МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 104 361
  • 732
  •   1
Отговори
# 465
Защо наистина така реагирате, че някой е попитал дали има право на някакво обещетение щом е в дадена ситуация?Първо помислих, че става въпрос за друго нейно изказване или, че съм пропуснала нещо.После пак се върнах да го чета и не откривам фразата достойна за тези нападки.Питала дали има право на това - отговаряте "не" и това е.

Пролетна, ти наистина ли мислиш, че като не си взела детските, този излишък е отишъл в правилна насока?Бих се отказала от предложеното ми, само ако знам, че със сигурност би се възползвал нуждаещ се.Ето сега пример - имаме предложение за безплатен логопед в уч-ще.Отпуснати са няколко бройки по някаква програма, а другите деца които имат нужда и родителите им имат възможност ще го посещават срещу заплащане.Влизат децата по социален критерий, канят и моето дете.Никога не бих го набутала , а друго нуждаещо се да остане.Ако обаче ми кажат, че нуждаещите са вече в програмата, но така или иначе има места и ще вкарат и това и онова дете, веднага бих се възползвала.

Гонджа, честит празник   bouquet Пожелавам ви всичко най-хубаво!

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 11:34 от карамелена

# 466
  • Варна
Честит имен ден на малки  големи празнуващи!
Гонджа, честит празник на големия мъж! Много здраве и успехи в живота!

# 467
Радос, за последно пиша нещо по твоя въпрос-много често скапаното заплащане на скапаната работа се дължи на скапано отношение към нея. Ако работодателя е склонен/ или предварително сте се уговорили за бонус при определени усилия от твоя страна-вярвай ми при твоето отношение не би желал да те стимулира и да ти влезе някак в положението. Вярвам че И В ДРУГИ ДЪРЖАВИ(които смятаме за цивилизовани) е така!

Сега да мислим за рисунките на децата за конкурса и да помечтаем за коледната среща

И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ИМЕНИЦИТЕ!  bouquet

# 468
  • София, България
Секонд, права си, но моето отношение към работата ми винаги, винаги е било безкрайно съвестно и отговорно. Просто след години бутане в стената съм установила, че просто няма смисъл и продължих да стоя на тази работа, заради решението си да имам второ дете и заради приемливото работно време. Аз съм човека, който НАЙ-МАЛКО може да бъде обвинен в несериозно отношение към работата. Цветенце, и аз приемам, че твоите хормони бушуват. Нищо не казвам, за дечицата, чийто родители нямат избор. Но аз в случая ИМАХ избор, и го избрах. Вярвам, че и те биха направили същото в същта ситуация. И да му се не знае, може и да отида в чужбина (както са направили болшинството майки в темата - много ще ми е интересно да се направи една статистика, поне сред участниците в темата, колко от тях живеят в БГ и колко в чужбина). Карамелена, мерси, рядко се намира някой, който се осмелява да напише мнение, неотговарящо на настроението на всички останали. Благодаря ти.

# 469
Не мисля, че радос заслужава толкова нападки.
В крайна сметка идеята на форума, доколкото разбирам е всеки да споделя СВОБОДНО каквото го вълнува. Вие сте го обърнали на политическа и популистка рубрика "за и против циганите и помощите".
Момичето е питало просто. И аз като Карамелена се зачудих какво толкова е казала и четох ли четох...
Щом имаме право на помощи ще си ги получаваме. Аз също съм в фиктивен болничен сега (имам своя фирма и си продължавам да си работя, когато съм добре) и си получавам парите. Пък даже съм намислила февруари да се върна в отпуск за отглеждане на малко дете за около 2 седмици, да отпиша малката от яслата за около месец, та да ползвам застъпено майчинство и да ме смятат по старата база. Това са около 300 лв повече месечно. Ха, изяжте ме сега! Simple Smile  Взимам си и детските, и 120 лв за дете до 2 год.! И не ме срам, даже никак!
Какво си мислите - че, като не си вземете парите, правите добро ли? Предлагам ви пак да помислите! Много повече добре ще направите, ако си вземете парите и ги дадете на някой в нужда. Например на дома за деца в града ви. Повярвайте, това е по-добро от... няма да ги ползвам и фръц.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 12:07 от slonbalon

# 470
  • На село (близо до Лондон)
Гонджа честит рожденик! Много хубаво го казваш  Heart Eyes Да Ви е жив и здрав и да Ви радва!

