влиза в пубертета и неговият ще бъде доста по-тежък от този на брат му.
Сега всички се стараем да го насочваме внимателно по "правия път", вземаме мерки да е подготвен за училище и да го научим да контактува нормално с околните, а не все да се дразни от постъпките на различни хора край него. В края на краищата, животът ще го сблъска с всякакви хора и не всички ще бъдат приятни, добронамерени и т.н. Дано се справим.
Praynig

# 604
  • София
Приливна, честито преместване! Пожелавам ви да се чувствате добре на новото място! Hug

При сина ми същинският пубертет започна лятото на 2011г. с мутирането на гласа (демек, на 13 години Wink). Целият седми клас мина в емоционални върхове и спадове. Започна да се затваря в стаята си, да общува предимно само с приятелите си, стана свръхчувствителен към всякакви критики, лесно избухлив. Най-основният признак на пубертета беше едно извънредно силно чувство за отделяне от нас. И преди това е имал предпубертетни прояви- периоди на раздразнителност, инат, обидчивост и пр., но през тази година разбрах, че онова е било само подготовка, не същинският взрив. Мисля, че истинският пубертет е последната фаза, с която приключва детството в онази му блажена част на неразривна свързаност с родителите. Той се отдели психически от нас, а и ние гледаме на него по друг начин. Не че няма нужда от нашата подкрепа (струва ми се, че в някаква степен цял живот изпитваме нужда от подкрепата на родителите си Simple Smile), не че не упражняваме родителски контрол, но действително започва да води самостоятелен живот, да взима свои решения и все повече си даваме сметка, че трябва да го оставим сам да се учи от грешките и успехите си.

# 605
Тежка тема сте подхванали  Laughing
Моята 19-годишна госпожица закъсня с пубертета - беше си момиченцето с куклите до 13-тата си година. Обаче сега отказва да излезе от него и си късаме нервите взаимно  Sad Ще следя да видя как е при момчетата  Laughing

За изказванията относно многодетството - чувам само браво, даже в последно време всички ме подкокоросват да раждам и четвърто  Rolling Eyes Тъкмо категорично се бях пренастроила, че приключихме с бебетата, и за цялото лято чух поне 6-7 сходни мнения (от предимно непознати хора): "толкова са добрички и сладки децата ви, защо не си родите още едно, така ще имате и още по-големи привилегии от държавата". Да поясня -  все още даже със среден доход четиридетните получават доста помощ от държавата, даже и кашони с продукти от първа необходимост.
С мъжа ми бяхме за уикенда в Лариса и возехме заедно с малките и синчето на кръстницата на Коко (4г). Беше много весело и мъжът ми даже каза:"виждаш ли, с повече е по-лесно, защото си правят страхотна компания и хич не ти обръщат внимание"  Laughing   Laughing  Laughing

# 606
здравейте!
моля ако някой знае откъде мога да си купя възглавница в София за кърмене на близнаци да сподели!

не съм наясно как става пазаруването онлайн, но и това би бил вариант стига да има кой да ми обясни  Embarassed   много благодаря предварително!
много здраве на настоящите майчета и техните дечица, а също така и на бъдещите !

# 607
здравейте!
моля ако някой знае откъде мога да си купя възглавница в София за кърмене на близнаци да сподели!

не съм наясно как става пазаруването онлайн, но и това би бил вариант стига да има кой да ми обясни  Embarassed   много благодаря предварително!
много здраве на настоящите майчета и техните дечица, а също така и на бъдещите !
Аз си закупих от магазин Айко. Мисля че предлагат и онлайн пазаруване.
http://www.aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=56&pid=49649

# 608
  • София, България
Оле, в тази тема не се толерират майките, които получават/искат да получават помощи от държавата, тъй като се оказва, че ги получаваме на гърба на някой "реално нуждаещ се", каквито ние очевидно не сме. Но при все, че вие ще ги получавате от друга държава ... може и да не те оплюят ... Иначе твоите деца наистина са страхотни, и ти изглеждаш страхотно, винаги съм те давала за пример за майка, която е родила три деца и е с перфектна фигура, така че ... още едно бебе ... защо не  Wink

# 609
  • София
Приливна вълна честито ви преместване! Напълнете новия си дом с много любов, разбирателство и щастливи моменти!

Оле и аз искам 4-то , ама не ми стиска, пък и нямам подкрепа  Wink

Радост  Hug ако за миг забравиш трудностите , които са те озлобили и  за миг се издигнеш над егото си, ще видиш,че светът, както и нашата тема са прекрасни  Peace

# 610
Темата за пубертета при момчетата мноооооого силно ме вълнува  ooooh!!  И все си мисля, че е прекалено рано на 9 г. да "подкараш" пубертета......... Обаче държаниетоооооооооо  smile3514. Все се сърди, цупи, а как отговаряяяяяяяя............ Сутринта ме казвам, че закъснява ужасно много за училище, часа е започнал преди повече от 15 мин. и му се моля да се позатича малко, намирахме се на тротоара на училището, но с Мишо се влачим бавно отзад и те с Явор просто трябваше да изтичат и да влязат. Това между другото се повтаря почти всяка сутрин. Явор се затича и влезе, а той се обръща и ми казва: "Спокойно, Госпожата ми каза как се нарича това!". Аз, усетила какво му е казала Госпожата, му казвам да ми каже, а той ми отговаря, че имало хора зад нас и нямало да ми каже. Продължи да се влачи, на мен тотално ми скъса нервичките и се поразвиках да мърда, ако обича, а той се обърна и ми каза: "Насилие! Госпожата каза, че родители, които карат децата си да правят такива неща са насилници!". И аз съответно като долна и безсрамна насилница, която кара детето си да върви, а не да се влачи, виновно млъкнах, щото ако диалога и влаченето беше продължило, вярно щях да стана насилница  fight И това е само един пример от днешния ден, отговорите му са безкрайни. Днес например бях особено виновна и лоша, щото съм казала на продавачката от една пекарна до училището да му даде топла пица. Тя ми е позната, много приятна жена и аз просто сутринта и казах да му даде топла и хубава пица. Той отишъл на обяд, тя му казала: "О, Дани, майка ти запази за теб най хубавата пица, щото ти много обичаш пица  и бързо да станеш голям!". На инат, той си купил баничка със спанак, нещо което никога не е искал да яде. И като го взех от училище ме направи на нищо, даже на баща си се оплака....
Ох, и аз хубавичко ви се оплаках, ама като сте подхванали болната ми тема...........