радос тук наистина сме се събрали да си споделяме опит и тн. В твоето положение аз също бих избрала вариант да изляза болнични, след като има лекар да ми го даде. Трудно е отглеждането на три малки деца и да работиш. Аз лично много се подразних от квалификациите ти за циганите, как те източвали държавата, помощи и тн. Аз живея в "чужбината". Тук, НЯМА специални помощи за повече от две деца. Дори напротив детските са по-малко за трето и последващо дете. Явно има някакъв мит за това че многодетните майки, само заради броя на децата им получават пари.

Еластина, да наистина тук по-лесно финансово се гледат деца. В повечето случаи е достатъчно единният родител да работи за да се изхранва семейството. НО ясли/дет. градини са много скъпи (да кажем повече от една средна заплата). Наистина почасова работа, на намален раб ден, вечерна работа или само няколко дни в седмицата и родителите които искат да преминат от пълен раб ден на намален и тн имат добра защита от закона. Може би това е които наистина липсва в България.   

# 471
Не мисля, че радос заслужава толкова нападки.
В крайна сметка идеята на форума, долколкото разбирам е всеки да споделя СВОБОДНО каквото го вълнува. Вие сте го обърнали на политическа и популистка рубрика "за и против циганите и помощите".

Излиза че според теб Радос може да си сподели "свободното" мнение, а аз - не, само защото не съм съгласна с нея така ли?
И само да спомена - нямам нищо против да си получаваш детските, помощите и там каквото е друго, пак повтарям - няма лошо в това. Аз не искам да получавам - така съм си преценила. Лошото е когато НЯМАШ ПРАВО на тях, а мамиш социалните или която и да било институция за да ги получиш. Въпроса ми към тебе е: Редно ли е, как мислиш, някой (радос или друг) да получава помощи за самотен родител, независимо че живее с мъжа си със или без брак? Или съпругът ми да взима 2000 лева (примерно), но да декларира само 400 и съответно да искаме социална помощ защото доходът ни е под социалния минимум? Моето свободно мнение е НЕ, а твоето?
И само да вметна - не сме в детската градина да се фръцкаме, имаш различно мнение - кажи го. Темата е за дискусии от всякакъв род свързани с отглеждането на повече деца. В тази и много други теми съм виждала такива изявления - "няма да пиша повече тука, щото не споделяте моето виждане". Ми, ако искаш пиши! Ако нямаш аргументи да защитиш тезата си или виждаш че не си прав - не пиши. Тук в тази тема пишем и дискутираме и всеки си прави изводи. И друг път сме спорили и друг път е имало засегнати и няма как да мислим еднакво - различни сме. Затова сме тук - да се учим едни от други.

# 472
Защо наистина така реагирате, че някой е попитал дали има право на някакво обещетение щом е в дадена ситуация?

Защото на всички (включително и на питащата) е пределно ясно, че тя не е "самотна майка", макар че в българското законодателство това понятие не е прецизно дефинирано и дава "вратички" да се злоупотребява с него. Всички сме виждали как при тази криза за места в детските градини (в София и големите градове) се приемат деца по социален критерий (т.е. с предимство), защото са на "самотна майка",  а всъщност ги водят и прибират "неизвестните" им бащи.... В същото време други деца, които се отглеждат от родители, сключили законен брак, остават навън. Формално погледнато, Радос и други в нейното положение може и да успеят да убедят държавата, че са "самотни майки" и да получат някакви помощи за това. Чела съм многобройни коментари, че всъщност някои хора от малцинствата така се и изхранват. Но мисля, че тук трябва да се намеси съвестта на човека. Ще ти бъде ли вкусен хлябът, купен с парите от помощта, ако знаеш, че друго дете гладува, защото парите от мизерната заплата на майка му не стигат, а баща му не ще и да знае, че то съществува? И за по-мистично настроените: дали не предизвиквате съдбата, като претендирате, че сте в по-неравностойно положение, отколкото е  в действителност? Ами ако наистина изпаднете в подобна ситуация (не дай, Боже)?!

Пролетна, ти наистина ли мислиш, че като не си взела детските, този излишък е отишъл в правилна насока?

Вярно, че не знам къде е отишъл, а много вероятно е и да е бил насочен към "неправоимащите". Но тук пак става въпрос за съвест - на моята няма да тежи фактът, че съм бръкнала в паничката на някое гладно дете.....

И мисля, че вече е време да сменим темата. Прекалено много се изписа по нея. Разни хора - разни идеали. И всеки е прав, когато гледа от своята камбанария. Кога ли ще се научим да гледаме и от чуждите?!.......

Гонджа, да ти е живо и здраво порасналото "бебе". Голям, добър и умен мъж да стане от него и да постига много успехи. Хубав празник!
  bouquet

# 473
  • София
Здравейте Simple Smile аз опитах да дойда на срещата, но не успях... нещо съм се затрупала с ужасно много работа и не успявам да изплувам. Пишете кога ще е другата, ще опитам пак.

Пролетна, "самотна майка" е майката, която е самотна в акта за раждане на детето. Т.е. там трябва да пише "баща неизвестен". Т.е. не е въпрос на убеждаване на социалните.

Честит празник на семейството на Гонджа и от нас!

# 474
  • Варна
Гонджа, да ти е живо и здраво порасналото момче!
Честито на всички именници! Да им е живо името.

Аз малко да изместя темата и да я върна пак към първокласниците. Видяла съм се в чудо с нашия първолак. Само иска да играе. Не иска да пише, не иска да учи. Гоним се цяла сутрин из стаите и накрая пет минути преди да тръгне дописваме набързо поредните гарги, дето и на букви не мязат. Когато каката беше първи клас си мислех, че е трудно да се учи с нея, защото тя работеше излючително бавно. Сега обаче е някакъв кошмар. Може и в мен да е проблема с тримата в къщи, да не успявам да се справя. Кажете ми малко изпитани средства за оправяне в подобна ситуация.
Много съм разочарована от себе и отчаяна от неспособността си да се справя със ситуацията.

# 475
  • София
Учтив отказ от Еон Тойс- бюджетите им се формирали до месец април и сега вече нямало как да ни включат. Все пак, любезно ме канят да им пиша пак за следващото такова събитие. Значи догодина започваме лавината от имейли още в края на зимата- да видим тогава. Mr. Green

Гонджа, да ти е живо и здраво порасналото момче! Много късмет и здраве!   bouquet

Despina, явно твоето момче още не може да приеме, че от игрите трябва да премине към училищните задължения. Все пак е минал едва месец от началото на учебната година. Следобед ли учат? Обикновено първокласниците ги слагат винаги първа смяна. Rolling Eyes Може би учителката не успява да им събуди интереса, че се случва нещо ново, различно и интересно с тях? Или пък му се струва, че се повтарят нещата от подготвителната група и вече си ги знае.... newsm78 Някаква възможност да посещава занималня? По мои впечатления, ако е читава госпожата в занималнята, това доста им помага първоначално да изградят някакви навици за учене и подготовка на домашните.

# 476
  • Варна
Да учат следобед. При нас са две училища в една сграда и се учи 1 месец първа, един месец втора смяна.
Той беше в подготвителната група в училището, но и тогава хич не си даваше зор. Така и не успя да научи буквите и да се научи да чете, така че не му се повтарят нещата като знания.
Тръгна на занималня, но в занималнята са 31 деца от 5 класа. В резултат на което той започна да се скатава и да отказва да прави каквото и да било там. Накрая госпожата от занималнята ме помоли да си го държа у дома. Там той просто си беше лежал на пода единият ден, а другият след като си е пъхнал без да го видя играчка в чантата си беше играл през цялото време.
Това с играчката се повтори и в час. Госпожата му казала да си я прибере, той я прибрал и след малко като решил, че не го гледат си я извадил пак.
Лошото е, че у дома трябва да си учи уроците и голямата щерка, която докато аз се занимавам с малкия се възползва да се скатава и мотае и тя.
Бебка си иска и тя да си играем и да се гоним из къщи.
Вече втора седмица, откакто са втора смяна съм с непрекъснато главоболие и място не мога да си намеря от нерви. Никак не успявам да наместя нещата.

# 477
Пролетна, "самотна майка" е майката, която е самотна в акта за раждане на детето. Т.е. там трябва да пише "баща неизвестен". Т.е. не е въпрос на убеждаване на социалните.

Ами всъщност не е точно така:
"По смисъла на Закона за социално подпомагане, самотен родител е „лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда само деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие деца, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст”. Конкретно определение за самотна майка не е дефинирано в закона."
Никъде не се споменава изрично за липса на баща в акта за раждане. И точно тук идва "вратичката": "несключване на брак". Никой не проверява дали тези родители наистина отглеждат децата си сами, или просто живеят на семейни начала с другия родител, без да са сключили брак. А двете неща далеч не са равностойни.

# 478
  • София-Велинград
Благодаря ви момичета за пожеланията...Младежа ще празнува днес с приятели без нас.Ще си духне само свещичките на тортата  в къщи,и то само и единствено заради сестра му.
 Wink

# 479
  • София
Гонджа, да ти е здрав и напорист младежа! Да върви в пътя, за който мечтае!   bouquet

Чести имен ден на всички, празнуващи!

Общи условия

Активация на акаунт