# 611
  • На село (близо до Лондон)
Следя и аз темата  Simple Smile. Дани77, много смешно  Joy Joy, но на теб сигурно не ти е ....

Още нямам такива прояви на Филип. Единствено сутрин за закуска ми е труден и капризен. Обикновено ядат каша, другите двама са ОК, но Филип все нещо не я харесва. Налага ми се да го храня с лъжицата, дете на 9г. Докато той се наяде, Денис и Питър сами са се наяли. Но това си е така от преди, не е пре-пубертет Crazy

# 612
  • София-Велинград
Нашият батко навлезе в пубертета към 11 година,но най-ужасното време беше в 8 клас.т.е. на 14 години.Леле като си спомня какви ги вършеше и говореше, като пример ще дам следното:редовно  питаше моята майка;бабоооооооо,ти правила ли си св...и на дедо ooooh!;.От което жената се изчервяваше цялата ,а той още повече не спираше.В 8 клас извърши всичко ,което според мен трябва да се направи през целият пубертет-пушене,напиване,слаб успех,отсъствия,лъжи,оставане на поправителен,в чудо се бях видяла. Rolling EyesСякаш за тази една година това дете визуално беше моето момче,иначе някой друг се бе вселил в него.От миналата година(15 годишен),малко се поокртоти,а сега е направо поносимо. Peace
Момичета,това е период през който всички ще минем с децата си,според мен важно е да бъдем по строги с тях,но и разбиращи и обичащи.

# 613

Радост  Hug ако за миг забравиш трудностите , които са те озлобили и  за миг се издигнеш над егото си, ще видиш,че светът, както и нашата тема са прекрасни  Peace

Всъщност, Радос е много готина като човек, а дечицата са й много сладки! Танцува от пелени в ансамбъл за народни танци, има богата обща култура и изобщо е много приятна компания!
Съжалявам, че сте погледнали така на нея, това е огромно недоразумение!
Сигурна съм, че щях да говоря като нея, ако бях останала да живея в България. Ужасно трудно е да живееш нормално, ако разчиташ само на собствени сили, а виждаш спънки и абсурди за най-малкото нещо. Плащаш данъци, правиш инвестиции, работиш като хамалин за смешни пари, отгоре на всичко и ти се подиграват (който много работи, не става богат, а гърбат!) Когато нямаш под ръка баба, близка или доверен човек, на който да разчиташ и за минимална помощ с децата, макар и за час на ден, е трудно да останеш позитивен.

Хайде да не разваляме добрия тон, с течение на времето ще я опознаете и ще я харесате много  Hug

Дани77, Гонджа - много се смях с вашите момчета, ама дано да не ми се стовари на главата (лесно е да се смееш на чужд гръб, ама лафовете са номер 1). Моят син от почти 2 месеца взима лекарства за алергии и астма, та съм в чудо с хиперактивността му и нервичките му...Прави ме дива и щастлива; в съчетание с това, че тръгна първи клас и научи всичките "лоши" думички направо съм в напрегнато очакване какво може да ми поднесе в пубертета. Иначе е отличен ученик, ходи и на английски, учтив и добър за пред хората...Вкъщи обаче е Маугли  Mr. Green

# 614
  • София - Дианабад
Аз пък съм изтървала развалянето на добрия тон и се върнах да чета.

Иначе подкрепям Оле затвори очички - и аз познавам Радос от много, много време /сигурно откакто се помним/ и тя наистина е готина като човек. Миналата година ходеше на курсове по чужди езици, за да знае и може и да бъде конкурентно способна. Очевидно в момента е притеснена как ще се справя, за което може всяка от нас да я разбере сигурно.

Ради, не се притеснявай, дори и с породени дечица ще се справиш. Ако мога с нещо да ти бъда полезна, казвай. Преди време ти предложих количка за близнаци. Не знам какво друго имам, но ще ти  дам /или заема/ това, което мога. Иначе се надявам да се видим на празника  Peace.

Сега за празника - имам предложение към мамите на по-малките дечица. Може да им измислим някоя и друга игричка, като им писне да играят на пода. Например "Балонът се надува", "Ходи, ходи Баба Меца", "Ринги-ринги-рае", "Козлета весели, игриви" и др. Съвсем обикновени и познати, но пък малките дечица обичат да играят на познати игри. Особено от 2 год. нагоре със сигурност могат да се включат. Дали обаче да помислим за организирани паузи - за хапване и други, или всяко дете да се включва в игрите и да излиза когато си прецени.

А за предпубертетските прояви ви чета с интерес, защото припознавам доста от учениците  в клас. Та чета и се уча, взимам идеи.

Поздрави!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт